Djokovic stratégiai edzője tudja hogyan lehet legyőzni Federeréket

shadow

Novak Djokovic fél év kihagyás után, várhatóan 2018 elején tér vissza a Tour mezőnyébe. A 12-szeres Grand Slam-győztes nem csak arra figyelt az elmúlt hat hónap során, hogy felépüljön sérüléséből, de az edzői stábját is átalakította. Andre Agassi és Radek Stepanek mellett most egy stratégiai elemzővel is erősített. 

2016-ban Novak Djokovic történelmet írt azzal, hogy ő lett a harmadik játékos a férfi teniszben, aki egyszerre volt címvédő a négy Grand Slam-tornán. A szerb azóta rosszabb periódusban van, sérüléssel és talán motivációs problémákkal is küszködött, könyöke miatt a 2017-es szezon nagy részét kihagyta.

Nem lehet azt mondani, hogy Djokovic nem tesz meg mindent a visszatérés érdekében, a december elejét például már teljes mértékben a felkészülésnek szentelték Monte Carlóban, ahol új először csatlakozott radikálisan átalakított edzői stábjához.

A leglényegesebb pontokról korábban már írtunk. Az már szeptemberben kiderült, hogy Andre Agassi tovább segíti a munkáját. Novemberben pedig azt közölték, hogy Radek Stepanek, a csehek idén visszavonult klasszisa is az edzői team része lesz. Legutóbb pedig az elemzéseiről ismert Craig O’Shannessy csatlakozott Djokovic mellé.

Mire mehet együtt Djokovic és Stepanek? | Hosszabbítás

Novak Djokovic a tervek szerint Abu Dhabiban kezdi meg a 2018-as szezont. Ha ott minden jól megy, jöhet Doha, azt követően pedig mérlegelni fogja, képes-e három nyert szettre menő meccseket játszani. De a terv természetesen az, hogy elindul a legsikeresebb Grand Slamén, az Ausztrál Openen.

O’Shannessy újságíróként kezdte karrierjét, később azonban már főállásban videós teniszelemzéseket  készített. Manapság őt tartják az egyik legjobb szakértőnek a sportágban. A Brain Game Tennis néven futó honlapján évek óta megosztja gondolatait különböző teniszstratégiákkal kapcsolatban.

Az ausztrál elemzőnek az edzősködés terén is van némi tapasztalata, dolgozott például Kevin Anderson oldalán, de Dustin Brown munkáját is segítette. Nagy szerepe volt abban, hogy a német 2015-ben megtalálta a tökéletes stratégiát Rafa Nadal ellen Wimbledonban. O’Shannessy módszereit alapvetően a junior játékosoknál fejlesztette ki, de egyértelműen működőképesnek bizonyultak a profik között is.

“Az emberek a ‘számok embereként’ vagy a ‘statisztikus srácként’ fognak hivatkozni rám, pedig igazából nem matematika áll mögöttem, sokkal inkább írni szoktam. Amikor edzőként próbáltam játékosoknak segíteni, hogy minél több meccset nyerjenek, a statisztika lényegében magától jött.”

“Amikor egy játékos mellett dolgozom edzőként, többféle dologra figyelek egyszerre. Ez lehetett a táplálkozás, az erőnlét, a rugalmasság, az ütéseik minősége, a technikájuk, és természetesen a győzelmeiket leginkább meghatározó elemre, a stratégiájukra is.”

“Vajon a játékstílusuknak, testfelépítésüknek és méreteiknek leginkább megfelelő stratégiát választják? Az aktuális ellenfelük ellen leginkább hatékony taktikával játszanak? Amikor bizonyos emberek ellen játszol, vannak meghatározható pontjaik, amiket lehet támadni, és vannak taktikák, amiket jobb elkerülni.”

“A videofelvételek alapján a mérkőzéseket előre meghatározott elemekre bontom le. Ilyen például az, hogy hányszor szerváltak kifelé, ezek közül mennyi volt sikeres, hányszor nyertek ezekből pontot, mennyiszer jött vissza a labda, vagy hányszor volt a szerva utáni első ütésük tenyeres.”

“Egy labdamenetnek négy főbb eleme van: a szerva, a fogadás, az ütések és a játékfelfogás. Ha ezeket a nagy elemeket tovább tudod bontani, akkor megértheted a játék mintázatait. Edzőként ezen dolgozom, azt próbálom megérteni, hogy mely stratégiák bizonyulnak jobbnak a többinél.”

Fotó: Europress/AFP

Fotó: Europress/AFP

O’Shannessy hisz abban, hogy a megfelelő stratégia megválasztásával a legegyoldalúbb párharcokat is meg lehet fordítani. Példaként Roger Federert és Rafa Nadalt hozta fel. Kettejük meccseit általában a spanyol uralta, az utolsó öt meccset azonban a svájci nyerte.

Sokan azt állítják, hogy Federer a fél éves kihagyás alatt keményen dolgozott, hogy jobb legyen a fonákja, O’Shannessy azonban azt mondja, sokkal inkább a stratégiában keresendő a 19-szeres Grand Slam-győztes fejlődése.

Nem tudom, hogy ezt az időszakot a fonákja fejlesztésére használta-e. Én úgy látom, hogy ez az ütés mindig is ott volt, csak soha nem használta.”

“Különösen a szervák fogadása változott meg. Rafa mindig Roger fonák ritörnjeit kereste, amit Roger általában nyeséssel adott vissza. Más ellenfelek ellen ez jól működött, mert a nyeséssel semlegesítette az ütést, kialakította az alapvonal-csatát, majd megpróbálta kerülni a fonák-oldalát.”

“Amikor viszont Nadal ellen ütött nyesést, Nadal folyamatosan védekezésre tudta kényszeríteni, soha nem engedte irányítani a labdamenetekben. Ez tipikusan az a helyzet, amikor valami minden esetben működik, kivéve ebben az egyben. Ezért verte őt folyamatosan Rafa.”

“Most viszont végre rávette magát, hogy belépjen és blokkolja a fogadásokat, aminek számos előnye lett. Időt vett el az ellenféltől, lerövidítette a pontokat. Abban a helyzetben az volt a cél, hogy bent legyen a pályán, és nem engedett ebből. Végre megcsinálta, ezért megállíthatatlan volt.”

Novak Djokovic formahanyatlásával Federer és Nadal visszavették az irányítást, és felosztották egymás között a négy Grand Slam-tornát. O’Shannessy úgy véli, hogy a szerb képes lesz megállítani őket 2018-ban.

“Minden játékosnak megvannak a kedvenc mintái. Roger a tenisztörténelem egyik legjobban szerváló játékosa, de vannak más elemek is a játékában. Ugyanúgy kell fogadásokat ütnie, lesznek labdamenetek, és az is előfordul, hogy nem üti be az első szervákat.”

“Bizonyos időszakokban Roger érinthetetlen, ami rendben is van, de meglesznek azok a helyzetek, amelyekben az ellenfél megkapja a lehetőséget fogadóként. Ezek azok a pillanatok, amikben tudni kell, hogy a pályának mely részén érdemes támadni és miért, valamint mire lehet számítani az ellenféltől.”

“Ez ugyanaz, mint ami Dustin Brown esetében is működött Nadal ellen. Rafának is megvannak azon pontjai a pályának, ahol közel sem érzi magát annyira otthonosan.”

“Dustin képes volt ezt kihasználni, és ezért tudott nyerni. A taktikának 90%-a nem Dustinról szólt, hanem arról, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk Rafát. Dustin remek munkát végzett ebben a tekintetben.”

O’Shannessy szerint minden adott, hogy Djokovic visszatérjen a korábbi eredményességéhez, de azt is hozzátette, elemzőként elsősorban mindig csak a soron következő ellenfélre figyel, és nem távlatokban gondolkozik.

via metro.co.uk

Related Posts

 • embergyermek

  hát nem kicsit csipte össze a stábot a jó öreg szerb tenisz-partizán, nem csodálkoznék, ha a letisztult és csupa szeretet Novakból megint előjönne a megalománia. srácok, szerintem Djoker az all-inre hajt, vagy magyar viszonylatban egy 20-100 piros ulti redurchmars-ra készül. na majd meglátjuk. jó kis évkezdet lesz.

  szerintem Nishikori behúzza az AO-t. (::)

 • Németh Péter

  Főnit meg Rodzsit inasba teszi măr az èv elejèn! :)

 • pindurka

  Én megijedtem rendesen, ideje komolyan venni most már Djokovic visszatérését. Nagyon komoly csapatot verbuvált össze, lassan párt lesz belőle. Ráadás már egy matek zseni is áll mögötte és ő mégis csak a számok embere és ha ő kiszámolja, hogy Rafa és Federer kifog kapni akkor az úgyis van (lásd Dustin Rafa ellen, ott is hogy meg mondta a frankót és milyen igaza is lett). A két nagy öregnek már nem marad más esélye a végén mint legyőzni Djokovicot a Mátrixban, vagy csodaországban ott bármi megtörténhet 😀

  come back Nole

  https://uploads.disquscdn.com/images/91c20952a1d475b0e6640053dca512b665b2c226376c18ecf451a63a68e4c274.jpg

  • Xilophon

   Hát igen, ezt az egy meccset felhozni referenciának… Amúgy meg persze nem mond hülyeségeket, csak hát inkább semmi olyan konkrétat, amit eddig ne tudtunk volna.
   Én egy nagyon jó Djokovicot várok vissza, épp csak egy lépéssel lemaradva a frusztrálóan jó Djokovictól. :)

 • Tamás Csiszár

  Nagyjat mindenki simán veri

 • Regő Feczkó

  Nole eddig is tudta szerintem, tekintve pozitív a mérlege a történelem két legjobb játékosa ellen. Már amennyiben az előző mondat nem egy paradoxon.. (?)

  • dagadtos

   Hoztad a formád.

   • Regő Feczkó

    Nole Fed 23:22, Nole Rafa 26:24. Az jól látható, hogy ez kimondottan
    fájó neked. De karácsony lévén, nem megyek bele replikákba és az általad
    olyannyira tökélyre fejlesztett felesleges cseszkelődésekbe. Talán
    jövőre 😀

    • dagadtos

     Nekem a kérdésbe bújtatott sunyi kis állításaid fájnak, vagyis fáj a fenének, remekül megmutatja kétszínű retorikád. És nem, nem paradoxon amúgy, hogy pusztán azért, mert épphogy pozitív ellenük a mérlege, a másik kettőt tartják a legnagyobbnak sokan, semmi paradoxon nincs ebben. Én már év elején megmondtam, hogy a Djokovic-drukkerek egy részének az is jó, ha nem nyer semmit, csak maradjon a pozitív mérleg, mert arra ágaskodik a szerszám. Erre mindig lehet hivatkozni. Írjál valamit, hadd lájkolja csendben riedlingena, ahogy szokta.

     • Regő Feczkó

      Sunyi? Szerintem ebben semmi sunyiság nem volt, sőt nyíltan ki merem jelenteni, hogy Nolét egyértelműen Rafa és Roger kategóriájának tartom, és véleményem szerint semmivel nem tud kevesebbet a teniszről, mint a másik kettő. Azt se mondom, hogy többet, nyilván. A probléma sokkal inkább az, hogy minden ilyen kis felvetést, véleményt ami a svájci ellen irányul(hat) személyes sértésnek veszel, és egy ötéves óvodás szintjén válaszolsz rá, ami egyfelől mulattat, másfelől sajnálatosnak tartom, mert attól még, hogy valaki nem a kedvencem, nem neki szurkolok, attól még lehet róla tisztelettel írni. Csakhogy sunyiságom ellen pereljek, megint nyíltan merem állítani, hogy ki nem állhatom Nadalt, ősellenség eleve, de soha egy tiszteletlen kommentem nem volt vele szemben, amire mások sértődötten válaszoltak volna.Érdemes ezen elgondolkodni

     • dagadtos

      Gondolom, sejted, mennyire érdekel, szerinted min érdemes elgondolkodni. Te elég sok minden előadtál már, baszki, jöttél azzal, hogy Federernek drukkolsz, ő a második kedvenced, majd ilyen álnaiv kérdéseket tettél fel, hogy hogyhogy nem kér bocsánatot necces labda után, és egyebek, most a semmiből idenyögted a mérleget, mintha kérdeznél valamit, miközben állítottál, ráadásul azt tényleg csak ti, Djokovic-drukkerek képzelitek, hogy ezt a sportot kizárólag egymás elleni mérlegre játsszák –
      amíg persze nem így nézett ki az a mérleg, addig nagy kuss volt erről. Ráadásul megint kevered összevissza a dolgokat, senki nem beszélt tiszteletlenül Djokovicról, én kifejezetten téged utállak, nem őt, ha ez nem lett volna világos eddig.

     • Regő Feczkó

      Valóban, ezt már meséltem, kezdetben Federernek szurkoltam, nagyából 2013 elejéig, de aztán fokozatosan fordult a mérleg Nole felé, de ma is nagy rajongója vagyok a svájcinak. Azt már akkor is kifejtettem, hogy csupán viccesnek tartom azt, hogy másban minden apró hibát meglátsz, és vehemensen egyből támadsz gondolkodás nélkül, de aztán amikor Roger csinál hasonlót, akkor egyből megy a magyarázkodás, meg a kifogásgyártás, (a kedvencem az volt mikor londoni olimpiai döntő elvesztését konkrétan a Delpo elleni hosszú elödőntőre fogtad, azon nagyon sokat nevettem :) ). Tévedés, nem gondoljuk azt, hogy ezt egymás elleni mérlegre játsszák- mert akkor egyértelműen Rafa Nadal lenne a GOAT, attól meg Isten mentsen! Persze, egy nap lehet, hogy azzá válik és GS tekintetében is beéri Fed-et. Mindenesetre azért nem szeretem ezt a témát, mert úgy tűnik ezek a srácok nagyon nem akarják még mostanában abbahagyni, és az is látszik, hogy évenként változhatnak elég komolyan ezek a számok (ha belegondolunk 2016 végén Nole már csak kettő Slamre volt Nadaltól, és mindenki már arról kezdett beszélni, hogy akár még Rogert is beérheti, aztán meg jött egy teljesen váratlan 2017… Számodra azért volt mindig nagy kuss erről, (meg tisztán látszik, hogy mindig is fájó volt számodra) mert Nadal rivalizálásuk minden egyes pontján vezette az egymás elleni mérleget, karrierjük nagy részében pedig fájóan egyoldalú volt (hidd el nekem is). Reméljük folytatódik a tavalyi sorminta mindesetre :)

     • dagadtos

      Az, hogy teniszezőként (asszem) te nem láttad, hogy Federer mennyire fáradt azon a meccsen az olimpiai döntőben, elég lesújtó képet fest rólad. A szándékos félreértésre és sunyi félremagyarázásra pedig ismét jó példát szolgáltattál, hiszen nyilvánvaló, hogy a nagy kusst úgy értettem, ti kussoltatok, egész addig, amíg a mérleg épphogy, de mindkettőnél átfordult végre. Azóta viszont toljátok teligázzal.

     • Regő Feczkó

      Eleve félreérted az egészet, mert mi nem azért mondjuk ezt a dolgot, hogy bizonyítsuk azt, hogy Nole a GOAT, hanem csak akkor hangoztatjuk mikor valaki nagyképűen kijelenti, hogy a tenisz az Federer és Nadal. Hát nem, egyáltalán nem, az utóbbi időkben meg pláne nem, és szerintem erre remek emlékeztető az egymás elleni összehasonlítás. Fed ellen játszott 45, Nadal ellen 50 meccset, mindkettő 10 éves rivalizálás, és nem az a lényeg, hogy vezet (amúgyis csak hajszállal) hanem ami tisztán látszik, hogy versenyben van, ugyanazon a szinten van mint a másik kettő, még ha JELENLEG éppen nincs is annyi Slamje.
      Fáradt volt, és? Murray tehet róla? Az adott nap, mindketten kihozták magukból azt amennyi bennük volt, és Andy a játék összes elemében jobbnak bizonyult Rogernél.

     • dagadtos

      De ezekben semmi vita nincs köztünk. Én Djokovicot igen nagy játékosnak tartom. Ugyanazon a szinten nekem akkor lesz, ha még ráhúz egy-két nagyon jó évet, amire bőven van esély, de a csúcsa az egyik legjobb tenisz a sportág történetében. Az más kérdés, hogy számomra nem túl élvezetes, de ez már szubjektív szempont. De ezeket a vitákat nem velem folytatod, csak elképzelsz egy fedfanatikus álláspontot, és annak címzed. Nem tehet róla Murray, és nem is csökkenti az érdemeit, egyszerűen én balfaszságnak gondolom, ha valaki abból a meccsből mondja meg a tutit, és vonja le a tanulságokat. Már nem emlékszem arra a cikkre, de ott ez történt, úgy rémlik. Tehát: ha valaki azt mondja, az az olimpia így értéktelen, mert hát Federer fáradt volt, az hülyeség, ha valaki szerint igazságtalan döntő volt, az is hülyeség, de ha valaki cikket ír mondjuk arról, hogy mit tudom én, Federernek középre kell mindent visszatenni nyesve, mert abból sokat ront, hisz azon a meccsen is így volt, és vesztett (most csak mondtam egy hülyeséget), akkor azt szabadjon már szóvá tenni, hogy röhej.

     • Regő Feczkó

      Ez egy korrekt komment.

     • dagadtos

      Asszem elég sok mindent beleprojektáltam a kommentjeidbe, mert Ildikóhoz kötöttelek, ezt el kell ismerni, de rossz fele megyünk így, még a végén semmi “anyázás” nem lesz 2018-ban.

  • Regő Feczkó

   Nole Fed 23:22, Nole Rafa 26:24. Az jól látható, hogy ez kimondottan fájó neked. De karácsony lévén, nem megyek bele replikákba és az általad olyannyira tökélyre fejlesztett felesleges cseszkelődésekbe. Talán jövőre 😀

  • Aton

   azért pozitiv a mérlege Rafa ellen te nagyonranda mert Rafa a legrosszabb éveibeen is találkozott a szerbbel. nézzed már meg mi volt idén te pöcsfejű úgy leverte Rafa djokot madridban hogy már nekem fájt.

   • Regő Feczkó

    Azelőtt meg 7 alkalommal Rafa csak labdaszedőnek ment ki a pályára, ha jól emlékszem még szettet se fogott. Egyébként meg Nole legrosszabb éveiben, mikor Nadal talán a legjobb volt (2007-2010), akkor Nadalnak volt hatalmas előnye, szóval ez kifogásnak elég gyengusz :(

 • András Kovács

  Szerintem Rafà-nak ott van Moya!Mindenki tudja ès làtja,hogy mennyit tett hozzà Nadal jàtèkàhoz ès fejlõdèsèhez!Roger-nek meg ott van Ljubo!!A szàmok önmagukèrt beszèlnek!Sokkal többre tartom Moyà-t ès Ljubicic-et mint Stephanek-et!Ugyanis egyèniben sosem volt meghatàrozò sem kimagaslò eredmènye!Ettõl függetlenül szimpatikus!Imàdom az ilyen elemzõ zseniket….!Leìrja hogy Federer nyesèse mindenki ellen működött csak Rafa ellen nem!Ez igaz is de akkor mièrt nem 10 ève mondta ezt ha akkora szakèrtõ!Ljubicic hitette el Federerrel hogy tàmadnia kell fonàkkal ès beljebb lèpni a pàlyàra!Erre jön egy Auszi ès megmondja hogy mi fàn terem a tenisz!Jön itt Dustinnal meg a wimbledoni meccsel….!Rafa akkor igencsak kùtban volt!Szàmomra ezek haszonlesõ emberek ès megpròbàljàk jòl eladni magukat,sajnos van aki vevõ erre….

 • Aton

  dustin brawn loller röhög a vakbelem. az raszta füves sehol máshol nem jó kurva nagy taktika kell a leggyengébb rafához 2015-ben.salakon olyan biciklit kapna azzal kerekezne rasztaországig.

 • Kedvet kaptam ismét megnézni Roger idei döntőit :)

 • Baton

  csoda h a raszta nemakat fen a doping vizsgálaton amennyi mariskát elszivhatot azon a mecsen, fűves páján tud csak menőzni a füves, asztána töbi páján már nem volt ojan nagy a szája nekie. egy csúcs Rafa ellen kb szart sem ért volna a jobbra barra ugrálós taktikája mindig eltéveszti ez nem a cirkusz hanem tenisz mecs, egy 2017es rafa már haza küldte volna rég kubába a kenyait enyi