Maria Sharapova: Hogyan tovább?

shadow

Való igaz, Maria Sharapova visszatérése nem volt épp álomszerű a doppingeltiltását követően. 16 megnyert meccse mellé 7 vereség társult 2017-ben, valamint egy tornagyőzelem Tiencsinben. Az idei szezon sem indult valami fényesen, az orosz mindössze öt győzelemnél tart, pedig már március közepét írjuk.

Sharapova elbukta legutóbbi három meccsét, az utolsót a rendkívül tehetséges Osaka Naomi ellen, Indian Wellsben. A sikertelenség hatására végül úgy döntött, pontosabban Sven Groeneveld és ő közösen úgy határoztak, hogy lezárják a kettejük között négy éve meglévő együttműködést.

“Négy sikeres és kihívást jelentő közös év után szeretném megköszönni Svennek a maximális hűségét, a hihetetlen munkamorálját, és legfőképpen a barátságát, mely a munkával eltöltött évek alatt kialakult közöttünk. Bár közösen jutottunk arra az álláspontra, hogy elválnak útjaink, meg kell mondjam, rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy az elmúlt években egy olyan ember volt a csapatom első számú embere, mint ő.”

Groeneveld, aki korábban, mások mellett Szeles Mónikát, Ana Ivanovicot, Tommy Haast ás Arantxa Sanchez Vicariót is edzette, a következőképpen írt Sharapováról.

“Ő az egyik legprofibb, legkeményebben dolgozó játékos, akivel valaha módomban állt együtt dolgozni. A mentális ereje és a küzdőszelleme továbbra is egy olyan erő, amivel bizony számolni kell. Mélységesen tisztelem őt játékosként és emberként egyaránt.”

Kétségtelen, Sharapova a visszatérése óta eddig nem tudott maradandót alkotni. Egyre jobbak a fiatalok, és egy kicsit elment mellette a mezőny. De egyben biztosak lehetünk: feladni nem fogja. Még egy jó darabig biztosan nem.

sharapova2

Fotó: Europress/AFP

Ha van védjegye, amiről mindenkinek ő jut az eszébe, az a küzdeni tudása. Az akarat, mely megannyi nehézségen átsegítette már őt az elmúlt bő egy évtizedben. Legyűrt komoly, az egész pályafutását veszélyeztető sérüléseket, újratanult adogatni egy vállműtétet követően, és visszahozott számtalan meccset a sírból.

Nehéz helyzetben van, és a dolog nem csak rajta múlik. A mezőny egyre erősebb, a lányok nem csak, hogy ügyesek, de fizikálisan is egyre jobb állapotban vannak.

Ugyanakkor elég lehet egy jó torna, egy jó meccs, és minden átfordul. De persze kell az új szemléletmód, az új inspiráció is.
Talán ő már tudja is, hogy kitől.

részben via

Related Posts

 • ő az abszolút kedvenc az is marad imádom Sárit! de ezzel a nevetséges boszorkányüldözéssel, oroszok elleni wada erőfitogtatással sok orosz sportoló pályafutását tönkre tették, az övét is

  • Xilophon

   Az oroszok felülreprezentáltak a női tenisz világranglista elején. Ez tény, mint ahogy ez van évtizedek óta. Ezen kívül Sharapovát leszámítva nem is tudok más orosz teniszezőről, akit mostanság egy időre dopping miatt eltiltottak. Szóval szerintem erős képzelőerő kell ahhoz, hogy azt mondjuk, nemzeti hovatartozáson alapuló oroszellenes intézkedéseket látunk a teniszben. Martina Hingist pl. 2 évre tiltották el, de a legutóbbi időben Troickire meg Cilicre is emlékszem. Svájci-ellenesség, szerb-horvát-ellenesség? Ugyan már.

   A visszatérés pedig pont annyira lehetetlen, mint ahogy mondjuk Federernek volt, vagy ahogy pl. Navratilovának, 7 év(!) után.

   Ettől még persze gáz volt, hogy voltak tornák, ahol nem kapott szabad kártyát a bünti lejárta után. Hiszen már letöltötte. (De azért ott csak néhány plusz nyert meccsről beszélünk full nónémek ellen, szóval az nem tragédia.)

  • edietheeagle

   szegény oroszok, mindjárt elsírom magam…

 • Németh Péter

  Főni ki tudnà húzni èn aszt modom őtet a slamazdikàbul.

 • horvathpeter

  Orosz állami dopping nélkül már nem megy.

 • SnowAngel

  Ki az a püffedt, elpuhult öregasszony a 2. képen?

 • gyalogos

  ” A mezőny egyre erősebb”-ez amolyan jolly joker-mondat,divat lett leírni ha élsportról szól a cikk.közben az öreg williamsek még mindig dominálnak,pályájuk csúcsán a már visszavonult 2 belga klasszis is végigütné ezt a mezőnyt bármilyen borításon.
  ’16-ban olyan kiegyensúlyozottan rossz volt az élmezőny hogy a vénlány Kuznye lett kis híján világbajnok,3 wta-döntővel a háta mögött kvalizva magát.Hingis asszonyságról nem is beszélve.