Megnyerheti-e az Ausztrál Opent Andy Murray?

shadow

Tekintve, hogy az elmúlt 13 esztendő 52 Grand Slam-tornájából mindössze négyet nem Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray vagy Stan Wawrinka nyert meg, úgy gondoltam, időszerű volna áttekinteni, hogy ez az öt játékos milyen esélyekkel vág neki az Ausztrál Opennek.

Nehéz dolgunk lesz, mert tegnap kiderült, hogy ha leírjuk azt, hogy valaki – Novak Djokovic – felkészületlenül is képes lehet megnyerni az Ausztrál Opent, azzal nem írtunk semmit.

Azóta próbálom magam elé képzelni mondjuk Gyurta Danit, amint felkészületlenül mondjuk világbajnok lesz, vagy Usaint, esetleg egy maratoni futót, de nem megy. De ha nem váltunk sportágat, hanem megmaradunk a tenisznél, akkor is ott a kérdés. nyert-e valaha bárki úgy Grand Slamet, hogy nem készült fel rendesen? Vagy nyert-e úgy világbajnokságot? Csak mert Nole majdnem nyert, igazán nem múlott sokon.

Ha valaki azt gondolja, hogy nem mondtam semmit akkor, amikor azt írom, hogy Novak Djokovicnak felkészületlenül is lehet esélye egy olyan mezőnyben, ahol ott van Murray, Federer és Nadal, meg még Wawrinka is, ahol ott van rajta kívül majd 40 Grand Slam, az vagy tényleg hardcore fan, akinek úgyis mindegy, mit írunk, vagy funkcionális analfabéta. (Bár ők meg aligha tudják, mit jelent ez a szó, így aztán ezen lépjünk is túl gyorsan)

Mindez csak azért baj, mert Andy Murray esetében semmi ilyet nem tudok írni. Neki soha nem lesz esélye Grand Slamet nyerni akkor, ha nem tolta bele azt a melót, amit bele kell, már csak azért sem, mert legtöbbször akkor sem sikerült, amikor beletolta. Persze nála – szemben Noléval, akinek a felkészültségéről nem sokat tudunk – fel sem merül, hogy esetleg ne dolgozott volna eleget decemberben, Miamiban.

Ha nem dolgozott volna eleget, ő biztosan nem lenne világelső, ő, ha nem dolgozott volna eleget, nem lenne életében először első kiemelt egy Grand Slam-tornán. És neki – szemben a többiekkel – nem volt elég két-három évig edzeni, mint az állat, mire felért oda, ahova, neki több, mint egy évtizeden keresztül kellett művelnie ugyanezt. Leírtam már többször, Andy Murray világelsősége elsősorban a kitartás diadala, mint ahogyan esetleges Ausztrál Open-győzelme is az volna egyértelműen.

Öt döntőt veszített el ugyanis Melbourne-ben az utolsó hét évben, ebből négyet Djokovic ellen.

Persze éppen kapaszkodhat abba a ténybe a skót, hogy ebben az évtizedben csak Nole és Federer győzte itt le (39/7-es mérleg 2010 óta), és gondolhatja azt, hogy itt is kivárhatja a sorát, ahogyan kivárta a világelsőség tekintetében is, mégis jónéhány szakember úgy gondolja, hogy manapság már Murraynek talán több esélye lehet Garrost nyerni, mint Ausztrál Opent. Olyannyira, hogy utóbbi nem is fog sikerülni sohasem. Nem gondolnám azonban, hogy ők a spirituális érveken, a fájó vereségek miatt esetlegesen felépült gátlásokon kívül, bármiféle sportszakmai érvet is fel tudnának sorakoztatni amellett, hogy Andy Murray miért pont ezt a GS-t nem fogja behúzni sohasem.

Kontrázhatnánk persze, hogy mindjárt itt van például a soha vissza nem térő alkalom, ám ez nem biztos, hogy így van. Hiába ő a világelső, és hiába lehet a mezőny picit gyengébb, mint az elmúlt években, Murray messze a legtöbb meccset játszotta az elmúlt fél évben, és bár kétségtelen elért majd’ mindent, amit elérhetett, ami lelkileg, és önbizalom terén kétségtelenül sokat jelenthet, mindössze két hetet tudott pihenni élete alighanem legmegerőltetőbb két és fél hónapja (fél éve?) után.

Ez pedig visszaüthet.

Dohában kifejezetten macskásnak tűntek a lábai, amit persze köszönhet annak is, hogy a kemény munkát követően felfrissülni már végképp nem maradt ideje, de az is lehet, hogy mindez az első jele annak, hogy elfogyni látszik picit az üzemanyag, hiszen 74 meccset játszott le áprilistól novemberig.

Annak az egynek nem lehet a jele, hogy nem végezte el mindazt, amit el kellett végezni.

Related Posts

 • Tamás Bulányi

  “És neki – szemben a többiekkel – nem volt elég két-három évig edzeni, mint az állat, mire felért oda, ahova, neki több, mint egy évtizeden keresztül kellett művelnie ugyanezt.”

  Értem én, hogy ez azt akarja jelenti, a többiek jóval fiatalabban lettek világelsők, de hát mégsem azt jelenti és ebben a formában nem is igaz. Mert ezek a srácok 5 – 6 éves koruk óta edzenek “mint egy állat” (elég csak Djokovic könyvét elolvasni), csak valamelyiküknek korábban jön meg az eredménye, de ez nem jelenti azt, hogy ezt követően ne edzenének továbbra is úgy “mint egy állat”. Elég csak Federer vagy Nadal edzős videóit megnézni, de gondolom Djokovic-ról is készült ilyen. Minden sportolónak más a sportolói pályafutás görbéje, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy ebben a sportágban valakinek elég csak két-három évig nagyon keményen edzeni, és már is világelső lesz.

  A válasz egyébként a címben feltett kérdésre: igen.

  • Bence Horváth

   Iparos Murray-nél mindig ki kell hangsúlyozni, hogy ő mennyit edz, mintha a többiek ütővel a kezükben születtek volna…

   • Andy a güri világelsője.

   • dfens2

    Az igazi iparos mondjuk Ferrer. Murray azért kicsit több annál.

    • Bence Horváth

     Ha nem lenne 15 centi mínuszban, ugyanazt tudnák.

     • dfens2

      Hát szerintem ezt gondold át még egyszer.

     • Bence Horváth

      Tartom. :)

     • dfens2

      Fura egy ízlésed van neked hallod. Murray-t nem csíped, de Raonic-ot igen. Jó tudom, te is olyan lomha, lótlan, sótlan teniszező vagy :-)

     • Bence Horváth

      Pontosan. 😀 Bár úgy érzem lassan jobb lesz a fonákon mint Raonicnak.
      Murray meg csak unalmas.

  • Zsu

   Murraynél szerintem soha nem az volt a gond, hogy nem edzett “mint egy állat”, hanem a feje nem vol (nincs?) a helyén. Magyarul, mentálisan nem egy bajnok alkat.

   • Tamás Bulányi

    Egyetértek:)

 • Manócska

  Szerintem megnyerheti. :)

 • Zsolt Szilveszter Szabó

  Röviden: NEM! Hosszabban: NEM-NEM!

 • Bence Horváth

  Remélem hamar kiesik.

 • Zsu

  Meglepetésgyőztes lesz szerintem, (Delpo, Raonic…) Nole csak azért nem, mert ugye a nagy számok törvénye, meg hát ki tudja mennyire felkészült… ? LOL 😀

  • Tamás Bulányi

   Delpo mégis indul?

   • Bence Horváth

    Nem

    • Kéti

     Így lesz igazi a meglepetés!

 • Zsolt Szilveszter Szabó

  A cikk kb. 80%-a megint f@szságok mantrázása, úgy szabógáborosan.

  • dfens2

   Dehogy, szerintem tök érdekes

 • is

 • Manócska

  Ötször játszott itt döntőt. Mind az ötöt elveszítette. Egyszer minden sorozat megszakad, akár jó, akár rossz. Vagyis a válaszom a kérdésre ; igen. Szerintem megnyerheti. És nemcsak ezért. A játéka is bőven megvan hozzá.

 • edietheeagle

  “Nehéz dolgunk lesz, mert tegnap kiderült, hogy ha leírjuk azt, hogy valaki – Novak Djokovic – felkészületlenül is képes lehet megnyerni az Ausztrál Opent, azzal nem írtunk semmit.”
  “Ha valaki azt gondolja, hogy nem mondtam semmit akkor, amikor azt írom, hogy Novak Djokovicnak felkészületlenül is lehet esélye egy olyan mezőnyben, ahol ott van Murray, Federer és Nadal, meg még Wawrinka is, ahol ott van rajta kívül majd 40 Grand Slam, az vagy tényleg hardcore fan, akinek úgyis mindegy, mit írunk, vagy funkcionális analfabéta. (Bár ők meg aligha tudják, mit jelent ez a szó, így aztán ezen lépjünk is túl gyorsan)”

  Igazán nem akarok paranoiás lenni kedves Gábor, de ezt a szöveget úgy is lehet érteni, hogy azokat funkcionális analfabétázod le (köztük engem is), akik a Djokovic-ról szóló cikkedet semmitmondónak és rossznak ítélték a kommentjeikben. Ha így van, és rájuk utaltál ezekkel a mondatokkal, akkor ez nem túl elegáns.

 • Ildikó

  AO Draw-s cikk mikor lesz? Nole első fordulóban Verdascoval játszik! Ennél rizikósabban nem is kezdhetne. Nem csak a dohai 5 hárított meccslabdáról van szó, hanem mindnyájan emlékszünk Verda tavalyi első körös Nadal-meccsére.

 • Emeryc

  Ezt a cikket méltatlannak érzem, egy általam egyébként sokra tartott, Szabó Gáborhoz. Murray sokkal jobb teniszező mint azt itt bemutatod. Csak rossz a természete, rosszul építi fel a meccseket. A tudásával nincs baj ill. nem a tudásával van a baj!