Megnyerheti-e az Ausztrál Opent Novak Djokovic?

shadow

Tekintve, hogy az elmúlt 13 esztendő 52 Grand Slam-tornájából mindössze négyet nem Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray vagy Stan Wawrinka nyert meg, úgy gondoltam, időszerű volna áttekinteni, hogy ez az öt játékos milyen esélyekkel vág neki az Ausztrál Opennek.

Idevehettem volna éppen még Marin Cilicet is, hogy szó legyen minden Grand Slam-bajnokról, aki indul, ám már csak öt nap van hátra a rajtig, így aztán ő majd kimarad. Minden napra jusson valaki.

Tudom, veszélyes Novak Djokovic nevét a számra vennem, ezért vele kezdeném, legyünk túl gyorsan a nehezén. Egyébként sem venném a lelkemre, ha megbántanám a fanokat azzal, hogy mondjuk Murray-vel kezdeném a latolgatást. Aki – mint tudjuk – csak azért világelső, mert Nole ugye éppen nem.

Túllépve ezen a skandallumon, jegyezük meg gyorsan: Novak Djokovic akkor is megnyerhetné az Ausztrál Opent, ha éppen hetedik lenne a világranglistán, mint ahogy gyanítom akkor is, ha éppen tizenhetedik, mint most Roger. Sőt, Novak Djokovic tavaly ősszel is megnyerhette volna az Ausztrál Opent, ha épp akkor rendezik, továbbmegyek, Novak Djokovic abban a formájában is megnyerhetné, amiben ősszel volt.

Mint ahogyan a vb megnyeréséhez sem hiányzott sok, pedig tényleg felkészületlen volt.

Nem tudjuk, pillanatnyilag Nole felkészültebb-e, mint amilyen tavaly az év második felében volt, erre bizonyítékaink ugyanis pillanatnyilag nincsenek. Doha ilyen szempontból nem jó kiindulópont, az, hogy ott nyert, inkább arra bizonyíték, hogy Nole bármilyen formában képes tornát nyerni, bárki ellen, arra azonban nem, hogy a szükséges munkát elvégezte-e. Az majd Melbourne-ben derül ki. Murray például tuti belerakta azt a melót a felkészülésbe, amit bele kell, mégis macskásnak tűntek a lábai az első meccseken. Nole sem brillírozott a döntőig, ami ebből kiindulva szintén semmit nem jelent. Hacsak annyit nem: ha a szerb nem végezte el a melót, akkor is nyerhet. Amit persze eddig is sejthettünk, azért.

Nyilván, ha adós maradt a szükséges munkával, akkor az esélye nem akkora, mintha elvégezte volna azt, amit kell, de azt, hogy ne lenne esélye, sőt, ne lenne viszonylag jó esélye, azt semmiképp nem mondhatjuk. Persze a kevesebb edzés jobban büntethet a nagy melegben, gondoljunk csak a tavalyi Simon elleni meccsre és a több 100 ki nem kényszerített hibára. (Pedig akkor alighanem élete legjobb formájában volt!), de ha Nole erős közepes teniszt játszik, akkor is elég kevés azoknak a játékosoknak a száma, akik képesek lehetnek legyőzni őt.

Ha mondjuk olyan 60-70%-ot a pályára tesz, akkor is alig vannak, akik megverhetik őt. Gondoljuk csak Londonra, és a tényleg felkészületlen Djokovicra, aki gyakorlatilag begyalogolt a fináléba.

Szerencsés körülmények között alakulhatnak éppen úgy is a dolgok, mint New Yorkban, ahol Nole szinte beleszületett az elődöntőbe, mégha az, hogy szinte mindenki visszalépjen ellene megint, mint ott, az aligha elképzelhető. De az igen, hogy olyan emberekkel játszik, akiknek nincsen ellene gyakorlatilag semmiféle fegyverük, akik ellen csak önmagát verheti meg.

Ha pedig már ott van a négy között, akkor egy új verseny kezdődik, mint azt láthattuk a dohai döntőben is. Akkor már alighanem nagyon fogja akarni a győzelmet, talán az ütőtörésig fogja akarni megint, hiszen ha nyer, az bizonyíték arra, hogy azok a döntések, melyeket tavaly nyár óta hozott, azok mind rendben lévők voltak.

A többieket – és többieken most az igazán nagyokat értem – a Jóisten mentse meg attól a Novak Djokovictól, amelyik igazán akar.

Related Posts

 • edietheeagle

  “Nyilván, ha adós maradt a szükséges munkával, akkor az esélye nem akkora, mintha elvégezte volna azt, amit kell, de azt, hogy ne lenne esélye, sőt, ne lenne viszonylag jó esélye, azt semmiképp nem mondhatjuk. Persze a kevesebb edzés jobban büntethet a nagy melegben, gondoljunk csak a tavalyi Simon elleni meccsre és a több 100 ki nem kényszerített hibára.”

  Ez most komoly? Gábor, ha nincs miről írni, akkor inkább ne írj… ne égesd már magadat.

 • Zsu

  “Aki – mint tudjuk – csak azért világelső, mert Nole ugye éppen nem.” Vitriol on.

 • Nagy Mihály

  Megnyerheti, de nem biztos, hogy minden rendben van Djokovicnál. A Murrayval vívott döntőt nem láttam, de a komment töredékek és a tudósítás erre enged következtetni. A közönség közé vágott labda – ez már nem meztépés – az önkontroll teljes hiányát jelentheti. Ha így van, elég nagy lehet a baj. Murrayn és Djokovicon kívül több, szimpatikusabb győztest is el tudok képzelni.

 • whoisjohngalt

  Djokovic-tól többen tartanak, mint amennyien kellene, hogy tartsanak tőle.

 • Balázs Balázs

  Djokovic Novakkal minden rendben van. Mindenki kiéghet főleg egy ilyen sorozat után.Katarban kétszer felált. a padlórol Verdaszconak azt hiszem 5 mecs labdája volt ellene……..és ki került a döntőbe?
  Simán győzhetett volna döntőben Murry ellen is de ott is volt egy kis ingadozás 3 mecs labdája volt Novaknak,elveszítette a szettet és újra felált a 3 szetben na ez az a NOLE aki volt ..vesztett helyzetből is nyerni tudott.Legtöbbet az önuralmán dolgozik és a fizikai felkészültségén.Mondjuk ha sérült vagy nehéz de akkor is edz.Nem mondom hogy megnyeri de ez a sport minden kis apró dolog számít.Az biztos hogy mindt ember nagyon kevés ilyen teniszező van(alapítványai, adományozása az országa nagykövete felesége az UNESZCO nagykövete.
  Egy igazán emberi- ember tudja a hibáit és dolgozik mindig rajta.Hat évessen megmondta és eltökélte azon dolgozott hogy világelső legyen.Azért ismerem annyira mert Szeles Mónika az unokatesóm és az ő edzője fedezte fel Nólét.Nem a kifejezetten hatalmas tenisztudását (csak) hanem az eltökéltségét és hogy megtegyen mindent azért hogy a teniszben az elsők közé tartozzon.Még valami és ezt úgy hogy egyébként szemüveges(kontaktlencsés) és glutén érzékeny.
  Minden elismerést megérdemel

  • giotti1

   Legközelebb kapcsold be a helyesírás-ellenőrzőt.

   • Balázs Balázs

    Kedves giotti 00 nem magyar anyanyelvű vagyok és ennek ellenére azt hiszem angolul,spanyolul horvátul és szerbül is jobban beszélek mindt te.Az Adriai tengerparton születtem.Remélem megnyugtattalak ha majd te írod és beszéled az én nyelvem úgy mindt én a tiéd akkor szólj.Jebem ti u usta ustaska

   • Balázs Balázs

    U tri PPP materinu.

 • Bennem is kirajzolódott egy belülről mardosó kérdőjel: fel tud-e tenni olyan kérdést Szabó Gábor, amelyre létezik értelmes válasz?
  Egyébként pedig: hova tűnt az egó?

  • giotti1

   Tök jó lenne ez az oldal, ha Szabó Gábor nem írna ide. 😀

   • Balázs Balázs

    Mars u 3 pi.

  • Emeryc

   Zavaróan primitív vagy, mindíg mindenkit minősítesz, foglalkozz a teniszezőkkel, a tenisszel, csak úgy nehéz ha valaki ennyire nem ért hozzá!! Ha te és giotti1 sorstársad nem írnátok ide, tök jó lenne ez az oldal!!!!

 • giotti1

  Babos Timiék 2 szettben megverték a Hingis-Wandeweghe duót. Ez igen.

 • Tamás Bulányi

  A harmadik bekezdés sajnos megint csak sportújságíróhoz méltatlanra sikeredett. Ettől függetlenül a feltett kérdésre a válasz meglehetősen egyszerű: igen. Ugyanez a helyzet Murray esetében is. Sőt! Waw, Fed és Rafa esetében is!

 • Manócska

  Djokovicnak nagyon nem ment a játék a Garros óta. Én ennek ellenére mindig azt mondtam, hogy idővel ismét magára fog találni. Biztos vagyok benne, hogy fog ő még GS-t nyerni, és nem is egyet. Úgyhogy akár ezt is megnyerheti.