Négy dolog választja el Federert a visszavonulástól

shadow

Roger Federer 36 évesen is kirobbanó formában teniszezik, 2017-ben az Ausztrál Opent és Wimbledont is megnyerte, ráadásul úgy tűnik, idősebb korára legnagyobb mumusa, Rafa Nadal ellen is megtalálta az ellenszert. A svájci idén négyből négyszer legyőzte spanyol riválisát, ezzel kapcsolatban nemrég Szántó Petra összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Hiába azonban a remek szezon, azzal mindenki tisztában van, hogy Federer sem fog örökké játszani, és ezzel nyilvánvalóan a 19-szeres Grand Slam-győztes is tisztában van.

Roger Federer – Rafael Nadal: 4-0 | Hosszabbítás

Hiába volt Roger Federer minden időpillanatban eredményesebb teniszező, mint Rafael Nadal, a rivalizálásukat szinte mindig a spanyol uralta. A kecske témakörben folyó örökös, soha véget nem érő és eldönthetetlen vitában a Nadal-szurkolók sokáig joggal hozhatták fel a 23-10-es egymás elleni mérleget.

Federer legutóbb Sanghajban bizonyult megállíthatatlannak, a döntőben – meglepően simán – győzött a térdsérüléssel bajlódó Nadal ellen. Bár utóbbinak kétségkívül lehetett hatása a mérkőzés képére, ez semmit sem von le a közel hibátlanul teniszező Federer érdemeiből.

A formáját látva nem kell aggódni, nincs oka befejezni pályafutását a svájcinak, “előbb vagy utóbb” azonban sor kerül erre is. A 19-szeres GS-bajnok fejében már egy lista is összeállt arról, miknek kell teljesülnie ahhoz, hogy befejezze.

“Tudom, hogy előbb vagy utóbb terítéken lesz a visszavonulás” – mondta a Gulf Newsnak. “Már nem vagyok 22 éves, viszont pontos dátumot nem tudok mondani. Amíg a testem és a családom engedi a játékot, ha még mindig sikeres vagyok, és az utazást is élvezem, folytatni fogom. De ennek a négy dolognak működnie kell, mert ha ezek közül az egyik nem érvényesül, akkor talán megérett az idő a befejezésre. Egyelőre azonban minden rendben.”

Federer motivációja sokakat foglalkoztat, Greg Rusedski, korábbi teniszező azt mondta a Sky Sportsnak, szerinte a svájci elsődleges célja, hogy tartsa a távolságot Nadallal szemben. Jelenleg ugyanis a spanyol teniszező az egyetlen, aki reális veszélyt jelent a svájcira a “kecske”-kérdésben.

Fotó: Europress/AFP

“Roger nagyon okos. Még ha nem is játszana Bázelben valamint Párizsban, és nem szerezné meg a világelsőséget, ha több Masterst nyer, és a két Grand Slam mellé behúzza Londont, több nagy tornát nyerne az évben. Valószínűleg ezért a világbajnokság a Grand Slamek mellett az ötödik legfontosabb torna.”

“Roger folyamatosan a nagyobb képben gondolkozik. A minden idők legnagyobbja címért egyedül Rafa jelent rá veszélyt. A 16 Grand Slammel lehagyta Samprast, Rogernek pedig 19 van. Öt év különbség van közöttük. Rafa a döntőbeli kisebb térdsérülését leszámítva egészségesnek tűnt. Federer próbálja megakadályozni Rafát abban, hogy több Grand Slam-címe legyen nála.”

via express

Related Posts

 • Gábor Somogyi

  Öt év különbség nagyon sok. Ha Rafa a plusz öt év alatt mindig csak egyet nyer, és addig meg azonosakat nyernek, akkor is le tudja előzni. Bár szerintem Rafa tenisze nem alkalmas ilyen sokáig ilyen szintű teniszre, mert sokkal jobban igénybe veszi a fizikumot, mint Roger játéka. Nagyon sok összetevőből áll a kérdés, lehet eső, lehet sár.

  • Aton

   hahaha ezt hogy nem alkalmas mondogatják már 10 éve azt még mindig itt van és nyer loller

 • Xilophon

  Ezek a számolgatások, egymáshoz méricskélések folyton… Magát a teniszt pontra játsszák, de egy játékos karrierjére ez már nem igaz, az én szememben legalábbis nem erről szól. Ezek az egymáshoz méricskélések számomra mindig olyan fílinget adnak, mintha ez a két játékos – és legfőképp pont ez a két játékos – csak egymáshoz képest tudná meghatározni magát. Pedig tőlük nem ilyeneket hallani, csak a hozzájuk képest külső emberek szoktak ilyeneket mondani. Itt is ugye egy harmadik teniszező beszél kettejükről így. Ez nekem kicsit olyan… bulvár.

  • Baton

   de rafa má ninc mesze a kecskétő, pár év és got lesz ő. ha midnen jó megy midnen évben megnyeri a garrost és még egy gst a 3ik gst meg valaki más ak pár éven belül rafa fog vezetni

   • Xilophon

    Szuper, de évek óta minden, kettejükről szóló cikknél pontosan ugyanezeket olvasni számomra kicsit már uncsi. Adjunk hozzá egy kétjegyű számhoz egy egyjegyű számot, hű de érdekes. :)

    • Hajrá Orbán, hajrá magyarok !!

     Ne így legyen, de szerintem jelenleg annak van nagyobb esély, hogy Rafa nyer még hármat, mint annak, hogy Federer még egyet. Nem tudom, hogy ki fog-e jönni még egyszer a lépés ennyire. 5 év az 5 év.

 • Aton

  fegya hiába erőlködik rafa le fogja győzni még a gs számában is pár év alatt ez tuti

 • alphstokes

  Több mint húsz év szállodaturné után az utazást már nem lehet élvezni, inkább elviselni. Addig viseli el, amíg a sikeresség táplálja, amíg van miért csinálnia.
  A családi életük berendezkedett a vándorló életmódba, hogy ez még egy év, vagy 3-4, valószínűleg mindegy is (amellett, hogy a gyerekek normális fejlődésére, szocializációjára, edukációjára nyilván oda kell figyelniük).
  A sikeresség elsősorban az egészségi állapotától függ, amíg bírja a teste, addig képes gyűjteni nagy trófeákat. Hogy a sikerességet ő magában hogyan méri, meddig lát esélyt rá, az az igazán érdekes kérdés, mert nem adta fel a kilátástalan 2013-as év után, de nem adta fel a demoralizáló Djokovic elleni döntőbeli vereségek után sem. Az idő őt igazolta, kívülről lemondott róla már szinte mindenki, de ő belülről érezte, ezek szerint jól érezte, hogy értelmes munkára tudja bírni még a szervezetét.

  Tehát valójában csak egy tényező, csak egyetlen tényező függvénye, ami persze kiszámíthatatlan. Egész biztos, hogy folyamatos és alapos diagnózisok, állapotfelmérések garmadája áll rendelkezésére, az orvosi stáb körülötte mér, számol, és karbantart állandóan, de ezeket nem köti az orrunkra.

  • Hajrá Orbán, hajrá magyarok !!

   Valóban az a négy dolog erősen összefügg. Az is lehet, hogy hirtelen jön majd el a fal. Ebben az életkorban ilyen szinten még nem teniszezett senki, nincs nagyon összehasonlítási alap. 30-40 évvel ezelőtti példák már irrelevánsak. Sokan mondják, hogy fejlődött az orvostudomány, sportélettan stb. és ezért játszhat tovább – ez igaz, de az ellenfelek számára is. Tehát egy 32 éves ellenfél ma már keményebb, mint X éve. És a határt nem lehet kitolni a végtelenségig.

 • Baton

  rafának már csak 3 gs van viza, nem lehehetlen hogy lehagyja feygját, söt rafa csunyán elveri ausztriában garost meg simma liba behúza és wimbedon dönt maj de ott az is lehet hogy a angol kirájkisasszony nyer majd

  • Hajrá Orbán, hajrá magyarok !!

   Hol rendezik az Osztrák Opent, csak nem Döblingben?

   • Baton

    az egyik legnagyob és még sziget is van ot, doko haccor megnyerte má

 • majito

  Egy dolog miatt játszik még, ez pedig a Nike. Ennyi. Ráfát is ezért verte 4x idén.

  • Nagy Mihály

   Mire gondoltál?

   • majito

    Hogy a nike befolyásolja a történteket.

    • Nagy Mihály

     Nekem is voltak korábban hasonló gondolataim, de nem biztos, hogy pénzzel helyettesíteni/pótolni/megvalósítani lehet a jó játékot. Lásd a magyar focit. Persze erős motiváció, de van néhány éljátékos, akinél ez sokkal dominánsabb. Szerintem.

  • Ez egy gyermetegen ügyifogyi “ötlet”. Federer jelen és jövőbeni pályafutását a legapróbb mértékben sem tudja befolyásolni egy ruhamárka. Ez legfeljebb fordítva fordulhat elő. Federer már sokkal nagyobb brand, mint a Nike.

 • Értem. Szóval Federer merő számításból nyert idén két slamet.

  Most belegondolok, mi lenne, ha teszem azt tehetséges lenne.

 • Számomra lényegtelen hogy Rafa utoléri-e valaha Fedet megnyert GS-ek számában, mert aki esetleg majd végül úgy nyer 20 GS-t hogy abból akár 14 is csak az egyetlen, kedvenc tornájáról származik az az én szememben akkor is “csak” minden idő legjobb salakjátékosa lehet (ill. már most is az, de mindegy).