Pepe Imaz boldog emberré tette Novak Djokovicot

shadow

Gebhard Gritsch számára nagyon más volt az elmúlt két hónap, mint az azt megelőző nyolc év.

Áprilisig Novak Djokoviccsal utazott szerte a világban, a szerb erőnléti edzőjeként, azóta viszont kedvére pihenhet és lógathatja a lábát. Nole ugyanis menesztette őt is, Marian Vajdával és Miljan Amanoviccsal együtt.

Djokovic a Garros alatt Andre Agassival dolgozott, de a tervek szerint egy főállású edzőt is szerződtet majd. Az egyik szerb oldal úgy tudja, hogy az új mester akár Radek Stepanek is lehet. A team állandó tagja még Pepe Imaz, akit a média és a drukkerek is keményen támadtak az elmúlt hónapokban.

Gritsch azonban rendkívül pozitív véleménnyel van Imazról.

“Ő nem egy őrült guru. Ő egy olyan valaki, akinek nagyon komoly értékei vannak, és aki folyton próbál másoknak segíteni. Abba most nem fogok belemenni, hogy edzőként milyen, mert nem ez a lényeg. Sok embernek segített már, és segít a mai napig. Ő egy hihetetlenül jó ember. Van egyébként Marbellán egy Imaz-vezette teniszakadémia, ahol Novak is nagyon sokat edz.”

“Nole egyébként sokkal kiegyensúlyozottabb, nyitottabb és elfogadóbb lett általa. Sokkal pozitívabb, sokkal inkább élet-igenlő, amióta vele dolgozik. Az együttműködésük hatására Novak egy boldog ember lett.”

imaz

Fotó: Europress/AFP

A fitnesz-szakember szerint Djokovic azon dolgozik, hogy megpróbálja a profi karrierjét összehangolni a magánéletével.

“Egy élsportolónak szükségszerűen önzőnek kell lennie, és nem tölthet sok időt olyasmivel, ami nem a teljesítményének a javulását célozza. Nyilvánvaló, hogy ez a család és az egyéb társas kapcsolatok számára nem éppen ideális. Ő most eljutott arra a pontra, hogy egyszerre akarja mindkettőt. Jó sportoló is akar lenni, aki ugyanakkor élvezni is képes az élet nyújtotta örömöket. Jobb ember akar lenni. Ezt is, mint minden mást az életben, nagyon komolyan veszi, és nagyon alaposan és aprólékosan végzi.”

Gritsch a Djokoviccsal való együttműködésről a legnagyobb elismeréssel beszélt.

“Lenyűgöző volt látni, ahogy képes volt motiválni magát minden egyes nap. Nagyon ritka az olyan ember, aki képes ennyire intenzíven és tudatosan élni. Ő volt a legjobb tanítvány, akivel valaha találkoztam. Kíváncsi volt, a szó legjobb értelmében.”

via

Related Posts

 • giotti1

  Einstein azt mondta: Ne sikeres ember akarj lenni, hanem értékes!
  Ez az, amit Djokovic szurkolói (az itteniek is) nem képesek megérteni. Hogy Djoko nem eredményesebb sportoló, hanem jobb ember akar lenni. Valószínűleg jobb emberré is válik, és ebben Pepe Imaznak is szerepe van, hiába kiáltja ki őt mindenki első számú közellenségnek. Nekem mondjuk az is furcsa, hogy egy rajongó nem tud örülni annak, ha a kedvence boldogabb és jobb emberré válik, és csak az eredményt kéri számon, sőt követeli a rajongás tárgyától.

  • Wulfric

   Már akartam neked korábban is mondani, hogy bár a tenisz kapcsán sokszor nem, de az alapvető értékekről és emberi dolgokról általad írtakkal mindig nagyon egyet tudok érteni.

   • Respectvv4laci

    Én is igy vagyok vele Giotti a teniszhez csonthülye de az életet azt látja és érti.

    • s as

     Laci :DD

  • ktomi93

   Akkor vonuljon vissza, ilyen egyszerű.

   • giotti1

    Miért? Mert ti nem tudjátok elviselni a (relatív) sikertelenséget?

    • ktomi93

     Nem erről van szó, de szerinted az a boldogság kulcsa hogy többet kap ki mint nyer? Szerintem nem, de ha átmenetileg is biztos hogy bosszúságot okoz neki. Ha a magánéletére akar koncentrálni akkor tegye ezt és ne vergődjön mert amit most csinál az inkább vergődés. Nem kell mindig nyerni, de ha kiáll játszani akkor tegyen meg mindent a győzelemért és ne csak tessék-lássék módjára tegye.

     Korábban Federer szenvedésénél vagy akár Nadalénál azt lehetett látni hogy ott akar lenni, teniszezni akar, nyerni akar. Ennek az ellenkezője látszik Djokovicnál.

     • dagadtos

      Azok azért eleve köthetőek voltak sérülésekhez, erről Djokovicnál nincs szó, legalábbis mi nem tudunk róla.

     • Manócska

      De akkor ez még rosszabb. Ha testileg teszem azt teljesen rendben van, akkor viszont csak a fejében van nagy káosz. Rálépett egy számára idegen útra, és egyelőre csak keresi önmagát. Nem a kedvencem, de jelen pillanatban kimondottan féltem, hogy nehogy rosszul jöjjön ki ebből a történetből.

     • dagadtos

      Hát, nem akarok nagyon demagóg lenni, de a világ egyik legsikeresebb embere helyett szerintem félts valaki mást :)

     • Manócska

      Ó ez nálam nem probléma. Rengeteg embert tudok egyszerre félteni. :) De viccet félre téve. Nem vagyok biztos benne, hogy neki ez az út a tökéletes. De persze ez az ő döntése, és az ő élete.

     • giotti1

      Hihetetlen, mennyire nem érzitek, milyen abszurd és röhejes, ahogy a tudatlanok magabiztosságával közlitek, mit KELL tennie egy ilyen embernek, aki teljesen más dimenzióban mozog, mint ti,

     • ktomi93

      Dehogy is kell. Felnőtt ember, azt tesz amit akar de akkor viselnie kell azokat a következményeket, hogy a jelenlegi vagy a régi szurkolóinak nagy részét elveszíti, azokat akik azért szurkoltak neki mert egy harcos, mert soha nem adta fel és nem ismert lehetetlent.
      Azt meg azért ne felejtsük el, hogy ő is a szurkolókból él. A szurkolói fizetik ki a meccsére a jegyet, a szurkolói miatt nagyobb a marketing értéke.

   • Baloghné Edit

    Ki vagy te, hogy ezt meg mond neki? Nem jó látni, hogy már nem ugyanolyan, mint volt, de lehet, hogy nem is akar már olyan lenni!

    • ktomi93

     Egy átlag tenisz rajongó aki a pályán nem kényszerből ott lévő játékosokat akar látni.

     • Baloghné Edit

      Azt gondolom, hogy eléggé felnőtt ember Ő ahhoz, hogy saját maga dönthessen arról, hogy mikor fejezi be. Én is sajnálom, hogy most nem azt látom amit szeretnék, de ilyen a sport. Ezt, mint volt sportoló írom neked.

  • dagadtos

   Én ezt azért nehezen látom bele abba, ahogy a pályán viselkedik olykor. Petra boncolgatta ezt a Schwartzman elleni meccsén elég hosszan, eléggé egyet tudtam vele érteni.

  • zetevar

   A teniszt győzelemre játsszák. Ilyen egyszerű. Nem kell folytatni a profi teniszpályafutást.
   De amíg indul a tornákon, addig a szurkolói győzelmeket fognak várni tőle. Ha a kettőt együtt meg tudja majd oldani, akkor rendben lesz, ha nem, akkor nagyon sokan el fognak mellőle pártolni.
   (Minden beütött labdája után elnézést kér? Ne már!!! Szerinted ez nem furcsa?)

  • vica

   Én ugyan soha nem voltam Djoko szurkolója, de mégsem értem az ő jelenlegi nagy válságát. Mind ez ideig Djokovic bizony SIKERES EMBER akart lenni, óriási ambició volt benne és hihetetlen céltudatosan elérte a kitűzött céljait. Most hogy ez megtörtént, elveszítette a motivációt, már az élet más szépségei érdeklik, előtérbe került a család, etc. Ez eddig tökéletesen érthető. Szerény véleményem szerint ennek az érzésnek megfelelően kellene cselekednie.
   Azt azonban nem érdemes egy teniszrajongótól zokon venni, hogy kedvencét szeretné lelkesnek, odaadónak és győzni látni.
   Ami a jobb emberré válást illeti, erről semmit nem tudunk. Nem tudjuk, hogy Djokovic mennyire volt jó ember vagy rossz, melyek azok a tulajdonságai amelyeken javítani szeretne, de önmaga nem képes a változtatásra; és amihez Pepe Imaz segítségére van szüksége.
   A boldogság keresése nehéz ügy: aki folyamatosan boldog akar lenni, az tévúton jár, és az egész életét hiábavalósággal tölti. Ez a holtbiztos kudarc.

  • Marcipán

   Egy élsportolónál, egy egyéni sportágat űző versenyzőnél nem az eredményesség (=siker) a fő szempont?! Le vagyok maradva…

   • giotti1

    Nem lemaradva vagy, hanem más irányba indultál.

    • Marcipán

     Akkor a fő iránytól mégis csak lemaradtam.

  • 1. Hova tűntél mostanában? Alig írsz ide :(

   2. Nekem úgy tűnt, hogy totál nem csak a Djokovic szurkolók értetlenkednek, nem csak Ők nem örülnek a jelenlegi állapotnak, még olyanok sem örülnek akik kifejezetten utálták a “régi” Djókert! Mivel az a régi Terminátor része volt a Tour-nak, és ez az új eléggé “Tour idegen”.

   3. Emberileg én maximálisan el tudom fogadni ami most Vele történik.
   Itt vége is lehetne a történetnek, de van egy szurkolói énem (ami miatt tulképpen ide járok).
   Nálam ez a szurkolói én speciális, mivel nem egyvalakiért szurkolok, hanem a(z epikusan) nagy teljesítményekért, az észvesztően izgalmas meccsekért, a gigantikus rekordokért, stb.
   Igen, nagy részét a szurkolói énemnek Mr. Megalomán teszi ki, ez van.
   És Mr.M.-nek nem tetszik ez a mostani Djokó mert semmi maglomán lehetőség nincs benne, ellentétben azzal amit korábban véghezvitt. Nem beszélve arról, hogy milyen meccsek lehetnének itt ha visszatérne a “top Djokovic” és meccselne a “top Federer-rel” és “top Nadal-lal”.
   Persze Mr.M. csak (nagyon) kis része az énemnek, szal simán túl fogom élni ha Djóker soha nem lesz már a régi (ahogy azt is, ha Kerge eldobja a tehetségét), csak milyen jó lenne mán, na 😀

 • Manócska

  Én egy nyitott ember vagyok. Több olyan dologban hiszek, amiben az emberek többsége nem. Ennek ellenére ezzel a dologgal kapcsolatban vannak kételyeim. Nem tudom hogy a helyes utat választotta-e arra, hogy teljesen boldog ember váljon belőle. Erre majd csak idővel fogunk választ kapni. Azt viszont elhiszem hogy Djoko jobb ember akar lenni, és azért tesz meg bizonyos lépéseket az életében. Viszont azt nem gondolnám, hogy Djoko jelenleg teljesen boldog lenne. Egyelőre csak keresi az ehhez vezető utat. Aki ugyanis ilyen bajnoki mentalitással rendelkezik mint ő, az biztos nem boldog attól, és nem tudja azt pozitívan kezelni, hogy rendre vesztesként hagyja el a pályát. Persze az is lehet, hogy idővel ez is menni fog neki. Bár én továbbra is azt gondolom, hogy ő azért megy ki a pályára, hogy nyerjen. Igazából én csak azt kívánom neki, hogy legyen egy megelégedett, boldog ember, amit akár ezen, akár egy másik úton ér el.

  • edietheeagle

   “Viszont azt nem gondolnám, hogy Djoko jelenleg teljesen boldog lenne”
   Ezt nem tudhatod. A pályán nem teljesít úgy, ahogy korábban, és ettől nyilván nem boldog, de lehet, hogy ez csak és kizárólag a tenisznek szól, és nem tudhatjuk, hogy mi történik vele akkor, amikor maga mögött hagyja a teniszpályát.
   Azt én sem értem, hogy egyes szurkolók miért képzelik azt a kedvencükről, hogy egy hülye, és ezért nem képes átlátni azt az egyszerű problémát, hogy Imaz egy kókler. Nos, valószínűleg azért, mert Djoko nem hülye és Imaz pedig nem egy kókler…
   Gritsch pedig miért írná próbálná megszépíteni a Djoko körüli képet? A hírek szerint Djoko “menesztette” őt, tehát inkább az lenne papírforma, hogy savazza a szerbet, de nem teszi.

   • Manócska

    Persze hogy nem tudhatom. Nem is tényként közöltem. Csak a saját gondolataimat írtam le ezzel a dologgal kapcsolatban. Nem tudom miért, de nekem ez a történet nem kerek. Ezen, vagy az ehhez hasonló úton már sokan eltévedtek. Nem mindenkinek azt adta, amit várt tőle. Nem mondom hogy így lesz, de ez is benne lehet a pakliban. De persze azt kívánom hogy ne így legyen.

   • dagadtos

    Lehet, hogy őszintén haragszik rá, azért örül ennyire Pepének… (szmájli)

   • pink panther

    A boldogság nem feltétlenül tükröződik a sportteljesíményben. Más prioritásokban inkább.
    Ami pedig a szurkolói attitüdöt illeti, ezzel is egyetértek, egyáltalán nem biztos, hogy mindenkit hülyézni kéne, aki kívülről szemléli ezeket az ügyeket. Ez a spanyol már kezelte Hantuchovát is(nem úgy!: vagy ki tudja..;) és Markót, Nole fivérét is, eredménnyel. Nyilván volt több páciense, de én ezeket hallottam.Ami meg Gigit illeti, nagyon régi barátok, a menesztése nyilván része valami új koncepciónak, ami a megváltozott életszemlélethez és versenyzői magatartáshoz igazodik majd.

    • edietheeagle

     “Ez a spanyol már kezelte Hantuchovát is(nem úgy!: vagy ki tudja..;)”
     Ez azért egy kicsit Mikroszkóp Színpad-os viccelődés volt Párducom… LOL

     • pink panther

      miért érzem azt, hogy vonzalmunk hajója eme hánykolódó (Pepe)-tengeren mintha léket kapott volna???

     • edietheeagle

      ???

     • pink panther

      nyugi, ez is csak a szokásos aljasságaim egyike..:D leginkább azoknak, akik az smseimre nem válaszolnak

  • zetevar

   Igazad van!
   Ha boldog lenne, akkor nem értem, miért erőlteti a teniszt. Látszik, hogy nincs meg a régi motivációja, akkor meg miért nem hagyja abba? Azért mert igazából érvényesülni szeretne még teniszezőként. Mert szeretne még győzni. Sztem ez az ellentét hamar döntésre kényszeríti majd őt a szeretetteljes Imaz és a szeretet nélküli győzelem között (kissé sarkos lett, de ez a lényeg).

   • Manócska

    Tényleg sarkos lett, de nekem is ezek a gondolatok keverednek a fejemben. Hogy esetleg a két útból lehet-e egyet csinálni azt nem tudom.

 • Dicsértessék_A_Roger!

  Imazról messziről bűzlik, hogy egy pitiáner kókler, de azt szerintem mindenki tudja, hogy a mai világban – vagy inkább a mindenkori? – a hozzá hasonló emberek, mindig találnak kitűnő alanyokat, akin ők effektíve érvényesülni tudnak. Nem egy ilyen egyház/szekta volt már a történelemben, van és lesz is még.

  Az hogy boldog, vagy nem boldog, azt csak Ő és a közvetlen környezete tudja megítélni. Én egyébként simán el tudom képzelni, hogy őszintén boldog. A boldogság alapvetően szubjektív. Hiába látja egy kívülálló, a józan ész szemüvegén át az ilyen szektákról/gurukról, hogy ez komolytalan. Addig amíg ők elhiszik magukról, hogy ettől boldogok és erre szükségük van, akkor ők tényleg boldogok.

  A “gondolkodom tehát már nem vagyok jól” szöveg sajnos sokszor nagyon igaz, ez elől pedig mindig meg voltak a megfelelő eszközök, emberek, amik vagy akiknek a segítségével el lehetett menekülni.

  • háromAk

   Nem különösebben érdekel Djoker boldogsága. Boldog nem lesz, ha veszít, ez biztos. Nem tetszik, hogy nem vállalta a felelősséget és inkább kirúgta azokat az embereket akiknek mindent köszönhet. Kelet-Európai mentalitás. Az edzésmunkát mindenképpen neki kellene elvégezni és nem a stábjának.

   • pink panther

    Kelet-európai mentalitás??? Viccelsz ugye? Légy nyugodt, ez az ember pont annyit tesz a sikerért, amennyit jónak lát. Van egy útkeresési időszak, de nem felejtett el teniszezni. Kirúgta a stábját, Jól tette! és tudod miért, mert új életszemléletéhez új sportolói mentalitást kell felvennie. Na ez a nagy munka, nem az edzéseken való nyűglődés. Ott ugyanis már mindent tud, attól ekkora bajnok.

 • razs

  Nekem még egy gondolat jutott eszembe ezzel a témával kapcsolatban, amiről eddig szerintem nem nagyon volt szó.

  Djokovic nagyjából egyszerre érte el a nem naptári GS-t, illetve szintén akkortájt bukkant fel Pepe mellette. (Zárójeles megjegyzés: OK, valamikor nyilatkozta, hogy “már több éve” vele van, de emlékeim szerint a nagyközönség számára a tavalyi év közepén bukkant fel, akkor kezdett a VIP páholyokba járogatni, de valaki nyugodtan javítson ki, ha tévedek.)

  Kíváncsi vagyok, hogy ha a két dolog közül csak az egyik történik meg (1. a megelégedettség az RG sikeres üldözése miatt, 2. a Pepe-féle “szeretet-csomag”), akkor mennyire esett volna vissza a teljesítménye. Nyilván ez is csak költői kérdés, mert a valódi választ sosem fogjuk megtudni. Nem tudom melyik lehetett az “erősebb” hatás, de szerintem mindkettő közrejátszott a jelenlegi helyzetéhez.

  • pink panther

   Megpróbálom lefordítani:
   1. karrierslam üldözése, motiváció-majd annak elvesztése, mivel a cél teljesült
   2. Imaz -csomag, amely kompenzálta a pályán való frusztrációt.
   szerintem bármelyik is hiányzott volna, az eredmény ugyanaz. A hatások összefüggnek, Nole egy komplett személyiség, nincs külön a sportoló meg külön a családapa, jótündér. Mindig is ez a kettősség megvolt benne, max. nem volt ilyen látványos. Ha a tenisze jobb lenne, fel sem tűnne..

 • Bence Kemence

  “Boldogok a lelki szegények” (sic)

  • pink panther

   na ez most pont nem jó idézet ide, meg általában sehova…

 • acmilan19889

  Pepe boldogabb emberré tette Djokovicot,minket szurkolóit annál kevésbé.:(

 • buttercake

  Ahhoz minimum Novak Djokovicnak kell lenni, az ő eddigi életútját kellene bejárni, megélni a sikereit, a bukásait, élni mindennapjait, hogy releváns véleményt lehessen megfogalmazni a vele történő dolgokról. Mivel én nem vagyok ebben a helyzetben ezért nem is teszek ilyet, viszont megértéssel figyelem azt, ahogyan hatalmas igyekezettel próbálja feldolgozni a történéseket, és sok sikert kívánok ahhoz, hogy megtalálja a mostani önmagát. Legyen az akár a tenisz, a család, vagy akár egy jótékonysági szervezet vezetése, vagy mindhárom egyszerre.

 • Novumként itt az új szitok: tegyen téged boldoggá a pepeimaz!

 • Amikor beszélve vallja magát boldognak valkaki, annak általában a boldogtalanság a valódi oka.