Rafael Nadal: A világelsőség súlyos ára

shadow

Vasárnap Rafael Nadal átvehette az év végi világelsőségért járó trófeát, ami most már csak amolyan vigaszdíjnak tűnik a számára.

A spanyol hősiesen küzdött, ám végül 5:7, 7:6, 4:6 arányú fájdalmas vereséget szenvedett David Goffintől a világbajnokság első csoportkörében. Nem sokkal később pedig bejelentette, hogy visszalép a torna hátralévő részétől. Ezzel a szezon véget ért a számára.

Felmerül a kérdés, vajon nem teniszezett-e túl sokat Rafa annak érdekében, hogy bebiztosítsa a világelsőséget? Miközben pont ez a ‘túl sok’ volt az, amit Roger Federer mindenképpen el akart kerülni.

Október végén a svájci úgy döntött, kihagyja a párizsi 1000-es versenyt annak érdekében, hogy kellően friss legyen a világbajnokságra. Nadal azonban ott állt az év végi világelsőség küszöbén, így úgy döntött rajthoz áll a tornán. Meg is nyerte a nyitómeccsét, ami elég volt ahhoz, hogy behozhatatlan előnyre tegyen szert a ranglistán. Ezért azonban súlyos árat kellett fizetnie. A harmadik mérkőzése előtt a térde miatt visszalépni kényszerült a folytatástól. A kemény borítás, ráadásul az évnek ebben a szakában úgy látszik, túl sok volt neki.

A szezonzáró vb-t hagyományosan kemény pályán játsszák. Rafa nincs is ezzel teljesen kibékülve.

“Úgy gondolom, nem fair, hogy egy olyan játékos, mint én, az ATP Finals-t sosem játszhattam egy számomra kedvezőbb borításon, salakon. Mindig a számomra legkevésbé előnyös körülmények között kellett teniszeznem” – nyilatkozta a vb előtt.

Ennek fényében még nehezebb érteni, miért is indult el Párizsban. Persze, tudjuk, a világelsőség volt a tét, de az is jól látszik, hogy a világbajnoki cím is fontos lett volna neki. Eddig nyolcszor indult, és egyszer sem sikerült megnyernie. Ha valami hiányzik a karrierjéből, akkor az pont a vb-győzelem.

Vannak, akik egyetértenek Nadal kifakadásával. A salak végül is a második leggyakoribb borítás, és ez a spanyol toronymagasan legerősebb terepe.

“Rafa panasza jogos” – nyilatkozta Brad Gilbert. “Csodálatos lenne, ha elvinnék a versenyt fedett salakra, vagy akár szabadtérre.”

Azonban a dolog elég problémás lenne, ahogy arra Pat Cash is nemrégiben rámutatott. “Mégis hogy lehetne a fedett kemény pályás szezont Párizsban befejezni, majd a szezonzáró vb-t salakon megrendezni?”

Túl drasztikus váltás lenne túl rövid idő alatt.

“Fair? Nem vagyok benne biztos, hogy ez a megfelelő szó” – mondta Federer Nadal panaszára utalva. A svájci arra is emlékeztetett, hogy nincs füves 1000-es torna, és fedett pályás is csak egy. Ez meg az ő két kedvenc borítása.

rafa3

Fotó: Europress/AFP

Federer bizonyára szebben és eredményesebben zárja majd a szezont, mint riválisa. Az már biztos, hogy megőrizte idei makulátlan 4-0-ás mérlegét Nadallal szemben, ráadásul minden esélye megvan arra, hogy megszerezze hetedik világbajnoki címét.

Federer sakkozik, nem pedig dámázik. Egy okos, megfontolt programot rakott össze erre a szezonra. Olyat, amiben az egészségé volt az elsőbbség, nem pedig a ranglista pontoké. Beáldozott két 1000-es versenyt, Cincinnatit és Párizst annak érdekében, hogy ott lehessen az év utolsó, igazán fontos tornáján. Pontosan tudja, hogy egy újabb vb-cím tökéletes lezárása lenne ennek a már amúgy is varázslatos szezonnak.

“Volt egy romantikus vízióm arról, hogy ők ketten majd a világelsőségért játszanak Londonban” – mondta Paul Annacone, a Tennis Channel elemzője, Federer korábbi edzője. “Csodálatos befejezése lett volna a szezonnak. De Federer megmutatta, hogy az egészségét semmi pénzért nem tenné kockára.”

A kísértés, a világelsőség kísértése azonban túl nagy volt Nadal számára.

(Peter Bodo írása nyomán)

Related Posts

 • Bence Horváth

  Lehetne variálni a helyszínt és a borítást. De az is igaz, amit Fed mond. A Garroson is növesszünk egy kis füvet.

  • Balla Károly TENISZ

   Felesleges variálni a borítást, akkor is az valósulna meg, hogy pl. Nadal nyer 10 salakos Slamet, akárhol is rendezik. Csak éppen nem 10 Garros lenne.

   • Bence Horváth

    Csak a VBre értettem.

  • Örs Ganzler

   2017-ben összesen 68 versenyt rendeztek (GS-eket igen, Davis kupát nem számolva), ebből
   Hard: 23
   (Indoor)Hard: 15
   Clay: 22
   Grass: 8
   Ezekből, ha valaki minden héten szeretett volna versenyeni (ugye van, amikor párhuzamosan futnak tornák)
   Hard: 16X
   (Indoor)Hard: 9X
   Clay: 14X
   Grass: 5X
   versenyen tudott volna elindulni.
   Nadal szempontja is érthető, azért sérülések ide, vagy oda, salakon valószínűleg már ő is megcsípett volna egy ilyen címet.
   Federer érvét nézve (ha a borításokat nézzük), azért gyanítom egy fűhöz közelebb áll a kemény pálya, mint a salakhoz bármelyik is.
   Ha jól tudom Davis kupa döntőt játszhatnak salakon, elvileg megoldható lenne, de megértem az ATP vonalát is.

   • Bence Horváth

    Akkor megoldás lenne a fedett salak, statisztikailag is.

    • Örs Ganzler

     Az aktuális év race vezetője választhatna borítást :).

   • Az a helyzet, Nadal mindig elfogyott év végére fizikálisan. Már a párizsi tornákon is nyögött, soha nem tudta behúzni, nem véletlen.
    Federernek soha nem jutna eszébe, hogy a Garrost időnként rendezhetnék hard borításon.

    • Xilophon

     Ugye annyit legalább képes vagy felfogni, hogy a GS-eken bárki indulhat és több van belőlük, vb-n pedig csak a legszűkebb elit indulhat nagyon sok plusz pontért (és pénzért) és csak egy van belőle?

     • Túrin

      De a legszűkebb elit nem meghívásos alapon indul. Az egész éves tenisz-szezon jelenti a selejtezőjét, bárki bejuthat, aki pontszámban a legjobb 8 közé verekszi magát, senkit sem tiltanak ki onnan.

     • Xilophon

      Zé a vb-t az egyik GS-sel hozta párhuzamba. Márpedig GS-ből
      – több van
      – többféle borításon játsszák őket
      – nagyságrendekkel több ember indul rajtuk.
      Ezért hót hülyeség megint, amit írt. Természetesen Nadalt leszólva, szájába adva Zé saját hülyeségeit.

     • dagadtos

      De miért hülyeség? Ha salakon rendeznék a versenyt, Nadal most akkor se lenne a topon, az az igazság. Persze lehet, h még így is behúzná, nem lehet kizárni.

     • Xilophon

      Én nem Nadal formájára vonatkozó mondatot, hanem ezt a mondatot kritizáltam a kommentjében:

      “Federernek soha nem jutna eszébe, hogy a Garrost időnként rendezhetnék hard borításon.”

      Milyen érdekes, hogy Nadalnak meg soha nem jutna eszébe, hogy az AO-t, Wimbledont vagy az USO-t rendezhetnék salakon… Ezt kizárólag Zé akarja így láttatni az utálkozó ferdítésével. Nem először látni tőle ezt.

     • dagadtos

      Ja, értelek, meg lehet ezt indokolni, és nem lenne szentségtörés váltogatni, de alapvetően mégis azt mondom, ne Rafa Nadal érdekei szerint rendezzük át a versenynaptárt.

     • Xilophon

      Ja persze, ezt én sem javasolnám. De ne tegyünk úgy, mintha ez pusztán “egy lenne a sok GS közül”, és ezért általánosítható lenne Nadal gondolatmenete akár az év bármely nagyobb tornájára.

      “Federernek soha nem jutna eszébe, hogy a Garrost időnként rendezhetnék hard borításon.”

      Ezt a barmot.

     • Túrin

      Engem most nem érdekel Zé. Én erre a gondolatodra reagáltam: “vb-n pedig csak a legszűkebb elit indulhat nagyon sok plusz pontért “

  • dagadtos

   Én meg azt gondolom, hogy egyrészt így sincs fedett pályás GS, szóval jó ez így, másrészt – és ez a fontosabb – szerintem ne az alapján válasszunk a tornáknak borítást, hogy melyiken tud nyerni Rafael Nadal. Majd szépen feldolgozza, hogy itt nem tudott nyerni, és jól is van ez így. Azt az egészen brutális torzítást, amit az ő salakos eredményei jelentenek, legalább ennyi kompenzálja. Szerintem nem kell elnézést kérni Rafa Nadaltól, mert van még egy-két gyors és fedett torna is a naptárban. Ahogy Roger megemészti, hogy nincs kupája a süppedős monte-carlói lápról, majd sikerült talán Nadalnak is.

 • Ferenc Ferdinánd Weisz

  Federer csinálja jól!

 • Bence Horváth

  Kompromisszum: szőnyeg!

 • Balázs Boldizsár

  “Úgy gondolom, nem fair, hogy egy olyan játékos, mint én, az ATP Finals-t sosem játszhattam egy számomra kedvezőbb borításon, salakon. Mindig a számomra legkevésbé előnyös körülmények között kellett teniszeznem”

  És azzal mi van, hogy Wimbledont füvön rendezik 1877 óta?

  • Balla Károly TENISZ

   Miért, akkor év végére nem purcanna ki vagy mi? :)

  • Ez kábé olyan bugyutaság, mintha anno Luc Alphand nehezményezte volna, hogy a Dakar Rallyt nem az osztrák alpok hófödte lejtőin rendezik olykor.

   • Örs Ganzler

    A borítások közül a fű talán nem életszerű fedettpályán ebben az időszakban (Európában) – persze ma már semmi sem lehetetlen.
    Hogy egy alapjábavéve salakon sikeresebb játékos ezt nyilatkozza/érzi nem hinném, hogy bugyutaság.
    Az tény, hogy a verseny történelmében minden más borításon játszottak (carpet/grass/(indoor)hard/(outdoor)hard), kivéve a salak.
    Ennyi erővel azon miért ne lehetne? – fedett pályán kivitelezhető.

 • Manócska

  Egyből 3 bréklabda Zverevnek. Ez így nem lesz jó.

 • Szerintem ma Zverev a nyerő. A döntőben meg majd Roger oktat.

 • federerfan

  őőő nem ilyen kezdésre számítottam

  • Manócska

   Én sem, de már nincs is semmi gond. :)

   • federerfan

    Van egy olyan érzésem,hogy Federer fonáknyesése fontos tényező lehet

    • Manócska

     Jól érezted. Többször is zavarba hozta vele Zverevet.

 • Xilophon

  A durva, hogy ennyi alapján is elmondható, hogy kb. a vb legjobb meccsét látjuk.

  • Manócska

   Nem akármilyen meccsnek nézünk elébe, az biztos.

   • Xilophon

    Vajon 2 vagy 3 tiebreak lesz? :)

    • Bence Horváth

     1 se! :)

     • Manócska

      Nem talált. 1 már biztos van. :)

     • Xilophon

      És ráadásul milyen! Nagyon ott van ez az egész meccs eddig.

     • Bence Horváth

      Nem bánom!

     • SnowAngel

      Így én se.

     • Xilophon

      Épp hogy elkerültük a lehetséges hármat. Nem sokkal, bakker.

     • Xilophon

      … és milyen messze kerültünk a háromtól. :)

     • SnowAngel

      Szerencsémre. Azt az egyet is alig bírtam.

    • Manócska

     Szerintem 2 lesz. Kinek szurkolsz?

     • Xilophon

      Bevállalom Fukszot, ha már érthető okokból egyedül van itt szegény. :)
      Egyébként csak örülök, hogy végre egy csúcs meccs.

     • Egyedül?
      Hajrá Zverev!!!!!!!!!!

     • Manócska

      Helyes. Támogatom a döntésedet. Én most nem tudok neki szurkolni.

 • Bence Horváth

  MIt akart Monfilszkodni a Szása, nem állt jól.

 • Akármi is lesz a vb-n szerintem kijelenthetjük, hogy Zverev idén megérkezett a legjobbak közé! Nem csak hogy két ezrest nyert (meg mellé még három tornát) de az ezresek döntőiben a Big Three két tagját verte! (Fed és Djokovic) És az AO-n se valott szégyent a harmadik ellen sem (Ha nem sérül le ki tudja mi lett volna Nadal ellen). Plusz még elkapta Vawrinkat is idén.

  De jó lenne mellé egy motivált Kerge… (ellene egyébként 1-3-a van idén Zverevnek 🙃 )

  • Manócska

   Wawrinkát idén nem volt túl nehéz elkapni. :(

 • Túrin

  Akkor most itt megy a szurk?

 • giotti1

  Jól játszik 21th Century Fux.

  • 😁
   Jah, teccik eddig a meccs!

 • Túrin

  Huh, brutális tenisz megy…

  • Xilophon

   Az év top5 meccsében eddig biztos benne van.

 • federerfan

  hú de ideg rőzse mit dumál? nem értem

 • Baton

  két csaló jáccik egymás elen, huu de rohat uncsi mecs.. fegggya még a végén az ingyért vb-t se tugya behuzni

  • András Kovács

   Remèlem infarktust kapsz ott ahol vagy te suttýò….

   • Xilophon

    Minél többet reagálunk rá, annál többet írogatja a baromságait…

    • András Kovács

     Jogos!Igazad van!!!Mostantòl 1 sort se!!

 • Van vér a pucájában a fuxosnak

  • Manócska

   Azért is kedvelem. Senkitől sem ijed meg a pályán.

 • Tie-break nyamiiiiii

  • Túrin

   Hát nagy mázlival lett meg neki.

   • Előtte pár labdával Fednek volt hasonló (csak azt fuxos beérte)

   • Manócska

    Visszakapta Federer a mázlit. :)

  • SnowAngel

   Nyami bizony, pláne így, hogy Federer nyerte.

   • Manócska

    Az már neki nem olyan nyamiiii… :)

    • SnowAngel

     Most kivételesen nem tudok aggódni a lelki egyensúlyáért. 😛

 • Rosszul alakul …

 • Manócska

  Kiebb bajban van Federer. Innen nehéz lesz visszajönnie. De nem lehetetlen.

  • 0-40-el kezdett és onnan is visszajött

 • giotti1

  Chum jetzt!

 • Xilophon

  Kikérte a challange-ét, onnantól nem nyer pontot?

 • federerfan

  a második szettre kéretni azt a hálót lecserélni

  • Xilophon

   Visszavonom a korábbi álláspontomat, mi szerint az új lehetséges szabályok közül a necces szerva eltörlése teljesen rendben van.

   • SnowAngel

    Láttam hálóról leszédülő ászt, egészen szürreális volt. Lehetetlen megemészteni a látványt.

 • Goooooo Zverev!!!!!

  • dagadtos

   Nocsak, a jó öreg Ekstone valahogy ismét Federer ellen 😀

   • Túrin

    Tudod, teniszszocializmus… :megsúg:

   • Fed ellen? Dehogy, Zverev mellett!
    Túrin vágja 😉

    Btw, aminek igazából szurkolok, az a végletekig izgalmas meccs, ezért remélem Zverev megfordítja a set-et.

  • Bence Horváth

   21-es odds a Szása, rakjad.

 • András Kovács

  RF🤗❤

 • Na akkor ma sokáig leszek fent (döntő szet)

 • Gábor Somogyi

  Szerva nélkül nagyén nehéz, de még így is meglett az első szett (kicsi malac kellett)

  • SnowAngel

   A fonák sem teljesen stabil.

  • Erzsébet Süle

   Nem sokkal előtte Zverevnek volt. Most egál :)

  • András Kovács

   Bàr nekem lenne ehhez hasonlò nem letezõ elsõ szervàm!😎

   • Gábor Somogyi

    El kellett volna kezdeni négy évesen teniszezni, és a mai napig hetente hétszer 4 – 6 órát játszani. Akkor esetleg! :)

    • András Kovács

     Klassz lett volna😎

 • Túrin

  Huh, vazze, AO döntő óta nem izgultam ennyire!

  • SnowAngel

   Talán DelPo ellen a múltkor, de akkor Fed sem volt teljesen jól..

 • Szasza

  Egyáltalán ütött első szervát Federer a rövidítésben? Aztán így is vitte. -)

 • Bence Horváth

  Úgy látszik, hogy Zverev a kelleténél több Marin Cilic videót nézett.

  • Xilophon

   Gofrievés közben, tegyük hozzá.

   • Túrin

    Almagro sütötte neki.

  • Goflic

 • dagadtos

  Nincs túl jó napja Rogernek, egyik ütését sem érzi tökéletesen egyelőre, úgy látszik. Zverevnek is van ennél feljebb, simán behúzhatta volna a szettet. Federer ritörnben nagyon feljavult a szett végére.

 • federerfan

  láttátok ezt a hülyét aki holnap megbukik,mert itt van a meccsen?

 • Nofene, rövidzárlat Fed-nél? :O
  Ljubicic a tablet-ről újrabootolja? 😀

  • Manócska

   Megoldja. Figyeld csak meg. :)

   • SnowAngel

    Kicsit gyorsabban elfárad most mentálisan, rajta is látszik az év vége. De remélem, gyorsan összeszedi (vagy vissza) a koncentrációját.

    • Manócska

     Azért az 1. szett sokat kivehetett belőle. Természetes ez a kis kiengedés részéről. Szerintem.

     • SnowAngel

      Persze, sokat kivehetett belőle a tie-ban 0:4-ről visszajönni, de Zverevet visszaengedni óriási kockázat. És a jó öreg Roger egyre rövidebb ideig tudja fenntartani a maximális koncentrációt. Én meg megint nehezen bírom a tie-breaket. Most aggódom miatta, nem érzem annyira biztosan, hogy bírja erővel.

     • Manócska

      Oké hogy a megszerzett bréket kiengedte a kezéből, és elég sokat hibázik, de amikor nagyon kellett összeszedte magát az 1. szettben is, és a fontos pontokat hozta. Én úgy érzem hogy meglesz ez a meccs neki 2 szettben.

     • SnowAngel

      Vannak kétségeim a 2 szettet illetően, de mostanában te vagy a látnok, szóval hiszek neked (mert hinni akarok).

     • Manócska

      Neked lett sajnos igazad. Azért nagyon remélem hogy nem viccel meg minket ma este.

    • Túrin

     Ideje lenne most már! Tb-re kéne menteni, komolyan mondom.

 • Másik posztnal írtam nehéz elképzelni hogy a VB döntő mások-e legyen

  • Nono! Nem láttad még Bustát 😀

   • sírva kérem az én kommentjeimnél hagyd ezt abba, ez talán az elején v icces volt. ja nem

 • Ezazzzzzzzzzzzzzz!

 • Bazzeg fux ide oda ez a srác 20 éves és kurva jó

 • Túrin

  Ezt jól elbaszta Roger.

  • federerfan

   hát ja uccsó két pontja borzalmas volt

  • Nem könnyen de el

  • Nem értem az a totál rövidzárlat (két kettős hiba) mi volt ott, ilyenkor mi van az öreggel?

   • Manócska

    Emberből van ő is.

    • Nem kecske? 😀

     • Túrin

      Szatír.

 • Úristen, kezd tényleg TOP5 lenni a meccs!

 • Baton

  hajráá zverv!!!!!!!

 • Manócska

  Ez már tenisz a javából. Soha rosszabb meccset. :)

 • Baton

  zverv bealázza fegyát, fegy mehetsz haza pakoni

 • Fuxása kezd ráérezni Fed mozgatós taktikájára, egyre többször megérzi mi jön és akkor baj van,

  • Baton

   te is kezdhecc csomagolni

 • Kár volt a rövidzárlatért…

 • nyuszika

  Elegáns, nyugodt, élvezetes játék :-) Mondom ezt halálos nyugalommal, hiszen egyiküknek sem szurkolok. Ezekért a meccsekért érdemes teniszt nézni. Federer hozza az elegáns/úri játékát és a Szása méltó partner ebben. Az ifjú néha nagy arc, de majd csak kinövi egyszer. Dolgozik bennük rendesen az adrenalin, de valahogy mégis olyan méltóságteljes hangulata van az egésznek. Profik, teszik a dolgukat. Abszolút nem szenvedős, nyögve nyelős meccs, mint a tegnapi. (Ezt kell mondjam akkor is, ha Nadal állt a háló egyik oldalán. Az okokat tudjuk.) Elcsépeltnek tűnhet, de nálam most tényleg győzzőn a jobbik van… :-)

  • Túrin

   Élvezetesnek élvezetes, de most szvsz se nem elegáns, se nem nyugodt.

   • dagadtos

    Kicsit csodálkozom a kommenteken, szerintem Federernek határozottan gyenge napja van.

    • Én inkább spórolósnak érzem.

     • dagadtos

      Én meg bizonytalannak

     • Bence Horváth

      Nem ez a maximum szerintem se…

     • Túrin

      Tuti, hogy nem spórol. Dagadtos áll közelebb, de nem idegileg bizonytalan sztem, hanem a ritmust nem érzi.

     • dagadtos

      Én is így értettem

     • SnowAngel

      Szerintem komoly birkózás folyik, minimális térnyerésért harcolnak, de egyik se tud igazán felülkerekedni. Kemény meccs ez, és Federer nagyon feszült. Elég sokat dumál, régebben nem szokott.

    • Gábor Somogyi

     Kimondottan gyengén játszik, nulla szervával. Ha így is megveri a fuxost, akkor az nagy dolog lenne.

  • Hát az fog :)

  • Bence Horváth

   A holnapi Thiem – Carreno lesz pedig a VB meccse, ki ne hagyd.

   • Xilophon

    Mondjuk az, hogy Karenyó szerepel a vb-n, önmagában kihagyhatatlan tenisztörténelmi érdekesség. :)

    • Túrin

     Iktatjuk, hogy ilyen is volt.

     • Xilophon

      (Egyébként miért pont ő? Mi a szabály?)

     • Túrin

      Mert pontban ő következik. És vállalta, hogy ott lesz a kispadon. Ennyi.

   • Manócska

    Te biztos fogod nézni Thiem miatt. Nem?

    • Bence Horváth

     Ha délután lesz, akkor igen. Este sajnos nem leszek.

     • Manócska

      Délután a Goffin-Dimitrov lesz, úgyhogy akkor sajnos nem látod.

     • Bence Horváth

      Fene enné meg.

     • Manócska

      A Goffin-Dimitrov meccs sem lesz rossz. Persze csak akkor ha mindketten a jobbik arcukat fogják mutatni.

     • Túrin

      Ez olyan, mint lemaradni a Holdra szállásról!

 • Fed első szervája 54%-on. Katasztrofális.
  Második szettben eddig 43%, az meg a legalja.

  42%… még nem érte el a lealját…

  • Bence Horváth

   Talán a TB-re megjön az első szerva…

 • Túrin

  Ez jó volt Rogtól. Amúgy nem szeretem ezt a pléhpofa bírót.

  • Pedig Dumusois a legnormálisabb és jópofább bíró szerintem :)

   • Túrin

    Hát jópofizni még sosem láttam. Nekem mindig amolyan megfellebbezhetetlen tekintély akarok lenni hangulatot árasztott. Sokkal jobban bírom Lahyanit, még ha néha túl is tolja.

    • Dumusois egy barátságos, keveset szereplő, intelligens és éles szemű bíró. Ezt a Bp-i ATP-n is igazolta. Ettől persze lehet még neked nem szimpatikus :)

     • Túrin

      Ma felülbírált egy jó labdát! 😉

     • Azt, hogy milyen minőségű munkát végez egy bíró, nem egy momentumból megítélendő. De hagyjuk, engem a legkevésbé a bírók érdekelnek :))

     • Túrin

      Azért volt ott a szmájli.

   • Bence Horváth

    Kevered Cedric-kel.

    • Cedric egy barom, kizárt, hogy én keverem :)

 • Full ideg Roger, nem értem. Nincs jó napja, az biztos.

  • SnowAngel

   Tüske ment a körme alá, azt hiszem.

 • Ha harmadszorra is visszajön innen Fed…

  • Xilophon

   Ez ilyen visszajövős vb.

   • De nem, megcsinálta!!!!!

 • Bence Horváth

  7-15, 7-16 W/UE

  • federerfan

   akkor tényleg benne van az év top5 meccsébe

   • Élesen játszanak, ezért a sok hiba 😛

    • Gábor Somogyi

     Federer minden labdája a T-vonal magasságában pattan, ez nem túl éles játékra vall.

     • Minden?
      Akkor nem egy meccset nézünk 😛

   • Xilophon

    Szerintem tényleg nagyon élvezetes.

 • dagadtos

  Federer 43%-ban ütötte az elsőt a második szettben…

 • Túrin

  Hát-hát…
  Sci-fi lett volna, ha ilyen gyalázatos első szervával nyeri a szettet.

 • Csak remélni tudom, nem azért tiszta ideg Fed, mert valami testi dolog akadájozza a játékban. Ezek a gyenge mutatók bizony erősen arra utalnak.

  • federerfan

   Lehet zverev segge is túl nagy neki azért ilyen frusztrált

   • Bence Horváth

    Vakítja a fux.

  • háromAk

   Én nem hinném, megint görcsös lett, néha tiszta ideg, és látszik, hogy dühből játszik. Pedig elengedhetné akár a meccset, mert még akkor is lehet világbajnok. Presztizs-meccsnek látom Fed részéről.

  • dagadtos

   Bennem is felmerült, de lehet simán csak rossz napja van, inkább arra tippelnék, magához képest bizonytalanul érinti a labdát. (Timing, ahogy Túrin írta, reméljük.) Amíg Bence és Túrin csöndben vannak, nyugodt vagyok.

   • Túrin

    Kicsit kimerültnek látom. Érthető mondjuk, ilyen év után.

    • SnowAngel

     Sebességben nem annyira érzem ezt, mint koncentrációban.

     • Túrin

      Zverev is kezd fáradni most.

     • SnowAngel

      Remélem, ezt ki tudja használni Federer arra, hogy a saját játékát játszhassa, és kicsit stabilizálja magát.

    • Az simán benne lehet.

   • SnowAngel

    Valami pedig nem stimmel, nagyon nincs kibékülve magával.

   • Bence Horváth

    Fizikális dolgot én nem látok. Viszont úgy érzem, hogy túl gyakran áll le ütögetni, picit passzív.

    • dagadtos

     Hát persze, mivel ha gyorsít, hibázik

     • Bence Horváth

      Ördögi kör.

 • marcihcdnb

  valaki tud jó streamet?

 • Manócska

  Csak most tessék megőrizni azt a bréket.

  • SnowAngel

   Így még jobb, hogy növelni tudta.

 • Gábor Somogyi

  Mintha most élesítené magát! Még egyszer nem adhatja el a brake előnyt!

 • Gábor Somogyi

  Egy sebességet feljebb váltott! :)

  • András Kovács

   Èpp idõben!

 • Wazze, kimegyek 10 percre zuhanyozni és megint break hátrányban Zverev…
  Há senki nem drukkol itt a fuxosnak rajtam kívül? 😛

  • Xilophon

   Egyedül mit vársz tőlem, csodát? :)

   • Hát sehol egy fuxos rigmus vagy valami….

    • Xilophon

     Tegnap már próbálkoztam belgaellenes focihuligán rigmusokkal, de se nem váltott ki nagy rajongást a többiekből, se nem vezetett eredményre.

  • Manócska

   Így jártál. Legközelebb nem hagyod itt a meccset. :)

   • Xilophon

    Soha többet zuhanyzás!

    • 😀

    • Manócska

     Pontosan. Csak kopik a bőre tőle. :)

    • federerfan

     nem kell a zuhany,jó a fürdés is

    • SnowAngel

     Már meg is kell koszosodni ebben az őrületben?!?

     • Manócska

      Persze. Mindent a kedvenceinkért. :)

 • Mind1, majd a döntőben kell nyerni, nem itt 😀

  • Manócska

   Álmodj királyfi… :)

  • Gábor Somogyi

   Oda még be is kell jutni!

   • a zokni elleni ki-ki meccs is nézős (remélem fogom tudni)

  • Dicsértessék_A_Roger!

   Carennyó simán inasba teszi ezt a Zverevet.

 • Manócska

  Nem csak megőrizte a bréket, hanem tett mellé még egyet.

  • Gábor Somogyi

   Azért ez így jobb! :)

   • federerfan

    Azért zverev elég látványosan szétesett

    • háromAk

     Ásott magának egy jó nagy gödröt és belefeküdt.

 • András Kovács

  Varàzslat…..😎😎😎

  • Xilophon

   Elképesztő, miket mutat itt Federer.

   • András Kovács

    Volt egy kèt pazar röptèje!Viszont el kell ismerni,hogy a kis Sasha is tud teniszezni!😊

 • zoli62

  Az elfelejtett, és az eggyel fiatalabb korosztály részére szégyen, ami mondjuk ebben az évben, és most is történik

  • federerfan

   zorrrrrrrrrrrrro

   • zoli62

    El Zorro. :)

    • federerfan

     bocsánat.ez egy ki nem kényszerített hiba volt tőlem El Zorro

     • zoli62

      Megbocsátok. :) Egyébként legyünk reálisak, ez az idei teniszév elég felejthető volt, ahogy ez a meccs is.

     • Azért voltak jó meccsek, főleg az év első felében!

     • Viktor

      Az évet azért ne tegyük ennyire talonba:) Rengeteg dolog történt.
      A tavalyi év második fele ugyanilyen volt,csak más hiányzókkal.

     • edietheeagle

      Felejthető?! Nem egészen értem miért mondod ezt. Megtört Djoko dominanciája, visszatért Nadal és Fed, betörtek a fiatalok, a magyarok is gurítottak néhány emlékezeteset, szóval soha ennél kevésbé érdekes szezont nem szeretnék magamnak, és ez eléggé understatement volt a részemről! :)

     • Viktor

      Z ennyi. :)

 • SnowAngel

  Federer arca a nagyon sötét mogorvából a gondterhelt, de kissé lazább morcosba váltott.

  • Dicsértessék_A_Roger!

   Szana-széjjel van az Öreg ma fejben.

   • András Kovács

    Azèrt ìgy is sima…

    • Dicsértessék_A_Roger!

     Mert Zverev sem túl acélos.

     • András Kovács

      Èdesmindegy!Ennyi is bõven elèg!😎

   • SnowAngel

    Hát, a határán, de nem csoda. Zverev rendesen elszívta az erejét.

   • federerfan

    még mintha magába is beszélne.remélem nem valami pszichés baja van

    • Dicsértessék_A_Roger!

     Skizo lett ettől az évtől. 4x verte a nemezisét. Ezt csak egy alternatív RF képes feldolgozni. 😀

 • Manócska

  Ennyi. Ezt a meccset is megoldotta, ha egy kicsit nehezebben is. Én tudtam hogy megcsinálja. :) Nem véletlenül van neki 19 GS győzelme.

  • Grat az öregnek, de a döntőben egy más meccs lesz 😛

   • Mondjuk egy Dimitrov vs. Busta 😀

   • dagadtos

    Dimitrov ellen jó, hogy más lesz

   • András Kovács

    Addig az sem àrt ha kis Zverev eljut oda!

   • Manócska

    Persze hogy más lesz. Sokkal könnyebben fog győzni. 😉

  • Túrin

   És idén a top 10 elleni mérlege még mindig makulátlan! :)

   • dagadtos

    pont Zverev miatt nem az

    • Túrin

     Ja, tényleg!

     • Viktor

      13:1 remélem emelkedik még az első szám.

  • federerfan

   Ez a valahogyan megcsinálta Roger Federer című fejezet volt

   • Gábor Somogyi

    Az az igazán klasszis játékos, aki rossz játékkal is nyerni tud!

  • SnowAngel

   Most kivételesen elnézem neked, hogy 2 szettes győzelmet ígértél, de legközelebb légy szíves pontosabban jósoljál!

   • Manócska

    Igenis! Bocsánatot kérek a tévedésemért. :)

    • SnowAngel

     Na jó, de máskor ne forduljon elő!

     • Manócska

      Ígérem hogy nem fog. :)

 • dagadtos

  Mirka micsoda kádárkori nyuggerruhában feszít.

  • Dicsértessék_A_Roger!

   Gyönyörű mint mindig. :)

   • dagadtos

    A szerelem vak

    • Dicsértessék_A_Roger!

     És a közhelyek is ölnek. :)

     • dagadtos

      de amelyik nem öl meg, az megerősít

    • Xilophon

     Ray Charles vak

   • Manócska

    Szerinted. :)

  • SnowAngel

   Szerintem ez is egy örökbecsű darab a Gucci ready-to-wear, kicsit avíttas hatású kollekciójából. Mint öreganyám barhent pongyolája.

 • zoli62

  Innentől sima liba, nem mintha a vb előtt ez kérdéses lett volna

 • giotti1

  Azon gondolkozom, látva az ilyen meccseit, hogy mi hiányzik Zverevből, hogy a csúcsra jusson. Aztán arra jutok, hogy – semmi. Talán egy kis rutin és állóképesség. Simán el tudom képzelni, hogy jövőre Grand Slamet nyerjen, bár azt remélem, hogy visszajön majd a csősz és mindenkit kizavar az erdőből. :)

  • dagadtos

   :(

  • Xilophon

   A sok csősz közül melyik? :)

   • Túrin

    Reaálisan csak egyről beszélhetünk. Murci az inkább a seregélyek táborát gyarapítja. :)
    Na jó, Waw, akkor kettőről.

    • Manócska

     Szerintem Wawrinka már nem fog megváltozni. Egy-egy tornán le fogja tenni ismét a névjegyét, de az szinte biztos hogy egész évben nem fog tudni tornáról-tornára egy kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtani. Fog ő még nekem jövőre is nehéz perceket okozni. :)

  • Viktor

   Tavaly óta felpakoltak rá kb. 10 kg izmot. Most már csak a menősködő ütéseit kellene elhagyni és már ott is maradhat a helyén.
   Ha csak nem jönnek a csőszök :)

 • embergyermek

  Vesszek meg ha értem a hozzászólásaitokat. Ez a Fedev meccs úgy volt szar ahogy volt. Persze az is lehetett, hogy megint az a kategória esett meg velem amiért általában ugrani szoktam, hogy az emberem ajtóablak elbassza a ziccereket, ráadásul az ellenfél is. Ilyenkor pont azt érzem, mint 14 éves koromban amikor simogatta Zsuzsika a szerszámot, én meg úgy maradtam mert tovább menni nem lehetett. remélem Roger megtalálja a formáját, mert ilyen adogatással rezeg a léc.

  • giotti1

   A jelenlegi mezőnyben Zverev az egyetlen, aki tud Roger sebességén teniszezni – sőt, néha még fölötte is. Ez a lényeg, a többi meg majd összeáll egyszer, lehet, hogy nem is sokára.

   • Meg DelPo

    • giotti1

     Hát ő pont nem, nincs meg hozzá a lábmunkája sajnos.

  • András Kovács

   Nyìlvàn volt sok hiba mind a kèt fèl jàtèkàban!Ugyanakkor szerintem voltak varàzslatos pontok itt is ott is,amièrt èrdemes teniszt nèzni!A szartòl jòvabb jobb volt szerintem!Nagyon magasan van a lèc nàlad!😎

   • embergyermek

    vagy csak szar napom van. :)

    • András Kovács

     😁😁😁

    • Túrin

     Nem nyomtak közel sem tökéletes és hibátlan teniszt, de nagyon nagy volt az átlagos iram.

 • pindurka

  sajnálom hogy Szása kikapott, kis másodszámú kedvencem a tornán, de biztosra veszem hogy ő is ott lesz a döntőbe. Mondjuk úgy meg kár lenne Sockért mert őt is bírom

  • András Kovács

   Valakinek mennie kell😉

 • pindurka

  @xilophon:disqus sajnos lemaradtam, pedig jöttem volna besegíteni szurkolni 😀

 • Szasza
 • György Vámos

  Ha jól tudom,a VB-n minden győzelemért pont jár,így elég jól felzárkózhat Roger Rafára.Jövő év elején ha Roger tovább jut az AO-n,mint Rafa,akár No.1 is lehet!!

  • Bence Horváth

   Az AO-n nehezen, hiszen ott neki 2000 pontot kell védenie. Max ha ismét döntőbe jut, Rafa meg az első fordulóban távozik.

   • György Vámos

    Annyi különbség nem lesz köztük,ha Roger megnyeri a Masterst,akkor talán 2-300 lesz a különbség.Majd megmondják az okosok.

    • Gábor Antal

     Igen, 300 pont lesz nagyjából a különbség, ha Roger veretlenül nyeri a WTF-et. Az AO-n egy korai Nadal búcsúval és nagy meneteléssel akár világelső is lehet Federer, de én személy szerint arra számítok, hogy a salakszezonban lesz az, szerintem Rafa nem fogja tudni hozni az idei elképesztő salak eredményeit.

     Btw. tudja valaki, hogy a live ranking miért írja azt, hogy Rafának hétfőtől 10845 pontja lesz, mikor jelenleg 10645 van neki? Mire kapja a 200 pontot?

     • SnowAngel

      Ha veretlenül nyer Federer, 140 pont lesz köztük a különbség (10645-10505). Nem tudom, a live ranking miért tekinti úgy, mintha még versenyben lenne a vb-n, és még nyerhetne.

     • Viktor

      Nem azt írja: te azt nézed ,hogy mi lett volna ha nyert a következő fordulóban.: Ezt nézd!
      http://live-tennis.eu/en/forecast-atp-ranking

 • Aton

  fegyának csinálták ezt a szar pályát hogy megnyerhesse és büszkélkedhessen vele még a garrost is felgyorsították neki nehogy szégyenbe maradjon kapjon egyet ő is különben ki lenne röhögve. szégyen és gyalázat ez az ember

 • Nagy Mihály

  Fair vagy sem? Hát nekem nem szimpatikus nyilatkozat Nadaltól. Nem megsértődni kellett volna és kifogásokat keresni, hanem gyógyultan játszani. De van ami a józan gondolkodást felülírja. Valóban kellene a “nagyoknak” külön-külön rendezni egy ATP finalt, mindenkinek a kedvenc borítása-kívánsága szerint. Nekem a fele salak, fele nem pálya a legszimpatikusabb, szabálymódosításokkal.

 • Vantara Béla

  Úgy gondolom, nem fair, hogy egy olyan játékos, mint én, az ATP
  Finals-t sosem játszhattam egy számomra kedvezőbb borításon, salakon.
  Mindig a számomra legkevésbé előnyös körülmények között kellett
  teniszeznem”

  senki nem tartott pisztolyt a fejedhez, hogy salakspecialista legyél. a könnyebb utat választottad, így lehet 16 GS-ed a feleannyi helyett. a mainstream borítás viszont a kemény, és mindenki leszarja, hogy te speciel nem azt szereted