Shapovalov kiejtette Nadalt Montrealban

shadow

A kanadai tinédzser, Denis Shapovalov meglepetésre legyőzte Rafal Nadalt a montreali torna nyolcaddöntőjében, így, legalábbis egyelőre, megfosztotta a spanyolt attól a lehetőségtől, hogy ismét világelső legyen. Ehhez Rafának minimum a legjobb négy közé kellett volna jutnia Kanadában. 

A 18 éves srác, akinek az induláshoz szabadkártyára volt szüksége, óriási formában van, egy körrel korábban Juan Martín del Potrót is búcsúztatta, mára virradóra pedig 3:6, 6:4, 7:6 arányban felülmúlta Nadalt is.

A spanyol nehezen tudta Shapovalov fonákján tartani a labdát, a tenyeres nyerőire pedig nem igazán volt válasza.

“Jól látszott, hatalmas potenciál van benne” – mondta Nadal. “A legjobbakat kívánom neki, elképesztő elszántsággal teniszezett az egész meccsen.”

A kanadai élete legnagyobb sikerét egy Rogerio Dutra Silva elleni első körös meccs alapozta meg, ahol szetthátrányból fordított úgy, hogy a második játszmát egy kiélezett tie-breakkel tudta csak a maga javára fordítani. Ezt követte a DelPo elleni siker, majd Rafa legyőzése.

Az első játszma még Nadalé lett, aki nyomta ugyan keményen, mégsem tudta megtörni a kanadait. A második szett harmadik játéka kulcsfontosságúnak bizonyult. Shapovalov három kettőst is ütött, ennek ellenére 14 perc alatt valahogy hozni tudta az adogatását.

“Csak 14 perc volt?” – kérdezte a kanadai. “Óráknak tűnt. Harcoltam tovább, bár tudtam, iszonyú kemény lesz. A fontos pillanatokban meghúztam néhány nagy ütést, és jó párszor szerencsém is volt, mert ellőttem a vonalat. De végül is, erről szól a tenisz, nem?”

shap2

Fotó: Europress/AFP

Shapovalov nem gondolta, hogy esélye lehet ezen a meccsen, egészen addig, amíg ki nem egyenlített.

“Amikor megnyertem a második játszmát, úgy voltam vele, hogy nyomni kell tovább, mert bármi megtörténhet.” 

Shapovalov 0-3-as hátrányban volt a döntő szett rövidítésében, innen tudott a hátralévő nyolc pontból hetet behúzni. Összesen kilenc ászt ütött, néhányat második szervából. Volt hét kettős hibája is, és az első szervája mögött 67%-ban tudta hozni a pontokat.

“Hihetetlen, beszélni is alig tudok” – mondta a meccs után. “Úgy nőttem fel, hogy Rafát néztem a tévében, és szerettem volna egyszer játszani ellne. De más dolog játszani ellene, és más dolog legyőzni őt. Ez egy valóra vált álom a számomra.”

Roger Federer továbbjutott, bár megszenvedett David Ferrer ellen. Eddig tizenhatszor találkoztak már egymással – először még 14 évvel ezelőtt, Bécsben – és mindannyiszor a svájci győzött.

Amikor a spanyol behúzta az első játszmát, véget vetetett Federer 32 megnyert szettes sorozatának. Ezt követően azonban a svájci feljebb kapcsolt, és végül 4:6, 6:4, 6:2 arányban győzött és bejutott a legjobb nyolc közé, ahol Roberto Bautista Agut lesz majd az ellenfele, aki nagy csatában nyomta le Gael Monfilst.

fed

Fotó: Europress/AFP

“Összességében boldog vagyok, mert tudom, hogy tudok ennél sokkal jobban is játszani, ahogy David is” – mondta Federer a meccs után. “Mindketten küzdöttünk, és próbáltuk megtalálni az utat a győzelemhez. Ő jobban kezdett, nekem pedig a vége sikerült jobban.”

Fontos meccs volt még a tegnapi játéknapon Alexander Zverev és Nick Kyrgios összecsapása, amely ezúttal 6:4, 6:3 arányban a német sikerét hozta.

A lányoknál nem történt meglepetés Torontóban, ha csak az nem számít annak, hogy a korábbi világelső, Angelique Kerber kikapott Sloane Stephenstől. Egyébként ott van a legjobb nyolc között mások mellett Pliskova, Halep és Muguruza is.

 

(részben via)

Related Posts

 • dagadtos

  Többen mondják itt már egy ideje, hogy nagy játékos lehet belőle.

  • Matyika29

   Federerből? 😀

   • dagadtos

    Ha összekapja magát, még lehet belőle is valaki!

    • Ezaz

     Azért az “összekapás” mellé kellene neki jókora szerencse is. ;-)))

  • Örs Ganzler

   Shapovalov rendesen megszórta nyerőkkel Nadalt, és pluszban is tudta tartani őket a kinemkénykészerített hibákkal szemben, amíg a spanyol mínuszban is zárt e tekinteben, jóval kevesebb nyerővel.
   Összeségében Nadal-nak azért bőven lett volna esélye nyerni, de a bréklabdákkal nem tudott élni – igaz gyakran kapott, hatalmas szervákat ilyenkor.
   Az első szettet azért is vihette, mert úgy tűnt Shapovalov lassabban érkezett meg a meccsbe, de kiélezette helyzetben elég passzív volt a spanyol – Tie-break-ben kap egy ajándék pontot, majd visszaadja egy kettős formájában, hát.
   Én annyit vélek felfedezni, hogy Nadal nem tudja megnyerni ezeket a szorosabb meccseit, ami rá igazán jellemző volt. Tavaly US-en kikapott 5-ben Pouille-től, idén AO-n döntő szett előnyről kapott ki ugye Federer-től,Wimbledon 5 szettes vereség Müllertől, a mostani meccs is – persze húzott is be párat (AO Zverev, Dimitrov), de valahogy nem érzem azt a magabiztosságot – mondom ezt úgy, hogy azért abszolúte jó éve van.

 • trillala

  A Topor szokása szerint iszonyatosan közvetítette a Federer-Ferrer meccset.Olyan Kaplár.F.József-szinten.Szerintem a teniszt sokkal könnyebb közvetíteni, mint egy csapatjátékot, de a Vitray meg szegény Gyulai István óta nincs egy átlagnál jobb kommentátora.A Szántó Petrában bízom…

  • whoisjohngalt

   Véleményem szerint a legjobb az lenne, ha nem lenne kommentátor a tenisz-meccseken – egyik csatornán sem. Teljesen fölösleges ugyanis.

   • Bence Horváth

    McEnroet elhallgatnám.

    • whoisjohngalt

     Csípem az öreget, de leltem a neten egy kommentár nélküli AO döntőt az idei évből. Nem lehet egy lapon emlegetni vele a kommentált verziókat, függetlenül attól, hogy McEnroe, vagy Vilander kommentálja. Óriási a különbség minden téren.

 • whoisjohngalt

  Meglepetés??? Ugyan már. Ez nagyon is benne volt a pakliban, ha a tininek jó napja van. Nem volt ez meglepi egyáltalán.

  • Bence Horváth

   Láttad is előre nem? :) Hagyjuk már. 5% esélye ha volt a srácnak.

   • s as

    Érdekes módon, utólag mindenki mindent előre làtott 😀

   • whoisjohngalt

    Hát, nyertem rajta egy jó kis összeget :-)
    Az az 5% nagyon komolytalan, főleg, ha azt nézzük, hogy az idei füves szezonban hogy játszott a srác. Ha azt is belevesszük, amiért figyuzgatjuk már egy ideje, és amiért vártuk, hogy leteljen az eltiltása, akkor meg pláne, igencsak komolytalan az az 5%.

    • Bence Horváth

     Jó is a meglepikre fogadni. Na de vert egy (bocs) szutyok Delpót, meg egy salakpatkány Dutra Silvát (4 meccslabdáról). Füvön vert Edmundot meg Ramost, akik inkább kihagynák az egész füvezést, Berdychtől meg Jankótól kikapott. De pl. múlt héten kikapott Polanskytól, aki Fed ellen ranglista ezrediknek tűnt kb.
     Szimpatikus srác, aki nagyon támadóan játszik, ez az én tetszésemet is elnyerte. Szépen meghúzza a második adogatásokat is. De még csak 18 éves, rendkívül hullámzó a játéka. Tavaly itt megverte kergét, utána meg hónapokig meccset se nyert, ha jól emlékszem… De a hullámzó teljesítményéből, abból, hogy 18 éves, hogy egy kezes fonákot üt, illetve, hogy Rafa az egyik legjobb szezonját futja, hogy lett volna már több esélye a világ egyik legjobbja ellen? Ment is 3-0ra a TBben a spanyol, magának köszönheti a zakót.
     Grat a nyereményhez, szerencséd volt, és 10es oddsért érdemes is volt megrakni. De ne akarj érvényt kovácsolni a tippből, mert akkor elszalad veled a ló a következőnél. :) Ne lepődj meg, ha Mannarino megveri, ott se ő a favorit…

     • whoisjohngalt

      Nagyon ritkán fogadok – nem csak egy tipp volt, arra nem szokásom fogadni. Egyáltalán nem volt meglepő számomra, hogy elkaphatja Nadalt kemény pályán, mert nem az eredményeiből indultam ki, hanem a lábmunkájából, a jó adogatásából, a remek fonákjából és még jobb tenyereséből, valamint a vagányságából + abból, hogy Nadal is elmúlt már 30.
      Egyáltalán nem akkora meglepetés ez. Kinek mi számít meglepinek :-)

    • zetevar

     Miért tiltották el?

     • whoisjohngalt

      Pipából elütött egy labdát, pechére pont fejbecsűrte vele a székbírót.

 • megiscsak

  Hajnal felé felébredtem, nézem, nincs Nadal meccs! Gondoltam, na szegény kisgyereket – most már nagy – már biztos …….-rá verte a Nadal. Az még véletlenül sem jutott eszembe, hogy nem közvetíti a Digi Tv. Azért az szégyen, hogy egy Nadal meccset nem közvetítenek, vagy nem kapcsolódnak bele, mikor három csatornán megy a semmi, közben meg van egy ilyen meccs!

 • 3 meccs három szett hátrány és DelPo majd Rafa is döntő szett tie….
  Egy ideje Rogernek drukkolok Szafin vissza vonulasa óta de most nyerjen USt fiatal Zverev Kerge Thiem bárki akár Shopalov 😊

  • Bence Horváth

   Delpo ellen nem volt hátrányban, sima 2-0 volt.

  • András Kovács

   Kerge mèltatlan erre…!A többi szimpatikus!!!-de esèlytelen
   ..

 • dagadtos

  Ha Federer megnyerné a tornát, akkor nem is olyan biztos, hogy Nadal lesz a világelső, ha jól nézem. Onnantól aki több pontot hoz Cincinnatiból, az a világelső.

 • Azért az fura, hogy megint egy egykezes fonák akasztott be Nadalnak. Mikor előnyben volt, akkor sem látaszott igazán magabiztosnak. Shapovalov pedig igen jól temperálta az agresszióját, megfelelő szintre nyomva a sajáthibákat.

  • Xilophon

   “Azért az fura, hogy megint egy egykezes fonák akasztott be Nadalnak.”
   Ez számodra egész pontosan mitől fura?

   • Nagy Mihály

    Szerintem az egykezes fonák diadala.

 • Bence Horváth

  Azért ez a masters negyeddöntős mezőny szokatlan:
  Shapovalov
  Mannarino
  Anderson
  Zverev
  Schwartzman
  Haase
  RBA
  Federer

  • új szelek fújnak de ez a 8 megfogadva kis vagyont érhetett :) ki az a Schwartzman ? :)

   • Xilophon

    A zsidó Batman.

    • rákerestem :) ha Fed megbotlik RBA ellen, érdekes szitu jön

     • Nagy Mihály

      Ne reménykedj. Federer nem tud még egy olyan gyenge szettet produkálni, mint tegnap. A harmadikra javult lényegesen, RBA pedig szinte elfogyott Mofilssal, ő volt a szerencsésebb. Minden esetre kalandos véghajrája lenne a tornának egy ilyen verzió.

     • ha olvasod a kommenntjeim nem reménykedem ebben :-)
      bár nagyon nem bánnám azért…

 • Respectvv4laci

  Főnike ! Ez igy a Garros óta elég vékony.

  • Xilophon

   Még nem hallottalak így beszélni a Főniről.

   • logikusan oda lett kihelyezve a csúcsforma, 120%on pörgött a motor

  • embergyermek

   mint a fütykösöd Lacikám :))))

   • Respectvv4laci

    Tudnál te azzal mit kezdeni te vén perverz

    • embergyermek

     kell a te kummadt csököd a vacogós cápának esti rágcsálnivalónak :)

   • s as

    Jaj ne, egy ideje egész normálisan kommenteltél, de látom néhaég előjön az óvoda..

    • embergyermek

     miért zavar egy kis ártatlan csipkelődés?

 • embergyermek

  bátran játszott a kanadai szőkeherczeg, a spanyol kiskakas meg szarul. ez kellett ehhez a meglepő kis fordulathoz. sebaj, sajnálja aki a Nadalnak csapja a szelet! hajrá Roger!

 • Dicsértessék_A_Roger!
 • SnowAngel

  Sziasztok, a másik posztnál melegítünk egy újabb szenvedős meccsre. Chum jetze! (jól írtam? szüszdojcsul nem értek)

  http://hosszabbitas.hu/tenisz/salakblog/visszalepett-a-cimvedo-cincinnatiban

 • Gábor Somogyi

  Atonka, merre vagy? Kommentálj már valamit, hogy Fed már megint előrébb végez egy versenyen mint Rafa!

  • András Kovács

   😎😎😎 Atont elvesztettük,de majd megint az a duma jön hogy “òriàsi màkja van Fegyànak”,szegèny Fed!!Csak aztctudja megvermi aki eljut hozzà!😁😁😁

  • Nagy Mihály

   Most élesíti a nyelvét.