Sharapova kivételes sportolónak tartja Serenát

shadow

Megjelent Maria Sharapova régen várt önéletrajzi könyve, ‘Unstoppable’ címmel.

A könyvben szóba kerül saját hanyagsága azzal kapcsolatban, hogy nem olvasta el a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) emailjét arról, hogyan módosul majd 2016 januárjától a tiltott szerek listája. Mesél arról az útról is, melyet édesapjával, Yuri-jal tettek meg Oroszországból az Egyesült Államokba, annak érdekében, hogy a kis Maria teniszezhessen. Ír továbbá arról, hogyan tökéletesítették a játékát a Bollettieri Akadémián, ahol maga az edzőlegenda, Nick Bollettieri edzette őt. Úgy érkezett a teniszközpontba, hogy csak egy váltás ruhája volt, és egy ütött-kopott, nem az ő méreteihez passzoló ütője. Szóba kerül mentora, Robert Lansdorp is, aki Tracy Austinnal is dolgozott korábban. Lansdorp kemény ember volt, és a következőképp indította az első órát:

“Akkor menj és told ki a segged a pályára!”

14 éves kora körül még vereség vereséget követett. Rettenetesen elveszettnek érezte magát az Egyesült Államokban. 18 éves korára azonban világelső lett. Egy évvel azután, hogy a 2004-es wimbledoni döntőben legyőzte Serena Williamst.

A könyv címével kapcsoltban elárulta, azért ‘Unstoppable’, mert a gondolkodásmódját mindig is az jellemezte, hogy bármilyen akadály adódik is útközben, azt ő le fogja győzni. Hogy semmi nem fogja őt megállítani.

A könyv onnan indul, hogy megkaptad a pozitív vizeletmintádról szóló emailt az ITF-től. Azt írod, hogy a meldonium Kelet-Európában olyan, mint az ibuprofen. Mennyire volt nehéz beismerni valamit, amiről egyébként azt gondolod, hogy egy ártatlan hiba volt?
Már a legelején tudtam, hogy az az egyetlen helyes út, ha vállalom, és elmondok mindent őszintén. Mert ez volt az igazság. Ez egy szerencsétlen helyzet volt.

Tizenkét évesen el kellett döntened, hogy balkezes leszel, vagy jobb. Ez nyilván egész profi pályafutásodra hatással volt. Mesélnél erről?
Nagyon természetes érzés volt számomra bal kézzel játszani. Ma is sok mindent azzal csinálok. Viszont túl későn kezdtem el ezt elsajátítani, és akkor már hiányzott az erő, elsősorban az adogatásoknál. Így maradt a jobb kéz.

masha2

Fotó: Europress/AFP

Írsz arról is, hogyan próbáltad meg magasabbá tenni magad. Lógtál lefelé egy rúdról a kisszobádban. 
A szüleim akarták. Látták az akkori legjobbakat, látták, hogy ők milyen magasak, és azt akarták, hogy én is az legyek. Mindig lefekvés előtt csináltam. Azt gondolom ugyanis, hogy fiatalon akkor fejlődik leginkább a tested, amikor alszol. A szüleim ezért mindig esténként csináltatták ezt velem.

Te egy született versenyző vagy. Ahogy írod, a Venusszal és Serenával való versengés is először a fejedben kezdődött.
Olyan volt az egész, mint mikor az ember benéz egy kulcslyukon, és látja a következő 20 évét előre. Így láttam én őket annak idején. Persze ezt akkor még nem tudtam. De minden így kezdődött. Ők voltak a nagy bajnokok, és nem akartam, hogy meglássanak. A bennem lévő versenyző már akkor azt mondta magában, hogy “Meg akarom őket verni. Ők az én riválisaim.” Lenyűgöző volt, amit csináltak. Hogy mennyire koncentráltak voltak, és, hogy mekkora tömeg gyűlt köréjük. Ennek ellenére semmivel sem lehetett őket kizökkenteni. A külvilág megszűnt számukra.

Kaptál némi kritikát azzal kapcsolatban, ahogy fogalmazol Serenáról a könyvedben. “Vastag karjai vannak és vastag lábai. Annyira megfélemlítő és erős.” Vannak olyanok, akik szerint ezek a megjegyzések rasszizmusba hajlóak. 
Bárki, aki ismer, tudhatja, hogy semmilyen rasszista vonás nincs bennem. Érdekes dolog ez, mert kb. 300 oldalas a könyv, és a Serena elleni, 2004-es wimbledoni döntőről szóló rész nagyjából 10 oldal. Valahol középtájon. Ennek ellenére folyton ez a felkapott téma. De mindig is ez volt, már a kezdetektől fogva. Na, de, ami a megfélemlítést illeti, valamint az ő jelenlétét a pályán. Erről csak annyit, hogy ő egy magabiztos nő, amilyennek lennie kell. És ezt az elszántságot és erőt felviszi a pályára, ahogy azt kell. És ez nyilván félelmetes is tud lenni. De ennyi, semmi több. Az, hogy mások, úgy általában hogyan fogalmaznak színes bőrű emberekkel kapcsolatban, nem érdekel. Én maximálisan tisztelem őt, és egészen kivételes sportolónak tartom, ahogy azt a könyvben le is írom.

masha3

Fotó: Europress/AFP

Arról is írsz, hogy nektek kettőtöknek barátoknak kellene lennetek. Elképzelhető, hogy ezt egyszer majd kezdeményezni fogod?
Nagyon más az utunk, nagyon más a történetünk, és amit ő elért a sportban, az egyedülálló. Ennek ellenére sosem gondoltam azt, hogy nekünk szembe kellene állnunk egymással, pláne a pályán kívül. Lenyűgöz, amit csinál. Főleg úgy, hogy elért már mindent, amit csak lehet ebben a sportágban. Az eredménysora egészen különleges. Persze az emberek, és az újságírók jobban szeretik az ellentéteket. Én ezt meg is értem, de nem veszem magamra. Ami a barátságot illeti, egyelőre még mindkettőnknek van dolga a pályán, plusz mindkettőnk nagyon elfoglalt azon kívül is, ráadásul megvannak a magunk barátai szerte a világban. De igen, lehet, hogy egyszer beleférne, hogy leüljünk majd egy kávéra egymással. 

via

Related Posts

 • Dicsértessék_A_Roger!

  Ránéztem a nyitóképre és elsőre azt hittem, hogy egy National Geographic újság címlapján szerepel…

  • Xilophon

   Ez is rasszista kijelentés volt!

  • akita

   Én a fotót nem értem, amit Mariaról választottak.

 • baelidzs

  SW: Olvastam a könyvedet.
  Maria: Szia, Serena.
  SW: Szeretnélek megkérni, hogy legközelebb ha rólam, illetve a családomról szeretnél írni, legalább keresd fel az ügyvédeimet, ha már engem nem tudtál megkeresni, mert ez így lenne egyenes, azt gondolom.
  Maria: Nem írtam a családodról, csak rólad. Ne haragudj, szerintem valamit félreértesz
  SW: Tudod, kedvesem, hiába próbálsz magadnak egy kis figyelmet szerezni azzal, hogy engem sározol. Lehet, hogy fekete vagyok, lehet, hogy egy erős nő vagyok, de én erre büszke vagyok, hiába támadsz nekem.
  Maria: De Serena, én nem támadlak
  SW: Én egy küzdő vagyok és bármilyen akadályt is állítanak elém, le fogom küzdeni!
  Maria: Értem, de én csak annyit akartam, hogy
  SW: A küzdelemtől ismerhetjük meg önmagunk határait, de jobb, ha tudod, hogy számomra már nem léteznek határok.
  Maria: Jó, de
  SW: Nem lepődtem meg egyébként azon, hogy pont mikor életem legféltettebb kincsét hozom létre és védtelen vagyok, akkor gyűlnek körém az ellenségeim.
  Maria: Tessék??
  SW: És egy dolog van, amiért ölni tudnék, és nem fogom hagyni, hogy a kisbabám is bármilyen szinten elszenvedje ezeket az ármánykodásokat.
  Maria: Értem…
  SW: Egy valamit nagyon jól megtanultam az életben: nem szabad, hogy az ellenfeleid gyengének lássának.
  Maria: Ok.
  SW: Nem csak nő vagyok, hanem küzdő is. És tudod Maria, a küzdő ember sokkal erősebb, mint egy nő.
  Maria: …
  SW: Tudod, megfogadtam, hogy soha, de soha nem fognak legyőzni azért, mert más a bőrszínem és mert éppen máshogy nézek ki, mint mások. Ez egy olyan fogadalom, amit senki nem törhet meg.
  SW: Ha kell, elmegyek a végsőkig, de küzdeni fogok, mert küzdő vagyok.
  SW: És egy valamit senki se felejtsen el: a küzdő emberekből lehetnek csak győztesek!
  SW: Mert mindenhol ellenségek vannak, de győzni fogok. Mindig győzök.
  SW: És azért vagyok a legnagyobb Maria, mert én vagyok a legnagyobb küzdő.
  SW: Ezt jól jegyezd meg!
  SW: Remélem megtanulod.
  SW: Itt vagy?
  SW: Maria, válaszolj!
  SW: Ne fordíts hátat nekem, de gyáva p*csa, mit képzelsz magadról!?!

  • Antal Trab

   Telitalalat. A helyzet az, hogy ez a no a valosagban meg ennel is bosszantobb, mikor az ember a verbalis hasmeneseit olvassa. Ostoba no, aki a noi egyenjogusagert harcol a 100 millio forintos jakuzziaban ulve, es azt sem tudja sokszor, hogy hol van szerintem. Nagyon rossz helyen es formaban nyitogatja a nagy szajat. Az ilyen nok okozzak a legnagyobb karokat a feministaknak, ebben biztos vagyok.

   • SnowAngel

    Lenne pár kérdésem. Te nő vagy? Te egy fekete nő vagy az alapvetően fehér teniszvilágban? Te egy nem túl magasan képzett fekete nő vagy, aki minden hátránya ellenére a teniszvilág csúcsára jutottál és ott uralkodsz 15 éve? Ha nem, akkor ne merészeld ostobának nevezni azt, aki megcsinálta mindezt.

    • Antal Trab

     Szerintem egy sportolo lehet ostoba. Es szamomra egyertelmu, hogy o az is. Es ezzel nincs is baj, az a dolga, hogy jol teniszezzen, es ezt fantasztikusan is csinalja.
     Erre mondjak, hogy cipesz maradj…. Ha szerinted nem nevetsegesek a villanasai, akkor van baj
     Aztan meg azt mereszelek tenni, amit csak kedvem tart. Rendben?

     • Dicsértessék_A_Roger!

      Please turn on your ironic detector!

     • Antal Trab

      Az az igazsag, hogy mikor eloszor olvastam, elsore igy jott le, de aztan elolvastam tobbszor, es egyre inkabb ugy ereztem megis komoly. Ha tevedtem, az ciki es elnezest. 😀
      Nem ismerlek meg benneteket elegge.

  • giotti1

   Zseniális vagy. :)

 • Nagy Mihály

  Szánalmas, a cukorka jobb volt. Szerintem.