Tommy Haas: “Az utolsó győztes meccsemet Federer ellen vívtam”

shadow

Tommy Haas befejezte. Nem volt nagy bejelentés, nem volt csinnadratta, egyszerűen csak elmondta egy, a Desert Sun-nak adott interjúban, hogy nem szándékozik tovább folytatni profi pályafutását.

Több mint 20 évvel ezelőtt lett profi játékos, és több mint hat hónapja játszott utoljára profi mérkőzést Kitzbühelben, Ausztriában. Már nem végez rehabilitációs edzéseket, és nem izzasztja magát az edzőpályán sem. Újabban inkább síel, vagy sofőri feladatokat lát el gyermekei számára.

“Valami ilyesmiről szól az új életem, amikor otthon vagyok Los Angelesben. De nem bánom, jó móka.”

A korábbi világranglista-második úgy véli, már lejátszotta utolsó meccsét a Tour-on. Nincs kedve már hónapokon keresztül utazgatni, és járni a versenyeket egymás után. A jövő hónapban amúgy is komoly feladatai lesznek, hisz ő a versenyigazgatója a március 5-én rajtoló Indian Wells-i tenisztornának.

A tulajdonos, Larry Ellison 2016 júniusában kérte fel erre a feladatra. Abban az időben, amikor épp a sokadik sérüléséből próbált felépülni, és egy utolsó nagy visszatérésre készült. Az év hátralévő részében párhuzamosan zajlott a rehabilitáció, valamint a felkészülés az igazgatói teendők ellátására.

Végül a 2017-es Ausztrál Openen tért vissza. De elindult Delray Beach-en és Miamiban is, ám első győzelmét csak Houstonban sikerült megszereznie. Indian Wells-ben bokros teendői miatt nem indulhatott el, ám amikor Nick Kyrgios visszalépett a Roger Federer elleni negyeddöntőtől, Haas, hogy valamelyest kárpótolja a közönséget, játszott egy bemutatószettet Vasek Pospisil ellen. Meg is nyerte azt 6:4 arányban.

Jött a tavasz és a nyár, és Haas nyert meccseket Monte-Carlóban, Münchenben és Rómában is. Majd jött a júniusi stuttgarti torna, ahol megverte Federert is. Mint kiderült, ez volt pályafutása utolsó győzelme. Mindezt Németországban, egy csomó barát és családtag előtt, nem messze szülővárosától, Hamburgtól.

fedhaas2

Fotó: Europress/AFP

“Ezek a tornák nem csak arról szóltak, hogy veszítek vagy nyerek. Sokkal inkább arról, hogy még egyszer visszatérjek ezekre a versenyekre, hogy még utoljára kiélvezzem ezeket. Utoljára játszhattam versenyzőként a családom előtt.”

“Az utolsó győztes meccsemet Roger Federer ellen vívtam. Elég jó, nem?”

Egy évvel ezelőtt Haas még azt gondolta, akár évekig is játszik majd. Túl volt a kilencedik nagy műtétjén, fizikálisan azonban rendben volt, pihent volt és tele volt erővel. Az volt a terve, hogy a tornaigazgatói feladatokon túl minden idegszálával újra a Tour-ra koncentrál majd.

“Nagyra értékeltem, hogy megkaptam azt a lehetőséget a csapattól, hogy a kettőt együtt csináljam. Fontos volt, hogy azt érezhettem, hogy megint ott tudok lenni a többiekkel, hogy újra versenyképes vagyok.”

Azt mondja, hogy bár még mindig ott van benne a játék iránti szenvedély, és a profi sport jó kifogás arra, hogy továbbra is kiváló formában maradjon, mentálisan azonban a dolog rendkívül nehéz úgy, hogy nem játszik folyamatosan.

“Nagyon nehéz, ha nem tudsz úgy élni és lélegezni egész évben, mint egy profi játékos. Ha hónapokig nem edzel rendesen, nem olyan könnyű visszatérni, és újra felvenni a ritmust. Egy csapatsportban még beleférhet, hogy beugrassz néhány percre, hogy kiderüljön, mennyire vagy fitt, itt azonban órákon át kell annak lenned. Ez azt hiszem, már nincs meg bennem.”

Check out the beautiful #handblown glasses from my friend @cherylsaban You might find a cute Valentine’s gift for your loved ones. I certainly did 💕 @csabandesigns #aspenextreme #mybabies #mountainlife

4,916 Likes, 30 Comments – tommy haas (@tommyhaasofficial) on Instagram: “Check out the beautiful #handblown glasses from my friend @cherylsaban You might find a cute…”

Így aztán Haas most már minden erejével Indian Wells-re, a világ ötödik legfontosabb tornájára összpontosíthat. A verseny nagyköveteként persze továbbra is sokat kell majd utaznia, hogy figyelje a többieket, ötleteket gyűjtsön annak érdekében, hogy a tornát egyre magasabb szinten működtethessék.

Bemutatómeccseket persze játszani fog, és úgy tervezi, hogy részt vesz majd a Champions Tour-on is, hogy nosztalgiázzon egy kicsit. Mostantól azonban több ideje jut majd olyasmikre, amikre eddig nem nagyon, például a síelésre. Januárban Idahóban kirándult, ebben a hónapban pedig majd Colorado felé veszi az irányt.

“Maholnap 40 leszek. A testem változik. Élvezni akarom az életet, síeléssel és más dolgokkal egyaránt. Ahogy a gyermekeim egyre idősebbek lesznek, velük is szeretnék közös programokat. Úgyhogy bölcsebb most már nem kizsigerelni a szervezetem.”

via

Related Posts

 • edietheeagle

  Egyik nagy kedvencem volt.
  Már az is csoda volt, hogy 35 felett még egyszer meg tudta tenni, hogy elért a top 10 környékére.

 • f4c3m4n

  Ha nincs annyi sérülése, simán nyer 1-2 Grand Slamet. Megint elbúcsúztunk egy gyönyörű egykezes fonáktól.

 • Aton

  mindig utáltam mert leadta a meccseket fegyának a garroson és az oz is.

  • edietheeagle

   Barom. A hozzáböffenésed a cím olvastán nem is lehetne nevetségesebb.

 • valaki nézi Timit?

 • baelidzs

  Well Played Tommy!

 • Baton

  mindig rájátszott fegya kezére a két vénember, csak hogy könnyebb legyen fegyának ingyért tornát nyernie. a 13as hallén és a 09es wimbin is bundázott nekie átengedte fegyának csak hogy nőhessenek a kamu trófeái

  • baelidzs

   nem igaz

   • GOATderer

    Batonnak egy túl normális, túl értelmes, túlzottan “sima” válasz.
    Őt vagy ignorálni kell, vagy kigúnyolni.

    • Manócska

     Szerintem nem. Ha kigúnyolod akkor Te is lesüllyedsz egy bizonyos szint alá. Ami teljesen felesleges. @baelidzs:disqus pont annyit és úgy írt, ami jelen esetben szükséges. Legalábbis én így gondolom.

     • GOATderer

      Aton egy 3 éves gyerek szintjén sincs, minden egyes nap a legprimitívebb, legcéltalanabb, legnevetségesebb módon gyalázkodik és mocskolódik egy embert iránt, akit még csak nem is ismer. Ja és a Federer-szurkolóknak is olyanokar ír kb., hogy “rohadjon le a fejünk”. Nincs tartalma az írásainak, nem érvel, nem mondd semmit, csak annyit, hogy “gyűlölöm Federert, gyűlölöm, gyűlölöm”. A helyesírása szintén 3 éves gyerek szintje. Sőt, az alatti. Még soha nem írt semmit, aminek értelme lett volna.

      Az ilyen, már nevetségesen állatias viselkedés ellen az egyetlen fegyver az irónia, a szarkazmus, a gúny, a paródia, a görbe tükör. Így leplezzük le igazán, hogy inkább egy növény szintjén áll, mint egy emberén.

     • baelidzs

      Értem az érvelésed, és az irónia, paródia még talán működhet is, de a gúny és társai, amiben személyeskedés van, az nem annyira pálya. Szerintem itt az ő fegyverükkel harcolászni felesleges, meg nem is stílusos.

      Egy egyszerű, kategorikus ellenvélemény szerintem pont elég, ahhoz még gondolkoznom sem kell:) Érveket nem kell tartalmazzon, mert a többség úgyis egyértelműen érti, Atonéknak meg érvek… haha! …teljesen feleslegesek.

      Csak megszólalt az igazságérzet és olyan csúnyán nézett ki itt Tommy cikke alatt. Ez így most oké. :)

     • GOATderer

      Atonék? Nincsenek Atonék. Emögött nyilvánvalóan 1 ember áll. Vajon mennyi az esélye annak, hogy 3-4 ember pont ugyanolyan stílusban írja ugyanazt?

     • Aton

      2003 óta gyűlölöm a fegyát és megvan szervezve meglesz dobálva tojással én szervezem. lesz video youtubeon erről majd akkor nevess fegyás

     • Dicsértessék_A_Roger!

      😀

 • Nagy Mihály

  Federer, Haas, Sampras, Ljubicic, Wawrinka…..Henin,….. a kedvencek, akik egykezes fonákot játszanak/játszottak; és kedvenceim. Amikor játszottak, mindig a műsorújságot böngésztem. Érdemes volt! Szép volt Tommy!

 • Manócska

  Egy kis off ;
  Segítsetek nekem szurkolni Wawrinkának, mert nem kis bajban van.

  • SnowAngel

   Jövök! Csak keresek egy kis kaját.

   • Manócska

    Addigra már kikap. :(

    • SnowAngel

     Sajnálom, le sem vettem a szemem a képernyőről, de hiába. :(

     • Manócska

      Ez van. :( Azért köszi a segítséget. További jó étvágyat neked. Amúgy Goffint látnod kellett volna. Jó volt nézni ahogy játszott.

     • SnowAngel

      Nagyon sajnáltam. Próbáltam keresni egy streamet, vagy valamit, de mire hozzáfértem volna, vége volt a meccsnek. Még szerencse, hogy nem ragadtam ott. Megállapítottam, hogy Timi fölényesen nyerte az első szettet, és nyugodtan mentem vissza dolgozni. De legalább nem bosszankodtam utána, hogy elvesztegettem az időmet. Remélem, Goffint lesz még alkalmam látni. Addig is kösz, hogy tartod a frontot.

   • Nicolas

    Már késő sajna most jöttem én is :(

  • Manócska

   Szomorú vagyok. :(

   • Nicolas

    Hát amit láttam az sajna nagyon kevés volt ilyen gyengén játszani egy világranglista 259-ellen talán most játszott a leggyengébben amióta visszatért mit gondolsz ?

    • Manócska

     Az első szettben nem volt rossz. Köves Gábor azt mondta, hogy a múlt heti 3 meccse után ennyi maradt benne. Van még hova fejlődnie erőnlétileg, az biztos.

     • megiscsak

      Én azt hittem, hogy a múlt heti tornát beáldozta ezért a tornáért, de ezek szerint nem.

     • Nicolas

      Én is azt gondoltam hogy rápihen Rotterdamra nagyon enerváltan játszott már a Sofiai elődöntőn is azt gondoltam nem baj pár nap pihenője lesz és Rotterdamba legalább a 8 közé bejut.

   • SnowAngel

    Akkkor is szomorú lennél, ha Federertől kapna ki… Megpróbálta, most még csak erre a pár meccsre futotta. Az a baj, hogy innen ez rohadt sok meló, és Stan nem a kitartásáról híres, pláne az edzője nélkül.

    • Manócska

     Összeszedi ő magát, majd csak figyeld meg. Egy meccsén sem engedem el a kezét. Előbb-utóbb meg fogja ezt nekem hálálni.

     • SnowAngel

      Ez gyönyörű. Szurkolok neked, Manócska!

     • Manócska

      Köszönöm. :)

     • nyuszika

      Be kell vallanom, így utólag is, hogy tegnap néhány percet sikerült látnom Wawrinkából. Akkor szurkoltam is neki becsülettel, a te kedvedért, szolidaritásból :-) Sajnos nem volt elég. De maximálisan egyetérted veled: ami késik, nem múlik :-) Ha valakik, hát mi igazán tudjuk, hogy mit jelent a kitartó szurkolás :-) Néha már “csak azért is” :-) És ugye, hogy mi fél szavakból is értjük egymást :-)

   • megiscsak

    Én is :( Ráadásul a Djoko meg síel a családdal :(

    • Manócska

     Ahelyett hogy játszana. Látod milyen? Nem is gondol arra hogy mennyire hiányzik már nektek. 😉

    • GOATderer

     Gondolj Federerre. 36 és fél évesen megy a világelsőségért. Ha Djoko ebben az évben nem játszana, jövőre csak rosszul játszva térne vissza, még akkor is bőven van ideje újra GS-et nyerni. Djoko is lehet, hogy akar majd a 2. gyereknek is egy GS-et nyerni, ahogy Fed a tavalyi Wimbledont a fiúknak nyerte.

     • zoli62

      Egy dolog az akarás, más dolog, hogy képes lesz-e még GS-t nyerni.

     • GOATderer

      Még 2 GS-re van Samprastől, szerinted ő is előzni fog?

     • zoli62

      Nem valószínű. A sérülések közbeszóltak, meg nagyon ráfeszült a 2015-ös évre.

     • Nagy Mihály

      Szerintem egy teljes év kihagyása túl sok lenne. És már ő is 30, bár én az életkort nem úgy szoktam emlegetni, mint azt sokan “bűnnek” tarják.

    • zoli62

     Djokovic nem lesz kész a tavaszi hard szezonra.

   • Nagy Mihály

    Én is szomorú vagyok, bár visszatérése utáni első meccseken nem vártam szenzációs játékot. Most az jut eszembe, hogy tavaly nem mérte fel -vagy nem érezte -, a sérülés súlyosságát; és erőltette a játékot, nem nagyon beszélt róla. A műtét hirtelennek tűnt, és nagyobb lett, mint amire számított(unk). Lehet, hogy Murray és Djokovic is hasonlóan gondolkodott? Remélem ezek a kétségek a salakszezonig világossá válnak.

 • Viktor
  • Garrett

   Ez jó. 😀 Kár, hogy „kamu” …

 • Babos meccsét látta valaki? A 2. és 3. szettben összesen egyetlen pontot nyert második adogatásból. Valami sérülése van?

  • GOATderer

   Jobban járt így, rápihenhet Budapestre legalább. Mertes-től amúgy papírforma volt kikapni, bár az 1-6, 1-6 azért tényleg elég csúnya a 2. és 3. szettben.

  • Nicolas

   1 játszmában minden működött tenyeres fonák nyerők+ Mertens elég gyengén játszott.
   2-3 játszmában meg pont fordítva Mertens följavult Timi meg elképesztő mennyiségűt rontott + én a 3 játszmában már fáradtnak láttam sérülése szerintem nem volt :)

 • zoli62

  Tommy Haas karrierje is bizonyítja, mennyire sérülésveszélyes az éltenisz.

 • Manócska

  Kis off ;
  Fucsovics Marci most van a Tv2 reggeli műsorában. :) Jövőre top30 a célja.

  • Nicolas

   Goffin ott folytatja ahol tegnap abba hagyta már 2-szer vette el Lopez adogatását.

   • Manócska

    Helyes. :) Maradjon is meg a jó formája. Tudnék neki örülni, ha idén összejönne számára egy vagy több nagyobb tornagyőzelem. Én most Dimitrov meccsét nézem, és remélem hogy ki is szurkolom/szurkoljuk neki a győzelmet.

    • Nicolas

     Ja én most Goffint nézem, de ha hamarosan befejezi akkor nézem a Dimitrov meccsét :)

     • Manócska

      Láttam már többször Sugitát játszani, úgyhogy gondoltam hogy Dimitrovnak nem lesz túl egyszerű dolga. Remélem hogy jó szokásához híven nem bohóckodja el ezt a meccset.

     • Nicolas

      Igen Sugita jó kis játékos stabil nagyon hátulról keveset ront. Csak a szervája elég közepes meg nyilván az ütőereje hátrány lehet, cserébe elég jó szögeket tud ütni.

     • Manócska

      Goffin űrteniszének vége van már? :)

     • Nicolas

      Persze sima 6-1 6-3

     • Manócska

      Az szép! :)

     • Manócska

      Ha nem vigyáz Dimitrov, akkor el is fogja vinni a 2.szettet.

     • Nicolas

      Igen Dimitrov a befejező ütéseit sorra rontja el vagy amikor meggyorsítja a labdát.
      Visszavesz a hibákból akkor gond nem lehet ha nem akkor még nagyobb bajba is kerülhet.

     • Manócska

      Jól van. :) Megvan neki a meccs 2 szettben.

 • Viktor

  Rodick írta is Tommynak, hogy aki tavaly verte Fedet az nem indulhat az öreg ligában:)