Toni Nadal: “Rafának tőlem kellett volna megtudnia…”

shadow

Toni Nadal szombati bejelentését követően, Sebastián, Rafael és Toni – apa, fiú és nagybácsi – leültek egymással, hogy megbeszéljék és tisztázzák, mi is hangzott el abban a bizonyos interjúban. Toni bácsi ugye bejelentette, hogy a szezon végétől nem edzi már tovább unokaöccsét, és nem utazik vele tornáról tornára. Mindezek után, ahogy az profi sportembereknél szokás, unokaöcs és nagybácsi fogták magukat és elmentek edzeni.

Az élet ugyanis nem áll meg, és nagyon fontos tornák következnek: Acapulco, Indian Wells és Miami. A cél pedig nem kisebb, mint, hogy Rafa napról-napra jobb legyen.

“Amikor elutaztunk Ausztráliába, én már meghoztam a döntést” – meséli Toni. “Nem mondtam semmit Rafának, és ezt sajnálom, mert tőlem kellett volna megtudnia. Aztán Melbourne-ben beszéltem Sebastiánnal, és azt gondoltam, hogy ő bizonyára elmondta ezt Rafának. Ezután Carlos Moyát és a csapat többi tagját is beavattam a döntésembe. Mindenkitől elköszöntem a sofőrtől a tornaigazgatóig, mert tudtam, hogy akkor voltam ott utoljára.”

“Évekig gondolkoztam, hogy ez a döntés mibe kerülne nekem. A feleségem volt az első, aki megtudta. Lehetőségem van arra, hogy ott legyek az akadémián, és ez komoly motivációt jelent a számomra. Rafa jó kezekben van, Carlos utazni fog vele tornáról tornára.”

“Ez a legjobb pillanat, hogy ezt megtegyem. Tisztában vagyok azzal, hogy hány éves vagyok, hogy mióta járom a világot, és, hogy nagyon komoly nyomás volt rajtam a versenyek miatt. Ezt az évet még ki fogom élvezni. Valószínűleg, ha nem ő lenne az unokaöcsém, már rég befejeztük volna. Néhány tornán ott volt velem a családom, de azért elég sok nehézséggel járt ez az egész. Szerettem csinálni, ugyanakkor hiányoztak bizonyos nagyon fontos dolgok.”

Toni és Rafa között továbbra is jó a kapcsolat. Így aztán, ha az unokaöcsnek szüksége lenne a nagybátyjára, akkor Toni nem mondana nemet.
“Ha Carlos azt mondaná nekem 2018-ban, hogy nem tud Rafával utazni, valamint Francisco Roig sem tudná ezt megtenni, és megkérnének engem, természetesen igent mondanék.”

via

Related Posts

 • vica

  Toni Nadal döntése tökéletesen érthető, de a bejelentés módja elfogadhatatlan. Ezt nyilván azok is így érezték, akiket korábban már tájékoztatott a döntéséről, mert ők nem adták tovább Nadalnak az értesülést. Nem ismerem a nagybácsit, sem a családi hierarchiát, tehát így nem tudom megítélni, hogy ez egyszerű surmóság, vagy más – esetleg az unokaöcsnek még mindig gyerek státuszban tartása -, de mindenképpen sértő (engem nagyon bántana).

  • Nagy Mihály

   Én Rafael Nadal helyében azonnal bejelenteném minden fórumon, hogy nem tartok igényt a munkájára, kirúgtam, csak az öregnek nem szólnék. Agyára ment a nagy tudás.

   • vica

    Igen, én is mindenképpen megválnék a nagybácsitól már most. Persze belülről minden más, feltehetően Nadal nem akarja kenyértörésig vinni a dolgot.

    • Aton

     így a hülyék intéznék nem az okosak azoknak haggyd meg a döntést.

     • Nagy Mihály

      Az okos kezdte, az íronikusok folytatták. Döntsön az okosabb Aton!

   • Manócska

    Ez biztos nem fog megtörténni. Nadal sokkal jobban szereti és tiszteli a nagybátyját annál, mintsem ilyen döntést hozzon.

 • Tóni bácsi a nagy (?) edző az év elején lezserül elszórja az infót, a KÖVETKEZŐ év elejéig marad.
  no komment
  Sokkal érdekesebb, ma Dimitrov játszott egy acélos meccset a Djokovic-verő üzemmódban játszó Istomin ellen. Különösen figyelemre méltó, amit a második szettben bemutatott (6:1 mellesleg). Egészen rendkívüli a mozgása és a motiváltsága. Meg lennék lepve, ha idén nem játszana legalább egy GS döntőt.

  • Manócska

   Dimitrov kapcsán én is azt gondolom, amit te írtál. Ha így folytatja tovább, akkor még azt sem tartom kizártnak, hogy idén GS-t nyerjen. Ma megismétlődik a Szófiai döntő meccse a Rotterdami tornán. Nagyon kíváncsi leszek arra a meccsre. De főleg Goffinra, hogy vissza tud-e vágni Dimitrovnak az elszenvedett vereségért.

   • edietheeagle

    Igen, minden egyes győztes meccse tovább növeli az önbizalmát és a mentális erejét. Ha nem jön közbe sérülés, és is várok tőle legalább egy GS döntőt. Goffin is nagyon felszívta magát idénre, de Dimitrovot erősebbnek érzem minden szempontból.

   • shepherd

    Én nem gondolnám, hogy visszatud. Nagyon ügyes, technikás gyerek Goffin, de most olyan jó passzban van Dimitrov, hogy be fogja húzni ezt a mai meccset is.

    • Manócska

     Én is inkább Dimitrov győzelmére szavaznék.

    • Manócska

     Tévedtél te is, meg én is. :) Goffin 3 szettben megnyerte a meccset.

   • marcihcdnb

    Dimitrovnál is lassan ugyanaz a helyzet mint Thiem-nél, vajon miért indul el annyi sok kis tornán?

    • Manócska

     Ez már bennem is felmerült, hogy nehogy úgy járjon mint Thiem egy ídő után. De úgy látszik hogy Dimitrov is észbe kapott. A jövő heti Marseillei tornát amin indult volna, vissza mondta fáradságra hivatkozva.

  • Bence Horváth

   Szerinted nem lehet, hogy ma végre elkapja Goffin? Még csak február közepe van, de már harmadszorra játszanak. És a belga is meggyőző idén nekem…

   • SnowAngel

    Tegnap Goffin nagyon jó meccset játszott Robin Haase ellen, de Dimitrov lehengerlő. Sokkal határozottabb, agresszívabb, mint Goffin. Titkon most Goffinnek szurkolok, mert nagyon megérdemelne egy tornagyőzelmet.

    • Ezt akartam írni :)

    • Manócska

     Egyelőre jobban is áll Goffin. Az első szettet már meg is nyerte.

     • SnowAngel

      Messze még a vége, sajnos.

     • SnowAngel

      És a harmadikat is, szerencsére. :)))

     • Manócska

      Akkor most örülsz, hiszen az győzőtt akinek drukkoltál. :) Most már én is neki fogok drukkolni, hogy megnyerje a tornát.

     • SnowAngel

      Köszi, hátha együtt sikerül kiszurkolnunk. :) Sajnos, a második szettben nagyon sápatag és halovány volt, mintha kiszívták volna belőle az életet… És a szervái sem túl acélosak; de egyébként nagy varázslásokra képes.

     • Manócska

      Ha Federer győzelmét ki tudtuk együtt szurkolni, akkor az övét is ki tudjuk. :)

     • SnowAngel

      :DD Próbáljuk meg! (És így keletkeznek a legendák a boszorkányokról.)

     • SnowAngel

      Érik ez a dolog, holnap nem Thiemet, hanem Herbert-t kell megvernie a döntőért.

     • Manócska

      Ahogy játszott ma Herbert, nem biztos hogy könnyebb dolga lesz. Nehogy olyan nagy meglepetést okozzon ezen a tornán, mint M. Zverev az Australian Openen. Bár ha jól belegondolunk, már az is nagy meglepetés hogy a selejtezőből felkerülve már eddig is eljutott.

     • Manócska

      Az első feladat kipipálva. :) Hertbert legyőzése nem okozott neki gondot. Tsonga legyőzése már nem lesz ilyen egyszerű. Ha Ő jól játszik, akkor bárkit is tud győzni.

     • SnowAngel

      Ez az, és most jó formában van. Azért Tsitsipas két szoros meccsre kényszerítette (egy break, meg egy rövidítéses szett), de az még az elején volt. Goffinnek muszáj győznie, mert egyébként az életben nem láthatjuk mosolyogni. :DD
      Bocs, ezt a cikket is sikerül szétoffolnom. :(

     • Nagy Mihály

      Megengeditek, hogy veletek együtt szurkoljak? De másik tornán Dimitrovot is szívesen nézem.

     • Manócska

      Persze hogy megengedjük. :) Minnél többen szurkolunk neki, annál nagyobb az esélye a nyerésre.

 • Csomay Árpádné

  Nem hinném, hogy egy rossz döntést egy másikkal kellene tetézni, mármint kenyértörésig vinni a dolgot. Meg fogják oldani … a nagybácsi marad, az edző jövőre új tehetségek után néz …

 • giotti1

  Rejtély számomra, hová tűnt a tavalyi Dominic Thiem. Ez a mostani egyáltalán nem emlékeztet rá.
  Herbert-t láttam élőben a Symában Robredo ellen. Már akkor is feltűnt, milyen eszméletlen hatékony játéka van, azaz hogy lehetne. Hihetetlenül atletikus a srác, úgy mozog a hálónál, mint egy nagy macska. Az is látszott ugyanakkor, hogy miért nem vitte sokra. Nincs meg benne a kellő játékintelligencia, ésde a gyilkos ösztön, amivel konzisztensen végigviszi egész meccsen a taktikát és kivégzi az ellenfelet.

  • marcihcdnb

   Thiem versenynaptárát kissé agyatlanul állítják össze, mindenhol elindul ahol csak bír. Így teljesen kizsigereli magát, sosem tud igazán csúcsformában játszani, az energiáját megfelelően csoportosítani, így sok szék között a padlóra ül.

   Már az is kicsit furcsa, hogy ha a ranglistába az elmúlt év legjobb 18 versenyeredménye számít bele, akkor miért indul el 18-nál jóval több versenyen? (az elmúlt 12 hónapban pl. 28 tornán indult el ami bőven több mint bárki más az élmezőnyben)

   • giotti1

    Már bocs, de ez eléggé fotelkommentátori ítélkezés. Én sem értem, hogy miért kell napi 12 órát edzeni és 25 versenyen elindulni egy évben, de egyrészt biztos vagyok benne, hogy megalapozott edzői filozófia áll mögötte, másrészt azt sem értették az emberek, hogy Hosszú Katinkának miért van hetente 13 edzése. De kiorpróbálták, és működik.

    • Túrin

     Lehet, hogy Katinkánál működik a rengeteg verseny, de Thiemnél nem kell bennfentesnek lenni, hogy lássuk, hogy nem. Akár a pénzt is hajthatja az edzője.

     Amúgy nekem Thiem tavaly is túltolt játékosnak tűnt, pedig nagyon agyatlan tenisze van, amin ha nem változtat, gyorsan kinn lesz a top 10-en.

     • giotti1

      Szerintem ezt most még nem lehet megítélni, hogy működik-e ez a fajta határ közeli terheléses módszer, hiszen nyilván hosszú távra terveznek. Jövőre már látszódnia kell majd az eredménynek, ha tényleg beválik a módszer.

     • Túrin

      Tavaly is ezt csinálták egész évben, sztem már látszódik, hogy nem működik. Megkockáztatom, hogy az egyik kerékkötője lehet a komolyabb eredményeknek is, bár én Thiemet amúgy is elég agyatlan teniszezőnek látom, ami szintén akadálya lehet a nagy dobásnak.
      Persze ha a 10-20 közötti pozíció a cél, arra jó lehet.

   • SnowAngel

    Szerintem is lehet, hogy edzésként használják a versenyeket, ahogy @giotti1:disqus írta. Másrészt pénzt keres, sokat, amin megveheti a legjobb szolgáltatásokat, amit a fejlődéséhez fontosnak tart. Lehet, hogy a diákhitele törlesztésére, vagy éppen sztáredzőre gyűjt. :)

 • Manócska

  Azt hiszem ennek a hírnek velem együtt sokan fognak örülni. :) A jövő héten lévő Delray Beach tornán Del Potro is indul. Ezek szerint mindannyiunk örömére teljesen egészséges. Nagyon remélem hogy az is marad.