Akkor most már tényleg kezdődjön a playoff!

shadow

Előzetesen is lehetett arra számítani, hogy a Houston, a Pittsburgh és a Seattle esetleg fölényesen nyeri a maga wild card-mérkőzését az NFL első rájátszás-körében, de arra talán nem sok pénzt tettek volna a szakértők, hogy a legnagyobb különbség a Packers és a Giants meccsén fog kialakulni: Aaron Rodgersék 25 ponttal verték Eli Manningéket.

Mindezzel a négy wild card-meccsen összesen 76 pont volt a különbség a csapatok között, azaz átlagosan 19, ezzel a mostani volt a legegyoldalúbb wild card-hétvége 1981 óta.

Az első napi meccsekről már röviden itt írtunk, igazából kár is sokkal több szót vesztegetni: a Seattle mind támadó, mind védőoldalon szétszedte a Lionst, a detroitiak mindössze hat pontot tudtak hatvan perc alatt felpakolni a táblára, miközben a túloldalon Rawls egymaga futott 161 yardot. A másik meccsen a Derek Carr nélkül szárnyaszegett Raiders simán kikapott Houstonban, a harmadik számú irányító Connor Cookot gyakorlatilag agyonverte a Texans front7, így a vendégeknek semmi esélye nem volt.

A vasárnapi meccsek nagyobb csatát ígértek - végül nem hoztak.

Az időben korábbi mérkőzésen a Steelers nagyon hamar eldöntötte a vitás kérdéseket. Antonio Brown két, rövid passz után hosszú futással elért TD-jét követően 14-0-val indította a meccset a hazai együttes, ezt követően pedig Le'Veon Bell futásával nem csak hogy az órát ölték kiválóan, hanem előre is haladtak (volt olyan TD-t hozó drive, amiben csak futottak), így aztán egy pillanatig sem volt kérdéses, ki nyeri ezt a találkozót. A Dolphins védelme semmit nem tudott kezdeni a Steelers támadósorával, akiknek jó bemelegítés volt mindez a ligaelit védelemmel rendelkező Chiefs elleni találkozóra.

bell_ben

Ezt követően mindenki abban bízott - legalábbis a semleges szurkolók -, hogy legalább a legjobban várt mérkőzés, a New York Giants Green Bay-i vendégjátéka izgalmas, érdekes, kiélezett összecsapást hoz.

Nem hozott.

Ugyan a Giants védelme valami elképesztően jól játszott (a hazaiak a negyedik negyedik alig tudtak harmadik kísérletet megoldani, ráadásul az első félidő első 25 percében 20 yard körül tartotta a Green Bay elit offense-ét a Landon Collins vezette egység), de a támadók egész egyszerűen semmit nem voltak képesek mutatni. Eli Manning még csak-csak elvolt, de az elkapók rettenetes napot fogtak ki, rengeteg labdát elejtettek, futójáték alig volt, és miután a védőknek így rengeteget kellett pályán lenniük, egy idő után elfáradtak, ezt pedig a továbbra is MVP-formában játszó Aaron Rodgers könyörtelenül kihasználta. Randall Cobb 116 yardot, 3 TD-t tett be a közösbe, ha a védelem még egy kicsit élesebb tud lenni a következő héten, a tapasztalatlan vezérekkel kiálló Dallas Cowboyst is elkalapálhatják.

A rájátszás első hete tehát nem igazán váltotta meg a világot, ha viszont ránézünk a sorsolásra, akkor már előre nyalogathatjuk a szánk szélét.

A Patriots ugyan toronymagas esélyes hazai pályán a Texans ellen (a fogadóirodáknál Tom Bradyék 16 pontos favoritok a Texans ellen, ez 1998 óta a legnagyobb különbség Vegasban bármilyen rájátszás-meccset tekintve), de azért így sem mehetnek biztosra, hiszen ha a támadófal nem tudja megvédeni Bradyt, illetve nem tud utat nyitni LeGarrette Blountnak, akkor akár még bajba is kerülhetnek a Hazafiak. Igaz, a hideg északi időjárás nekik kedvez.

A többi párharcban viszont szinte lehetetlen esélyest megnevezni. Az AFC másik meccsén a Steelers, ha Big Ben nem csinál olyan butaságokat, mint a Miami elleni két interceptionje, akkor jó esélye van a Chiefs ellen, amelyiknek védelme azonban okozhat álmatlan éjszakát Belléknek. Ha pedig Tyreek Hill és Travis Kelce jó napot fog ki, azaz Alex Smith-nek lesz értékelhető célpontja, akkor végletekig kiélezett csatára van kilátás.

seahawks

Az NFC-ben a rutin találkozik a rutintalansággal, utóbbi csapatoknak (Falcons, Cowboys) az az előnye, hogy hazai pályán fogadhatják a playoff veteránok vezette ellenfeleiket. A dallasiaknál nagy kérdés, hogy az Elliott, Prescott tengely a sok pihenő után milyen formában van, ha egy kicsit is berozsdásodtak, az óriási lendületben lévő Packers simán elverheti őket, míg a másik ágon az a fő kérdés, hogy a Seahawks védelme lesz-e csak annyival rosszabb a Falcons hihetetlenül erős támadósoránál, amennyit a túloldalon Russell Wilsonék képesek kompenzálni.

Mindenesetre nem lennénk meglepődve, ha a négy top kiemeltből csak egy lenne ott a főcsoportdöntőkben.

NFL, RÁJÁTSZÁS, WILD CARD KÖR

Amerikai Főcsoport (AFC):

Houston Texans (4.)-Oakland Raiders (5.) 27-14

Pittsburgh Steelers (3.)-Miami Dolphins (6.) 30-12

A következő forduló párosítása

New England Patriots (1.)-Houston texans (4.) vasárnap 2.15

Kansas City Chiefs (2.)-Pittsburgh Steelers (3.) vasármap 19.05

Nemzeti főcsoport (NFC):

Seattle Seahawks (3.)-Detroit Lions (6.) 26-6

Green Bay Packers(4.)-New York Giants (5.) 22.40

A következő forduló párosítása

Dallas Cowboys (1.)-Green Bay Packers (4.) vasárnap 22.40

Atlanta Falcons (2.)-Seattle Seahawks (3.) szombat 22.35