Brady zseniális, de nem ő az MVP

shadow

Tom Brady 39 évesen is elképesztő szezont zárt, tette mindezt ráadásul úgy, hogy a körülmények sem voltak optimálisak. Sokan az MVP egyik fő várományosának tartják a kiváló irányítót, de az erős konkurencia mellett nagyon nehéz dolga lesz a New England legendájának. Mivel az alapszakasznak vége, és nyakunkon a szavazás, érdemes részletesen megvizsgálni, melyek azok a szempontok, amik csökkentik a cím elnyerésének esélyeit. Dan Graziano ESPN-en megjelent írása.

Brady zseniális, a szezonja szintén zseniális volt. Az egyedüli probléma, hogy nem nevezhető igazán szezonnak. Sokkal inkább volt ez háromnegyed szezon. Alapvetően ez az oka annak, hogy nem szabadna megkapnia a díjat.

Ha megpróbáljuk összefoglalni, mit is csinált Brady, azt mondhatnánk, felbukkant az ötödik héten és onnantól kezdve úgy játszott, mint a liga legjobb irányítója, tette mindezt egy olyan csapatban, amelyik nélküle is egészen jól elboldogult. Kiváló szezonja volt, és ha olyan évben lennénk, amiben nincs igazán kiemelkedő teljesítmény, alighanem elegendő is lenne az MVP-cím bezsebeléséhez.

Csakhogy ez nem olyan szezon. És ha az MVP-címről beszélünk, a lejátszott meccsek számának kiemelkedően fontos jelentőséget kell tulajdonítanunk. Mert annak, hogy mennyire számíthattak egy játékosra, minden ehhez hasonló vitának az alapjául kell szolgálnia. Azt lehet vitatni, hogy a büntetése megérdemelt volt-e, vagy sem, azon a tényen nem változtat, hogy a szezon első négy mérkőzését kihagyta 2016-ban.

Matt Ryan, Ezekiel Elliott, Derek Carr, vagy akár Aaron Rodgers nem. Mind a négyen az elejétől fogva ott voltak a csapatuknál - egészen addig amíg Carr meg nem sérült a 16. hétig és le nem ültették a padra Elliottot az utolsó fordulóban. Mindannyian MVP-értékű szezonnal zártak. Pontosan emiatt nem szabad elhamarkodottan odaítélni a díjat valakinek, aki csak a szezon háromnegyed részében volt bevethető, miközben a többiek gyakorlatilag az egész évet végigtolták.

Ha Brady teljesítménye fényévekkel lenne mondjuk Ryané előtt, akkor teljesen más lenne a vita. De a helyzet nem ez. A 28-2-es touchdown-interception arány mindenképpen figyelemreméltó rekord. Ryan statisztikája - ha nem számítjuk az első négy meccset - 27-5 lenne, ami egyáltalán nincs messze a New England zsenijétől. Ha pedig a teljes szezont vesszük alapul, akkor a 38-7-es TD-INT mutatója kifejezetten egyértelművé teszi a helyzetét.

Ryan egyébként pontosabban passzolt, több yardja volt meccsenként, jobb a passz/yard mutatója, a passer ratingje és az összesített irányítómutatója is. Utóbbi háromban nincs párja a ligában. Mindezt olyan csapatban tette, aminek a védelme megközelítően sem annyira hatékony, mint Bradyéké. A Patriots meccsenként 15,6 pontot engedett, ami a legkevesebb volt a 2016-os szezonban, az Atlanta defense ellenben 25,4 pontot engedett. És ha ez nem lenne elég, Ryant összesen 37-szer sackelték szezon során, Bradyt viszont csak 15 alkalommal.

Hasonló a helyzet Elliott esetében is, aki 15 meccset játszott le, és fáradhatatlan motorja volt egy futásra épített támadósornak, valamint egy olyan csapatnak, ami 13-3-as mérleget hozott össze szezon végére, ami a New England mögött a második legtöbb győzelem. Elliott úgy lett a liga legproduktívabb futója, hogy a második helyezettre 300 yardot vert, a Dallas pedig kilenccel több meccset nyert a tavalyi szezonnál. A Cowboys újonc irányítója, Dak Prescott szintén megérdemli a dicséretet, három győztes meccsben is fontos szerepe volt, miközben Brady egész szeptemberben a medencéje mellett ücsörgött.

Nem állíthatjuk, hogy 2016-os teljesítményével olyannyira elszakadt volna a többi kandidánstól, hogy eltekintsünk a négymeccses hiányzásától. Brady kétségtelenül lenyűgöző teljesítményt nyújtott, de megítélésében nagy szerepe van a kornak is. Sokan egyszerűen alig hiszik el, hogy egy 39 éves játékos ilyen magas szintű teljesítménye is képes lehet. Erre azonban önmagában még nem jár MVP-cím. Azt azoknak a játékosoknak kell adni, akik a legértékesebb teljesítményt nyújtották egy csapat számára. Márpedig a szezon első negyedében Brady szó szerint semmilyen értékkel nem bírt a Patriots számára.

Az utolsó állítás egyáltalán nem túlzás. Ha Brady mondjuk sérülés miatt nem állhatott volna a csapat rendelkezésére az első négy meccsen, akkor is lehetett volna hatása a csapatra. Hasznos tanácsokat adhatott volna a cseréknek - Jimmy Garoppolónak vagy Jacoby Brissettnek -, illetve a tapasztalata, tudása az edzéseken is jól jött volna. Csakhogy Brady nem vehetett részt egyetlen megbeszélésen, edzésen sem, nem mehetett a stadion közelébe, és eltiltották a meccsek személyes megtekintésétől is. Gyakorlatilag minden futballal kapcsolatos tevékenységet meg kellett szüntetnie a csapattársakkal és az edzőivel. Feltételezve, hogy a büntetést betartották, egyáltalán nem lehetett hatása a Patriots első négy mérkőzésére.

Ismételten leszögeznénk, ennek a vitának nincs köze ahhoz, hogy mik voltak az okai a hiányzásának. Brady négymeccses eltiltása igazságtalan volt. Sokan érvelnek azzal, hogy nem volna fair egy olyan büntetés miatt kizárni a versenyből Bradyt, ami az emberek többsége szerint alapvetően hülyeség.

Erre azonban ellenérv lehet, hogy azokkal szemben - akik ellentétben Bradyvel teljes szezont teljesítettek - igazságtalan lenne, ha azzal a feltételezéssel ítélnénk oda egy díjat, hogy ha a Patriots irányítója egész évben játszhat, minden bizonnyal jobb teljesítményt nyújtott volna valamennyi játékosnál. Mert mi van akkor, ha a szezon elején szenvedett volna, mint Aaron Rodgers, de az utolsó 12 mérkőzésen ugyanígy teljesített volna? Növelné az esélyeit, vagy csökkentené?

Állíthatjuk azt, hogy az ötödik héttől kezdve Brady volt a legjobb játékos az NFL legértékesebb posztján. De figyelembe kell venni, hogy Matt Ryan már az első héttől kezdve ebben a formában játszott, így már csak ezért is megérdemli, hogy Brady elé helyezzük. Ahogyan Elliott is, de még Rodgerset is érdemes megfontolni, tekintve, hogy milyen teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag futójátékos nélkül.

Szerencsétlen helyzet Tom számára, de minden bizonnyal túlteszi magát a történteken. Figyelembe véve, mennyire jó teljesítményt nyújtott egész évben, nem lenne meglepő, ha egy hónap múlva már ötszörös Super Bowl győztes lenne. De az MVP nem ő volt. Ebben az évben legalábbis.

via