Már csak két hely kiadó a rájátszásban

shadow

Egy héttel az alapszakasz vége előtt az Amerikai Főcsoportban kialakult a rájátszás mezőnye, melybe a New England Patriots, az Oakland Raiders, a Kansas City Chiefs, a Pittsburgh Steelers, a Houston Texans és a Miami Dolpins jutottak be. A Nemzeti Főcsoportban négyen, a Dallas Cowboys, a New York Giants, az Atlanta Falcons és a Seattle Seahawks már biztosan ott vannak a playoffban, míg a Detroit Lions, a Green Bay Packers, a Tampa Bay Buccaneers és a Washington Redskins küzd a maradék egy helyért. A bejutási esélyekről is lesz szó, de előtte még következik szubjektív összefoglalónk a 16. játékhétről, mely nem kevés drámát tartogatott.

A hét mérkőzése

leveon_bell

Ahogy azt várni lehetett, jó színvonalú, őrült meccset hozott a Steelers és a Ravens csoporrangadója, melyen a Baltimore számára az életben maradás volt a tét, míg a pittsburgh-iek egy győzelemmel bejuthattak a rájátszásba. Az első három negyed amolyan felvezetése volt a negyedik játékrész drámájának. A hazaiaknál Big Ben nem fogott ki jó napot, két interceptiont is dobott, ám ennek ellenére ő és az offense lettek a találkozó hősei. Le'Veon Bell ultraklasszis, ha nem hagyta volna ki eltiltás miatt a szezon első három meccsét, az egyik legnagyobb MVP-várományos lenne - ezúttal is beletett a közösbe két TD-t, ráadásul annyira okosan fut, hogy azt élmény nézni. Mindig tökéletesen látja meg a lukakat, türelmes, megvárja, hogy a fal takarítson előtte, nem szalad bele eszetlenül a védőkbe... Elképesztő nehéz lesz őt a rájátszásban is megállítani.

A mérkőzés vége egy érdekes kérdést, valamint egy zseniális megoldást is hozott. Előbbit sok tengerentúli szakértő boncolgatja azóta is, jelesül, hogy a Ravensnek TD-t kellett szereznie a meccs végi drive-jában a győzelemhez, de úgy, hogy az órával is óvatosan kellett bánniuk. 1:25-tel a meccs vége előtt, harmadik és egynél a Ravens fullbackje, Kyle Juszczyk a Steelers 10 yardosánál kapta meg a labdát, és amikor kiharcolta a first downt, TD-re is vitte az akciót. Kérdés, hogy a hazai védők nem tudták, vagy nem akarták megállítani, mondván, így még marad az órán bőven idejük egy ellentámadásra, amit aztán nagyjából egy perc alatt TD-re is váltottak. És itt jön a képbe a zsenialitás, Antonio Brown helyzetfelismerése és labdabenyújtása az end zone-ba tanítanivaló minden WR-iskolában.

A hét kövér csávó TD-je

dontari_poe

Amikor az utolsó utáni esélyeibe kapaszkodó, regnáló bajnok elleni csoportrangadón azt is megengedheted magadnak, hogy egy védőfalembered passzoljon TD-t, akkor valamit nagyon tudsz. Márpedig ez a Kansas City Chiefs valamit nagyon tud, így Dontari Poe azok után, hogy volt már idén futott hatpontosa is, most passzolt is egyet - ezzel ő lett a liga történetében az első védő, akinek mindkettő összejött. A Chiefs egyébként atomjaira szedte az amúgy is megtépázott Broncost a csoportrangadón, 21 pontot pakoltak fel a táblára az első negyedben, így már nem csak a védelmükről lehet áradozni, hanem a támadósor is jó formában készül a rájátszásra - igaz, tavaly is jó állapotban voltak decemberben, aztán a Patriots csúnyán arcon csapta őket. Travis Kelce ligaelit TE-é nőtte ki magát (érdekes lenne, ha egy esetleges Pats-Chiefs meccsen Gronkowski hiányában épp tight end játékkal győzné le a Kansas a New Englandet), 11 elkapással, 160 yarddal és egy TD-vel zárta az összecsapást. Tyreek Hill szintén döbbenetes, az ő gyorsasága és minden helyzetben használhatósága (futás, elkapás, visszahordás) jolly joker lehet januárban.

Ezzel az eredménnyel, és azzal, hogy a Panthers már korábban elbúcsúzott a PO-tól, eldőlt, hogy 2003 után először a megelőző Super Bowl résztvevői közül egyik csapat sem jut be a rájátszásba.

A hét játékosa

aaron_rodgers

Ide most igazából David Johnsont kellene írnunk, aki 15. meccsén is 100 scrimmage yard felett termelt (na meg csak ezen a meccsen 3 TD-t), amivel megdöntötte a ligacsúcsot, azonban a Cardinals hiába győzte le a Seattle Seahawkst, a rájátszásra már réges régen elszállt minden esélyük - Russell Wilsonékon viszont löktek még egy nagyot a szakadék felé, hiszen jelenleg úgy tűnik, nem mehet szabad hétre a sérülésektől tizedelt 'Hawks. Így aztán inkább Aaron Rodgerst (28/28, 347 passzolt yard, összesen 5 TD) emeljük ki, akinek vezérletével a Packers visszatáncolt a rájátszás kapujába - a biztos playoffhoz elég egy döntetlen is a Lions ellen. (Ami egyébként nagyon érdekes, hogy ha az a meccs iksz lesz, a GB és a Detroit is bejut a PO-ba - valaki meg meri fogadni? :) ) Nagy kérdés, a Packers védelme fel tud-e nőni a következő hetekben a támadók mellé, mert a secondary továbbra is rengeteg yardot enged az ellenfeleknek, az pedig a PO-ban vélhetően nem lesz elég, hogy Rodgers "egyedül majd úgyis megnyeri". Hétvégén pedig nem Sam Bradford, hanem Matthew Stafford lesz a labda túloldalán.

A hét sérülése

derek_carr

Mindig tudjuk, és mindig írjuk, hogy hiába egy egész szezonnyi jó teljesítmény, egy-egy sérülés alapvetően tönkreteheti minden csapat szezonját. Ezt mostmár Oaklandben is sejteni vélik, hiszen hiába jutottak emberemlékezet óta először a playoffba, az Indianapolis Colts ellen elvesztették Derek Carrt. Az MVP-formában játszó irányítónak (csak úgy, mint Marcus Mariótának) eltört a szárkapocscsontja, a héten mútik is, 6-8 hetes pihenő vár rá, úgyhogy idén már nem játszhat. Ez alapvetően rajzolja át az AFC-t, amelyben így a New England Patriots toronymagas esélyes lesz, főleg, ha végig a hazai pályán játszhatnak. A Raidersben így Matt McGloin kezébe kerül a karmesteri pálca, és nagy kérdés, vele mire mennek majd a fosztogatók. Az elit elkapósor, a kiváló futók és a bombaerős védelem továbbra is megmarad, de kérdés, mindez mire lesz elég az esetlegesen nagyobb playoff-rutinnal rendelkező csapatok ellen.

Ami a további érdekességeket illeti: a Miami Dolphins - melyből még korábban dőlt ki a kezdőirányító, Ryan Tannehill - 2008 után először jutott be a rájátszásba, Matt Ryan tett egy újabb nagy lépést az MVP-cím felé, a Cleveland Browns pedig a San Diego Chargers ellen megszerezte szezonbeli első győzelmét, így idén sem lesz nyeretlen csapat a ligában.

Hétvégén zárul az alapszakasz, aztán január első teljes hétvégéjén jöhet a rájátszás!

NFL, 16. JÁTÉKHÉT

Philadelphia Eagles-New York Giants 24-19

Buffalo Bills-Miami Dolphins 31-34, hosszabbítás után

Carolina Panthers-Atlanta Falcons 16-33

Chicago Bears-Washington Redskins 21-41

Cleveland Browns-San Diego Chargers 20-17

Green Bay Packers-Minnesota Vikings 38-25

Jacksonville Jaguars-Tennessee Titans 38-17

New England Patriots-New York Jets 41-3

Oakland Raiders-Indianapolis Colts 33-25

New Orleans Saints-Tampa Bay Buccaneers 31-24

Los Angeles Rams-San Francisco 49ers 21-22

Seattle Seahawks-Arizona Cardinals 31-34

Houston Texans-Cincinnati Bengals 12-10

Pittsburgh Steelers-Baltimore Ravens 31-27

Kansas City Chiefs-Denver Broncos 33-10

Dallas Cowboys-Detriot Lions 42-21

A csoportok állása

AFC East: 1. New England Patriots 13-2, 2. Miami Dolphins10-5, 3. Buffalo Bills 7-8, 4. New York Jets 4-11

AFC South: 1. Houston Texans 9-6, 2. Tennessee Titans 8-7, 3. Indianapolis Colts 7-8, 4. Jacksonville Jaguars 3-12

AFC West: 1. Oakland Raiders 12-3, 2. Kansas City Chiefs 11-4, 3. Denver Broncos 8-7, 4. San Diego Chargers 5-10

AFC North: 1. Pittsburgh Steelers 10-5, 2. Baltimore Ravens 8-7, 3. Cincinnati Bengals 5-9-1, 4. Cleveland Browns 1-14

NFC East: 1. Dallas Cowboys 13-2, 2. New York Giants 10-5, 3. Washington Redskins 8-6-1, 4. Philadelphia Eagles 6-9

NFC South: 1. Atlanta Falcons 10-5, 2. Tampa Bay Buccaneers 8-7, 3. New Orleans Saints 7-8, 4. Carolina Panthers 6-9

NFC West: 1. Seattle Seahawks 9-5-1, 2. Arizona Cardinals 6-8-1, 3. Los Angeles Rams 4-11, 4. San Francisco 49ers 2-13

NFC North: 1. Green Bay Packers 9-6, 2. Detroit Lions 9-6, 3. Minnesota Vikings 7-8, 4. Chicago Bears 3-12

Az aktuális állás szerinti playoff-résztvevőket vastagon dőlt betűvel szedtük.