Budapest 2024: Jöhet a népszavazás?!

shadow

Péntek délután volt a határideje a Momentum Mozgalom által elindított aláírásgyűjtés határideje, amely időpontig több, mint 138 ezer budapesti szavazópolgár aláírását kellett összegyűjteni ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlés kiírja az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazást. Mivel a szervezet több, mint 266 ezer aláírást adott le, nagyon nagy esélye van annak, hogy a budapesti szavazópolgárok valamikor május vége és szeptember eleje között ügydöntő népszavazáson mondhassák el véleményüket a 2024-es olimpiai rendezésről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 17-én dönt arról, hogy melyik pályázó város rendezheti a 2024-es nyári játékokat, Budapest mellett Los Angeles és Párizs van még versenyben. Amennyiben valóban lesz népszavazás Budapesten, és az eredmény kötelezi a város vezetését a pályázat visszavonására, akkor az 1988-as nyári olimpia pályázata, tehát 1981 óta először fordulna elő, hogy mindössze két város maradna versenyben egy olimpiarendezésért. Viszont szomorú tendencia lehet ez a NOB számára, hiszem a 2022-es téli olimpiára is végül csak Almaty és Peking pályázott (utóbbi nyert).

Tarlós István főpolgármester az elmúlt napokban már beszélt arról, hogy ha sikerül összegyűjteni a 138 ezer aláírást, lehet, hogy érdemesebb visszavonni a pályázatot. Ez arra utal, hogy a város vezetése szerint jó esély van a pályázat visszavonásának megszavazására.

Van azonban egy nagyon érdekes középutas eredmény: amely szerint a megjelenő budapesti polgárok többsége a rendezés ellen szavazna, ám az akár nyár közepén megrendezett népszavazás eredménytelen lenne. Ebben az esetben Budapest továbbra is versenyben maradna a rendezésért, viszont az esélyeit minden bizonnyal elveszítené. A NOB-ban ugyanis mindig nagyon fontos volt a rendezések otthoni támogatottsága, márpedig már egy 50-50%-os végeredmény is gyengítené Budapest pozícióit.