Újra jégen a szapporói hősök

shadow

Már csak két perc van hátra a mérkőzésből, mikor emberelőnybe kerülnek az ukránok 3-2-es magyar vezetésnél. Jönnek is előre keleti szomszédjaink, de 41 másodperccel a vége előtt Vas Márton egy kontrából szépen emel a jobb felső sarokba. 4-2, vége a mérkőzésnek, Magyarország megnyeri a szapporói B-csoportot és 70 év után sporttörténelmet írnak hokisaink, feljutnak az elitbe, a 2009-ben Svájcban rendezendő A-csoportos világbajnokságra. Ki ne emlékezne ezekre a pillanatokra? Bár a legjobbak között nem sikerült megkapaszkodnia a magyar csapatnak, de rengeteg szurkolónak felejthetetlen emlékeket szereztek.

A magyar jégkorong-válogatott a Szapporóban nyert aranyéremmel 

A sorsolás szeszélye folytán egy csoportba kerültünk a jégkorong „braziljaival”, Kanadával, valamint Szlovákiával és Fehéroroszországgal. Utolsó tétmeccsünket Kanadával éppen a 70 évvel korábbi, prágai vb-n játszottuk és óriási erőket mozgósítva bravúros 1-1-es döntetlent értünk el az akkor címvédő és címét megvédő Kanada ellen. A döntetlent a sajtó a magyar jégkorong történetének addigi legjobb eredményeként és a világbajnokság legnagyobb meglepetéseként értékelte.  Az akkori magyar szövetségi kapitány, Lator Géza, a mérkőzést követően az újságíróknak elmondta, arra a legbüszkébb, hogy az utolsó játékrészben két kanadait is kiállítottak időhúzás miatt, mert a csapata annyira veszélyesen támadott, hogy a tengerentúliaknak ilyen cselekhez is kellett nyúlniuk. Svájcban nem volt ilyen szoros a találkozó, a későbbi döntős Kanada – a döntőben az oroszoktól kaptak ki 2-1-re – magabiztosan, 9-0-ra győzte le legjobbjainkat, de szégyenkezésre nem volt ok, a szurkolók a mérkőzés után vastapssal jutalmazták Szuper Leventéék elszántságát. A magyar jégkorong nagy ünnepe a 2008-as feljutás az A-csoportba, az akkori csapat külön fogadtatásban részesült a zsúfolásig megtelt Kisstadionban. Szuper Levente, a válogatott kapusa nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban:

Hogyan emlékszik a kilenc évvel ezelőtti szapporói világbajnokságra?

A szokásosnál nagyobb csend volt az öltözőben a sorsdöntő ukránok elleni meccs előtt, mindenki nagyon koncentrált volt. Pat Cortina kiváló pedagógus, megadta a kellő motivációt a csapatnak. Mielőtt kimentünk a jégre, Ocskay Gabi odajött hozzám és azt mondta: „Levi, ha lehozod max kettővel, akkor mi elöl megoldjuk” ennek az érdekessége, hogy tíz évvel korábban a ’98-as budapesti C-csoportos vb utolsó meccsén Románia ellen szintén odajött és ugyanezt mondta, de az eltelt tíz évben egyszer sem hoztuk szóba, most is csak a mérkőzés után elevenítettük fel. Ugyanúgy, mint akkor, most is bejött.

Akkoriban azt nyilatkozta: „Csak a legmerészebb álmomban hittem, hogy feljuthatunk. Tíz éve voltam először felnőtt vb-n, akkor egy C-csoportos arany lett a vége. És most is jött egy arany, de ez a siker A-csoportot ért.”

Mitől volt jó a szapporói csapat?

A csapategység különleges volt, egy nagy családnak számítottunk. Mindenki beállt a sorba, elfogadta a feladatát. A keret nagy része a ’98-as világbajnok csapatra épült, sokat voltunk együtt. 2002-ben már megmutattuk oroszlánkörmeinket a hazai rendezésű B-csoportos világbajnokságon, ahol Norvégiát és Nagy-Britanniát legyőztük, Dániával játszottunk az A-csoportba való feljutásért, de akkor még nem jött össze. Szerencsére hat évvel később sikerült.

Milyen fogadtatásban volt részük?

Óriási szeretettel fogadtak a rajongók, a Kisstadionban egy külön rendezvény volt a részünkre, a hangulata felejthetetlenre sikerült. Sztárnak érezhettük magunkat, a városban ránk köszöntek, gratuláltak. Aztán több ezren jöttek Svájcba szurkolni az A-csoportos küzdelmekre, hallottunk olyan sztorikat, hogy sokan rögtön a feljutás után elkezdtek pénzt gyűjteni a 2009-es vb-re, tervezték az utazást, szabadságot vettek ki, hogy ott lehessenek a helyszínen. Hatalmas hangulatot csináltak, nagyon jó érzés volt ilyen közönség előtt játszani.

Szuper Levente a válogatott kapusa

Több ajánlata lett a vb után?

Akkor Fehérváron, az Alba Volánban védtem, voltak ugyan megkeresések, de nem akartam eligazolni, főleg nem egy olyan bajnokságba, ahol a rájátszás belelógott volna a világbajnokság küzdelmeibe. A csapat gerince együtt maradt Fehérváron, mindent az A-csoportos vb-nek rendeltünk alá. Úgy voltunk vele, hogy majd utána próbálunk erős bajnokságba igazolni, ami sikerült is nekem, mégpedig Németországba, a Hannover Scorpions csapatához.

Hogyan látja a hazai jégkorongot manapság? Mikor lesz újra esély a feljutásra?

Reálisan nézve, nem mi vagyunk a favoritok a csoportban, nagyon kiegyenlített lett a mezőny. Bárki esélyes a feljutásra, de a kiesésre is, elég ha csak az idei divízió I-es vb-re gondolunk, ahol nem kis meglepetésre a társházigazda, Ukrajna kiesett a divízió I B-be. Szerencsére ott tart a magyar hoki, hogy inkább a B-csoport élmezőnyéhez tartozunk.

Budai Krisztiánnal ketten lesznek kapusok szombaton. Megbeszélték, ki mennyit véd?

Ez még nem került szóba, majd megbeszéljük, valamint az edzőnk eldönti. A lényeg, hogy jó hangulatú mérkőzést játsszunk, a szurkolók is élvezzék a gálát. Nagy öröm számunkra, hogy még mindig sokan kíváncsiak ránk, a mai napig érdekesek vagyunk.

Pat Cortina szövetségi kapitány elmondta mi volt a titok: „A legnagyobb különbség talán az volt a csapatok között, hogy mi óriási alázattal játszottunk. Ezek a fiúk érdemelték meg a legjobban az aranyérmet."

Ezzel csak egyetérteni tudunk, megszívlelendő és követendő mindegyik sportágban.

A Magyar Jégkorongszövetséget 1927-ben alapították, azóta tagja az 1908. május 15-én, Párizsban alapított, akkori nevén, LIHG (Ligue International de Hockey sur Glace) nemzetközi szövetségnek, amelynek a hivatalos nyelve, a francia volt, 1954-ben fogadták el az új angol nevet, amit a mai napig is ismerünk, rövidítve IIHF (International Ice Hockey Federation). A válogatott első nemzetközi versenye az 1927-es bécsi Európa-bajnokságon volt, ahol az első mérkőzését Ausztria ellen játszotta és 6-0-ás vereséget szenvedett el. A szövetség első, saját rendezésű nemzetközi jégkorongeseménye az 1929. évi, budapesti Európa-bajnokság volt, amelynek a Városligeti Műjégpálya – Európa első műjégpályája - adott otthont. Az 1938-as prágai vb-n szerepeltek a magyar hokisok utoljára a legjobbak között, utána rendszeresen a másod- és harmadosztálynak megfelelő B és a C csoportokban szerepeltek egészen 2009-ig. A 2008-as új nevén, divízió I-es (ez felel meg a korábbi B csoportnak) Ausztria és Japán közös rendezésű világbajnokságon Vas Mártonék a szapporói B-csoportba kerültek, a házigazda Japán, Ukrajna, Észtország, Litvánia és Horvátország mellé. A csoportküzdelmekben Pat Cortina játékosai nem találtak legyőzőre, parádés játékkal mind az öt mérkőzést megnyerve jutottak fel az elitbe.