A hisztis barátnő, a bekavaró Barca, vagy Palmarsson a hibás?

shadow

Aron Palmarssont kitette a keretéből a Telekom Veszprém. A magyar kézibajnok izlandi sztárja volt akkora málé, hogy súlyos szabálysértés árán is megpróbálta kihisztizni az elbocsátását, de - ahogy az életben nagyon sokszor - ezúttal is egy nőt kell keresnünk a háttérben. Meg persze egy másik klubot.

Ez a Palmarsson-Veszprém házasság az első perctől kezdve nem nézett ki jól. Egy évvel az érkezése előtt egyezett meg Hajnal Csabával (a 2015-ös kölni Final Fouron még kieli játékosként harsány Helló, Boss! felkiáltással üdvözölte), ám a felkészülés és az első veszprémi hónap azzal telt, hogy Carlos Ortega próbálta a szájába rágni, mit szeretne látni tőle.

Ment a morcoskodás, hogy miért nincs a kezdőben, és visszagondolva, ennek az ügynek is köze lehetett Ortega kirúgásához, nem csak a spanyol edzőt minden eszközzel torpedózó Renato Sulic aknamunkájának. Ortega távozása után alapember lett, de folyamatosan érezni lehetett, hogy nem tud mindent kiadni magából.

Pálmarsson kieliként sok gondot okozott a Veszprémnek

 

Az már a 2016/17-es szezon elején nyílt titok volt, hogy Palmarsson menni akar, méghozzá Barcelonába, de a Veszprém közölte, szó sem lehet olyan üzletről, mint amit a katalánok annak idején Filip Jicha leigazolásakor átvertek a Kielen (a nemzetközi klubpiacon egyébként pont az ilyenek miatt van rossz híre a katalán klubnak). Más szóval az izlandi kitölti a szerződését, aztán mehet, amerre lát. Most azonban úgy néz ki, mégsem így lesz.

Ki fogja megbüntetni Palmarssont?

Néhány évvel ezelőtt a Barcelona vetett volna némi eurót a Veszprémnek, és vitte volna Palmarssont, mostanra azonban alaposan megváltozott a helyzet: már a Veszprém igazol a Barcából, ha éppen olyanja van.

Így természetesen szó sem lehet arról, hogy a játékos csak úgy menjen, hiszen ha nem is játszotta ki magából, ami benne van, azért így is a csapat egyik legfontosabb játékosa volt. Palmarsson azonban nem akarta elengedni a lehetőséget, és a folyamatos hisztiből lett végül az a határtalanul ostoba lépés, amire az izlandi ragadtatta magát.

A Veszprém kirúgta kétszeres BL-győztes játékosát | Hosszabbítás

Ljubomir Vranjes, a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának új vezetőedzője a következő idényben nem számít az izlandi Aron Pálmarsson játékára. A Bajnokok Ligájában legutóbb bronzérmes magyar klub honlapján megjelent közlemény felidézi, hogy a csapat hétfőn (ma) kezdte a felkészülést a következő idényre, de az első edzés előtt 15 perccel Pálmarsson rövid üzenetben jelezte az edzőnek, hogy nem kíván megjelenni, helyette hazautazik Izlandra.

Már a veszprémi közlemény is azt sejteti, hogy a klub kőkemény szankciókat kér a játékosra az “illetékes szervezettől”. A gond csak az, hogy nincs ilyen szervezet  - mármint a Veszprémen kívül. Az EHF nem hivatalosan csak annyit mondott, ez a játékos és a klub belügye, és a magyar szövetség sem valószínű, hogy bármiféle illetékességgel bírna az ügyben. Marad tehát egy egyszerű munkaügyi per a szerződésszegés miatt, aminek az eredményét már akár a Sportdöntőbíróság elé is lehet vinni. A legfelsőbb nemzetközi sportbíróság valószínűleg megteheti, hogy komoly eltiltással sújtja a játékost, és vélhetően meg is teszi, ha a Veszprém hajlandó lesz elmenni idáig. De talán az egész ügyben nem is ez a legfontosabb.

A Barca áll az ügy mögött? 

A katalánok legnagyobb sztárjai, Kiro Lazarov és Jesper Nöddesbo már távoztak, Palmarsson posztján pedig az egykori világsztár, Raúl Entrerrios már 36 éves. A Barcának már idén kell(ett volna) Palmarsson, ám vélhetően a Veszprém olyan kivásárlási árat szabott meg, amit a katalánok nem tudtak, vagy nem akartak megfizetni.

Pacsi, viszlát!

  Az övék tehát nem lehetett, de azt érthetően nem akarták, hogy ellenük játsszon, hiszen az idei Final4-on például remekelt a Barca elleni bronzmeccsen, amit meglepően simán húzott be a magyar bajnok. Nem látunk bele a lapokba, de ha Palmarsson (és a barátnője) annyira Barcelonába vágyott, a klub vélhetően nem próbálta meg lebeszélni arról, hogy akár szabályszegés árán is Katalóniába költözzön.

Cherchez la femme

Érthetően elfogult vagyok Veszprémmel, hiszen ott nőttem fel, de tavasszal újra elugrottunk családilag Barcelonába, és meg tudom érteni, aki inkább a katalán városban képzeli el az életét. Ha egy hölgyről van szó, aki éppen terhes, és választania kell, hol ad életet a gyermekének, akkor különösen. Nem mintha nem láttunk volna már ellenkező irányú mozgást, hiszen a barcelonai illetőségű Cristian Ugalde felesége történetesen pont a veszprémi kórházban szült makkegészséges kisfiút, de úgy tűnik, a kis Mateo érkezése sem hatotta meg Palmarssonékat.

A többes szám indokolt, hiszen a játékos viselkedésében legalább akkora szerepe van barátnőjének, mint neki. Palmarsson elvágyódása azért is érthető, mert a Barcelona generációváltás előtt van, rutinos játékosai távoznak, vagy visszavonulnak, és Xavi Pasqual közölte az izlandival, hogy köré építené az új Barcát (erről később). A szakmai kihívás mellett azonban ott van a Palmarssonnál nyolc évvel idősebb barátnő ügye is: a hölgynek van egy kislánya korábbi kapcsolatából, most azonban a játékos gyermekével terhes, és közölte, Barcelonában akar szülni, majd élni is. Nagy titkolózást nem csapott a hölgy. Ez az Instagram-poszt június 27-én született:

Agusta Eva Official (@agustaeva) által megosztott bejegyzés,

 

Palmarssont tehát hívja a Barca, nyaggatja a barátnő, és közben Veszprémbe megérkezett Ljubomir Vranjes, aki kőkemény, rohanós kézilabdát fog játszani a csapatával. Sokan azt írták, ez nem fekszik az izlandinak, amivel én személy szerint nem teljesen értek egyet, az azonban kétségtelen, hogy míg a katalánoknál köré építenék a csapatot, addig Veszprémben ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű.

Vranjes is bicepszet villantott

Ljubo Vranjes, bár Palmarsson hiánya minden bizonnyal érzékenyen érinti, nem habozott közölni a vezetéssel, hogy számára az izlandi viselkedése elfogadhatatlan, és ilyen játékosra nincs szüksége.

Az utóbbi évek megedzették annyira a Kálomista Gábor vezette klubot is, hogy a vezetőség sem próbálta megpuhítani a svéd szakembert, hanem felsorakozott mögé, és felvállalta Vranjes döntését. Tökös dolog ez, meg kell adni, hiszen csak a világ egyik legjobb játékosáról beszélünk.

Pedig láttunk ellenpéldát is: ha nem is ugyanilyen, de hasonló történt Győrben, ahol szintén egy világsztár, Katarina Bulatovic hosszabbította meg önkényesen a karácsonyi szabadságát. A montenegróit Ambros Martín azonnal ki akarta rúgni, de a vezetőség úgy döntött, a szezon végéig maradhat, és csak utána köszönnek el tőle. Erkölcsileg támadható a döntés, mindenesetre legitimálja, hogy a Győr megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Az biztos, hogy innen nincs visszaút. Palmarsson a következő idényt a lelátón - persze lehet, hogy a barcelonain - tölti, és ha a klub elszántságát nézzük, könnyen lehet, hogy keményen beleállnak a dologba, és az izlandi jövő ilyenkor már nagyon fogja bánni a tiszteletlenségét.