A Lemgóban játszó Bartók Vranjes favoritjai közé tartozik

shadow

Húsz éve annak, hogy a Székelyudvarhelyről Szegedre költözött Bartók Csaba magyar színekben hatodik lett a kézilabda Európa-bajnokságon. Az évfordulót megszépítheti, ha a nyomába szegődött 21 éves fia az utolsó két akadályt is sikerrel veszi, és azzal a lendülettel a jövő héten kezdődő horvátországi Eb-n találja magát. Esélyeit növeli, hogy a Németországból érkezett Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány tisztában van a Lemgóban játszó fiatalember képességeivel.

A már Szegeden született Bartók Donátnak jó esélye van arra, hogy a szombati és jövő hétfői Svédország elleni felkészülési mérkőzésen bemutatkozhasson a magyar kézilabda-válogatottban. Amennyiben az Eb-főpróbákon képes lesz megküzdeni a lámpalázával, Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bizalmát kiérdemelve a január 13-án kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon is lehetőséget kaphat a játékra. A német bajnokságban csatázó jobbátlövő a 2004-ben 76-szoros válogatottként visszavonult Bartók Csaba fia, akit már csak azért sem lehet „kis-Bartóknak” nevezni, mert 192 centiméter a magassága, és 102 kiló a versenysúlya.

Balszerencsés premier a Bundesligában

Donát tehát édesapja sportágát választva kilencévesen kezdett kézilabdázni, és még 17 esztendős sem volt, amikor a Tatabánya profinak szerződtette. Két évig játszott itt, aztán Vácra vezetett az útja, de ott sem maradt sokáig: 2016 novemberében a Bundesliga-szereplő TBV Lemgo ajánlatát elfogadva egyik napról a másikra Németországba költözött. Öröme nem tartott sokáig.

„Még csak négy napja voltam a német első osztály nem túl jól álló szereplőjének a játékosa, amikor az első mérkőzésemen olyan szerencsétlenül estem, hogy csúnyán eltört a kisujjam. Ráadásul a lövő kezemen. Kényszerszünet következett, de hála az égnek, egész gyorsan behoztam a lemaradásomat. Sajnos a tavalyi esztendőt sem úsztam meg sérülés nélkül, pechemre már megint ugyanaz a kezem bánta. Ezúttal már hosszabb kihagyás lelki terhét kellett viselnem, amit úgy igyekeztem gyógyítgatni, hogy próbáltam csak az előttem álló feladatokra összpontosítani. A klubom vezetősége és az edzőm is jelesre vizsgázott emberségességből. Nem csupán azzal, hogy végig türelmesek voltak hozzám és bíztattak, hanem úgy is, hogy a balszerencsés kezdet ellenére meghosszabbították a szerződésemet. Ha semmi rossz nem jön közbe, 2020-ig az alig 40 ezer lakosú kisvárosban maradok, és igyekszem rászolgálni a bizalomra.” – nyilatkozta Bartók Donát az SzPress Hírszolgálatnak.

Az ötödik magyar Lemgóban

Az Eb-premier előtt álló sportember immár az ötödik magyar kézilabdázó, akit a korábban kétszeres bajnok és EHF-kupa-győztes német klubcsapat a kötelékébe fogad. Egykor itt játszott Mocsai Lajos, ahogy a fia, Tamás is, mellettük pedig Ilyés Ferenc és Marosi László. A mérce tehát igen magasra került Donát előtt.

„A magyar kézilabdázók mindig is nagy tiszteletnek örvendtek a csapatomnál, amelynek mostanság az a legfontosabb feladata, hogy megőrizze a helyét a Bundesliga középmezőnyében. Tizenkilenc forduló után a kilencedik helyen állunk, 8-8 győzelemmel, illetve vereséggel, emellett három döntetlennel. Jól érzem magam Lemgóban, erős hátországot biztosít a nyugodt felkészülésemhez az itt élő feleségem, és az otthon megkezdett tanulmányaimat is folytatni tudom az Edutus Főiskola gazdasági menedzsment szakán. Egy év múlva talán már a diplomámat is átvehetem” – folytatta a válogatott sportoló.

Bartók Donát úgy gondolja, hogy a veszprémi „főállású” Ljubomir Vranjes megfiatalított magyar válogatottja van annyira erős és taktikai fegyverekkel kellőképpen felvértezett, hogy a csoportjából tovább juthasson. Ennek a nagy feladatnak a megoldásából szeretné kivenni a részét, akár csak percekre is a Dánia, majd Spanyolország, végül pedig a sorsöntőnek ígérkező Csehország elleni mérkőzéseken.

SzPress Hírszolgálat/Szalay Péter