Börtönbe mehet az egykori sztárkézilabdázó

shadow

Felmentették az adócsalás vádja alól VI. Fülöp spanyol király nővérét, Krisztinát az úgynevezett Nóos-ügyben, amelynek elsőrendű vádlottját, az infánsnő férjét, a korábbi világhírű kézilabdázót, Inaki Urdangarint viszont bűnösnek találták, és hat év három hónap börtönbüntetésre ítélték közpénzek elsikkasztása miatt.

A vád szerint Urdangarin a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa segítségével. Az ügyészség szerint az alapítvány a többi közt egy Aizoon nevű fantomcéget felhasználva követte el a bűncselekményt, ennek 50 százalékos tulajdonosa a hercegnő és férje.

Urdangarin az atlantai olimpián. a spanyol válogatott mezében

Urdangarin 18 éves korától 2000-es visszavonulásáig a Barcelona kézilabdázója volt, a spanyol válogatott tagjaként a barcelonai, az atlantai és a sydney-i olimpián is szerepelt, 2000-ben csapatkapitányként, kétszeres olimpiai bronzérmesnek mondhatja magát. Barcelonában visszavonultatták a mezét, helyére Nagy Lászlót igazolták Szegedről, aki 12 esztendőn volt a katalánok jobbátlövője, posztján a világ egyik legjobbja, és a Barca csapatkapitánya is lett.

Urdangarin több alkalommal is pályára lépett a Bajnokok Ligájában a Veszprém ellen. A '97/98-as szezonban mindössze idegenben szerzett több góllal jutott tovább a Kaló Sándor irányította bakonyiak ellenében a Barca a sorozat negyeddöntőjében, úgy, hogy Éles Józsefék a sokáig emlékezetes hazai találkozón 33-28-as győzelmet arattak Urdangarinék felett. 28-18-ra, tehát tízzel is vezettek, mégis búcsúztak, mert Valero Rivera együttesének 32-27-es sikere a barcelonai visszavágón az ő továbblépésüket jelentette. Egy évvel később is a Barcelona jelentette a végállomást a negyeddöntőben az akkor már Kiss Szilárd edzette magyar csapatnak a Barcelona ellenében (29-29 és 24-29). Ekkor már a hispán királyi pár lánya, Urdangarin felesége, Krisztina is elkísérte férjét Veszprémbe.

Urdangarin 7-es számú mezét visszavonultatták a Barcánál