Könnyes emlékeket ébreszt I. Árpád király visszatérése

shadow

Sterbik Árpád visszatérése Veszprémbe, bármilyen logikus is tudva, hogy a kapus családjának egy része Veszprémben lakik, és a másik része sincs messze, egészen álomszerű azoknak, akik emlékeznek a Király első eljövetelére. A történelem egyik legkevésbé sportolóra emlékeztető világklasszisa Veszprémből indult, és nagyon úgy néz ki, itt is zárja le a pályafutását. És ez így is van rendjén.

Camera:  DCS520C Serial #: K520C-03198 Width:  1728 Height:  1152 Date: 2001.11.25 Time:  17:09:32 DCS5XX Image FW Ver:  1.9.2 TIFF Image Look:  Product Sharpening Requested: No Counter:  [77177] ISO Speed: 1250 Aperture: f2.8 Shutter: 1/500 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Shutter priority AE (Tv) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: No flash Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: Auto Focal Length (mm): 125 White balance: Custom Time: 17:09:32.022

A 2000-es évek elején még egészen máshogy épült fel egy BL-esélyes veszprémi csapat, mint mostanában. Akkoriban a Veszprém nemhogy a leggazdagabbak között nem volt, de olyanokkal vette fel a harcot, akik a költségvetése sokszorosából gazdálkodtak, és ha kedvük tartotta, elvitték a csapat legjobbjait. A lepukkant kis középiskolai tornateremben azonban volt, hogy nagyon jól jöttek össze a dolgok, a csillagos szerencsés együttállásának köszönhetően sikerült egy-egy sztárcsapatot a Március 15. utcai csarnokban annyira laposra verni, hogy az már összesítésben is továbbjutást érjen. 2002-ben mindez olyan jól sikerült, hogy a Veszprém a címvédő kiejtésével bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Annak a csapatnak volt az egyik kulcsembere Sterbik Árpád.

2017-re már megvoltak a veszprémi szurkolókat érzelmileg megpróbáló események, rájuk is fért némi vigasztalás Iváncsik Gergő és a keret utolsó veszprémi születésű tagja, Gulyás Péter visszavonulása után. Sokan nem is mertük komolyan venni a néhány hete pletykaként keringő hírt Sterbik visszatéréséről, de nagyon úgy néz ki, mindenki Árpija nyáron megörvendezteti szép számú veszprémi hívét második eljövetelével.

Sterbik ezer szállal kötődik Veszprémhez, testvére a városban él, és nincs szurkoló, aki elfelejtette volna, milyen nagyszerű dolog egy városban élni a mindig kedves és barátságos, a szurkolókkal szívesen bandázó sztárkapussal, aki ráadásul egész elfogadhatóan csocsózik.

A király visszatér

Egészen biztos vagyok benne, hogy nem egyedül nekem a kedvenc Veszprémem a 2002-es csapat. Még játszottak benne Joósz Attila KEK-győztes csapatának sztárjai (Éles, Csoknyai, Zsigmond), óriási légiósok (Saracevic, Dzomba és persze Charlie) mellett jött fel a fiatal Iváncsik Gergő, és persze ott volt a 23 éves Sterbik.

Árpád a nép gyermeke, így nagyon gyorsan a szívébe zárta a veszprémi közönség, amelynek számtalan alkalma nyílt magánemberként is találkozni a vajdasági kapussal. Keringtek akkoriban mindenféle rosszindulatú pletykák városszerte arról, hogy láncdohányos és kedveli a fröccsöt, ám ezeket egyrészt sohasem bizonyították hitelt érdemlően, másrészt senkit nem érdekelt, mit csinál Sterbik a pályán kívül, amíg blazírt képpel, rutinszerűen szaggatta fecnikre az ellenfelek idegrendszerét a pályán.

November 18., Veszprém, szitáló eső, (mint mindig:) szél.

Camera:  EOS D2000C Serial #: C520C-03252 Width:  1728 Height:  1152 Date: 2002/04/21 Time:  13:06:12 DCS5XX Image FW Ver:  3.0.9 TIFF Image Look:  Product Sharpening Requested: No Tagged Counter:  [26617] ISO Speed: 1250 Aperture: f3.2 Shutter: 1/320 Max Aperture: f2.8 Min Aperture: f32 Exposure Mode: Manual (M) Compensation: +0.0 Flash Compensation: +0.0 Meter Mode: Evaluative Flash Mode: No flash Drive Mode: Continuous Focus Mode: AI Servo Focus Point: --o-- Focal Length (mm): 400 White balance: Auto Time: 13:06:12.483

A nálam jóval fiatalabb szurkolóknak is egy Chambéry elleni Bajnokok Ligája-meccs ugrik be elsőnek, ha elmélázik Sterbik veszprémi pályafutásán. Ezen a meccsen fordult elő velem életemben először, hogy őszintén, szívből sajnáltam az ellenfél játékosait. Ezen kívül olyat is itt láttam először, hogy az ellenfél játékosai egymást lökdösik hetest lőni, annyira nem maradt jelentkező. Tíz perccel a vége előtt a franciák 9 gólnál tartottak, ekkor megesett rajtuk Árpád szíve is, így a vége 29-13 lett.

Ez egy sima csoportmeccs volt, de már azt ígérte, hogy nagy dolgok vannak készülőben. Nem is kellett rájuk sokat várni: pont egy héttel később a csoport első helye volt a tét, amikor a Magdeburg érkezett Veszprémbe. Sterbik az első félidei kiváló teljesítményét extraklasszisra gyúrta a másodikra, a Fotex 24-20-ra nyert, és mivel később csak hárommal kapott ki Magdeburgban, megnyerte a csoportját.

Az egyenes kieséses szakaszban a spanyol sztárcsapatnak, az Ademar Leónnak két meccsen összesen 40 gólt engedélyezett Sterbik, márpedig a Veszprémet ennyivel nem lehetett kiejteni. Főleg úgy nem, hogy Saracevic egymaga 22-t vágott a párharc során. Az elődöntőben a címvédő Portland San Antonio még 20-ig sem jutott Veszprémben, ami nem meglepő, hiszen Sterbik számos mezei bravúr mellett nyolc hetesükből hatot kivédett. A visszavágón tovább zongorázott a kor világsztárjainak (Richardson, Garralda, Juancho, Ortigosa) az idegein, bár többször is vezetett 5-6 góllal a Pamplona, Sterbik a legjobbkor mindig kivédett egy hetest, és a Veszprém végül kettőt megőrzött nyolcgólos előnyéből.

Ezen a mérkőzésen történt egy másik olyan esemény, ami sok veszpréminek először eszébe jut Sterbikkel kapcsolatban. Az történt, hogy kifejelt egy hetest. Nem fejbe dobták, mint Vujin Puljezevicset azon a rossz emlékű szegedi meccsen, hanem konkrétan látható volt az instant klasszikus fejelő mozdulat.  

Mivel a csoportban a Veszprém megelőzte a Magdeburgot, a döntőt is egészséges önbizalommal várta a magyar bajnok, pedigárpi2 az ellenfélnél a világ legjobbjai, többek közt Stefansson és Perunicic feleltek a gólokért. A veszprémi meccs sikerülhetett volna jobban, főleg a hajrá, amikor egy labdaeladásból jött fel két gólra a német csapat, Saracevic időn túli hetese pedig kimaradt. Sterbik újra megfogott néhány hetest, jól védett, de a meccs előtti magabiztosságnak lőttek, érezni lehetett, hogy kevés lesz a két gól. Ez leginkább Sterbiken érződött, akinek annyira nem ment a döntő visszavágóján, hogy le is kellett cserélni. A hajrában még összejöhetett volna a bravúr, a fogcsikorgatva küzdő Veszprém feljött három gólra, de Pérezt lesáncolták, az ellentámadásból pedig a két meccsen összesen 16 gólig jutó Stefansson eldöntötte a BL-cím sorsát. A kapust az év végén az év kézilabdázójának választották Magyarországon.

Sterbik már fiatalon folyamatosan hangoztatta, hogy őt csak a BL-győzelem érdekli, és sokat is tett érte, hogy a Fotex felüljön a trónra, de ez másfél évtizede nem adatott meg neki. Mármint a Veszprémmel, mert közben ő négyszer is megnyerte más csapatokkal. Nem adta fel az első sikertelen kísérlet után, egy évvel később azonban a Portland visszavágott az elődöntőben a Veszprémnek, 2004-ben pedig a Ciudad Real már a negyeddöntőben kiejtette őket (pedig Sterbikék előtte évtizedes átkot megtörve kiverték a Barcelonát).

Sterbik 2004-ben nem várt tovább, és a Ciudad Realba igazolt, de talán egyetlen veszprémi szurkoló sem sajnálta tőle az ott megnyert három BL-serleget. És talán senkiben nem merül fel a kérdés, hogy erősítést jelent-e 39 évesen a Veszprémnek. Ha mégis, akkor íme a válasz: Sterbik Árpád, aki éppen BL-címvédő a Vardarral, minden csapatnak erősítést jelent.