Meghekkelték a Győr kézis sztárját!

shadow

Egy hacker áldozatává vált Nora Mørk. A Győri Audi ETO KC 26 éves jobbátlövőjének privát képeit egy alkalmazáson keresztül lopták le a telefonjáról, a feltételezett elkövető, egy húszas éveiben járó férfi bevallotta tettét. A világ- és Európa-bajnok játékos a norvég TV2-nek nyilatkozott egy érzelmekkel teli interjúban.

Mørk rémálma egy válogatott összetartás során, Trondheimben kezdődött, amikor ráébredt arra, hogy valaki hozzáfért a telefonján tárolt privát képeihez, és azokat elkezdte elterjeszteni az interneten. Két hónapon keresztül titkolta az esetet, de a történtek egyértelműen kihatottak a kézilabdapályán nyújtott teljesítményére is.

„Az életem nagyon sokat változott. Az egyik pillanatban még jól éreztem magam, aztán teljesen eltűnt az önbecsülésem. Minden nap fárasztó volt. Nehéz ezt átélni, szerintem az emberek nem is fogják fel, hogy mit tesznek egy másik emberrel. Fizikálisan beteg voltam. Nehezemre esett enni és aludni. Így pedig elég nehéz az embernek dolgozni. Elég sok sérülés sújtotta a csapatunkat, úgyhogy nem volt időm arra, hogy fejben valahol máshol legyek. De persze így is komoly befolyással voltak rám a történtek. Előfordult, hogy mérkőzések előtt és közben is erre gondoltam, és alig volt kedvem játszani. Sportolóként ez hihetetlenül idegesítő.” - nyilatkozta a kézilabdázó.

Mørk találkozott a norvég parlament családügyi, kulturális és igazságügyi bizottságának képviselőivel, akik várhatóan olyan új törvényt fognak alkotni, amely szigorúbban bünteti majd az ehhez hasonló eseteket. Természetesen az interjúban felmerült az a kérdés is, ami ilyenkor sokakat foglalkoztat: hogy miért most állt elő a történetével? Erre három indokot hozott fel:

„Az egyik, hogy vissza akarom szerezni a kontrollt az életem fölött. A másik az, hogy rettentően mérges és csalódott vagyok. A harmadik pedig az, hogy rengeteg más lány kerül hasonló helyzetbe. Talán az a legnehezebb az egészben, hogy sok fiatal lány felnéz rám, és remélem, hogy ez a jövőben is így lesz. Nagyon óvatosnak kell lenni. 2017-ben az életnek egy nagyon pici szelete tud csak privátként megmaradni. Nekünk lányoknak oda kell figyelnünk egymásra. Bátornak kell lenni, és el kell mondani ezeket a dolgokat. Elsőre én sem mertem, de aztán rájöttem, hogy ez így nagyon nehéz. Menjetek oda a szüleitekhez vagy az iskolaigazgatóhoz, vagy a csapatotok edzőjéhez. Mondjátok el mi történt, mert ez így nincs rendben!”

Mørk természetesen jogi úton is elégtételt akar venni, mindenkit fel fog jelenteni, aki továbbterjesztette a képeit. Ami pedig a pályafutását illeti: sokáig ki akarta hagyni a világbajnokságot.

„Félni kezdtem. Félek egy hétig Bergenben lenni a Möbelringen Kupán, és ott más emberekkel találkozni. Amikor először megtudtam, hogy mi történt, arra gondoltam, hogy veszek egy repülőjegyet a világ túlsó végére, és ott töltöm a decembert Karácsonyig. De akkor az nyerne, aki ezt tette velem. Imádom a kézilabdát, és a sportolóéletet. Szeretném Norvégiát képviselni, és remélem, hogy ezt megfelelően tudom megtenni. Néhány hülye embernek nem szabad elrontania az álmomat, hogy a világ legjobb kézilabdázója legyek, de így is eltartott egy darabig, míg letettem a repülőjegy megvásárlásáról. Ahhoz hozzá vagyok szokva, hogy az emberek a pályán nyújtott teljesítményem alapján ítélnek meg, de ez az újfajta megítélés bizonytalanná tett és félelmet keltett bennem."

Mørk pénteken döntött úgy, hogy nyilvánosság elé áll a történetével, majd szombaton 13 gólt szerzett a Győr dániai Bajnokok Ligája-mérkőzésén, az FC Midtjylland otthonában.

„Remélem, hogy ez 13 lépés volt a jó irányba. Nem akarok olyan ember lenni, akivé váltam. Erős akarok lenni, és jól játszani. De nagyon ideges vagyok, és ez a pályán fog kijönni belőlem.
(A norvég tv-interjú fordításában Török Zita segített.)