Nem a játék javult, az ellenfél volt gyengébb

shadow

Második mérkőzését is elveszítette a magyar válogatott, és bár simán meglehet a továbbjutás, sőt ugyanúgy igaz, hogy egy nyolcaddöntős bravúrral még nagyon szép vébénk is lehet, de egyelőre a döntő játékelemekben nagyon keveset mutat Kim Rasmussen csapata.

Lehet, hogy a gyengébb csapatok ellen majd többet mutatunk azokból az elemekből, amiket a dán kapitány ígért, egyelőre azonban sem első, sem második szándékú lerohanásokat, sem pedig gyors passzjátékot, és labda nélküli mozgást nem látunk. Norvégia ellen akkora volt a különbség a két csapat között, hogy nem kérhető számon sok minden, a svédek ellen azonban előzetesen is lehetett sejteni, hogy hasonló játékerőt képviselő csapattal találkoznak a mieink. Nem is leptek meg semmivel: verhető ellenfél győzte le a magyarokat a látszatnál jóval simábban. Ha Bíró Blanka nem véd kiválóan (a ziccerek csaknem felét, 11-ből 5-öt megfogott), sokkal korábban eldől a meccs, és így sem tudtunk elég közel kerülni a svédekhez ahhoz, hogy idegeskedni kezdjenek.

A magyar válogatott annyival védekezett jobban, amennyivel gyengébb volt az ellenfél az első fordulósnál, Bíró védéseivel mégis lehoztunk egy egész jó félidőt. Ez annak volt köszönhető, hogy a védekezés egész jól működött, bár már ekkor is sok labdát ajándékoztunk az ellenfélnek támadásban, és jöttek a lerohanások. Elöl a gyors labda nélküli mozgásokból keveset, a lerohanásokból semmit nem láttunk, de voltak kiváló időszakai Klivinyinek és Kovacsicsnak is, így álltunk döntetlenre a szünetben.

A második félidőben azonban támadásban már csak Schatzltól jött extra teljesítmény, és ahogy kijöttek a válogatott keret hiányosságai, szép lassan elment a meccs. A fantáziátlan támadójáték több tényező eredménye, többek között annak, hogy Görbicznek vissza kell szoknia az irányító posztra. Nem elhanyagolható, hogy beállóból nemhogy gólt nem lőttünk, de meg sem próbáltuk, de talán még ennél is fontosabb, hogy a beállósok előkészítő munkája sem kínált jobb lövőhelyzeteket a sanyarú sorsú átlövőinknek. Zácsik védekezése egyelőre túl nagy kockázat ahhoz, hogy érdemes legyen a pályán tartani, főleg, mert támadásban is hibázgat (a svédek ellen 0/1). Görbicz és Kovacsics - nem trollkodásból, de mindkettő megfordult a balszélen is - próbálkoztak becsülettel, de egy-egy remek megmozdulást leszámítva nem voltak elég hatékonyak. A svédek párosa, Gulldén és Roberts 22 kísérletből 13 gólt szereztek, Görbiczék ketten 15-ből 6-ot.

Bár a meccs emberének a svédek kapusát, Johanna Bundsent választották, az ő 40 százalékos védési hatékonysága is részben a kapujára érkező gyenge lövésekből épült bravúrossá. (Meg azzal, hogy a ziccerek 67 százalékát megfogta.)  

Szani 0/1 (MKSZ/Kovács Anikó)

Mivel a válogatott keret szerkezete eleve nem ígér átlövőparádét, Rasmussen a lerohanások mellett az egy-egyezéstől, illetve a betörésektől várt sokat előzetesen. A hivatalos statisztikák szerint egyetlen sikertelen betörési kísérletünk volt (ami csípőből nem igaz), az viszont valószínűleg stimmel, hogy nem lőttünk gólt lerohanásból.

Görbicz a torna előtt azt mondta, megpróbálják a norvégokat és a svédeket, de a következő három meccs a fontosabb. Most már tényleg az, a következő, Argentína elleni mérkőzésen például konkrétan a továbbjutásunkat tesszük kockára. Nem alakulnak jól a dolgok a csoportban sem, a minket elverő svédeknek 33 gólt lőve nyerő lengyelekkel, illetve az őket verő csehekkel szemben kell a győzelem. Egy vereség beleférhet, de onnantól kikerült a kezünkből a sorsunk.

MKSZ/Kovács Anikó

Bár nem vitás, hogy az egész csapattól több kell, vannak azért jó teljesítmények. Időszakosan jól zár a Szekeres-Kisfaludy kettős, a kapusoktól is jön plusz, és működik a hétfős támadósor, és egy győzelem - amire azért komoly esély van az argentinok ellen - biztosan sokat jelentene a játékosoknak lelkileg. Ugyanakkor nem is csak a csapattól, a kerettől is több kell, mert Rasmussen is kiemelte a meccs utáni nyilatkozatában, hogy a cserék semmit nem tudtak hozzátenni a játékunkhoz. Azt már mi tesszük hozzá, hogy leszámítva a hetesekre beugró Kovácsot, aki talán játszhatott volna többet, mint 3:49 perc.