„Sabaténak nagy falat volt a Veszprém"

shadow

"Xavi Sabaténak vezetőedzőként túl nagy falat volt a Veszprém kézilabdacsapata, ez már kezdettől látszott, de azért nagyot csalódnék benne, ha most feladná; nem lenne egyszerű most meghúzni egy edzőváltást" - nyilatkozta a DigiSport Reggeli Start című műsorának Éles József, a klub korábbi klasszis játékosa, hozzátéve: a tavaszi BL Final Four elérésében kulcskérdés Pálmarsson felépülése.

"Nem látok bele igazából a Veszprém edzésmunkájába, de mindig olyan érzésem volt ebben az idényben, hogy valahol a 40-45. perc környékén a csapat mindig megállt. Onnantól nem tudott hozzátenni semmit, nem tudott rálépni a gázra, mint az összes többi csapat. Amennyivel többet kell edzenie egy idősebb játékosnak, intenzitásszerűen, tehát sokkal többet kéne futnia, mint egy fiatal játékosnak, viszont a pihenésre is több idő kéne, ez egy szép edzői feladat. Nem biztos, hogy egy mérkőzés előtti nap másfél órát kell valakit futtatni. Látszik, hogy azok a lövőink, akik tavyl húzták a csapat szekerét, mérkőzésenként 8-10 gólt lőttek, azok most nagyon visszaestek. Nagyon féltem a csapatot a kieli rangadótól is, ott játszani ilyen hangulatban nem lesz egyszerű."

Xavi Sabaté személyére rátérve, Éles József úgy véli, azzal, hogy kiderült, nyáron új edző érkezik, még motiváltabb lehetne a spanyol mester, hogy bizonyítson, nem jogos a váltás.

"Ennek ellenére, ha most én lennék az edző Veszprémben, duplán nyomnám a pedált, hogy megmutassam, én vagyok az egyik legjobb a világon – ezzel is bizonyítva, hogy valamilyen szinten jogtalanul küldtek el. Nagyot csalódnék Sabatéban, ha feladná, és úgy értékelné, hogy neki már teljesen mindegy” - értékelte a hazai, Barcelona elleni vereség utáni helyzetet Éles József."

A beszélgetésben a tavaszi edzőváltás lehetősége is felvetődött, az ex-veszprémi Nikola Eklemovic kispadra ültetéséről is határozott véleménye van Élesnek: „Azért ilyet meghúzni nem egyszerű dolog. Eklemovic egyetlen csapatnál sem edzősködött korábban, még szivacskézilabdában sem. Nem kis kockázattal járna neki átadni a stafétabotot, ám olyat már láttunk korábban, hogy valaki játékosként azonnal belecsöppent az edzősködésbe, és nagyon jó tréner lett. Nem tudok arról, hogy Eklemovicnak lennének ilyen ambíciói, de vannak bizonyosan olyan emberek, akik ezt a három vagy négy hónapot képesek lennének úgy átvészelni a csapattal, hogy nagyobb hatással lennének a mérkőzésekre.”

Az interjú utolsó perceiben fogalmazott a legkeményebben az egykori világválogatott kézis.

„Sabaténak ez nagy falat volt, már az elején látszott, hogy az lesz. Soha nem volt igazából komoly edző, a neve sem csengett úgy a kézilabdában, mint mondjuk a nyártól utód Vranjesé. Egy csapatnak fel kell néznie az edzőjére, ezt pedig Sabatéban nem láttam soha. Ennek ellenére, ha most én lennék az edző Veszprémben, duplán nyomnám a pedált, hogy megmutassam, én vagyok az egyik legjobb a világon – ezzel is bizonyítva, hogy valamilyen szinten jogtalanul küldtek el. Nagyot csalódnék Sabatéban, ha feladná, és úgy értékelné, hogy neki már teljesen mindegy” - értékelte a hazai, Barcelona elleni vereség utáni helyzetet Éles József.