Sterbik: "Aki akar, az tud is."

shadow

Sterbik Árpád elfogulatlan önértékelésének újabb bizonyítékaként a Telekom Veszprém szombati barcelonai veresége után először önmagában keresi a kudarc okát, és csak azután minősíti csapata teljesítményét.

„Igaz, sokszor védtem „védhetetlent”, egy az egyben sikerült hárítanom talán féltucatnál is több lövést, de kaptunk egy csomó gólt, amelyek közül néhányban biztos, hogy én is benne voltam nyilatkozta Sterbik az SzPress Hírszolgálatnak. – Próbálom visszajátszani magamban a kritikus helyzeteket és a bevált módszereimmel igyekszem kielemezni az elkövetett hibáim okát.”

A világ- és Európa- bajnok, emellett négyszeres BL-győztes kézilabdázó veterán véleménye szerint nyerhető meccset veszítettek el Barcelonában, és éppen ez a legbosszantóbb a fiaskóban. Ljubomir Vranjes vezetőedző és a játékosai a győzelem reményében utaztak el Barcelonába.

Kulcsszerepben a védelem

„Finoman fogalmazva nem a legjobb mérkőzésünket játszottuk. Csak egy kicsivel kellett volna jobban teljesítenünk, kevesebb technikai hibát elkövetni és nem eladott labdákkal helyzetbe hozni az ellenfelünket. Idegenben, ráadásul éppen Barcelonában a kihagyások és a rossz átadások megbosszulják magukat” – szögezte le a kapus, aki november tölti be a 39. életévét.

A Szkopjéból Veszprémbe érkezett, és régi-új magyar klubjával két évre leszerződő Sterbiknek az a véleménye, hogy a gyors egymásutánban következő újabb BL mérkőzéseken csak akkor arathat győzelmet a csapata, ha a védelmet az eddiginél is jobban sikerül megszervezni, és tökéletes lesz az összhang a védőjátékosok és a kapus között.

A Veszprém keddi bajnoki mérkőzése (a Balatonfüred látogat el a Veszprém Arénába) után a következő BL ellenfele hazai pályán a Vardar Szkopje, aztán egy héten belül és ráadásul idegenben a fehérorosz Breszt és az újdonsült európai kupagyőztes francia Montpellier.

Nemzeti hős volt Szkopjéban

„A Kielce és a Barcelona után jövő szombaton sorozatban harmadszor is egy korábbi Bajnokok Ligája győztes együttes az ellenfelünk, én pedig azzal a macedón Vardar Szkopjéval szemben szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból, amelyet négy évig legjobb tudásom szerint szolgáltam. Jó volt szkopjeinek lenni, az ország nemzeti hősnek tekintett minket, amikor tavaly Kölnben megnyertük a BL-döntőt. Nem lesz könnyű az egykori csapattársaim ellen, akikkel ugyanúgy összeforrtam, mint most a Veszprém kézilabdázóval. A kézilabda, de valójában az egész sport, már csak ilyen.” – jegyezte meg.

Budakalászról érkezett mester csapata ellen

Sterbik szerint a Vardar távozása és még további öt játékos kiválása után sem gyengült meg, amelynek játéka az edzőváltás után is a spanyol kézilabda iskolára épül.

„Raul González Párizsba költözött és most a PSG vezetőedzője, helyét pedig a velem egykorú Garcia Parrondo vette át, aki sokáig a Szeged kulcsembere volt, legutóbb pedig a Budakalászt erősítette. Úgy tűnik, hogy nem kíván változtatni az eddigi irányon, amit az is bizonyít, hogy mostani játékosai között két ex-szegedi is a rendelkezésére áll, a fehérorosz Gorbok és a szlovén Skube, akik a spanyol Carlos Pastor magyar bajnokságot nyert együttesében játszottak.”

Sterbik Árpád győzelmet vár csapatától a macedónok elleni csoportrangadón, és alacsonyabb hibaszázalékkal védene, mint legutóbb Barcelonában.

„Az elmúlt szombaton a barcelonai Pérez de Vargas körülbelül ugyanúgy teljesített, mint én, de a szkopjei kapus „kollégákkal” már nem szívesen ikszelnék. Ugyanúgy javulnom kell, mint a Veszprém minden kézilabdázójának. Van egy régi mondásom, ami most nagyon is aktuális: „Aki akar, az tud is.” 

(Forrás: Szalay Péter, SzPress Sporthírszolgálat)