A továbbjutás extra lenne a válogatottól a női kosár Eb-n

shadow

A csoportmérkőzéseit Királyváradon (Hradec Kralove) vívó magyar válogatott elsődleges célja egy mérkőzés megnyerése a pénteken Csehországban elrajtoló, 36. női kosárlabda Európa-bajnokságon.

„Nem beszéltünk konkrét célokról, de extra teljesítmény lenne továbbjutni a csoportból” – kezdte elemzését az MTI-nek Stefan Svitek szövetségi kapitány, kifejtve, hogy ehhez a három meccsen egy győzelem szükséges.

Az A-csoport győztese – legnagyobb eséllyel Spanyolország – közvetlenül bejut az Eb negyeddöntőjébe, a második és harmadik csapat pedig jövő kedden nyolcaddöntőt vívhat. A kvartett utolsó helyén végzett válogatott viszont befejezi a szereplését.

„Nem lesz egyszerű, és nyilván nem a spanyolok elleni pénteki nyitányon számolunk győzelemmel, de arra a mérkőzésre sem úgy megyünk ki, hogy eleve feladjuk” - szögezte le a szlovák szakember.

Az 50 éves kapitány elmondta, a kilenc felkészülési meccsből az első ötöt elvesztette, a többi négyet pedig megnyerte a csapat, és elsősorban az utóbbi eredmények fontosak. „A szlovénok ellen 14 játékost forgattam a pályán, hogy lássam, mire képesek. Később jött a finomhangolás, amikor több percet kaptak azok, akikre biztosan számítok az Eb-n. Jó volt látni, ahogy kétszer alaposan elvertük a szlovákokat, akikkel nemrég még kiélezett találkozókat vívtunk” – mesélte Stefan Svitek.

A 2015 februárjában kinevezett tréner a tavaly honosított Vandersloot Courtney kapcsán kiemelte, nem jelentett komoly hátrányt az, hogy a 28 éves „légiós” viszonylag későn csatlakozott a kerethez.

„Rendkívül intelligens játékosról van szó, akit könnyű beépíteni, ő a világ egyik legjobb irányítója. Sokat elárul róla, hogy a török bajnoki döntő legjobbjává választották májusban. Az egyetlen probléma az időeltérés volt, mivel Chicagóból érkezett” – jelentette ki Stefan Svitek.

A csehországi Európa-bajnokságon a magyar válogatott pénteken az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Budapesten 2015-ben Eb-harmadik spanyolokkal, szombaton a házigazdákkal, hétfőn pedig az ukránokkal találkozik Királyváradon. A magyar csapat meccseit élőben láthatják az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

A nemzeti együttes két éve, a magyar-román közös rendezésű Eb-n egy győzelemmel és három vereséggel nem jutott tovább a soproni csoportból, és a 14-20. helyen zárt.

A magyar csapata kerete és programja:

Dubei Debóra (Uniqa Sopron), Fegyverneky Zsófia (Uniqa Sopron), Határ Bernadett (Uniqa Sopron), Licskai Zsófia (PEAC-Pécs), Raksányi Krisztina (PEAC-Pécs), Zele Dorina (PEAC-Pécs), Simon Zsófia (CMB Cargo UNI Győr), Varga Zsófia (CMB Cargo UNI Győr), Medgyessy Dóra (VBW CEKK Cegléd), Nagy-Bujdosó Nóra (VBW CEKK Cegléd), Vandersloot Courtney (Yakin Dogu Üniversiti/Chicago Sky), Krivacsevics Tijána (CMB Cargo UNI Győr)

az A-csoport menetrendje:

június 16.:

Ukrajna-Csehország 18.00

Magyarország-Spanyolország 20.30 (élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n)

június 17.:

Spanyolország-Ukrajna 15.00

Magyarország-Csehország 18.00 (élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n)

június 19.:

Magyarország-Ukrajna 12.30 (élőben az M4 Sporton és az m4sport.hu-n)

Csehország-Spanyolország 18.00

B-csoport (Királyvárad):

Fehéroroszország, Törökország, Szlovákia, Olaszország

C-csoport (Prága):

Szerbia, Franciaország, Görögország, Szlovénia

D-csoport (Prága):

Montenegró, Oroszország, Lettország, Belgium A csoportgyőztes közvetlenül bejut a negyeddöntőbe, a második és harmadik csapat nyolcaddöntőt vív a B csoport harmadikjával és másodikjával, míg a negyedik együttes befejezi szereplését.

A nyolcaddöntőket június 20-án rendezik, majd a negyeddöntőktől már csak a prágai O2 Arena lesz a helyszín. Az Eb utolsó szakasza 22-én rajtol el a negyeddöntőkkel, az elődöntőt 24-én, a bronzmérkőzést és a döntőt pedig 25-én rendezik.

A magyar női kosárlabda-válogatott az Eb-k 79 éves történetében hatszor nem vett részt a legjobbak küzdelmében: az első kontinenstornán 1938-ban, majd 1999-ben, 2005-ben, 2007-ben, 2011-ben és 2013-ban.

Az eddigi legjobb eredmény két ezüstérem volt: 1950-ben Budapesten, hat évvel később pedig Prágában állhatott a dobogó második fokára a csapat. Bronzérmesek lettek a magyarok 1952-ben (Moszkva), 1983-ban (Budapest), 1985-ben (Treviso), 1987-ben (Cadiz) és 1991-ben (Tel-Aviv).

A legutóbbi sikert 1997-ben könyvelhették el, amikor hazai környezetben - Pécsen, Zalaegerszegen és a fővárosban - a negyedik helyet szerezték meg.

Az eddigi 35 Eb legsikeresebb válogatottja a Szovjetunióé: az 1991-ben felbomlott nagyhatalom 21-szer(!) nyert aranyérmet.

(MTI)