Kosárhét: Egy meccsre az Alba

shadow

Heti témáink: 2-1-re vezet az Alba Fehérvár a bajnoki döntőben. Indul a női EB. Hibátlanul bajnok a CSKA Moszkva, a spanyoloknál a Valencia vezet a Real ellen. A Golden State Warriors 2017 NBA bajnoka.

Az előző héten megírtuk, milyen pokolian nehéz helyzetbe került a Fehérvár csapata a magyar férfi kosárlabda döntőben, azzal, hogy az első meccsen máris kikapott a Szombathelytől. Ha Lóránték bajnokok akarnak lenni, le kell legalább egyszer győzzék idegenben is a Falcot. Ez az egész szezonban még egyetlen csapatnak sem sikerült.  Ellenben előbb-utóbb minden sorozat megszakad, mikor máskor, ha nem a döntőben. Szombaton az Alba hajtotta végre a hőstettet és győzte le 65-75-re Govenséket.

Döntetlen állással tértek tehát vissza a felek Fehérvárra. A vendégeknél a kezdőbe került Zigeranovic és Kovács is, de átütő sikert ez nem jelentett. Idegesen, sok hibával kezdtek a felek, Az első negyedet a vendégek nyerték 15-26-ra, de a második etapban érthetetlenül leolvadtak és a hazaiak 22-10-re tudták így hozni ezt a játékrészt. A második félidőben az volt a sorminta, hogy az Alba többször meglógott, de a Falco folyton visszakapaszkodott. Több, mint 10 pontos hátrányból is visszahozták a meccset Govensék 73-73-ra, de innen nem sikerült továbbjutni. Egy perccel a vége előtt 78-77-nél még volt esélye a vendégeknek, de Keller bravúrkosarával és Edwards jó büntetőzéseivel bebiztosította 86-77-es győzelmét a Fehérvár. Az állás így 2-1 a javukra a bajnoki döntőben, és pénteken akár megszerezhetik a végső győzelmet is a szombathelyi oroszlánbarlangban.

Holnap indul a 36. női kosárlabda Európa-bajnokság Csehországban. A magyar csapat csoportellenfelei a házigazda csehek, az olimpiai ezüstérmes spanyolok, és az ukránok lesznek. A magyar csapat már kétszer is volt EB ezüstérmes 1950 és 1956-ban. 1952, 1983, 1985, 1987, 1991-ben pedig bronzéremig jutott. Győzni még nem sikerült, és ha ebben aligha reménykedhetünk ezúttal is, egy feledhetetlen élményekkel teli szereplést még összehozhatnak a Hölgyek.

Feledhetetlenre sikerült a CSKA Moszkva idei bajnoki menetelése, hiszen az orosz VTB ligát 9-0-s veretlen playoff meneteléssel zárták le. A döntőben a Himki Moszkvát győzték le 3-0-ra, az MVP-nek pedig Nando De Colot választották. A spanyol bajnokságban tegnapi győzelmével a Valencia vezet 2-1-re a Real Madrid ellen. Az a Valencia, aki Hangáék legyőzésével úgy tűnik csúcsformába került. A csapatok most visszatérnek Madridba, ahol azért nem lesz könnyű dolga a Valenciának, ha bajnoki aranyat szeretne ünnepelni.

Ünnepelt ellenben a Golden State Warriors, akik a LeBron James vezette címvédő Cleveland Cavalierst győzték le 4-1-re az NBA nagydöntőben. Az MVP a frissen igazolt Kevin Durant lett, aki első bajnoki aranyát ünnepelhette. A Warriors nagysága előtt érdemes fejet hajtani, de nem az izgalmakról vagy a védekezésről szólt a döntő. Megdőlt minden tripla és pontrekord, néha már-már All-Star gálán érezhettük magunkat. Fognak még rengeteget cikkezni a témában, de egyelőre nincs más dolgunk, mint fejet hajtani a történelem egyik legerősebb csapata a 2017-es bajnok Golden State Warriors előtt.