Kosárhét: kosárév

shadow

Heti témáink: Tovább zuhan a Szolnok. Győzelemmel zártak idén Hangáék. Botlott a CSKA Moszkva. Parázs hangulat a Cavs-Warriors körül. Meddig süllyed az NBA bíráskodás? 2016 legjelentősebb eseményei röviden.

2016 igazán mozgalmasra sikerült a kosárlabdás világnak. A teljesség igénye nélkül elevenítünk fel néhány jelentős emléket. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy mind a férfi, mind a női válogatottunk kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. Hanga Ádám pedig berobbant az Európai elitbe. A magyar válogatott játékos csapatával az Euroliga Final Fourig jutott, majd ebben a szezonban csapatkapitánynak választották meg. Ha már Euroliga, a CSKA Moszkva végre diadalmaskodott, és egész 2016-ban Európa legerősebb csapatának bizonyult. Az NBA-ben LeBron James teljesítette egy város álmát és bajnokságot nyert Clevelandnek, méghozzá történelmi módon 1-3-as állásból fordítva 4-3-ra a nagydöntőben. Kevin Durant a Golden State Warriorshoz igazolt, így "megalakult" minden idők legtöbb sztárból álló csapata, akik már az előző szezonban is NBA rekordokat halmoztak sorra, még Durant nélkül. Szomorú hírekkel is szolgálnunk kellett, hiszen legendák egész sora hagyott fel a játékkal. 2016-ban láttuk utoljára pályán a Kobe Bryant, Tim Duncan, Kevin Garnett triót, de Ray Allen sem tér már többé vissza.

A héten azért még történetek említésre méltó események, még ha nem is olyan horderejűek, mint a fentiek. A Szolnok tavalyi bajnoki címe után, idén Sztojan Ivkoviccsal a fedélzeten, igen komoly mélyrepülésbe kezdett. A Bajnokok Ligájában lévő gyenge szereplésre, még lehet mentségeket találni, de immár a bajnokságban is régen látott mélységekbe süllyedt a csapat. Tegnap este a KTE-Duna Aszfalt Kecskeméttől kaptak ki. A Djukanovics leigazolása óta erőre kapó kecskemétieket, nem lehetett teljesen leírni a meccs előtt, de mindenképp az állítólag ezúttal kipihent, felkészült Szolnok volt a találkozó esélyese. Végül mégis az esélytelenebb Kecskemét örülhetett, hiszen többek közt (a korábban az Olajban is pattogtató) Ivosev extra játékával 76-63-ra sikerült legyőzni az immár ötödik vereségét elszenvedő regnáló bajnokot. Szívesen előretekintenénk most 2017-re, hogy mi lesz a Szolnokkal, és ezek után képes lesz-e megvédeni a címét.

Hanga Ádámék csapatának, a Baskoniának (ESP) nem a címvédés a tét, de nagyszerű lenne, ha újra Final Fourba tudnának kerülni az Euroligában. Mivel tegnap este hazai pályán 101-88-ra lelépték a Maccabit (ISR) holtversenyes 2. helyen állnak a győzelmek és vereségek arányát tekintve. Ádám 9 pontot, 6 lepattanót, 3 gólpasszt és 1 labdaszerzést tett a közösbe. Kiváló évet zárt tehát a Baskonia, Ádámmal a fedélzeten. Hasonló sőt, még jobb éven van túl a regnáló Euroliga győztes CSKA Moszkva (RUS), akiknek pont az év utolsó meccse nem sült el jól. A mindig fergeteges hangulatú Crvena Zvezda (SRB) otthonába látogattak. A bombasztikus első negyedüknek köszönhetően (27-14), a szerbek végig vitték a hőstettet és 78-67-re elvették a győzelmet a bajnoktól. Ennek ellenére a CSKA még mindig tükörsimán vezeti az Euroliga élmezőnyét.

Az NBA-ben már nem ilyen egyszerű a képlet. Ahogy korábban említettük, ott még karácsonykor sem áll le a nagyüzem. A Cavs-Warriors csata a tavalyi nagydöntő visszavágójaként valóban különleges csemegét hozott. Végül Jamesék hatalmas hajrával ezúttal is diadalmaskodtak 109-108-ra. A mérkőzés kapcsán érezni lehetett a feszültséget. Már a mérkőzés közbeni hatalmas zsákolás váltások kikacsingatások egymásra is arra engedtek következtetni, hogy ez egy igen komoly presztízspárharc lesz. Az is lett, így a Cleveland újabb vicceket tudott generálni a Warriorsról és arról, hogy adták el újra az előnyüket. Megkérdőjelezhető játékvezetői döntések is tarkították a meccset, amiről a felek még egészen korrekten nyilatkoztak, de a Liga nem állt a helyzet magaslatán. Előbb bevallották, hogy több rossz döntést is hoztak a játékvezetők az utolsó percekben, majd később Jefferson technikai faultját visszavonták. Tudni kell, hogy az NBA-ben már javában működik a video bíró, mégis sorozatosan jönnek elő a rossz döntések kritikus helyzetekben. Szokássá vált, hogy egy-egy ítélet után, játékos és edző egyaránt a kivetítőn visszajátszott lassítást bámulja. Mindenki tudja már mit kéne ítélni, mégis furábbnál furább döntések születnek. Sok kosárrajongó látott már videót a be nem fújt NBA lépéshibákról, de ez talán a legkevesebb. A feszültségkeltésen és idegeskedésen kívül semmit nem érünk, az NBA mostani szokásával, miszerint nyilvánosságra hozzák, mi lett volna a jó döntés, ha… Reméljük ez pozitív irányban fog változni 2017-re, hogy minél jobban élvezhessük szeretett sportunkat.

Sikerekben, egészségben, boldogságban és kosárlabdában gazdag Új Esztendőt kívánunk!