Kosárhét: Kupanapok

shadow

Heti témáink: Kezdetét vette a Zsíros Tibor Magyar Kupa Győrben. Perl Zoltánék elbukták a negyeddöntőt az Olasz Kupában, de Hanga Ádámék elődöntőznek a Real Madriddal a spanyol kiadásban. A Cegléd kiesett az Európa-kupából, a Győr kikapott, a Sopron pedig háromszoros hosszabbításos thrillerben maradt alul a hölgyeknél. Jön az All-Star hétvége az NBA-ben. Ibaka Torontoban. Kevin Love hosszú időre kidőlt.

Az ezúttal a győri Audi Arénában rendezett Zsíros Tibor Magyar Kupa nyitómeccsén a Szeged kisebb meglepetésre legyőzte 81-74-re a Pécset, így 18 év után először jut be a legjobb négy közé. Ott pedig azzal a Szolnokkal találkozik az elődöntőben, akik hosszabbításban múlták felül a Kaposvár csapatát. Andrics kiváló játéka (29 pont, 13 lepattanó 48 VAL) mellett a hosszabbítás során már nem volt kérdés, ott 15-1-re nyert az Olaj. Pavlicsevic vitatott két technikai hibája miatt azonban nem lesz majd ott a Szeged elleni összecsapáson. A másik ágon Alba Fehérvár – Egis Körmend rangadót rendeznek majd a döntőbejutásért. A fehérváriak az előzetesen esélyesebbnek vélt, jobb formában lévő ZTE-t lépték le könnyedén 98-73-ra. Az ezen az estén kiváló dobónapot kifogó Lóránték ellen nem volt esélye az egerszegieknek. Csapatszinten 17-ből 10 hármast is értékesített az Alba. A Körmend szintén nagyon könnyednek tűnő győzelmet aratott a Szombathely felett. A Falco nem tudott mit kezdeni az igen erős vasi védelemmel. Potocnik mester csapata végül 83-66-ra végzett Govensék ellen.

Jóval izgalmasabb, igazi thrillerben lehetett része annak, aki ezúttal a hölgyeket választotta. Az Uniqa Sopron egy sokáig emlékezetes, háromszori hosszabbításos meccsen maradt alul a török Hatayyal szemben 98-95-re a női Euroligában. Ugyanebben a sorozatban az Uni Győr nagyot küzdött, de végül 69-50-re kikapott a francia Montpelliertől. Sajnos az idén nagyot menetelő ceglédi lányoknak is véget ért az éjjel. Az idegenbeli 15 pontos vereség után ugyan még bizakodtunk, és a szurkolásra meg a hozzáállásra most sem lehetett panasz, de ezúttal is jobbnak bizonyult a szlovák Kassa, amely 77-70-re vendégként is győzni tudott, ezzel a Cegléd kiesett a kupából.

Kiestek Perl Zoltánék is, ők az Olasz Kupából. A 7 pontig jutó magyar fiú csapata az Orlandina csupán két ponttal csúszott le a negyeddöntőről. Kis híján meglett a bravúr. Nem úgy Hanga Ádáméknak, akik a Tenerifét gyűrték le 90-81-re a Spanyol Kupában, és így majd a Real Madriddal találkoznak a döntőbe kerülésért. A magyar válogatott játékos ezúttal 16 pontig, 4 lepattanóig, 2-2 gólpasszig és szerzett labdáig, és egy blokkig jutott.

A tengerentúlon ugyan nem kupát játszanak, de most lesz az All Star-hétvége. A résztvevő játékosokat már az elmúlt hetekben bemutattuk. Annyi változás történt, hogy a sérült Kevin Love helyére Carmelo Anthony került be. Ha már Love, akkor meg kell említenünk, hogy a Cavs magasemberének műteni kellett a térdét, így egyes hírek szerint az is elképzelhető, hogy ebben a szezonban már nem tud pályára lépni. Talán épp ezért vérszagot fogtak a keleti csapatok és többen fogadkoznak, hogy megpróbálják befogni a regnáló bajnokot. A Toronto Raptors lépett is az ügy érdekében, hiszen egy csere keretében elhozták a spanyol-kongói SergeIbakát az Orlando Magictől. A jó kezű, jól blokkoló, korábbi kiváló védő pont hiányposztra érkezik Kanadába, de jelenleg ezzel együtt is nehéz elképzelni, hogy bármelyik csapat képes lenne megállítani a LeBron James vezette Clevelandet. Igaz a cserehatáridőig még van idő, egy pár nagyobb csere után még változhatnak az erőviszonyok.