Kosárhét: Szárnyaló Hangáék

shadow

Heti témáink: Hanga Ádám csapatával két nagy győzelmet szerzett a héten. Szenved a Barcelona, ezúttal a Bamberg ütötte ki. Ma este CSKA – Real rangadót rendeznek. A magyar lányoknak nem sikerült a kupaszerda. Kijöttek az All Star-szavazás első részeredményei. Végleg berobbant a Greek Freak.

A férfiak kupameccseiről már beszámoltunk, ott ezúttal egyedül a Körmend járt sikerrel. A hölgyeknél mind a két csapatunk vereséget szenvedett az Euroligában. A Győr Oroszországban a Dinamo Kurszk otthonában szaladt bele egy 90-55-ös verésbe. A Sopron pedig hazai pályán nem bírt a francia Lille Metropole csapatával, ők 72-62-re kaptak ki.

Magyar vonatkozásban azért örömünk is lehetett a héten, hiszen a Hanga Ádám vezette Baskonia fantasztikus formában van. A hét elején még a spanyol bajnokságban fektették két vállra a roppant erős Real Madridot. Hanga a mezőny legjobbja volt. 16 pontja, 3 gólpassza, 2-2 pattanója és szerzett labdája nem minden. A harmadik negyedben az ő főszereplésével lépett meg a Baskonia a királyiaktól. Ezek után tegnap este már az Euroligában kellett bizonyítaniuk. Roppant stílusos formában sikerült is ez nekik, hiszen 102 – 70-re mosták le az orosz UNICS Kazanyt. Ádám épp ezért kevesebbet játszott a megszokottnál, de ezúttal nem volt rá mindenáron szükség, kaphatott egy kis pihenőt. Azért 4 pontot, 4 pattanót, egy szerzett labdát és egy gólpasszt így is felvéstek a statisztikai lapjára. A nap legizgalmasabb csatájában az izraeli Maccabi FOX Tel-Aviv egy ponttal verte régi edzője új csapatát, azaz a David Blatt vezette, török Darüssafaka Dogust. 93-92 a vége. A Barcelona nem meglepetés már hogy kikapott, de hogy a német Bamberg könnyedén 20 pontot fog rájuk verni, az nem volt várható.

Ma este pedig igazi csemege lesz 21.00-tól. Az Euroliga csúcsrangadón az előző két év bajnoka találkozik, a spanyol Real Madrid és az orosz CSKA Moszkva.

Legutóbb Moszkvában csupán egy ponttal maradt alul a Real, de ezúttal ők lesznek hazai pályán. Ha valamire, erre érdemes lesz odakapcsolni péntek este, ahogyan az egy órával előbb kezdődő Olympiakos-Panathinaikos görög csúcsrangadóra is

Az NBA-re is figyelünk, amit szintén érdemes követni, többek között azért, mert újabb és újabb sztárok tűnnek fel. Most derültek ki az első részeredmények az All Star-választásról. Idén először a szurkolók szavazata csak 50%-ban számít, így ez még közel sem végleges. Keleten hárman járnak fél millió szavazat felett. Egyrészt LeBron James, illetve csapattársa, Kyrie Irving, másrészt meg a görög Giannis Antetokounmpo. Nyugaton öldöklő a harc főleg a hátvédeknél. A Steph Curry, James Harden, Russel Westbrook trió egyaránt fél millió feletti voksnál jár, akárcsak a magas embereknél vezető Kevin Durant. Az All Star-gála általában a legnagyobb kosárcsillagok önfeledt szórakozásáról szól. Ennek az eseménynek nem is a sportértéke a mérvadó, de aki egyszer All Star-játékos volt, azt már örökre All Star-játékosként fogják kezelni. Úgy néz ki, a Greek Freak becenévre hallgató, görög Giannis Antetokounmpo ott lesz majd, melyet pazar, sokoldalú idei játékával alapoz meg. A 211-cm-es magassága ellenére, többnyire irányítót játszó játékos számára nincs elérhetetlen. Már most felemelkedett a szupersztár, franchise player-státuszba. A minap egy hatalmasat zsákolt például, alig egy lépéssel a büntető vonalon belülről elugorva. Úgy éreztük magunkat, mint a Space Jamben, egyre csak nyúlt a görög fenevad keze, mígnem a gyűrűben landolt a labdával. Ezzel a videóval búcsúzunk erre a hétre. (A görög ominózus zsákolása 1.06-tól látható)