14 olimpiai bajnok pólóst láthatunk a Magyar Kupa négyes döntőjében

shadow

A négy legerősebb magyar férfi vízilabdacsapat részvételével jön hétvégén a Magyar Kupa négyes döntője, ahol a címvédő Szolnok az Euro-kupa-győztes Ferencvárossal, a tavalyi ezüstérmes Eger pedig az OSC-vel találkozik a legjobb négy között. Előzetesünk.

Tükörsima negyeddöntők voltak az elmúlt hétvégén, a címvédő Szolnok a Honvédot, az Eger a Kaposvárt, az OSC a Vasast, a Ferencváros pedig a Miskolcot búcsúztatta kettős győzelemmel.

A négy legjobb pólócsapat megy a kupagyőzelemért | Hosszabbítás

A Szolnok, az Eger, az OSC és a Ferencváros jutott be a férfi vízilabda Magyar Kupa legjobb négy csapata közé, december 2-án és 3-án ők harcolnak majd a kupagyőzelemért. A papírformának megfelelően a négy nagy klub vívja majd az elődöntőket a Magyar Kupában.

Hétfőn tartották a sorsolást, ahol csak az volt a kérdés, hogy a két szuperrangadót milyen szereposztásban tartják majd szombaton a Komjádiban. Végül Eger-OSC és Szolnok-FTC párok alakultak ki.

Eger-OSC és Szolnok-FTC pólós kupaelődöntők lesznek | Hosszabbítás

A Magyar Vízilabda-szövetségben hétfőn délben elkészítették a BENU férfi vízilabda Magyar Kupa elődöntőinek sorsolását. A címvédő Szolnok a hét év elteltével a kupa legjobb négy csapata közé bejutó Ferencvárossal meccsel, míg a tavaly ezüstérmes Eger az OSC-vel mérkőzik meg a fináléért.

Évek óta nem fordult elő, hogy a négy legerősebb magyar csapat vívja a kupaelődöntőket, tavaly és 2014-ben a Honvéd, két esztendeje a Szeged, 2013-ban a Kaposvár, 2012-ben a Debrecen próbált beleszólni a nagyobbak dolgába. Az FTC 2010 óta először jutott be a Magyar Kupa elődöntőjébe, most pedig az Európai Szuperkupa-döntő és egy népligeti OB I-es rangadó után egy hónapon belül harmadszor is összecsapnak Varga Zsolt tanítványai a minden szinten címvédő Szolnokkal. Az OSC és az Eger is találkozott november 19-én a bajnokságban, a Kondorosi úton rendezett partit a vendég hevesiek nyerték meg.

A négy elődöntős klub közül három tavaly is ott volt a négyben, a Szolnok, az Eger és az OSC. Az FTC a kakukktojás, a zöld-fehérek 2010 óta először jutottak be a Magyar Kupa elődöntőjébe. Akkor, hét évvel ezelőtt a Fradi mostani vezetőedzője, Varga Zsolt még játékosként képviselte a népligetieket, gólt is szerzett a későbbi MK-győztes Honvéddal (7-9) vívott elődöntőn. A most egri, a szerb válogatottal azóta mindent megnyerő Branislav Mitrovic még az FTC kapuját védte.

A Szolnok 2011 óta mindig ott van a legjobb négy között, az idei zsinórban a hetedik alkalom. Egy kivétellel mindig finálét játszhattak a Tisza-partiak, 2011-ben a későbbi győztes Szeged legyőzte őket az elődöntőben. Cseh Sándorék két aranyérmet gyűjtöttek be ebben az időszakban, két éve az Eger diadalmaskodott. Tavalyi cikkünkben részletesen felidéztük a 2011 és 2015 közötti döntőket.

Ilyen volt a legutóbbi öt pólós kupadöntő | Hosszabbítás

A hétvégén a budapesti Tüskeuszodában rendezik a BENU férfi vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjét. Az elmúlt öt évben parádés kupafinálékat láthattunk, előzetesünkben ezeket idézzük fel.

Az Eger és az OSC két éve és tavaly is találkozott a kupaelődöntőben, 2015-ben 5-4-re nyert a házigazda hevesi együttes, nagyon nagy meccs volt, 4-0-ra elhúztak a hazaiak, az újbudaiak feljöttek 4-4-re úgy, hogy 25 percen át nem lőttek gólt Hosnyánszky Norberték, majd Biros Péter, ahogy szokta volt, eldöntötte a csatát. Az OSC megóvta a meccset, de végül visszavonta az óvást.

Tavaly is az Eger volt a jobb, akkor 9-6-ra nyertek Kovács Gergőék. Ahogy akkor írtuk, "az első elődöntőn a vállsérüléssel bajlódó Angyal Dániel nélkül küzdő Eger végig nagy fölényben játszott a fásultnak tűnő, gyenge játékot nyújtó OSC ellen". Érdekesség, hogy amíg Erdélyi Balázs mindkét említett Eger-OSC-n szülővárosa csapatát képviselte, addig idén már az OSC-t fogja.

Hosnyánszky Norbert esélylatolgatása:

Bisztritsányi Dávid várakozásai:

Szerdán a Szolnok, az Eger és az OSC is vízbe ugrott a Bajnokok Ligájában, de Black Wednesday lett belőle. A címvédő Dózsa óriási meglepetésre kikapott Berlinben a Spandautól, az OSC a Barceloneta vendégeként futott bele egy nagy vereségbe, egyedül az Eger tudott pontot szerezni a Jadran ellen idegenben elért 4-4-gyel.

A Ferencváros közben rápihenhetett a négyes döntőre, mivel hét új embert igazoltak a nyáron, talán nekik még jobban jönnek a plusznapok, hogy minél inkább összeérhessenek. Az Európai Szuperkupa-döntőben láthattuk, és az erős Miskolc elleni sima kettős győzelem mutatja, hogy nagy gondok nincsenek e téren sem. Már harmadszorra jön velük szembe a Szolnok szombaton, eddig mindkét alkalommal a Dózsa örülhetett.

Cseh Sándor és Kis Gábor nyilatkozata:

Varga Dániel előzetese:

A sportág legnagyobb alakjai közül rengeteg pólóst láthatunk a két nap alatt. Összesen 14 (!) olimpiai bajnok ugrik vízbe, az FTC-ben hat (Nikola Jaksic, Stefan Mitrovic, Madaras Norbert, Slobodan Nikic, Varga Dániel, Varga Dénes), a Szolnokban öt (Milan Aleksic, Milos Cuk, Zivko Gocic, Kis Gábor, Andrija Prlainovic), az Egerben két (Hosnyánszky Norbert, Branislav Mitrovic), az OSC-ben egy (Sava Randjelovic) ötkarikás aranyérmes játszik. A tavaly olimpiai bajnoki címet szerző szerb válogatottból kilenccel, az idén nyáron világbajnoki ezüstérmes magyar csapat 13 tagja közül 11-gyel találkozhatunk a Komjádiban szombaton és vasárnap.

Nem éppen egy hóbortos hétvége elé nézünk.

BENU Férfi vízilabda Magyar Kupa

négyes döntő, 2017. december 2–3., Budapest, Komjádi-uszoda

elődöntők – december 2., szombat

ZF-Eger–A-Híd-OSC-Újbuda, 16:00

Szolnoki Dózsa–FTC-PQS Waterpolo, 17:45 (Tv: M4 Sport)

döntő – december 3., vasárnap, 17:45 (Tv: M4 Sport)