A bal kéz, amely a magyar férfi vízilabda bölcsőjét ringatja

shadow

Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban. Évtizedeken át el voltunk látva világklasszis balosokkal, de az aranygeneráció tagjainak - Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert - vissza-, illetve háttérbe vonulásával volt egy kis pangás ezen a poszton. Talán csak eddig.

Kedden mi is beszámoltunk róla, hogy Märcz Tamás három balkezes szélsőt is játszatni fog a spanyolok elleni Világliga-mérkőzésen, név szerint Vámos Márton, Zalánki Gergő és Vadovics Viktor kapott meghívót a szövetségi kapitánytól.

"Hosszú idő után három balkezessel áll ki válogatottunk, kíváncsi vagyok, miként működik majd, hogy szinte mindig lesz két balkezes játékos a vízben." - mondta erről Märcz.

Három balkezes szélsőt is meghívott Märcz Tamás a válogatottba | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette 13 fős keretét a Spanyolország elleni Világliga-mérkőzésre, amelyet január 16-án Hódmezővásárhelyen rendeznek. December 13-án a hollandok elleni idegenbeli partival kezdte meg szereplését a Világliga szezonbeli sorozatában a magyar csapat, akkor 13-6-ra nyertek Erdélyi Balázsék.

Nos, legutóbb 2016. június 25-én, a Jadran-kupán, Herceg Noviban, a házigazda Montenegró elleni meccsen szerepelt három balkezes a nemzeti együttesben, a Madaras Norbert, Vámos Márton és Zalánki Gergő alkotta trió. Világversenyen viszont a pekingi olimpián, vagyis közel tíz éve volt egyszerre három balkezes a válogatottban, Benedek Tibor, Kiss Gergely és Madaras Norbert. A balkezeseknek óriási szerepük volt mindig is a pólóban, Gyarmati Dezső, Horkai György, Vad Lajos, Dala Tamás mind klasszis volt.

"Hogy ez miért van, nem tudom – az orvosok biztos tudják –, de tény, hogy harmincból egy balkezest láttam életemben, akire nem volt igaz a jó labda- és ritmusérzék." - mondta egy interjúban Kemény Ferenc, Fecsó bá, az aranygeneráció nevelőedzőinek egyike. A 2001-es budapesti Európa-bajnokság és a 2008-as pekingi olimpia között rendezett tíz világverseny közül (két olimpia és három-három vb, Eb) nyolc alkalommal volt legalább három balkezes szélső/átlövő a nemzeti együttesben: Athénban és Pekingben mindkét olimpiai arany megszerzésekor, három-három világbajnokságon (Barcelona, Montreal, Melbourne), amelyeket egy arannyal és két ezüsttel zártunk, valamint három Eb-n (Budapest, Kranj, Málaga). A 2003-as kranji kontinenstornán négy (!) balkezessel vettünk részt, Benedek, Kiss Gergő és Madaras mellett Kiss Csaba is tagja volt a második helyen végző gárdának.

[caption id="attachment_6250008" align="aligncenter" width="765"]Benedek Tibor a 2007-es melbourne-i vb-n Benedek Tibor a 2007-es melbourne-i vb-n

- Fotó: Europress/AFP[/caption]

A 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon például Vámos volt az egyetlen balkezesünk. Különben mindig legalább kettő volt belőlük. Az aranykorszakban előbb a Benedek-Kiss kettős, a fentebb említett hét évben a Benedek-Kiss-Madaras trió, majd a Kiss-Madaras duó, London után pedig a Madaras-Vámos páros. A 2016-os, treiszti olimpiai selejtező és a riói olimpia óta pedig a Vámos-Zalánki szárny.

Kiss Gergely a 2008-as pekingi olimpián

Rengeteg meccsen láttuk ennek előnyét, sok taktikai variációt lehetett építeni mindig is arra, ha egyszerre két balkezes pólós is van a vízben, emberelőnyős figurákat lehetett rájuk alapozni. És azt se felejtsük el, hogy a Benedek-Kiss kettős Athénban eltüntette a vízből Aleksandar Sapicot, a szerb-montenegrói válogatott gólgépét. Benedek a barcelonai olimpia gólkirálya volt, a sydneyi olimpia fináléjában négyszer volt eredményes. Kiss Gergő azzal a ballal három olimpia elődöntőjében és fináléjában összesen 16 (!) gólt lőtt. Madaras Norbert pedig újoncként triplázott a 2003-as barcelonai vb aranycsatájában.

Benedek és Kiss azt is elmondhatja magáról - Kásás Tamással egyetemben -, hogy három olimpiai döntőben is szereztek gólt. Ezt csak ők hárman mondhatják el magukról. Kiss Gergő a csúcstartó a maga nyolc találatával. Sydney-ben ő volt a házi gólkirályunk.

Madaras Norbert a 2008-as pekingi olimpián

Mindegyikük remekül kiegészítette egymást, Benedek és Madaras, Kiss és Vámos, Madaras és Vámos ráadásul klubtársak is voltak egy időben, Benedekék a Reccónál, Kiss és Vámos a Vasasnál, Madaras és Vámos a Szolnokban és most a Ferencvárosnál is. Benedek Pekingben volt legutóbb válogatott, Kiss Gergő Londonban, Madaras Norbertnek pedig a 2015-ös kazanyi vb volt az utolsó világversenye.

Vámos Márton a 2016-os belgrádi Eb-n

Vámos lett az elsőszámú balkezes a válogatottban, aki még Kemény Dénes kapitánysága alatt vette fel először a nemzeti együttes sapkáját, még KSI-sként. A 2013-as barcelonai vb-n szenzációsan szerepelt, a Szolnokban világklasszis vált belőle, 2017 pedig már egyértelműen az ő éve volt. A BL-győztes Szolnok egyik vezéreként játszott, 16 találatával ő lett a lett a házi gólkirályunk a budapesti vb-n, ő lett a torna MVP-je, ősz óta az FTC egyik legjobbja. Kiemelkedő teljesítménye után joggal lett az év pólósa itthon. Az elmúlt 20 évben, 1997 óta ötször volt az év magyar vízilabdázója balkezes játékos, Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert és Vámos Márton is kiérdemelte már ezt a címet. Kiss Gergőt 1999-ben a világ legjobb balkezes pólósának választották. A szerb Filip Filipovic 2011-ben és 2014-ben a világ, 2009-ben, 2014-ben és 2016-ban pedig Európa legjobb férfi vízilabdázója volt. 

Vámos és Gangl is először lett az év vízilabdázója | Hosszabbítás

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 56 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A férfi vízilabdázók közül a Szolnokkal idén mindent megnyerő és világbajnoki ezüstérmet is szerző Vámos Márton, a nőknél az UVSE és a válogatott első számú kapusa, Gangl Edina végzett az élen.

Zalánki Gergő három éven belül megjárta a három élcsapatot, egri születésűként a helyi csapatban lett OB I-es játékos, egy évet töltött az OSC-nél, tavaly nyár óta Szolnokon pólózik, azóta háromból három döntőn (európai Szuperkupa, Magyar Kupa, magyar Szuperkupa) volt a győztes csapat tagja, a három meccsen hintett hat gólt, kulcsember lett.

Zalánki Gergő a 2017-es budapesti vb-n

Vámos és Zalánki mellett három válogatott keretedzésen is részt vett a Vasasban pólózó, az alapszakasz vége után az OSC-hez szerződő Burián Gergely. “Már a legutóbbi alkalommal is áthívtam a másik, rutinosabb keretbe Burián Gergőt, aki a kora ellenére előrébb tart, mint gondoltam. Ő pozitív meglepetés volt, mindenki más ott van, amire én számítottam.” – nyilatkozta róla Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a válogatott keret december 10-i összetartásakor.   

Az egyik legtehetségesebb balkezes pólóst szerzi meg az OSC | Hosszabbítás

Burián Gergely még a Vasas pólósaként vett részt az edzéseken, a bajnoki alapszakasz vége után viszont már az OSC játékosa lesz – adta hírül a Vasas honlapja.

Most pedig csatlakozik hozzájuk az UVSE-ben nevelkedett, 19 éves Vadovics Viktor, aki a Miskolc kulcsembereként még januárban elődöntőt játszhat a címvédő Fradi ellen az Euro-kupa elődöntőjében. Róla így nyilatkozott klubedzője, Sike József: “Éreztem a felelősségemet azokkal a játékosokkal szemben is, akik miattam igazoltak Miskolcra. Ilyen például Vadovics Viktor, akit 17 évesen karoltunk föl és megmondtam a szüleinek is: egyetlen célom van, hogy Viktor a válogatottban Benedek Tibor utódja legyen.”

Kik pótolhatják Varga Déneséket a pólóválogatottban? | Hosszabbítás

Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket.

A 2000-es években a jugoszláv, majd a szerb-montenegrói válogatott még országát adta volna klasszis balkezesekért. Emlékezhetünk Sydney egészen pazar magyar-jugó elődöntőjére, ahol a balkezes nélkül felálló riválisnál Petar Trbojević ötöt vállalt az ő hét góljukból rosszkézről, jobbal. Az elmúlt öt évben a szerbek domináltak, sikerük egyik fő összetevője két zseniális balkezesük, Filip Filipovic és Dusan Mandic teljesítménye. a horvátok egyik legjobbja Maro Jokovic, mellette a honosított Xavi Garcia is remekelt.

Láthatjuk, milyen fontos szerepe van a balkezes szélsőknek, rosszkéz oldalon övék a terep. A görög Angelos Vlachopolous az Egerben, Drasko Brguljan pedig az OSC-ben bizonyítja hétről hétre, hogy milyen pazarul és gólerősen lehet játszani jobbkezesen is ezen a poszton. De Märcz Tamásnak szerencsénkre bőven van választási lehetősége nagyszerű balosokkal megáldott játékosokat is beválogatni.