Az ősz egyik legjobb pólómeccsén csent pontot a Honvéd a Miskolctól

shadow

Októberben Miskolcon 11-6-ra nyert az Euro-kupa-negyeddöntős hazai csapat a Honvéd ellen az OB I második fordulójában, így jóval esélyesebben várhatta a két együttes újabb, Kőér utcai randevúját. Az őszi szezon egyik legjobb mérkőzése, egy 9-9-es döntetlen lett belőle. Helyszíni tudósításunk Illés Sándor és Sánta Dániel nyilatkozatával.

"Ez gyakorlatilag olyan volt, mint egy Quimby-koncert, bármi bármikor megtörténhet." - mondta Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a riói olimpia ausztrál-magyar negyedöntője után, melyet ötméteresekkel nyertek meg a mieink. Nos, ez a hétfői Honvéd-Miskolc is valami hasonló volt, annyi energiát mozgósítottak a felek, ami Nick Cave bulijain is elment volna. Akinek nem lett volna elég - mint nekünk - a Magyar Kupa hétvégi négyes döntője, az jól tette, hogy kilátogatott a hétfő esti egyetlen budapesti bajnokira, mert nagy meccset láthatott.

"Van törlesztenivalónk a Miskolcnak és szeretnénk most visszaadni" - mondta Vad Lajos, a Honvéd vezetőedzője a meccs előtti beharangozójában.

Ez részben sikerült. Az első negyedet 2-1-re hozták a hazaiak, de a második nyolc perctől úgy tűnt, érvényesül a papírforma és a Miskolc oda-vissza legyőzi Kiss Gergelyéket. Ez az érzés a harmadik felvonásban is erősödhetett a jelenlévőkben, pláne, hogy menetközben a Miskolc klasszis centere, Sasa Misic kipontozta a Honvéd mindkét bekkjét, Simon Rolandot és Simon Adriánt. Így nem csak, hogy védők nélkül maradtak Decker Attiláék, de elöl sem maradt megfelelő váltótársa az eddigi legjobb magyarországi meccsét játszó orosz centernek, Andrey Balakirevnek, aki négy gólig jutott. A vendégek 9-5-re megléptek, az igen tehetséges balkezes Vadovics Viktor triplázott, a válogatott Nagy Ádámtól is láthattunk jó megoldásokat és egy szép gólt, már mindenki elkönyvelhette a miskolci sikert. Elöl és hátul is elkövettek néhány buta hibát Honvéd a nagyon tehetséges fiataljai, a válogatott összetartáson is résztvevő Kiss Bálint és Irmes Pál, mások is ziccerben hibáztak a jól védő Csoma Kristóf kapuja előtt.

De ahol Szivós Márton játszik, ott csak akkor van vége, ha ő mondja. A védekezésben és támadásszervezésben is remeklő világbajnok szenzációsan egy-egyezett, kiállítást harcolt ki, és lőtt egy pazar megúszásgólt. Illés Sándor remekül tartotta meg Misicet, a záró játékrészben Balakirev és Szivós mellett Vad Levente akciógólt lőtt, majd az orosz center által kiharcolt büntetőt a mezőnyben jól teljesítő, kiváló igazolásnak bizonyuló Manhercz Ádám értékesítette. Az utolsó 40 másodpercben emberelőnyben támadhatott a Miskolc a győzelemért, de Szivósék kivédekezték, így 5-9-ről felállva harcolták ki a 9-9-es döntetlent.

A Honvédból Illés Sándort kértük a mérkőzés értékelésére:

"Teljesen más volt a meccs képe, mint a Miskolcon játszott mérkőzésünknek. Akkor mi voltunk enerváltak, ők lendületesek. Úgy éreztem, hogy a meccs első felében most mi voltunk lendületesebbek, ők pedig enerváltabbak. Aztán az a nagy lendület, amivel belementünk a meccsbe, az kicsi hullámvölgyet okozott a harmadik negyedben, ott egy kicsit elveszítettük a fonalat, de az utolsó negyedre védekezést váltottunk, átálltunk M-zónára, és félig-meddig ennek köszönhetően sikerült a miskolciakat belekényszerítenünk olyan kétes helyzetekbe, amelyeket nem sikerült megoldaniuk, a mi jó támadósorunk pedig értékesítette a helyzeteit. Szerencsém volt Misiccsel, mert a két nagy bekkünket már elfogyasztotta három-három kiállítással, úgyhogy már fáradt volt és a végén a bírók is jobban engedték a birkózást vele, örülök, hogy úgy sikerült megfordítanunk a meccset, hogy én bekkeltem rajta. Mindig nagy élmény egy ilyen jó center ellen játszani és most egész jól sikerült semlegesíteni.

Az a pontszám és az a helyezés, ahol most vagyunk, teljes mértékben reális. Azt hiszem, hogy egy idegenbeli Szentes-meccs és egy OSC elleni itthoni győzelem az bravúrkategória, és ugyanúgy egy pécsi idegenbeli siker is az lett volna. Az nem jött össze, nem álltunk össze megfelelően, sajnos a pécsiek a meccs elejétől kezdve végig vezetve megérdemelten nyertek. Abból a vereségből most kicsit sikerült visszahoznunk, és ami a legfontosabb, hogy megmutattuk saját magunknak azt, ezekkel a csapatokkal - a Miskolcot magunk elé sorolom - is fel tudjuk venni a versenyt és nem az a valós arcunk, amit a Pécs ellen mutattunk. Remélem, hogy kemény decemberi edzésidőszak után el tudjuk érni a céljainkat, ami a felsőházba jutás!"

A miskolciak centere Sánta Dániel - Illés Sanyi korábbi ferencvárosi és szegedi csapattársa - is nyilatkozott honlapunknak a meccs után:

"Gratulálok a Honvédnak! Azt nem mondom, hogy nekünk elvárás a Kőér utcában nyerni, mert ez egy nagyon nehéz pálya egy jó csapattal. 2-1-től nekünk majdnem álomszerűen alakult a mérkőzés, abban a mederben zajlott, amit mi elterveztünk. Utána egy minden mindegy alapot vett fel a Honvéd, ami nekik most bejött. Nekünk ez nagyon nem feküdt, és erre kell majd figyelnünk kint Volgográdban is, ahol szintén négygólos lesz az előnyünk, és ott nem hogy négy percet nem szabad kiadnunk a kezünkből, hanem ott lesz az orosz csapatnak négy negyede. Valószínűleg ők is ilyen stílusban fognak hozzáállni a visszavágóhoz. Úgyhogy ehhez minden bizonnyal kint is kell alkalmazkodni.

A tatabányai pontvesztés, egy rossz meccs benne van egy csapat életében, ezt pedig nem nevezném egy rossz mérkőzésnek, egy igazából egy rossz öt perc volt. Sajnos ilyen a sport. De úgy gondolom, hogy a Miskolc idén ősszel megmutatta, hogy miért van az Euro-kupában. A bajnokságban is inkább már fölfelé köszönünk, minthogy lefelé nézünk."

E.ON férfi vízilabda OB I, alapszakasz, B-csoport, 9. forduló

RacioNet-Honvéd – PannErgy-Miskolc 9–9 (2–1, 2–4, 1–3, 4–1)

Gólszerzők: Balakirev 4, Manhercz Á. 2, Gyárfás, Vad, Szivós, ill. Vadovics 3, Milicic 2, Dőry, Bowen, Misic, Nagy Á.