Benedek Tibor visszatér a kispadra, az UVSE vezetőedzője lesz

shadow

Itt az év egyik legnagyobb vízilabdás híre! Kétnapos felvezető kampány előzte meg az UVSE szerdai bejelentését, miszerint a klub szakmai igazgatója, Benedek Tibor visszatér a kispadra, és Németh Zsolt helyét átvéve ő lesz az egyesület férfi OB I-es csapatának új vezetőedzője 2018 szeptemberétől. Benedeket 2016. augusztus 20-án láthattuk legutóbb a parton, szövetségi kapitányként a riói olimpia ötödik helyéért rendezett magyar-görög helyosztón. Cikkünkben megpróbáltuk összefoglalni a nemzeti együttest 2013-ban világbajnoki címig vezető legenda elmúlt másfél évét.

Hétfő este rejtélyes üzenetet posztolt az UVSE az Instagramon és a Facebookon, miszerint "Benedek Tibor szerdán egy nagy bejelentéssel készül!"

Kedden délután pedig két videót is közzé tett az UVSE, amelyben Benedek Tibor szólal meg. Az Instagramon azt mondja Benedek, hogy "elegem van már abból, hogy állandóan csak itt az íróasztalnál kell üljek."

Benedek Tibor gondolatai! Szerdán délelött jön a bejelentés!? #uvsevizilabda #vizilabda #waterpolo #benedektibor

UVSE Vízilabda (@uvsevizilabda) által megosztott bejegyzés,

A Facebookon pedig ez a szövege: "Azt hiszem, hogy le kénem mennem már a medencepartra."

Nos, szerda délelőtt megtörtént a nagy bejelentés, az UVSE Facebook-oldalán megjelent interjúból kiderül, hogy Benedek Tibor átveszi korábbi válogatottbeli játékostársa, Németh Zsolt helyét - akivel 1997-ben együtt lettek Európa-bajnokok Sevillában -, és az UVSE vezetőedzője lesz. A zuhanyhíradóban már terjedt a hír, hogy Benedek Tibor újra edzősködni fog és a következő szezonban leül az UVSE férfi csapatának kispadjára. Nagy örömmel fogadtuk ezt a pletykát, bár azt nehéz volt elképzelni, hogy egy gyenge, per pillanat az OB I utolsó előtti helyén álló együttes szakmai irányítását veszi át, hiszen egész életében élcsapatoknál pólózott, majd edzősködött a magyar válogatottnál előbb Kemény Dénes mellett, aztán 2013 januárjától 2016 végéig, négy éven át szövetségi kapitányként. Az UVSE megerősítéséről, új játékosok érkezéséről pedig eddig semmi nem lehetett hallani. Benedek Tibor 2016. augusztus 20-án, a riói olimpia ötödik helyéért vívott helyosztóján a magyar-görög mérkőzésen ült legutóbb a magyar válogatott kispadján.

Keserédes együttérzés | Hosszabbítás

A magyar válogatott 12-10-re legyőzte a görög csapatot a riói olimpia férfi vízilabdatornájának szombati helyosztóján, így az ötödik helyen végzett.

Majd 2016 októberében bejelentette, hogy az év végén lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre. Akkori cikkünkben összefoglaltuk a válogatott élén töltött időszakát.

"Ó kapitány! Kapitányom!" | Hosszabbítás

Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, az év végén lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre.

Bekerült a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségébe, vízbe ugrott a Biros Pétert búcsúztató gálán, ahogy részt vett az International Swimming Hall of Fame, azaz a nemzetközi sportági halhatatlanokat tömörítő szervezet eseményén az egyesült államokbeli Santa Clarában, ahol beiktatták tagjai közé a Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai aranyérmet szerző vízilabdázókat: Benedek Tibort, Biros Pétert, Kásás Tamást, dr. Kiss Gergelyt, dr. Molnár Tamást és Szécsi Zoltánt. Novemberben pedig az UVSE hivatalos oldalán olvashattuk a hírt, a háromszoros olimpiai bajnok 2017. január 1-től a szakmai munka vezetőjeként folytatja a klubnál.

Az UVSE női csapata azóta ismét bajnok és kupagyőztes lett, valamint tavaly megnyerte a LEN-kupát is. A férfi csapat viszont nincs jó helyzetben, az előző idényben 13. lett a 16 fős mezőnyben, ahogy 2016-ban is. Benedek eddig a háttérben tevékenykedett, illetve az UVSE tavaly januári messinai BL-meccsein leült Áts Bertalan vezetőedző mellé a kispadra. Tavaly októberben pedig beugróként segítette ki klubját, az ifiket vezette győzelemre a BVSC ellen az eltiltott vezetőedzőt, Dávid Zoltánt helyettesítve. 2017 februárjában így nyilatkozott a DigiSport Reggeli Start c. adásában az UVSE férfi csapatáról:

"Hároméves periódust tervezünk, hogy addig hova tudunk felnőni. Nem szeretnék rohanni, szépen lassan szeretném felépíteni a csapatot, hogy a harmadik évben, a tokiói olimpia előtt már egy ütőképes UVSE legyen, akár bajnokságra esélyes is. Nagyon erős utánpótlásbázis vagyunk, azt szeretnénk, hogy leginkább innen kerüljenek ki a jövő játékosai.”

A régi, nagy Újpestet építené fel Benedek Tibor | Hosszabbítás

A DigiSport Reggeli Start című műsora adásának vendége az UVSE szakmai igazgatója, a férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Benedek Tibor volt.

Ehhez képest a friss interjú szerint Benedek Tibor visszavett a nagy tervekből: "Szerintem én sosem ígértem ilyet, bár tudom, hogy nagyon sok újpesti szurkolónak ez lenne a vágya. Több kísérletet tettünk, hogy az újpesti szálakat megerősítsük, egyelőre sikertelenül, de azzal, hogy UVSE néven teljesen önálló Egyesület vagyunk, sosem vehetjük fel a gazdasági versenyt a nagyobb klubokkal. Felnőtt férfi csapat megerősítése kizárólag gazdasági kérdés, ebbe az egyesület nem akar és nem is tud versenyezni, ezért azt tűztük ki célul, hogy inkább az utánpótlás-nevelést helyezzük még inkább előtérbe, még azon az áron is, hogy esetleg a csapat akár egy-egy szezonra kieshet az első osztályból is. Ehhez viszont olyan szakmai háttér szükséges, amit úgy gondolom, jelen pillanatban én tudok megadni a fiataljainknak. Természetesen ha ez az elképzelés szimpatikus lesz valamelyik leendő támogatónknak, akkor annak nagyon örülünk, de nagy csapatot mi nem tudunk ígérni a közeljövőre."

Az UVSE Vízilabda Sportegyesület - a már megszűnt UTE Vízilabda Szakosztályból kiválva - 2008-ban alakult önálló egyesületté, de a pólós köznyelvben a legtöbben így is Újpestnek hívják. Az egyesület a lila színt továbbra is büszkén használja, a fehéret váltotta fel a sárga. Benedek Tibor játékosként az Újpestben lett világsztár, 1989 és 1996 között játszott a klubnál, már 18 évesen az UTE játékosa volt. Négyszer volt magyar bajnok, kétszer Magyar Kupa-győztes, 1993-ban LEN-kupát, 1994-ben pedig BEK-et és európai Szuperkupát nyert a lilákkal.

"Én úgy jutottam csúcsra azzal a csapattal, hogy nem egy készbe csöppentem bele, hanem hanem hosszú évek munkájával felépítettünk egy együttest, amelyik háromszor volt BEK-döntős." - nyilatkozta Benedek Csurka Gergely "Győzelemre születtek" c. könyvében.

“Utánam típusú vezér volt, aki nem küldi előre maga helyett a katonákat, hanem ő ment elöl és azt mondta, hogy gyertek velem! – mondta róla korábbi újpesti csapattársa, a népszerű szakértő, dr. Szabó Zoltán, aki a 2014-es Világkupa-döntőn Benedek Tibor munkáját segítette a válogatottnál.

"Hívott a Vasas, a Spartacus és az UTE. A Vasas és a Spartacus 20-20 ezer Ft-ot ajánlott, az UTE 10 ezret. Tehát nem a pénz döntött." - idézte fel Benedek Tibor 2013 decemberében egy óbudai rendezvényen a '80-as években történteket. A klub iránti elköteleződését jól mutatja, hogy 2010-ben Vincze Balázzsal és Dala Tamással hármasban átvette volna a 26-szoros bajnok, 19-szeres kupagyőztes UTE vízilabda szakosztályának irányítását, de az egyesület vezetőivel nem tudtak megállapodni.

A válogatott kispadja után inkább a háttérbe húzódott, és az elmúlt bő egy évben az UVSE szakmai igazgatójaként tevékenykedett. Közben tavaly nyáron a masters vb-t tükörsimán megnyerő Millennium tagjaként újra láthattuk játszani az öt K.O.-val aranyérmes csapat tagjaként. Ősztől újra edzősködni fog, ami felpezsdítheti Európa legerősebb bajnokságát, a magyar OB I-et. A sportág történetének egyik legnagyobb alakja az élvonalban lesz tréner úgy, hogy korábban sosem dolgozott a magyar bajnokságban edzőként, előbb volt szövetségi kapitány, mint mester az első osztályban. A személye, és a döntés, hogy újra ő lesz a főnök a parton is, garancia lehet arra, hogy idővel talán nem csak az alsóházban kell számolni az UVSE-vel.

Láthatjuk, hogy a Ferencváros milyen brutálisan erős, e sorok írásakor talán a Fradi a bajnoki cím első számú várományosa, amelyet az a Varga Zsolt irányít, aki Benedek Tibor elválaszthatatlan barátja a KSI-s és a Rákóczi Gimnáziumban töltött évek óta, Sydneyben együtt lettek olimpiai bajnokok. Ha minden jól megy, előbb-utóbb nem csak papíron, hanem a medencében is jöhet a 20 évvel ezelőtti legendás Újpest-Fradi derbik színvonalas folytatása immár UVSE-Ferencváros csataként.

20 éve az FTC-t legyőzve nyert LEN-kupát az UTE | Hosszabbítás

1997 márciusában rendezték a mindezidáig utolsó olyan nemzetközi férfi vízilabda kupadöntőt, amelyben két magyar klub találkozott, 20 évvel ezelőtt a LEN-kupa fináléját a Ferencváros és az Újpest vívta. Felidéztük a két óriási meccset hozó párharcot, melyben Szabó Zoltán, a győztes UTE egyik legjobbja, 19 találatával a sorozat gólkirálya volt segítségünkre.