Férfi pólósaink vért izzadva játszottak 4-4-es döntetlent az Eb-n a gyengécske németekkel

shadow

A magyar férfi vízilabda-válogatott 4-4-es döntetlent ért el a német csapat ellen a Barcelonában zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában, így a második helyen jutott tovább.

Nagyon benne maradt az olaszoktól elszenvedett kiütéses vereség a magyar csapatban, ez látszott végig a németekkel vívott mérkőzésen. Rendkívül lassan, tompán játszottak a mieink, támadásban nem nagyon láttuk még ilyen tanácstalannak Vámos Mártonékat, az első öt percben még igazi lövőhelyzetig sem jutott Märcz Tamás együttese. Az emberelőnyös játék szinte teljesen csődöt mondott, ötméteres is kimaradt, nagyon bizonytalannak tűntek a magyar játékosok. Pedig a televíziós szakkommentátor, Szabó Zoltán szerint nem csak a győzelem, hanem annak módja és különbsége is fontos lett volna, négy jó negyed, de ez elúszott. "Hozzászürkülünk az ellenfélhez, ami nem jó." - mondta ugyanő.

10 és fél perc elteltével Zalánki Gergő révén szerezte meg első találatát a magyar válogatott, az első félidőben mindössze ennyire tellett, és ez is csak a döntetlenhez volt elég. Félidőben 14/1 volt a lövésmutató a mi oldalunkon. A harmadik felvonásban Bedő Krisztián dühből bevágta Bátori Bence remek centerpasszát, ekkor vezetett először a világbajnoki ezüstérmes magyar csapat. Majd még egyszer, 3-2-nél, amikor Bátori vágott be egy fórt, de ennyi. Julian Real, a német bekk triplázott, és Stamm is eredményes volt, így 4-3 volt oda, mindez már a záró negyedben történt, még a döntetlenért is alaposan meg kellett küzdenie Kovács Gergőéknek, mert a német kapus, Schenkel mindent fogott, mint az olajfesték (79%), vagy a kapufa segítette ki, amikor kellett. Az élete első Európa-bajnokságon szereplő Pohl Zoltán egy lefordulás végén megszerezte első találatát az Eb-n, ezzel alakult ki a 4-4-es végeredmény, amiben nagy szerepe volt a szintén Eb-újonc Vogel Somának, a Ferencváros hálóőre 80%-os teljesítményt nyújtott. 

Bátori.jpg Bátori Bence egy gólt dobott a németeknekFotó: LEN/Facebook

Csak összehasonlításul az olaszok 14-1-re győzték le ezt a német válogatottat, amellyel meggyűlt a bajunk a két évvel ezelőtti olimpiai selejtező negyeddöntőjében is. Triesztben viszont 8-3-ra is vezettek Szivós Mártonék, a végén örülnünk kellett a 8-7-nek is. "A kezükben volt a meccs és egyben a riói repülőjegy. Buta hibákkal felhozták Stammékat, zsinórban négy gólt kaptak az utolsó másodpercekben Varga Dániel kipontozódása után emberelőnyben támadhattak ellenünk, a lécre ejtettek. Az utolsó negyed olyan hosszúnak tűnt, mint egy Tarr Béla-film." - írtuk akkori cikkünkben. Ettől azért most messze voltak Manhercz Krisztiánék, akik az Eb előtti duisburgi tornán még 15-12-re nyerte ez ellen a német gárda ellen. 

Miközben a német klubvízilabda a Spandau révén képviselte magát a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjén, igaz, a berliniek főleg a délszláv légiósaiknak (két magyar kapus, Baksa László és Péterfy Mihály is ott játszik) köszönhetik ezt, de csak legyőzték a Szolnokot és az Egert is a csoportkörben, ahogy a Hannover megelőzte az OSC-t a BL másik csoportjában. Erdélyi Balázsék épphogy le tudták győzni őket hazai medencében, hogy aztán 13-8-ra kikapjanak tőlük.

Az Európa-kupa rijekai nyolcas döntője után azt írtuk, hogy "Rijekában úgy hullámzott a Märcz-csapat játéka, mint a Balaton". Nos, a magyar válogatott okozta barcelonai hullámokon már egy hajó is felborult volna.

Vasárnap a nyolc közé jutásért a hollandokkal találkoznak a mieink.

33. vízilabda Európa-bajnokság, Barcelona
férfiak, A-csoport, 
3. forduló
Németország-Magyarország 4-4 (1-0, 0-1, 2-2, 1-1) 
Piscines Picornell, vezette: Mercier (francia), Rakovic (szerb) 
Németország: Schenkel - Real 3, Juengling, Schulz, M. Stamm 1, Restovic, Eidner. Csere: Reibel, van der Bosch, Preuss, Zech, Strelezkij. Szövetségi kapitány: Hagen Stamm 
Magyarország: Vogel - Manhercz, Vámos 1, Jansik D., Kovács G., Erdélyi, Bedő 1. Csere: Angyal, Zalánki, Mezei, Bátori 1, Pohl 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás