Három balkezes szélsőt is meghívott Märcz Tamás a válogatottba

shadow

Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden kihirdette 13 fős keretét a Spanyolország elleni Világliga-mérkőzésre, amelyet január 16-án Hódmezővásárhelyen rendeznek.

December 13-án a hollandok elleni idegenbeli partival kezdte meg szereplését a Világliga szezonbeli sorozatában a magyar csapat, akkor 13-6-ra nyertek Erdélyi Balázsék.

Simán nyerte idei utolsó meccsét Märcz Tamás válogatottja | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott hétgólos, 13-6-os győzelmet aratott kedden a hollandok vendégeként a Világliga második fordulójában. Märcz Tamás együttese a nyitókörben szabadnapos volt, így ez volt az első mérkőzése a sorozat aktuális idényében.

A világbajnoki ezüstérmes együttesünk ennél nehezebb meccsre számíthat a spanyolok ellen, bár Märcz Tamás nem kísérleti kerettel próbálkozik, hanem közel a legerősebb összeállításában küldi vízbe csapatát. A decemberi névsorhoz képest három változás van, ezúttal nem kapott meghívót Salamon Ferenc, Angyal Dániel és Kovács Gergő, bekerült viszont a 13-ba a világbajnok Bátori Bence, valamint Török Béla és az egyetlen újonc, a miskolci Vadovics Viktor. Utóbbi érkezésével Vámos Márton és Zalánki Gergővel együtt három balkezes kap majd szerepet a találkozón.

"Viszonylag tapasztalt, de mégis fiatal, az utolsó kerethez hasonló csapatot állítottam össze – fontos, hogy valamennyire összeszokottság, egymásra épülés legyen jellemző, hiszen a sűrű versenynaptár miatt kevés a lehetőség az együttlétre, ezeket az alkalmakat kell megragadni. Vadovics Viktor az új arc a csapatban, régóta figyelem, korábban is szerettem volna meghívni, de sérülései miatt erre nem volt lehetőségem. Hosszú idő után három balkezessel áll ki válogatottunk, kíváncsi vagyok, miként működik majd, hogy szinte mindig lesz két balkezes játékos a vízben” – nyilatkozta Märcz Tamás a waterpolo.hu-n.

A BL-győztes center, Mezei Tamás is balkezes, de olyan tényleg régen nem fordult elő, hogy három balkezes szélsővel/átlövővel áll fel a mindenkori magyar válogatott. Legutóbb 2016. június 25-én, a Jadran-kupán, Herceg Noviban, a házigazda Montenegró elleni meccsen szerepelt három balkezes a nemzeti együttesben, a Madaras Norbert, Vámos Márton és Zalánki Gergő alkotta trió. Világversenyen viszont a pekingi olimpián, vagyis közel tíz éve volt egyszerre három balkezes a válogatottban, Benedek Tibor, Kiss Gergely és Madaras Norbert. A 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon például Vámos volt az egyetlen balkezesünk.

Kemény Dénes mindent megnyerő csapatának az volt az egyik legnagyobb előnye az összes riválissal szemben, hogy szinte 15 éven át végig három balkezest tudott szerepeltetni minden egyes világversenyen. Benedek Tibor, Kiss Csaba, Kiss Gergely és Madaras Norbert másfél évtizeden át fedte le ezt a posztot.

A mérkőzéshez kapcsolódik, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső emlékére dombormű és emlékfal avatás lesz 18:30-tól a korábban róla elnevezett uszodában.

A spanyolok elleni válogatott keret Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)

Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Török Béla (BVSC), Vadovics Viktor (Miskolc), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)