Ilyen volt a magyar vízilabda 2016-ban

shadow

2016-ban sűrű éve volt a magyar vízilabdának, Európa-bajnokság, bajnoki döntők, Bajnokok Ligája Final Six, olimpia, Magyar Kupa, Szuperkupa és kapitányválasztás is volt idén. Cikkünkben felelevenítjük a sportág legfontosabb hazai történéseit.

Január

Férfi vízilabda-válogatottunk hagyományosan a Volvo-kupával kezdi az évet, így volt ez idén is. A belgrádi Európa-bajnokságra készülő nemzeti együttes Győrben, a nyitónapon 5–4-re kikapott Olaszországtól, majd 10-8-ra a spanyoloktól. A zárónapon 13-9-re legyőzte Szlovákiát, így a harmadik helyen zárta a tornát.

Női vízilabda-válogatottunk sima, 14-10-es vereséggel mutatkozott be a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, amelynek nyitányán négy góllal maradt alul a vb- és Eb-ezüstérmes hollandokkal szemben. Ekkor még nem gondolhattuk, hogy a döntőben is ez a két csapat találkozik majd. Bíró Attila együttese álomjátékkal 10-5-re legyőzte a világbajnoki bronzérmes olasz csapatot az elődöntőben, így az aranyéremért és egyben az olimpiai kvótáért mérkőzhetett meg a hollandokkal. Amely ellen a fináléban 9-7-re diadalmaskodott, aranyérmes lett és ezzel olimpiai kvótát szerzett a magyar női vízilabda-válogatott.

Férfi vízilabda-válogatottunk az első mérkőzésén 8-8-as döntetlent játszott a görög csapattal a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. A második fordulóban 12-6-ra legyőzték a mieink az orosz csapatot, majd 20-5-re a törököket. A nyolcaddöntőben 14-3-ra verték a grúzokat, a negyeddöntőben pedig 8-5-re legyőzték az olimpiai bajnok horvátokat. Nem jutott azonban olimpiai kvótához Benedek Tibor legénysége, mivel 8-5-re kikapott Montenegrótól az elődöntőben. A bronzérmet végül megszerezte, miután a zárónap helyosztóján 13-10-re legyőzte a tavalyi vb-harmadik görög csapatot.

Január végén a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter bejelentette, hogy az idény végén befejezi játékos-pályafutását. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lett.

Február

Sima, 20-10-es győzelmet aratott a magyar férfi vízilabda-válogatott a grúziai Világliga-selejtezőn, február közepén.

Március

Benedek Tibor kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott legfrissebb keretét az olimpiai kvalifikációs torna előtt. Szivós Márton újra helyet kapott a névsorban, Gór-Nagy Miklós viszont nem.

Benedek Tibor kijelölte azt a 13 fős keretet, amellyel a férfi vízilabda-válogatott a trieszti olimpiai kvalifikációs tornán szerepel. A hónap végén kiderült, hogy Kis Gábor orvosi tanácsra kihagyni kényszerül a trieszti olimpiai selejtezőt.

Április

A franciák elleni sima, 13-7-es győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott a trieszti olimpiai selejtezőn. A folytatásban meglepetésre 14-14-es döntetlent játszottak a mieink a kanadai csapattal a második fordulóban. 12-8-ra győzött Benedek Tibor csapata a harmadik napon, Szivós Mártonék magabiztosan verték Romániát. Benedek Tibor együttese a negyedik fordulóban 18-8-ra győzte le az orosz csapatot. Pólósaink 16-7-re legyőzték a szlovák válogatottat, így veretlenül, csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé. A magyar férfi vízilabda-válogatott kvótát szerzett a riói ötkarikás játékokra azzal, hogy a trieszti olimpiai selejtezőtorna negyeddöntőjében 8-7-re legyőzte a német csapatot. Itt még nem volt megállás, a fináléba is bejutottak a mieink, miután az elődöntőben hat góllal, 15-9-re legyőzték a franciákat. És a csattanó, a magyar férfi vízilabda-válogatott megnyerte a trieszti olimpiai selejtezőtornát, miután Benedek Tibor csapata nagyszerű játékkal 10-8-ra verte a házigazda olaszokat a döntőben.

A második helyen zárt az UVSE a női vízilabda Euroliga négyes döntőjében, miután a fináléban 11-8-as vereséget szenvedett a házigazda spanyol Sabadelltől.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Nagyváradon nyolc góllal, 15-7-re nyert a házigazda román együttes ellen a Világliga-selejtező A-csoportjának ötödik fordulójában.

Május

A címvédő Szolnoki Dózsa-Közgép hazai medencében 9–6-ra legyőzte a ZF-Egert a férfi vízilabda OB I döntőjének első mérkőzésén. Az OSC három góllal, 10-7-re nyert a Ferencváros ellen a bronzéremért kiírt párharc nyitómeccsén.

Az UVSE került előnybe a Dunaújvárossal szemben a női vízilabda OB I döntőjében, miután a hétgólos Keszthelyi Rita vezette hazaiak 12-9-re nyertek.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Szentesen 13-10-re legyőzte a vendég görögöket a Világliga csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában, de nem jutott be a kínai Szuperdöntőbe.

Az UVSE két góllal, 8-6-ra nyert a Dunaújváros vendégeként a női vízilabda OB I fináléjának második felvonásán, így egyetlen sikerre van a címvédéstől.

Az UVSE 8-8-as döntetlent követően ötméteresekkel harmadszor is legyőzte a Dunaújvárost a női vízilabda OB I fináléjának harmadik mérkőzésén, így megvédte bajnoki címét.

A címvédő Szolnok ötméteresekkel nyert az Eger otthonában a férfi vízilabda OB I döntőjének második mérkőzésén, így 2-0-ra vezet a fináléban.

Az Eger 12-9-re nyert a Szolnok otthonában a férfi vízilabda OB I döntőjének harmadik mérkőzésén, így elmaradt a bajnokavatás.

A ZF-Eger hazai közönség előtt, óriási izgalmak után 8-7-re legyőzte a címvédő Szolnoki Dózsa-Közgép együttesét a férfi vízilabda OB I fináléjának negyedik mérkőzésén, ezzel 2-2-re egyenlített az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A Szolnoki Dózsa-Közgép megvédte bajnoki címét, miután a férfi vízilabda OB I döntőjének ötödik felvonásán hazai medencében két góllal (10–8) győzött a ZF-Eger ellen.

Június

A ZF-Eger nem jutott be a legjobb négy közé a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjében, miután 8-6-ra kikapott a horvát Jug Dubrovniktól a Margitszigeten. A Szolnoki Dózsa-Közgép viszont elődöntős, mivel 7-5-re legyőzte a spanyol Barcelonetát.

A ZF-Eger hatodikként zárt a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjében, miután a helyosztón 10-6-ra kikapott a spanyol CN Barcelonetától a Margitszigeten. A Szolnoki Dózsa-Közgép nem jutott be a fináléba, miután a pénteki elődöntőben az utolsó másodpercben kapott góllal 8-7-re kikapott a görög Olympiakosz Pireusztól. A Jug Dubrovnik lesz a görögök ellenfele a döntőben, miután az elődöntőben 10-10-es döntetlen után ötméteresekkel 5-4-re legyőzte a címvédő Pro Reccót.

A Szolnoki Dózsa-Közgép végzett harmadikként a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjében, miután a bronzmérkőzésen 11-7-re legyőzte a címvédő, olasz Pro Reccót a Margitszigeten. A horvát Jug Dubrovnik nyerte a BL-t, mivel a fináléban 6-4-re legyőzte a görög Olympiakosz Pireuszt.

A Szolnok három világklasszisával, Varga Dániellel, Madaras Norberttel, Stefan Mitroviccsal és a Spanyolországból hazatérő Szirányi Balázssal erősítette meg keretét az FTC-PQS Waterpolo vízilabdacsapata.

A francia Ugo Crousillat és Kardos Gergely a Szolnokhoz igazolt.

A Magyar Kupa-győztes ZF-Eger férfi vízilabdacsapata is nyilvánosságra hozta új igazolásai nevét. Összesen négyen távoztak, öten érkeztek a bajnoki ezüstérmes együtteshez.

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert is bekerült a riói olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott bő, 19 fős keretébe.

Kiderült, hogy a bajnok Szolnoki Dózsa-Közgép vízilabdacsapatában folytatja pályafutását Andrija Prlainovic, a szerbek kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok játékosa.

Életének 86. évében elhunyt Bud Spencer. Cikkünkben vízilabdás kötődéséről írtunk.

Július

Benedek Tibor július elején kihirdette a riói olimpiára utazó 13-as keretét, amelyben hat olimpiai újonc kapott helyet.

A BENU-kupa sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Varga Dániel helyett ezentúl öccse, Varga Dénes lesz a magyar válogatott csapatkapitánya.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 14-5-re legyőzte az augusztusi riói játékokon házigazda brazil együttest a két csapat olimpiai felkészülési mérkőzésén.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a horvátok legyűrése után a grúzok ellen aratott fölényes, 18-5-ös győzelemmel folytatta szereplését a Margitszigeten zajló BENU-kupa olimpiai felkészülési tornán.

A magyar férfi vízilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a Margitszigeten zajló BENU-kupa olimpiai felkészülési tornát, miután a harmadik mérkőzésen 16-15-re legyőzte riói csoportellenfelét, az ausztrál együttest.

A magyar női vízilabda-válogatott utolsó olimpiai felkészülési mérkőzésén 7-7-es döntetlent játszott az ausztrál csapattal Cegléden.

Augusztus

A magyar válogatott 13-13-as döntetlent játszott a világ- és Európa-bajnok, Világliga-győztes szerb csapattal a riói olimpia férfi vízilabdatornájának nyitófordulójában.

A magyar válogatott 9-9-es döntetlent játszott az ausztrál csapattal a riói olimpia férfi vízilabdatornájának második fordulójában.

Győzelemmel rajtolt a magyar női vízilabda-válogatott a riói olimpián: Bíró Attila Európa-bajnok együttese 13-11-re nyert a kínai csapat ellen.

A magyar férfi vízilabda-válogatott harmadik csoportmérkőzésén 8-8-as döntetlent játszott Görögország együttesével a riói olimpián. Ez Benedek Tibor csapatának harmadik döntetlenje a tornán.

Vereséggel folytatta szereplését a magyar női vízilabda-válogatott a riói olimpián: Bíró Attila Európa-bajnok együttese 11-10-re kapott ki a spanyol csapattól.

Megszerezte első győzelmét a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián: Benedek Tibor együttese a csoportkör negyedik fordulójában 17-7-re nyert a japán csapat ellen.    

A magyar női vízilabda-válogatott 11-6-ra kikapott a címvédő és világbajnok amerikai csapattól a riói olimpia csoportküzdelmeinek zárófordulójában.

A magyar válogatott 10-6-ra legyőzte a házigazda brazil csapatot a riói olimpia férfi vízilabdatornáján, így csoportelsőként jutott a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott 8-8-as döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re legyőzte az ausztrál csapatot a riói olimpia női vízilabdatornájának negyeddöntőjében.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-9-es döntetlent követően ötméteresekkel 13-11-re kikapott a montenegrói csapattól a riói olimpiai negyeddöntőjében.

A magyar válogatott 14-10-re kikapott a címvédő és világbajnok amerikai csapattól a riói olimpia női vízilabdatornájának elődöntőjében.

A magyar válogatott 13-4-re nyert a házigazda brazil csapat ellen a riói olimpia férfi vízilabdatornáján.

A magyar női vízilabda-válogatott büntetőkkel 19-18-ra kikapott az orosz csapattól a riói olimpia bronzmérkőzésén, így sorozatban harmadszor lett negyedik az ötkarikás játékokon.

A magyar válogatott 12-10-re legyőzte a görög csapatot a riói olimpia férfi vízilabdatornájának helyosztóján, így az ötödik helyen végzett.

A magyar vízilabda-válogatott olimpiai bajnok centere, Kis Gábor a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem szerepel többé a nemzeti együttesben.

Szeptember

A bajnokságban és a Magyar Kupában is a döntő a célja az A-Híd OSC Újbuda férfi vízilabdacsapatának, amely a Bajnokok Ligájában első körben a főtáblára jutna, hallhattuk a klub szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

Október

Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, az év végén lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre.

Dr. Kemény Dénest újabb négy évre a Magyar Vízilabda-szövetség elnökének választották.

Az International Swimming Hall of Fame, azaz a nemzetközi sportági halhatatlanokat tömörítő szervezet az egyesült államokbeli Santa Clarában beiktatta tagjai közé a Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai aranyérmet szerző vízilabdázókat: Benedek Tibort, Biros Pétert, Kásás Tamást, dr. Kiss Gergelyt, dr. Molnár Tamást és Szécsi Zoltánt.

November

Az OSC és az Eger is feljutott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája küzdelmeinek főtáblájára, ahol a Szolnokkal együtt három magyar csapat lesz érdekelt.

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége pályázatot írt ki a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

December

Kétkörös titkos szavazás útján Märcz Tamásra, a BVSC szakvezetőjére esett a döntéshozók választása, így 2017. január 1-től hivatalosan felkérte őt dr. Kemény Dénes MVLSZ-elnök a kapitányi posztra. A szakember örömmel vállalta el a feladatot.

A Szolnok nyerte a férfi vízilabda BENU Magyar Kupát: a Tisza-parti együttes a sorozat vasárnapi döntőjében magabiztosan, 10-4-re győzte le a címvédő Egert.

Az UVSE csapata nyerte a női, a Szolnok a férfi vízilabda Szuperkupát.