Kásás Tamásék gálázhatnak a masters vb-n

shadow

Április közepén jött a hír, hogy elindul a margitszigeti masters világbajnokságon az az aranygeneráció, amely másfél évtizeden át mutatta meg nekünk a vízilabda valódi varázsát. Augusztus 7–13. között csak olimpiai bajnokokat láthatunk a medencében a Millennium csapatnéven pólózó gárdában a 17. FINA Masters világbajnokságon, a Margitszigeten. Előzetesünk.

Ingyen nézhetjük Kásásékat a masters-vb-n | Hosszabbítás

Millennium csapatnéven szerepel majd a margitszigeti masters világbajnokságon (+40-es kategóriában) a többek között Benedek Tibor és Kásás Tamás nevével fémjelzett aranygeneráció augusztus 7-13. között.

A +40-es kategóriában vízbe ugrik majd Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Tamás, Varga Zsolt, Vári Attila, a kispadon pedig Kemény Dénes mellett Kósz Zoltán is helyet foglal majd. A 2001-es budapesti Európa-bajnokság óta nem láttunk együtt ennyi klasszist hazai medencében a magyar válogatottban, parádés lesz! 17 év telt el a sydneyi olimpiai aranyérem óta, a 2000-ben olimpiai bajnok gárda két athéni és pekingi hőssel, Gergely Istvánnal és Varga Tamással egészül ki a masters vb-re.

Ahogy szegény Bächer Iván írta, a "gyerekek kedvéért" felidézzük a legalább egyszeres olimpiai bajnokokból álló pólósokról a legfőbb tudnivalókat.

Benedek Tibor

Háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, a Hírességek Csarnokának tagja. E sorok írójának legnagyobb kedvence, miatta szerettük meg a vízilabdát ezelőtt közel 25 éve. Benedek Tibor hét (!) olimpián volt ott, ötször játékosként, Londonban másodedzőként, Rióban szövetségi kapitányként. A margitszigeti Hajós uszoda előterében hat különböző márványtáblára vésték fel a nevét. A pekingi olimpián volt utoljára válogatott.

Tavaly októberben írtunk róla hosszabban:  

"Ó kapitány! Kapitányom!" | Hosszabbítás

Csütörtök reggel Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, az év végén lejáró szerződése után nem pályázik a tisztségre. Négy évvel ezelőtt, a Magyar Vízilabda-szövetség aktuális tisztújítása után e sorok íróját felhívta telefonon az egyik legnevesebb televíziós újságíró, a vízilabdához igazán közel álló ember.

Benedek Tibor (8) a pekingi olimpián

Biros Péter

Ösztönös zseni, amit ő nem tud a vízilabdából, azt nem is érdemes tudni. A csavart ejtések és az aranyköpések (“Lefejellek, mint bolond cápa a korallzátonyt") mestere volt aktív pólósként, háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok. Élete egyik legnagyobb meccsén, 1999. szeptember 11-én, az “évszázad vízilabda-mérkőzésén” (© by Csurka Gergely) a címvédő magyar válogatott 15-12-re győzte le a horvátokat a firenzei Európa-bajnokság döntőjében. Biros öt gólt dobott a fináléban. A Nemzeti Sport a címlapján másnap a “Biros-fehér-zöld aranyérem” mondattal hirdette a mieink sikerét.

“A Lego becenevemet tőle kaptam, így Petit a névadó keresztapámnak mondhatom. Valamin vitatkoztunk még az újpesti időkben, és akkor mondott valami ilyesmit: “Hagyjál békén, különben is akkora vagy, mint egy lego.” –mondta róla korábbi újpesti csapattársa, dr. Szabó Zoltán. 1999-ben LEN-kupát nyert az utolsó nagy UTE-val, többek között Kiss Gergő és Molnár Tamás társaságában, a fentebb idézett Szabó Zoltán volt a csapatkapitány.

Tavaly januárban, visszavonulásának bejelentésekor összegeztük a Hírességek Csarnoka tagjának pazar játékos-pályafutását:

Biros Péter ilyen fiú | Hosszabbítás

Az idény végén befejezi játékos-pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter. A ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője lesz.

Biros Péter a 2004-s Világliga Szuperdöntőjén

Fodor Rajmund

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Már 20 évesen ott volt az 1996-os, atlantai olimpián. 2008-ben volt utoljára válogatott. Tavaly ő is pályázott Benedek megüresedett helyére, a szövetéségi kapitányi posztra. A Hosszabbítás olvasói őt szavazták meg az első helyre a jelöltek közül.

Fodor Rajmund (labdával) a 2003-as barcelonai világbajnokságon

Gergely István

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok. 2011-ben volt legutóbb válogatott. 2012 decemberében pályázott a Magyar Vízilabda-szövetség elnöki posztjára, de Kemény Dénessel szemben 25 szavazattal alulmaradt. Benedek Tibor szövetségi kapitányi időszaka alatt a válogatott kapusedzője és csapatvezetője. Az MVLSZ elnökségi tagja, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke.

A pekingi olimpia Montenegró elleni elődöntőjének egyik hőse:

Végy két jó kapust! | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila egy hagyományos magyar receptet alkalmazott, amikor az Ausztrália elleni olimpiai negyeddöntő második negyedében 1-5-nél lecserélte Gangl Edinát és Kasó Orsolya állt be a kapuba. Legendás, győzelmet eredményező kapuscserék eddig is voltak olimpiákon, világbajnokságokon, Universiadén a magyar csapatokban. Cikkünkben ezeket tekintjük át a teljesség igénye nélkül.

Gergely István munkában a 2005-ös, montreali világbajnokságon

Kásás Tamás

Úgy lett a sportág történetének egyik legnagyobb alakja, hogy gyűlölte a klóros vizet. “Kásás Tamás gyakorlatilag a vízilabdázás Kobe Bryant-je és Paolo Maldinije egy személyben” – mondta róla korábbi csapattársa és barátja, a BEK-győztes dr. Szabó Zoltán, akivel három évet játszottak együtt a ’90-es évek legendás Újpestjében.

Vízilabdában ő az egyetlen, akinek minden egyes nemzetközi címe megvan minden szinten, azaz a felnőttek között volt olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Világkupa- és Világliga-győztes, klubjaival nyert Euroligát/Bajnokok Ligáját, Kupagyőztesek Európa Kupáját és LEN-kupát, míg pályafutásának elején volt ifi és junior Európa-bajnok, valamint junior világbajnok. A Hírességek Csarnokának tagja.

Az FTC, az UTE, a Posillipo Napoli, a Vasas, a Savona, a Pro Recco, valamint a magyar vízilabda-válogatott oszlopos tagjaként 15 éven át állt a világ tetején. Csak a magyar bajnoki cím hiányzik a kollekciójából.

A londoni olimpiáról hazaérve és a játéktól visszavonulva így nyilatkozott e sorok írójának a repülőtéren:

A szárazföldön maradva, az uszodákat elkerülve könyvet írt életéről, éttermet nyitott a Komjádi oldalában, reklámokban szerepel. Ő volt a legendák összeállásának ötletgazdája.

Két éve megírtuk róla a legfontosabb tudnivalókat:

Kásás Tamás, a legfiatalabb halhatatlan | Hosszabbítás

Díszvacsora keretében avatta tagjává a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete Kásás Tamást. A háromszoros olimpiai bajnok, világ- és kétszeres Európa-bajnok pólós Faragó Tamás és Kárpáti György mellett a harmadik vízilabdázó a klubban. És a legfiatalabb a férfiak között. Már 38 évesen halhatatlan lett.

Kásás Tamás a sydneyi olimpia negyeddöntőjén

Kiss Gergely

Háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, a Hírességek Csarnokának tagja. Szeptemberben lesz 40 éves, de még mindig aktív, a RacioNet Honvéd csapatkapitánya.

Kritikánk a 2014-ben megjelent önéletrajzi könyvéről:

Kiss Gergő, a kishitű olimpiai bajnok

„Amikor gondolkodom a pályafutásomról, sportolói karrieremről, folyton arra a következtetésre jutok: elég lett volna egyetlen perc, egyetlen szavazat, egyetlen méter, egyetlen igen vagy nem, egyetlen apró gól, és minden másként alakul" - ezekről a percekről, voksokról, méterekről, igenekről és nemekről, találatokról szól a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely július elején megjelent, Életem a játék című könyve.

Kiss Gergő a 2006-os, belgrádi Eb elődöntőjén

Märcz Tamás

Játékosként olimpiai bajnok és kétszeres Eb-aranyérmes. Szövetségi kapitányként világbajnoki ezüstéremig vezette első világversenyén a magyar válogatottat. Decemberi megválasztásakor felrajzoltuk portréját:

Aki Märcz, az nyer | Hosszabbítás

Kétkörös titkos szavazás útján Märcz Tamásra, a BVSC szakvezetőjére esett a döntéshozók választása, így 2017. január 1-től hivatalosan felkérte őt dr. Kemény Dénes MVLSZ-elnök a kapitányi posztra. A szakember örömmel vállalta el a feladatot - olvasható a waterpolo.hu-n. Cikkünkben megpróbáltuk megrajzolni az új kapitány portréját rendkívül eredményes játékosmúltjának és hároméves edzői karrierjének legfőbb pontjaival, ars poeticájának részletezésével, interjúi, nyilatkozatai alapján.

Márciusban nagyinterjút készítettünk vele:

Märcz Tamás: "az első számú cél most a vb" | Hosszabbítás

Egy nagy, portré jellegű interjút készítettünk Märcz Tamással még a válogatott harmadik összetartása előtt az eddigi két hónap kapitányi tapasztalatairól, edzői stílusáról és pedagógiai módszereiről, a BVSC-s DNS-ről, Gerendás Györgyről, Hárai Balázsról, Varga Dénesről és Varga Dánielről kérdezve őt. Március eleji beszélgetés a játékoskorában “Március” becenévre hallgató szakemberrel.

Märcz Tamás (labdával

Molnár Tamás

Korának legjobb centere volt. Három olimpián járt, mindegyikről aranyéremmel tért haza, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, a Hírességek Csarnokának tagja. A 2003-as, kranji Eb alatt hunyt el az édesapja, de a csapattal maradt és óriási lelkierőről tanúságot téve játszott tovább. A Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke, LEN vízilabda szakmai bizottsági tag. A budapesti vb idején került be a FINA vízilabda technikai bizottságába.

Kemény Dénes és Molnár Tamás a 2008-as, málagai Eb-n

Steinmetz Barnabás  

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. 2005-ben volt utoljára válogatott. Az elmúlt szezonban 41 évesen még 12 OB I-es meccsen csodálhattuk meg pazar védőmunkáját, három gólt is szerzett. A Racionet Honvéd szakosztály-elnöke, Ausztria férfi felnőtt- és junior válogatottjának szövetségi kapitánya. Három évvel ezelőtti cikkünkben kifejtettük, miért tartjuk az egyik legnagyobb sportembernek a pólósok között:

„Kívánom neked, hogy dobódjál fel idén is...

„Kívánom neked, hogy dobódjál fel idén is!" - fejezte be a dr. Steinmetz Barnabással készített interjúját Szombathy Pál a Digi Sport Reggeli Start c. műsorában szerdán. A RacioNet Honvéd 39 évesen is aktív bekkje ugyanis elejtett egy megjegyzést, miszerint ha tavalyhoz hasonlóan - amikor negyedik lett a csapat a bajnokságban - idén is jól szerepel majd a klub, kész a folytatásra.

Steinmetz Barnabás az augusztusi, balatonfüredi gálameccsen

Szécsi Zoltán

Háromszoros olimpiai bajnok, világbajnok, a Hírességek Csarnokának tagja. A londoni olimpián volt utoljára válogatott. A Kaposvár OB I-es csapatának játékosedzője. Ő is pályázott szövetségi kapitánynak tavaly.

A SportKlub TV dodzsem 52 c. portréműsorában szerepelt 2013-ban:

Szécsi Zoltán a 2004-es, athéni olimpián

Székely Bulcsú

Olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok, szakkommentátor, a KSI gyermekcsapatának trénere. 2002-ben volt utoljára válogatott. 2010 novemberében a magyar junior válogatott élére nevezték ki. Vezetésével a junior válogatott a 2011-es vb-n nyolcadik, az Universiadén kilencedik lett, ezt követően a sikertelenség miatt lemondott posztjáról. E

Székely Bulcsú a 2000-es, sydneyi olimpián

Varga Tamás

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok. A londoni olimpián szerepelt utoljára a válogatottban. Korábban a debreceni OB I-es csapat vezetőedzője volt. Debrecenben vízilabdaiskolát nyitott Varga Tamás Pólósuli néven.

Varga Tamás (2) a londoni olimpián

Varga Zsolt

Olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok. 2001-ben volt utoljára válogatott. A Ferencváros férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője, idén Európa-kupát nyert velük.

Varga Zsolt a sydneyi olimpián

Vári Attila

Kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. 2006-ban volt utoljára válogatott. Az MVLSZ alelnöke, a világbajnokság szervező bizottságának masters koordinátora, a MOB alelnöke. Lévai Balázs elmesélte nekünk a vele készített Tesis a világ-interjúnkban, hogy Vári szédületes csavargólja a sydneyi olimpia döntőjéből az egyik kedvenc találata:

"Két kedvenc gólom van. Az első a 2000-es sdyney-i olimpia döntőjében Vári csavarja. Az időeltolódás miatt az a meccs magyar idő szerint reggel 7.45-kor kezdődött. 2-1-re vezettünk az első negyed végén, álmosan egy bögre tejeskávéval ültem, amikor Vári becsavarta azt a gólt. Én meg fél liter tejeskávét öntöttem magamra, nem hittem el, amit láttam. Utána csomószor visszanéztem videóról azt a gólt. Megnéztem sokszor a lassításokat is, és azt kell mondjam, nem hibázott az orosz kapus az esetnél. Három másodperc volt hátra a negyedből, Vári a kapunak háttal állva szabaddobást kapott 10-11 méterre. Mit csinál ilyenkor egy kapus? Megnézi, hova passzolhat a szabaddobást elvégző játékos, honnan jöhet majd a lövés. Ezért kinézett jobbra, meg balra, de ezalatt az egy másodperc alatt elvesztette a szemkontaktust Várival. Aki rányúlt a labdára és azonnal elindította a csavart. A mozdulat elejét veszítette el az orosz kapus, Maximov, mert amikor visszafordult Várira, már elindult a labda, ami ráadásul nagyon fura helyen pattant meg, a kaputól úgy másfél méterre. A kapusok nagyon kevés olyan lövést kapnak, amikor a labda nem közvetlenül előttük pattan le valahol, hanem messzebb. Nem is tudják, hová pattan onnan, mert egyszerűen nincsenek hozzászokva. Ez egy csodálatos, egészen döbbenetes gól volt. Ez volt a lélektani gát áttörése, ott vége volt a történetnek. Ha a Vári be tudja csavarni 11 méterről, akkor mit izgulunk, gyerekek? Arra már senki nem emlékszik, hogy Kósznak több nagy védése volt az elején, ő és Benedek vitték a hátukon a csapatot az első hét percben."

Lévai Balázs: "Leplezetlen Varga Dumi-hívő vagyok" | Hosszabbítás

Tesis a világ című sorozatunk hatodik részében az ismertséget a televíziós műsoraival (Fogadóóra, Záróra, a Nagy Könyv, Bestseller, Dob+Basszus, Nyugat 100, a Lévai Kislexikon, Mindentudás Egyeteme) szerző műsorvezető, újságíró és televíziós műsorkészítő, t elevíziós és dokumentumfilm-rendező, korábban általános iskolai tanár, Kiss Gergő 2014-es könyvbemutatóján te voltál a moderátor.

Vári Attila (6) a 2004-es, athéni olimpián

Reméljük, látjuk jellegzetes gólörömét!

A férfi 40+-os korosztály versenyei az alábbi négy csoportban zajlanak:

A-csoport: Pampas (argentin), WC Somovi (szerb), Triangle Water Polo (amerikai)

B-csoport: Millennium (magyar), Pallanuoto Milano A.S. Dilett (olasz), Galatasaray (török)

C-csoport: Masters Rio Waterpolo Club (brazil), OSC Senior (magyar), Belarus Master (fehérorosz), Sport Club Brenntag (román)

D-csoport: Water Polo Dinamo Kijev (ukrán), Oázis SC (magyar), St. Petersburg (orosz), Darkside (amerikai)

A Millennium csoportmérkőzései:

Augusztus 7., hétfő, 19 óra: Millennium HUN-Galatasaray

Augusztus 8., kedd, 19 óra: Millennium HUN-Pallanuoto Milano

A DigiSport a Millennium csapat valamennyi mérkőzését élőben közvetíti.

A 40+-os kategóriában sok ismerős névvel találkozhatunk: az Oázis SC-ben dr. Zlinszky Jánossal, a BENU igazgatósági tagjával, akit az Ybl-ben láthattunk védeni, valamint a 95-ben junior világbajnokságot nyerő Regős Áronnal és Tiba Péterrel is. A Galatasarayban pólózik majd a kétszeres Európa-bajnok Vincze Balázs, a román SC Brenntagban az egy idényt a Honvédban töltő Andrei Iosep. Az orosz St. Peteresburg együttesében két sydney-i olimpiai ezüstérmes, Sergei Garbuzov és Irek Zinnurov is helyet kapott, alig várjuk, hogy Vári Attilával találkozzanak a vízben!

Vízilabda: Brenda Villa, Vincze Balázs, Tóth Frank, Sudár Attila is indul a vb-n, 80 éves korrekorder

Hivatalossá váltak a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornájának csapatnévsorai. A főszereplők a sportágért eredményektől függetlenül rajongó, (fél)amatőr játékosok, akik energiát, pénzt és időt nem sajnálva hódolnak a vízilabdának, de mellettük azért akad egy-két nagyobb név is a Millennium kizárólag olimpiai bajnokokat felvonultató csapata mellett is.