Kell egy csapat - mantrázza Vad Lajos, az OSC és a magyar vízilabda Minarik Edéje

shadow

Hétfő délután sajtótájékoztató keretében mutatta be új csapatát az OSC, mely az elmúlt négy évben talán most rakta össze legkomplettebb csapatát. Az új együttes új vezetőedzőt is kapott Vad Lajos személyében, aki minden bizonnyal még soha nem dolgozott ilyen erős játékoskerettel. Vele beszélgettünk az új kihívásról.

Vad Lajos áprilisban jelentette be, hogy távozik a Honvéd vezetőedzői posztjáról. A jelenlegi mezőnyben a Vasasnál dolgozó Földi László után ő töltötte a második legtöbb időt edzőként ugyanannál a klubnál, tíz évet. A Honvédnál töltött egy évtizede során megjárták a Bajnokok Ligája csoportkörét, a LEN-kupában pedig elődöntőbe jutott vele a klub 2011-ben. Vezetésével bajnoki bronzérmesek voltak 2009-ben, olyan játékosokkal a csapatban, mint Molnár Tamás, Vári Attila, vagy Gergely István. 2010-ben óriási meglepetésre legyőzték az előzetesen esélyesebbnek vélt Egert a Magyar Kupa döntőjében, és egy év múlva is MK-finálét játszottak, ahol sokáig emlékezetes mérkőzésen kaptak ki 9-8-ra a Szegedtől.

Tíz év után távozik a Honvéd és a becenevek mestere, Vad Lajos | Hosszabbítás

Szerda délután jött a hír, a szezon végeztével tíz év után távozik posztjáról Vad Lajos, a férfi vízilabda OB I-ben szereplő RacioNet-Honvéd vezetőedzője. Szubjektív, kevésbé szakmai jellegű portrénk az élvonal egyik legszínesebb egyéniségéről, akivel kapcsolatban összegyűjtöttük kedvenc anekdotáinkat, aranyköpéseit és kérésünkre Szivós Márton is beszélt róla. "Mit csinálsz, fiam? Gyere ki!"

Úgy volt, hogy Vad mester marad a Honvédnál, a szakmai igazgatói posztot ajánlották fel neki, de közben befutott az OSC vonzó ajánlata és végül arra mondott igent. Az OSC még júniusban, a Világliga budapesti Szuperdöntője alatt egy sajtóközleményben jelentette be nívós igazolásait - Branislav Mitrovic, Hárai Balázs, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Lévai Márton, Aleksa Ukropina - és azt is, hogy ő lesz a csapat új vezetőedzője.

Az OSC egy este fél 11-kor kiadott közleményben jelentette be új, bajnoki címre is esélyes csapatát | Hosszabbítás

A négy legerősebb magyar OB I-es férfi vízilabdaklub közül utolsóként a negyedik helyen végző OSC hirdette ki következő évi keretét. A budapesti Világliga Szuperdöntő hetében, egy csütörtök este 22:30-kor kiadott közleményben. Az OSC-nél nagyon adnak a külső kommunikációra. A bronzérmes Eger egyesével adott hírt profi módon az egyesület új igazolásairól, majd a szezon végén elsőként jelentette be jövő évi teljes keretét.

A klub hétfő délután mutatta be új játékosait és Vad Lajost is. Aznapi cikkünkben mi is beszámoltunk a sajtótájékoztatóról, közöltük a Debrecenből érkező Lévai Márton, az Egerből igazolt Kovács Gergő - mindketten voltak a Honvédban Vad Lajos játékosai - és az egyik őstag, a Bundschuh Erikkel és Drasko Brguljannal négy éve Újbudán pólózó Salamon Ferenc nyilatkozatát. Ahogy jeleztük, Vad Lajos mondandóját egy külön cikkben adjuk közre.

"Új varázsa, szaga van az OSC-nek, mint amikor egy új autóba ülsz be" | Hosszabbítás

Az előző szezonban bajnoki negyedik helyezett A-Híd-OSC-Újbuda hétfő délután sajtótájékoztató keretében mutatta be új keretét, vezetőedzőjét, hét igazolása közül hatot. Kiderült, hogy az Egerből érkező világbajnok center, Hárai Balázs lett az új csapatkapitány. Helyszíni tudósításunk Lévai Márton, Kovács Gergő és Salamon Ferenc nyilatkozatával.

Talán Gerendás György mondta, de lehet, hogy inkább éppen Vad Lajos, hogy egyszer szeretne egy olyan csapatot is irányítani, amit aláraknak, amiben hemzsegnek a jobbnál jobb játékosok. A szakember közel két évtizedes tréneri pályafutása során ezt most történik vele először, hiszen a játékoskeret már azelőtt kialakult, hogy ő a XI. kerületiekhez szerződött volna.

"Igen, ez abszolút így van, ez eddig nem adatott meg, most igen, kibekkeltem." - kezdte mondandóját Vad Lajos

2000-ben, 35 évesen meglepetésre bajnoki címig kormányozta a Ferencvárost, talán most áll hozzá a legközelebb azóta, hogy újra esélye legyen az OB I-es aranyéremre. Ahogy mindig, úgy most is a csapat fontosságát hangsúlyozza, a magyar póló Minarik Edéjeként.

"A játékosállományt és a magyar bajnokságot látva mondhatjuk, hogy igen, de amikor a Fradival nyertem, akkor az ötödik helyre aposztrofáltak minket, amikor a Honvéddal nyertem, akkor is. Nehéz ezt megmondani. Nem nevek alapján szoktak osztani érmeket. Csapatként kell jól működni és egy egész szezont kell végig húzni. Sok minden bejöhet, negatív és pozitív dolog egyaránt. Egy csapat életében nem mindegy, hogy mikor van lejtmenet vagy éppen a hullám taraján ülsz. Nem mindegy."

Vad Lajos és új csapataFotó: OSC/Facebook

A Honvéddal többször is borsot törtek az OSC orra alá a bajnokságban Vad Lajosék, a Kondorosi úton - éppen Kovács Gergő vezérletével - és a Kőér utcában is legyőzték már jóval esélyesebb ellenfelüket. Tavaly például az újbudaiak felett aratott 12-6-os kiütéssel kezdték az OB I-et Szivós Mártonék. Talán ez is benne van abban, hogy őt választották az OSC vezetői.

"A Honvéddal most nem vagyunk egy csoportban. Már, hogy az OSC örömére (mondja nevetve - a szerk.) Hiszek abban, hogy kizárólag csapatként tudsz bármi elérni, ez volt a hitvallásom a Fradinál és a Honvédnál is, ezt szeretném áthozni ide is. Úgy érzem, hogy nagyon jó szellemiségű a társaság, ez a hétköznapokon is látszik. Nagyképűség nélkül mondom, hogy az edző mindig meghatározza, hogy milyen a közeg, hogyan éli meg a csapat a mindennapokat, hogy a játékosok hogy küzdenek egymásért. Azt is elmondtam, mindenki tudhatja, hogy nem dicsérek meg senki azért, mert hajt. A magyar vízilabdának az lenne a szégyene, ha ezért elkezdenénk dicsérni játékosokat, ez az alapja az egésznek, ebből jön tovább a teljesítmény."

Hárai Balázzsal - az OSC új csapatkapitányával -, Kovács Gergővel, Lévai Mártonnal, Salamon Ferenccel és Tóth Mártonnal is együtt dolgozott Vad Lajos a Honvédnál, ez már jó alapot adhat a közös munkának. Ráadásul az edzői stábból Kósz Zoltán volt annak az FTC-nek a kapusa, amellyel 2000-ben bajnok lett Vad mester. Kovács-Csatlós Róbert pedig szintén a Honvédban volt korábban a játékosa. Ha jobban belegondolunk, kinevezett másodedzője soha nem volt még Vadnak, bár sokan - Tóth Imre, Gergely István, Steinmetz Barnabás - segítették a munkáját a parton. 

"Soha nem volt még segítőm, itt pedig nagyon jó az edzői kar, óriási terhet vesznek le a vállamról. Nem szeretek időt húzni, azt szeretem, ha pörög az edzés, és ebben maximálisan segítenek ők ebben, folyamatosan minőségi munka van."

Vad_Lajos_sajttáj.jpg Vad Lajos a hétfői sajtótájékoztatónFotó: OSC/Facebook

A Ferencváros szinten tartotta bajnokcsapatát, Aaron Younger például óriási erősítés, így talán a címvédő tűnik az idei bajnokság legnagyobb esélyesének. Az Eger alaposan megváltozott, és a hevesiek nem erősödtek, talán a szintén edzőt váltó Szolnokkal harcolhat az új OSC a döntőért. Vad Lajos még egy riválist említ, amely klubbal ráadásul egy csoportban vannak az OB I-ben.

"Jó csapat leszünk. Úgy érzem, hogy eddig is jó csapataim voltak, mindig. Volt olyan, hogy kikaptunk, meg minden. Szégyenkeznünk is kellett, de rendszerint akkor is tudtunk erőt dominálni. A Fradi a magyar bajnok, ne is ragozzuk tovább. Egyet viszont mindenki elfelejt, az pedig a Miskolc. Nagyon jól összerakott gárda, és ahogy láttam, ők is mint csapat tudtak dominálni és elérni eredményeket. Ne írjuk le őket, oda fognak vakargatni mindenhova, nem fogják olcsón adni a bőrüket. Reális, amit mondasz, oké, de nem szeretek olyan célokat kitűzni, hogy mondjuk legyünk negyedikek. Az egy óriási becsapás lenne. Azt mondom, hogy próbáljunk meg minél előrébb végezni, próbáljunk meg egymás szemébe nézni minden mérkőzés után, és akkor nem lehet baj."