"Két és fél, három méteren a fizetett statiszták állnak"

shadow

Nagy vihart kavartak a Hosszabbítás és a VLV múlt heti cikkei, melyet a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján még mindig olvasható, a Szakmai Testület beszámolója alapján írtunk. Az ott olvasottak szerint két szabálytalannak tűnő gól is született az OSC-Canottieri Napoli Bajnokok Ligája-selejtezőn az olaszok részéről. Akkor úgy tűnt, olyan szabálymódosítás történt a sportágban, amiről a vízilabda magyar irányítóit, a klubokat, a szövetségi kapitányt nem értesítették. Ezt tette szóvá az ülésen Märcz Tamás szövetségi kapitány és elődje, Benedek Tibor is. A reform létrejöttét még cikkeink megjelenésének napján cáfolta a MVLSZ alelnöke, a LEN TWPC és a FINA TWPC tagja, Molnár Tamás.

Az OSC BL-meccse után derült ki, hogy változott a vízilabdás szabály | Hosszabbítás

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, az OSC a Marseille mögött második helyen jutott tovább a férfi vízilabda Bajnokok Ligája második, hazai medencében rendezett selejtezőköréből. A görög Glyfada és az olasz Napoli ellen remekeltek a XI. kerületiek, a franciákkal szemben viszont nagyon rosszul, 0-4-gyel kezdték a meccset, végül 8-7-re kikaptak.

A DigiSport azóta megszólaltatta Molnár Pétert, nemzetközi téren is az egyik legfoglalkoztatottabb magyar játékvezetőt, aki a riói olimpia férfi döntőjén, és az idei budapesti világbajnokságon is bíráskodott. Szerencsétlen eseménynek nevezte a történteket, aminek az lehet a következménye, hogy "a csapataink nem tudják, mire készüljenek, attól tartanak, hogy ha kimennek a következő nemzetközi tornára, ott ugyanúgy be fogják fújni." Molnár Péter az OSC-Napoli meccs ominózus esetét elemezve kritizálta játékvezető kollégái helyezkedését, "a játékvezető rossz helyen áll. A magyar bíróknak elmondjuk, hogy öt méteren vagy két méteren helyezkedjenek. Két és fél, három méteren a fizetett statiszták állnak. Így nem tudja meggyőződéssel megítélni, hogy a kiállítás öt méteren belül vagy kívül volt."

Vagyis bírói hibáról lehet szó, amit esetleg a szerb delegátus próbált menteni azzal az érvvel, hogy szabálymódosítás történt. A helyzet ezek szerint az, hogy önkényes szabálymódosításról van szó, nem pedig hivatalos reformról.