Kik pótolhatják Varga Déneséket a pólóválogatottban?

shadow

Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket.

Szakértőnk, Szabó Zoltán ezt mondta nekünk a budapesti világbajnokság döntője után:

"A feladat adva van, abban biztosak lehetünk, hogy a következő világversenyre, az Európa-bajnokságra az várható, hogy már ehhez a vb-hez képest is kicserélődnek más csapatok és mi is. Nekünk azt kell tudni elérni, hogy ezek a cserék a mi javunkra eredményezzenek bármilyen változást. Nehéz lesz, ha most a hasunkra ütünk és azt mondjuk, hogy kikerül ebből a keretből Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, akár még Varga Dénes és Hárai Balázs is, akkor most nagyon nehezen tudnánk öt játékost megnevezni a junior válogatottból, vagy bármilyen más forrásból, aki ugyanezt a teljesítményt be tudná tenni azonnal a válogatottba. Ez nem mostani jelenség, már évek óta így van, egyébként, de most megint nyilván terítékre fog kerülni." 

"Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?" | Hosszabbítás

Szűk hét hónapnyi közös munka után Märcz Tamás ezüstéremig vezette a magyar férfi vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes vb-n. Egyetlen elrontott mérkőzéssel, a döntővel ért véget a nagy budapesti kaland. Értékelésünk.

Koruk alapján tényleg könnyen elképzelhető, hogy az egyaránt 33 éves, és minden bizonnyal az utolsó vb-jén szereplő Hosnyánszky Norbert és Decker Ádám, valamint a vb-ezüstérmes csapat körelnöke, a 34 esztendős Gór-Nagy Miklós is azt mondja a közeljövőben, hogy számunkra ennyi volt a válogatottbeli szereplés, mindent köszönünk!

Ahogy azt már korábban és többször is leírtuk, egyértelműen Märcz Tamásnak, a modern kori Kőműves Kelemennek van az elmúlt 20 év szövetségi kapitányai közül a legnehezebb dolga. Úgy vágott neki a munkának januárban, hogy nem volt már a nemzeti együttesben a visszavonulását még tavaly bejelentő páros, Szivós Márton és Kis Gábor, nem postáztak meghívót a februári Volvo-kupára Gór-Nagy Miklósnak, Madaras Norbertnek, pihenőt kapott Varga Dénes és Dániel, Hárai Balázs és Nagy Viktor is. Hírmondónak Hosnyánszky Norbert maradt az olimpiai bajnokok közül az év elején, a négy évvel ezelőtti vb-győztes csapatból pedig Hosin kívül Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Attila és Ádám, valamint Vámos Márton kapott lehetőséget a Tüskében. Vagyis a legjobbak közül többen is távolmaradtak, és a hátország közel sem olyan erős, mint volt 20 vagy négy éve.

Azóta Varga Dániel is lemondta a válogatottságot, majd a budapesti vb után csatlakozott hozzá öccse, Dénes, aki egyben utódja is volt a válogatott csapatkapitányi posztján.

Varga Dániel: „Olyan ez a 12 válogatott év, mint az életem" | Hosszabbítás

Varga Dániel márciusban egy közleményben jelentette be, hogy többé nem szerepel a magyar vízilabda-válogatottban. Az olimpiai és világbajnok pólós akkor azt írta, hogy a klubszezon végéig nem szeretne nyilatkozni ezzel kapcsolatban. Mi is megvártuk ezt a határidőt, majd interjút kértünk a Ferencváros Európa-kupa-győztes klasszisától.

Tehát Rio óta nem számolhatunk már Szivós Mártonnal, Kis Gáborral, Varga Dániellel és Varga Dénessel sem. Négy nettó világklasszis. Plusz ott van még a 37 éves Madaras Norbert, aki az Európa-kupa-győztes FTC-ben még vállal egy évet. Ha ehhez a névsorhoz hozzávesszük Hosnyánszkyt, Decker Ádámot és Gór-Nagyot, és esetleg a még csak 30 éves, de centerként irtózatos terhelésnek kitett Hárait is, oszlopai nélkül maradna a nemzeti együttes.

Szabó Zoltán így folytatta a vb-döntő utáni értékelését, ő már akkor távlatokban gondolkodott.

"Tehát három év feladata lesz, és azt mondanám, hogy most nagyon komolyan mély vízbe kell dobni embereket, hogy három év alatt följöjjenek a felszínre. És majd 2020-ra, amikor megint egy olyan évnek nézünk majd elébe, amikor Eb lesz itthon és olimpia lesz Pokióban, Fushimisiéket meg kell látogatni és ott le kell tenni az asztalra a Macskafogó tervrajzát, a prof szakállából ki kell szedni a mikrofilmet. Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is? Óriási feladat lesz, de most egy dolgot, azt hiszem, el kell felejteni: ebből a világbajnoki helyezésből kiindulva a következő Európa-bajnokságon túl sokat várni ettől a csapattól. A csapatépítés a fontosabb, és három évben kell gondolkodni. Ha majd 2020-ban megint itt sétálunk a Margit-hídon – ahol most ezt az értékelést készítjük -, remélhetőleg arról fogunk beszélgetni, hogy milyen jól sikerült ez a három év, és arany lett az ezüstből."

Azt gyorsan le kell szögeznünk, hogy a kimaradókkal, visszavonulókkal egyenértékű játékos nincs a hátországban. Hosnyánszky és Varga Dumi esetében a világon sehol sincs olyan pólós, aki egy egy az egyben tudná őket pótolni. Hol vannak már azok az idők, amikor Kemény Dénes 1997-ben hét játékost szívbaj nélkül emelt át édesapja utánpótlás-válogatottjából a felnőttek közé? Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú és Vári Attila beválogatása nyerő húzás volt tőle, rögtön megnyerte velük - veretlenül - a '97-es sevillai Európa-bajnokságot.

Vagy amikor ugyanő egyszer csak előhúzta a cilinderéből a fehér nyulat a korosztályos válogatottakból kimaradó, és így a ranglétrát nem végigjáró Biros Pétert, aki aztán újoncként öt gólt dobott az 1999-es firenzei Európa-bajnokság döntőjében és minden idők egyik legnagyobbja lett. De emlékezetes, igaz, ennél kisebbet szóló volt Erdélyi Balázs berobbanása a válogatottba, akit ugyan még Kemény Dénes dobott be a mélyvízbe, de aki négy év Amerikában tanulás után, 2014-ben, kiszorítva a világbajnok Bátori Bencét (akinek a helyére érkezett idén a nyáron az OSC-hez), robbant be négy góljával egy olaszok elleni felkészülési meccsen a Széchyben, a budapesti Eb-t megelőzően, és azóta is stabil tagja a szűk keretnek, az összes világversenyen ott volt.

Az alábbiakban kísérletet teszünk rá, hogy megnevezzük azokat a játékosokat, akik a közeljövőben szerepet kaphatnak Märcz Tamás csapatában. Három csoportra osztottuk a szóba jöhető pólósokat. Az első azoknak a nevét tartalmazza, akiket a szövetségi kapitány az elmúlt hét hónapban már kipróbált válogatott összetartásokon, felkészülési tornákon. Mivel Märcz az Universiade-kapitány is, és ő is hangsúlyozta, hogy onnan többen is bekerülhetnek a felnőttek közé, az egyetemi sportolóké a második halmaz, a harmadikat pedig az U20-as vb-4. válogatottból "kiöregedők" alkotják.

Märcz Tamással márciusban készítettünk nagyinterjút, ahol célzott arra, milyen ugródeszkát jelenthet az Universiade-válogatottban való szereplés.

"Nem számít se kor, sem az, hogy ki mikor volt legutóbb válogatott, az első számú cél most a vb. Onnantól viszont lehet már gondolkodni három évre előre. Biztos vagyok benne, hogy olyan Universiade-csapat lesz, amelynek több tagja bár az idei vb-n még nem szerepel, de a tokiói olimpiára jó eséllyel pályázhat. Szeretném, ha a játékosok látnák ezt a jövőképet. Ne azt érezze, hogy kimaradt, hanem azt, hogy abban az Universiade-csapatban van, amelyből kikerülhet a Tokióba utazó keret gerince."

Märcz Tamás: "az első számú cél most a vb" | Hosszabbítás

Märcz Tamás pályázatát december közepén hozta ki nyertesnek a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége, január 1-je óta ő a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Akkori cikkünkben Vincze Balázs nyilatkozta néhány éve, hogy már újpesti pólósként tudta, ha befejezi az aktív játékot, edzőként fog dolgozni, és szeretne szövetségi kapitány is lenni.

A bő vb-keretből kimaradók, illetve Märcz Tamás korábbi válogatottjai közül:

Bisztritsányi Dávid

Európa-bajnoki bronzérmes és kétszeres Universiade-győztes. Évek óta Decker Attilával meccsel a második kapushelyért, a belgrádi Eb-re és a trieszti olimpiai selejtezőre ő utazhatott, a riói olimpiára és a budapesti vb-re viszont Decker. Az OSC és az OB I egyik legmegbízhatóbb kapusa, aki a Bajnokok Ligájában is véd.

Jansik Dávid

A bekkposzt talán legfőbb várományosa, aki az utolsó rostán esett ki a vb előtt. Végigcsinálta a nyári felkészülést a válogatottal, ahogy korábban Benedek Tibor is többször behívta őt a keretbe. Világversenyen még nem járt a Szolnokkal az idén mindent megnyerő védő. 26 éves, így a kellő tapasztalata is megvan, a Tisza-partiakkal az elmúlt három évben megjárta mindhárom Bajnokok Ligája Final Sixet, az összes klasszis centerrel találkozott.

Bátori Bence

A vb-keret júliusi kihirdetésekor ezt írtuk róla: "Ennek a döntésnek Bátori Bence lett a legnagyobb vesztese. A 2013-ban világbajnoki címet szerző kapásszélső Barcelona óta csak a 2014-es, kazahtsztáni Világkupa-döntőn és a tavalyi, belgrádi Európa-bajnokságon kapott lehetőséget világversenyen, így elég erős volt benne a bizonyítási vágy. Az OSC-ben az elmúlt három évben élete legjobb szezonjait produkálta, házi gólkirály, vezéregyéniség volt, aki védekezésben is egyre jobb teljesítményt nyújtott. Úgy gondoltuk, eljött az ő ideje a válogatottban is, talán Bátori is így volt ezzel. főleg, hogy Szivós Márton és Varga Dániel sem válogatott már." Kovács Gergővel - és Török Bélával - harcolhat Varga Dénes helyéért.

Salamon Ferenc

Decker Attilával, Varga Dénessel és Hárai Balázzsal együtt nyert junior világbajnokságot tíz éve, 2007-ben. Alapembere az OSC-nek, a válogatottal viszont nincs szerencséje. A 2015-ös Világliga-döntő kivételével nem jutott szerephez felnőtt világversenyen, nem kapott lehetőséget a bizonyításra, így nem is tudta magát megmutatni. Novemberben már 29 éves lesz.

Fülöp Bence

Több poszton, de főleg kapásoldalon vethető be. A Szolnokban egyre hangsúlyosabb szerepet kap, a Volvo-kupán is bizonyíthatott. Varga Dénes FTC-hez igazolásával még több időt tölthet a vízben klubjában.

Bedő Krisztián

"Kis Gábor és Hárai Balázs mögött azért látni némi űrt... Bedő Krisztián nem fejlődött annyit, mint fejlődhetett volna." - ezt Horkai György mondta. Bedő Krisztián a BVSC-ben tűnt fel még Dabrowski Norbert edzősége alatt, 2013-ban 20 évesen lett felnőtt világbajnok. Egerben nagyon jó helyen van, Hárai Balázs mellett.

Az Universiade-válogatottból:

Lévai Márton

Nagy Viktor mögött eséllyel pályázik a kapusposztra. Talán, ha nem Debrecenben, hanem egy nemzetközi kupában is induló klubban játszana, ott lenne világbajnok társa mögött a szűk keretben (bár Decker Attila is az OB I kilencedik helyén végző Honvédból lehetett ott a budapesti vb-n). A 25 éves hálóőr sokat tanulhatott Gergely Istvántól a Honvédban, nagy jövő állhat előtte. A Volvo-kupán két meccsen is védett, Montenegró ellen ő volt a csapatunk legjobbja.

Kovács Gergő

Sokat írtunk már róla ezen a felületen, az egyik kedvencünk még a KSI-s időkből. 2016 márciusában egy hosszabb cikkben méltattuk erényeit, pazar őszt produkált akkor a Honvédban. Majd Egerbe szerződött, ahol a Bajnokok Ligájában pallérozódhatott tovább.

Csillag születik | Hosszabbítás

A keddi Honvéd-Eger mérkőzés - nem mellesleg dr. Kiss Gergely 500. OB I-es találkozója - (11-11) a férfi vízilabda OB I idei szezonjának egyik legjobb meccse volt. A kupagyőztes hevesiek 5-2-re is vezettek, de az egészen elképesztő formában játszó Kovács Gergő zsinórban szerzett öt (!) góljával 7-6-ra átvették a vezetést.

Idén februárban a Volvo-kupán debütált a felnőtt válogatottban, a Tüskeuszodában készítettünk is vele egy interjút.

Ő lehet az új Kásás Tamás? | Hosszabbítás

"Meggyőződésünk, hogy Szivós Márton válogatottbeli visszavonulása után Manhercz Krisztián mellett Kovács Geri fog harcolni az egyik kapásoldali helyért a nemzeti együttesben." - írtuk 2015 őszén, amikor a Ráúszás-blog (vagyis e sorok írója) Kovács Gergőt választotta az őszi szezon legjobb fiatal játékosának.

Varga Dénes posztján szerepel, minden bizonnyal ő fog Bátori Bencével harcolni a kapásoldali helyért. Védekezésben és támadásban is kiemelkedő teljesítményre képes, sokoldalúsága, gyorsasága, ütemérzéke, lábtempója, anticipációs képessége, látványos labdaszerzései, technikai repertoárja (egy 2015. októberi FTC-Honvéd meccsen két esernyőcselt (!) is bemutatott egy támadáson belül) és pókerarca Kásás Tamásra emlékeztet minket

"És közben csendesen megjegyzem, nekem az, hogy Kovács Gergő nem került be Märcz Tamás vb-keretébe, pontosan ugyanolyan kudarc, mint hogy nem tudtunk döntőt játszani a final sixen. És nem vigasztal semmilyen magyarázat, például az, hogy még nem eléggé rutinos. Akkor lett volna számomra ez a szezon tökéletes, ha a bajnoki döntőben el tudunk menni a végletekig (mint tavaly), ha döntőbe jutunk a final sixen és ha Kovács Gergő válogatott. Na, akkor azt mondtam volna, hogy elégedett vagyok." - mondta Kovács Gergő egri edzője, Dabrowski Norbert a vlv-nek adott júniusi interjújában.

Az egri edzővel együtt valljuk, hogy "a tokiói olimpián a magyar válogatott egyik meghatározó embere lesz."

Lőrincz Bálint

16 esztendős kora óta játszik az OB I-ben, több poszton is bevethető az Eger 23 éves pólósa. Mindkét szélen jó teljesítményre képes, Benedek Tibor védőként próbálta ki a Világligában 2014 őszén, mert gyors, jól fordul le. "Az Eger-Szolnok rangadó után hívott fel Benedek Tibi, s azt mondta, hogy nagyon jónak tartja a lóbámat, de ezt ki is kell használni, a kapusokkal jobban el kell hitetnem, hogy el is lövöm a labdát, nemcsak lóbálok. Vállalkozzak többet, meg, ha elölről fogom a centert, akkor is mindig tudjam, hogy hol a labda." - mondta erről a vlv-nek három éve.

Pohl Zoltán

Remek volt az utóbbi két szezonja a Ferencváros 22 éves bekkjének, uszodai pletykák szerint Benedek Tibor is figyelte, amikor még kapitány volt. Erről így Pohl nyilatkozott nekünk 2015 októberében az Európa-kupa megnyert, hétcsapatos budapesti selejtezőcsoportjának küzdelmei után: "Hallottam már róla korábban, hogy Benedek Tibor figyeli a játékomat, próbálok úgy bekkelni, hogy felfigyeljen rám.” Emberelőnyben is nagyon jól teljesít a kapufánál, hamarosan eljöhet az ő ideje. Märcz Tamás az Universiadén próbálja ki éppen.

A férfi U20-as vb-4. válogatottból:

Horkai György a nyári U20-as világbajnokság után elmondta a waterpolo.hu interjújában, hogy szerinte ki lehet ott ebből a csapatból előbb-utóbb a felnőtt válogatottban:

"Reménykedem, hogy többen is ott lesznek majd előbb vagy utóbb a felnőtt válogatottban. Manhercz Krisztián és Nagy Ádám már annak tekinthető, ugye. De itt van például Vogel Soma. Meggyőződésem, ő hamar ott lehet. Vagy ott van a két balkezes, Vadovics Viktor és Burián Gergő. A balkezesekkel amúgy mindig kicsit elfogultabb vagyok, de azt hiszem, ezt meg lehet bocsájtani nekem. Bennük is nagy perspektíva van. Ebből a csapatból így máris öt játékost említettünk." 

Vogel Soma

Az FTC egyik legjobbja volt az előző szezonban, 19 OB I-es meccsen és az Európa-kupa döntőjében is ő taposott a kapuban. 20 éves lett a nyáron, az áprilisi válogatott összetartásra őt is meghívta Märcz Tamás. U18-as világbajnok és immár Európa-kupa-győztes.

Märcz Tamás az FTC-s Vogel Somát is meghívta | Hosszabbítás

Märcz Tamás vasárnap délután kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott 14 tagú keretét az április összetartásra. A waterpolo.hu cikke szerint április 7-8. között kerül sor a nemzeti együttes következő összetartására. Az első nap délelőttjén a BVSC-vel vív edzőmérkőzést a válogatott, este pedig már Miskolcon, az OB I-es bajnokság egyik meglepetéscsapatával, a mezőny felsőházában szereplő helyi csapattal.

Burián Gergely

19 évesen a Vasas alapembere, a következő szezontól már nem csak egyetlen balkezese. Az OB I előző évadában 24 meccsen dobott 23 gólt, négy Magyar Kupa-mérkőzésen pedig kilencet. Vámos Márton személyében világklasszis szerepel ezen a poszton Märcz Tamás együttesében, mellette Zalánki Gergő játszott a budapesti vb-n és a riói olimpián. Hozzájuk csatlakozhatna Burián Gergely és Vadovics Viktor.

Nagy Ádám 

19 éves, de már többszörös válogatott. Benedek Tibor nagyon kedvelte a technikás bekk játékát, többször meghívta válogatott összetartásra, és nála szerepelt először a nemzeti csapatban. 2015 márciusában egy UVSE-OSC meccsen jegyeztük meg a nevét, akkor még a hazaiaknál szerepelt, és egy szenzációs csavart ejtéssel jelentkezett. Majd elvitte az OSC, ahol Vincze Balázstól tanulhatott sokat. OSC-s debütálása után nyilatkozott nekünk 2015 szeptemberében. A nyáron az OSC-től Miskolcra szerződött, ott biztosan több játéklehetőséget kap majd, mint Újbudán.

Manhercz Krisztián

Már a felnőttválogatott alapembere, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik. Varga Dénes hiányában még több játékperchez juthat a válogatottban, már bár így sem panaszkodhat. Szabó Zoltán mondta róla a Volvo-kupa után: "Amikor Manhercz Krisztián már olyan típusú játékosnak számít, aki hiányzik, ha nincs ott, akkor az jellemzi a helyzetet.”

Vadovics Viktor

A 19 éves balkezes az UVSE-ben nevelkedett, tavaly nyáron tette át a székhelyét Miskolcra, ahol mind a 27 OB I-es meccsen játszott, dobott 28 gólt. Edzője, Sike József így nyilatkozott róla idén májusban a vlv-n: "Éreztem a felelősségemet azokkal a játékosokkal szemben is, akik miattam igazoltak Miskolcra. Ilyen például Vadovics Viktor, akit 17 évesen karoltunk föl és megmondtam a szüleinek is: egyetlen célom van, hogy Viktor a válogatottban Benedek Tibor utódja legyen."