Újabb olimpiai bajnok pólós szünetelteti a válogatottságot

shadow

Kedden kiderült, hogy a válogatottságot egy éven át nem vállaló Varga Dénes mellett egy másik pekingi olimpiai bajnokra, Hosnyánszky Norbertre sem számíthat Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Szakértőnk, Szabó Zoltán ezt mondta nekünk a budapesti világbajnokság döntője utáni értékelésében:

“A feladat adva van, abban biztosak lehetünk, hogy a következő világversenyre, az Európa-bajnokságra az várható, hogy már ehhez a vb-hez képest is kicserélődnek más csapatok és mi is. Nekünk azt kell tudni elérni, hogy ezek a cserék a mi javunkra eredményezzenek bármilyen változást. Nehéz lesz, ha most a hasunkra ütünk és azt mondjuk, hogy kikerül ebből a keretből Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, akár még Varga Dénes és Hárai Balázs is, akkor most nagyon nehezen tudnánk öt játékost megnevezni a junior válogatottból, vagy bármilyen más forrásból, aki ugyanezt a teljesítményt be tudná tenni azonnal a válogatottba. Ez nem mostani jelenség, már évek óta így van, egyébként, de most megint nyilván terítékre fog kerülni.” 

"Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?" | Hosszabbítás

Szűk hét hónapnyi közös munka után Märcz Tamás ezüstéremig vezette a magyar férfi vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes vb-n. Egyetlen elrontott mérkőzéssel, a döntővel ért véget a nagy budapesti kaland. Értékelésünk.

Ahogy akkor írtuk, koruk alapján tényleg könnyen elképzelhető, hogy az egyaránt 33 éves, és minden bizonnyal az utolsó vb-jén szereplő Hosnyánszky Norbert és Decker Ádám, valamint a vb-ezüstérmes csapat körelnöke, a 34 esztendős Gór-Nagy Miklós is azt mondja a közeljövőben, hogy számunkra ennyi volt a válogatottbeli szereplés, mindent köszönünk!

Augusztus közepén Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Akkor azt írtuk, nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Október végéig kibekkeltük más játékos hasonló témájú bejelentése nélkül, amikor most olvashattunk Hosnyánszky szándékairól.

Märcz Tamás kedden értékelte a waterpolo.hu-n a fiatalokkal zajló válogatott keretedzéseket. Nyilatkozatának legfontosabb része azonban nem erről, hanem arról szól, hogy Varga Dénes után Hosnyánszky Norbert is jelezte neki, 2018-ban nem kíván szerepelni a nemzeti együttesben:

"Egy héttel ezelőtt Egerben jártam, hol több játékossal is négyszemközt beszélgettem. Közülük Hosnyánszky Norbert jelezte, hogy a 2018-as évben biztosan nem szeretne játszani a válogatottban, de ha a későbbiekben szükség lesz a játékára, a következő években szívesen egyeztet a folytatásról. Jelen pillanatban mással kapcsolatban nem tudok semmilyen végleges döntésről beszámolni.” 

A válogatottságukat szüneteltető pólósokkal egyenértékű játékos sajnos nincs a talonban. Hosnyánszky és Varga Dumi esetében a világon sehol sincs olyan pólós, aki egy egy az egyben tudná őket pótolni. Kemény Dénes 1997-ben hét játékost még simán emelhetett át édesapja utánpótlás-válogatottjából a felnőttek közé, ilyen merítési lehetősége most egyáltalán nincs Märcz Tamásnak. 20 éve Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú és Vári Attila beválogatása nyerő húzás volt Keménytől, rögtön megnyerte velük – veretlenül – a ’97-es sevillai Európa-bajnokságot. Märcz óriási bravúrral egy átalakított csapattal lett hazai medencében vb-ezüstérmes, a jövő nyár barcelonai Eb-n viszont ebből a gárdából Varga Dumi és Hosnyánszky biztos nem lesz ott.

Ezzel háromra csökken a nemzeti csapatban játszó világklasszisok száma, már csak Hárai Balázs, Vámos Márton és Nagy Viktor nevezhető annak. Amit még fájóbb leírni, hogy kettejük - Dumi és Hosi - nélkül már nem nem lesz olimpiai bajnok tagja a jelen válogatottjának, hiába, Peking és 2008 már kilenc esztendeje volt. Kis Gábor még a riói olimpiai után intett búcsút, nincs már Madaras Norbert, és idén tavasszal Varga Dániel is lemondta a válogatottságot. Tavaly az egyik legkomplexebb pólós, a világbajnok Szivós Márton is így tett, ezeknek a vízilabdázóknak a hiányát minden válogatott megszenvedné.

A 2005 óta válogatott Hosnyánszkynak ráadásul védekezésben és támadásban, fazonszabászként is kulcsszerepe volt a válogatottban. Ezt írtuk róla a vb utáni értékelésünkben:

"Elképesztően jól teljesített az egész világbajnokságon, nekünk az ő játéka tetszett a legjobban. Nyolcszor volt eredményes, közte a görögök elleni elődöntőn szerzett szédületes csavarjával, amivel 2-1-nél először vezettünk. Kiosztott kilenc gólpasszt, és volt öt labdaszerzése is. Varga Dénessel együtt irányította, mozgatta a mieink támadójátékát, védekezésben pedig óriási volt, mint mindig. Lehet, hogy 33 évesen ez volt az utolsó világversenye a válogatottban. Ha így lenne, nagyon sajnálnánk, mert pótolhatatlan klasszis."

Még augusztusban összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket. Nincs velük egyenértékű ember, de ez nem is várható el a fiataloktól. Akkor kimaradt a névsorból - human error - Jansik Szilárd, akit láttunk az FTC mindhárom hazai Euro-kupa-selejtezőjén játszani, és nagyon tetszett, amit láttunk. Egyre jobb bekket faragnak a korábban kapáson szereplő, 23 éves játékosból, aki rendkívül mozgékony, gyors, jól lő, szívesen látnánk nemzeti sapkában is. Éppen a napokban tart keretedzést a kapitány, ahová csak fiatalokat hívott meg, posztjából és játékstílusából adódóan talán Nagy Ádám jöhetne még szóba Hosi helyén, de ő még csak 19 éves, kevés nemzetközi tapasztalattal.

Kik pótolhatják Varga Déneséket a pólóválogatottban? | Hosszabbítás

Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket.

Még egy fontos bejelentést tett Märcz Tamás a válogatott stábjával kapcsolatban: "Egyrészt nem változik, hiszen nem lesz új stáb tag a tavalyi évadhoz képest, másrészt igen, változik, hiszen kevesebben leszünk. Gerendás Györggyel eredetileg már úgy állapodtunk meg, hogy a világbajnokság végéig segíti a válogatott szakmai munkáját, ami miatt köszönetet mondok neki. Mint korábbi játékosra és volt edzőmre, mindig is példaképként néztem fel, most pedig fontos része volt a világbajnoki ezüstéremnek, rendkívül hasznos és nem utolsó sorban eredményes időszakot töltöttünk együtt.”

Gerendás György

Gerendásról még 2015 őszén írtunk hosszabban, amikor Benedek Tibor vette maga mellé a válogatottnál.

Gerendás megmutathatja, jó az öreg a háznál | Hosszabbítás

Október elsejétől az olimpiai bajnok Gerendás György, a Ferencváros szakmai igazgatója váltja Dabrowski Norbertet, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzőjét. Benedek Tibor csütörtöki bejelentését vizsgáltuk meg alapos múltidézéssel.

Az itt részletezett okok miatt még inkább meg kell becsülnünk a nyári világbajnoki ezüstérmet. Ahogy Szabó Zoli fogalmazott:

"Három év feladata lesz, és azt mondanám, hogy most nagyon komolyan mély vízbe kell dobni embereket, hogy három év alatt följöjjenek a felszínre. És majd 2020-ra, amikor megint egy olyan évnek nézünk majd elébe, amikor Eb lesz itthon és olimpia lesz Pokióban, Fushimisiéket meg kell látogatni és ott le kell tenni az asztalra a Macskafogó tervrajzát, a prof szakállából ki kell szedni a mikrofilmet. Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is? Óriási feladat lesz, de most egy dolgot, azt hiszem, el kell felejteni: ebből a világbajnoki helyezésből kiindulva a következő Európa-bajnokságon túl sokat várni ettől a csapattól. A csapatépítés a fontosabb, és három évben kell gondolkodni. Ha majd 2020-ban megint itt sétálunk a Margit-hídon – ahol most ezt az értékelést készítjük -, remélhetőleg arról fogunk beszélgetni, hogy milyen jól sikerült ez a három év, és arany lett az ezüstből."