Univerzális vízilabdázók kerestetnek Märcz Tamás válogatottjába

shadow

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn a DigiSport "Reggeli Start"című műsorában hosszabban beszélt az olimpiai csapatlatszám-csökkentés várható hatásairól. Mint ismeretes, a NOB döntése miatt a tokiói ötkarikás játékokon az eddigi 13 helyett már csak 11 játékos alkothat egy csapatot. Nagy gondokat hozhat ez minden gárdának és edzőnek, minél több univerzális pólós beépítésére van szükség a magyar válogatottba is. Ezt a helyzetet vizsgáltuk meg közelebbről.

Néhány éve Gór-Nagy Miklós meglepett minket egy fogas kérdéssel. Ki az az egy aktív magyar vízilabdázó, akiből 13 alkothatna egy erős válogatottat? Vagyis ki a leguniverzálisabb pólós, aki több poszton is - magas színvonalon - megállná a helyét? Sokat gondolkodtunk rajta, négy játékosra szűkült a névsorunk, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel és Varga Dénes szerepelt a shortlisten, végül Szivós Marcira esett a választásunk, nyilván az elfogultság is beszélt belőlünk, de ő az, akit közülük a legtöbb poszton el tudunk képzelni. A világbajnok 8-as kapásoldalon nyújtotta mindig is a legjobb teljesítményt, de tavaly például bekként szerepelt - remekül - a trieszti olimpiai selejtezőn, majd Rióban is. Második, beúszó centerként is megállja a helyét, azt pedig az idei Honvédban is láthatjuk, hogy a medence minden szegletében feltűnik, még mindig képes kevés pihenővel szinte végigjátszani egy meccset, védekezésben, labdaszerzésben is remek, egy az egyben bármelyik, vele szemben védekezőt megveri, és még mindig rendkívül gólerős.

Nos, Märcz Tamás is ilyen listákon gondolkodhat az elkövetkezendő három és fél évben. A NOB döntése szerint a tokiói olimpián már csak 11 pólós alkothat egy csapatot az eddigi 13 helyett. Előtérbe kerülhetnek a legkomplexebb játékosok olyanok helyett, akik csak egy poszton képesek klasszisteljesítményre.

Még júniusban mondta erről az alábbiakat a kapitány a vlv.hu-nak:

'A vízilabda gyorsul annyira, hogy közeledik egy olyan sportág felé, amelyben már szinte három teljes sor cseréje is kevés lenne. Mivel most éppen az ellenkező irányban indulunk el, egyes játékosnak meg kell próbálniuk teljes mérkőzéseket a vízben tölteni. Erre szerintem kevesen alkalmasak, valószínűleg előtérbe fognak kerülni azok, akiknek jó az állóképességük, gyorsak, a meccs nagy részében vízben tudnak lenni úgy, hogy képesek jó teljesítményre. Kicsit talán a fizikai felkészítés is átalakul, a dinamikus gyorsaságot minél hosszabb ideig kell tudni "leadni" a mérkőzések alatt, a "mackós" típusú játékosok háttérbe szorulnak. A latin vízilabdának kedvezhet ez, évek óta azon dolgoznak, hogy erősek legyenek, de a fürgeségükkel, gyorsaságukkal kompenzálni tudják a hátrányaikat.

Az univerzalitás egyébként is egyre inkább jellemző a mai vízilabdára, nyilván még inkább felértékelődnek majd azok a játékosok, akik több poszton is képesek jó teljesítményre. Komplex játékosok, "szuperatléták" felé megy a sport, ráadásul - mint mondtam - a nagy erőkifejtést minél hosszabb ideig kell bírni meccskörülmények között."

Ehhez hétfőn annyit tett hozzá Märcz Tamás, hogy "az biztos, hogy olyan játékosokra van szükség, akik lehetőleg nem sérülékenyek, bírják a terhelést és minél inkább univerzálisak. Elvárásokat is megfogalmazott a kapitány a válogatottba igyekvő játékosok felé. Úgy véli, hogy aki centerként szeretne a csapatba kerülni, annak jól kell védekeznie mezőnyben is. De igaz ez fordítva is, a mezőnyjátékosoknak centerfeladatokat is el kell látniuk, elsősorban a bekkeknek. Ezt Märcz szerint Decker Ádám tette a legjobban az utóbbi években, nem tudunk vele vitatkozni. Abban is igaza van, hogy kevés ilyen típusú játékos van a magyar mezőnyben.

Annyiban hasonlít a helyzet az athéni olimpia utáni állapothoz, hogy a 2005-ös montreali vb után Kemény Dénes nem használt többé állóbekket a válogatottban, a két kétszeres olimpiai bajnok védő, Steinmetz Barnabás és Vári Attila kiszorult a csapatból. Helyettük úszóbekkek léptek elő a sorban, Fodor Rajmund, Varga Dániel, Szivós Márton és Hosnyánszky Norbert szerepelt ezen a poszton. Varga Tamás is azért került be a pekingi csapatba, mert a védőmunkája mellett centerben is kiválóan lehetett használni, a délszlávokat ez meg is lepte alaposan. Benedek Tibor és Märcz Tamás is számított bekkekre, mindketten Decker Ádámot és Gór-Nagy Miklóst válogatták be a legtöbbször ezen a poszton. A létszámcsökkentésnek éppen ők eshetnek áldozatul, Tokióban minden bizonnyal egyikük sem lesz ott, annál is inkább, mert Decker 33, míg Gór-Nagy már 34 éves.

Ha már itt tartunk, ezért is lehet gondban Märcz kapitány, mert az előző két nagy generációban hemzsegtek a többfunkciós pólósok. Ilyen volt Varga Tamás, Varga Dániel, Szivós Márton és Hosnyánszky Norbert is, de még ide sorolnánk Tóth Mártont is. Ők - esetleg Tóthot kivéve - már nem válogatottak, így azon a gondon túl, hogy kik pótolhatják őket, felmerül az a probléma is, hogy a személyükön túl az univerzalitásuk is hiányozni fog, mert a merítésből nincs azonnal bevethető és őket egy az egyben pótolni képes fiatal a láthatáron. Nem beszélve Varga Dénes egyéves önkéntes pihenőjéről.

Ha bedobjuk Aleksandar Ivovic, Michaël Bodegas és Nikola Jaksic nevét, mindenki tudja, milyen típusú játékosokra gondolunk, akik a rivális válogatottakban kulcsemberek. Ivovic a világ talán legjobb bekkje, kivételes fizikai adottságokkal, védőként is gólerős. Bodegas centerben és védőként is kiemelkedő teljesítményre képes, szintén kiemelkedő fizikummal rendelkezik a francia-olasz. Jaksic pedig már 20 évesen lenyűgöző, pont azokkal a képességekkel rendelkezik, amiket Märcz is kiemelt. Kevés pihenővel tud lejátszani egy teljes meccset, megfogja a legjobb centereket is, ezt láthattuk a Szolnokkal vívott európai Szuperkupa-döntőn is, ahol Kis Gábort is megtartotta. A hazai Euro-kupa-selejtező három meccsén pedig a Fradi legeredményesebbje volt 11 góllal, védőként.

Egy Michaël Bodegashoz hasonló pólósnak örülnénk a magyar válogatottban is

Muszáj itt megemlítenünk kedvenc külföldi pólósunk, Felipe Perrone nevét is. A brazil-spanyol klasszis szerényebb fizikai adottságai ellenére bárkivel szemben érvényesülni tud a medencében. Védekezésben és támadásban is zseniális, igazi vezéregyéniség, aki simán a vízben tölt három negyedet egy meccsen. Bekkelni is tud, ami azzal a testmérettel és adottságokkal, amelyekkel ő rendelkezik, elképesztő teljesítmény tőle. Ő az élő bizonyíték, hogy bármi lehetséges a vízilabdában.

Felipe Perrone, a vízilabda brazil zsenije | Hosszabbítás

Receptre kellene felírni rosszkedv ellen, szerencsére játéka megcsodálásának lehetősége vény nélkül is kapható. K épességeiről és emberi tulajdonságairól a kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok Madaras Norbert, és a Bajnokok Ligája-, és Európa-kupa-győztes Szirányi Balázs is szuperlatívuszokban beszélt. Ő nem más, mint Felipe Perrone.

Märcz Tamásnak nem volt más választása ősszel, kísérletezésbe kezdett, ami jól látszik a budapesti vb utáni két válogatott keret összetételén is. Mint ahogy - nagyon helyesen - a távlatokban gondolkodás szándéka is a részéről. Ahogy hetedik éve majdnem mindig, úgy most is kedvenc szakértőnk, Szabó Zoltán véleményét vesszük alapul. Ezt az értékelést a vb-döntő éjszakáján adta nekünk, már nem először idézzük:

"A feladat adva van, abban biztosak lehetünk, hogy a következő világversenyre, az Európa-bajnokságra az várható, hogy már ehhez a vb-hez képest is kicserélődnek más csapatok és mi is. Nekünk azt kell tudni elérni, hogy ezek a cserék a mi javunkra eredményezzenek bármilyen változást. Nehéz lesz, ha most a hasunkra ütünk és azt mondjuk, hogy kikerül ebből a keretből Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, akár még Varga Dénes és Hárai Balázs is, akkor most nagyon nehezen tudnánk öt játékost megnevezni a junior válogatottból, vagy bármilyen más forrásból, aki ugyanezt a teljesítményt be tudná tenni azonnal a válogatottba.

Ez nem mostani jelenség, már évek óta így van, egyébként, de most megint nyilván terítékre fog kerülni. Tehát három év feladata lesz, és azt mondanám, hogy most nagyon komolyan mély vízbe kell dobni embereket, hogy három év alatt följöjjenek a felszínre. És majd 2020-ra, amikor megint egy olyan évnek nézünk majd elébe, amikor Eb lesz itthon és olimpia lesz Pokióban, Fushimisiéket meg kell látogatni és ott le kell tenni az asztalra a Macskafogó tervrajzát, a prof szakállából ki kell szedni a mikrofilmet. Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is? Óriási feladat lesz, de most egy dolgot, azt hiszem, el kell felejteni: ebből a világbajnoki helyezésből kiindulva a következő Európa-bajnokságon túl sokat várni ettől a csapattól. A csapatépítés a fontosabb, és három évben kell gondolkodni. Ha majd 2020-ban megint itt sétálunk a Margit-hídon – ahol most ezt az értékelést készítjük -, remélhetőleg arról fogunk beszélgetni, hogy milyen jól sikerült ez a három év, és arany lett az ezüstből."

Ennek jegyében tartott októberben és rendez novemberben is válogatott összetartást a kapitány. A mögöttünk hagyott hónapban 14 játékos kapott meghívót, az előttünk álló edzéseken 21 pólós vesz majd részt, már négy világbajnok is ott lesz, olimpiai bajnok viszont hosszú idő után egy sem. Kapusposzton a betonbiztos Nagy Viktor mellett Vogel Soma és Csoma Kristóf már nem először kap lehetőséget a bizonyításra, ezen a poszton nincs gond, a bőség zavarával küzdhetünk, a fiatalabb hálóőrök mellett Decker Attila, Bisztritsányi Dávid és Lévai Márton is bevetésre vár. Augusztusi nagyobb cikkünkben már közöltünk egy listát azon játékosokról, akik a következő három évben bekerülhetnek a nemzeti együttesbe.

Kik pótolhatják Varga Déneséket a pólóválogatottban? | Hosszabbítás

Varga Dénes a magyar férfi vízilabda-válogatott számára világbajnoki ezüstérmet hozó vizes vb után bejelentette, hogy jövő nyáron nem szerepel a nemzeti együttesben. Nem csak tőle várható hasonló ideiglenes vagy végleges visszavonulás. Összegyűjtöttük, kik pótolhatnák a válogatottnak esetlegesen búcsút intőket.

Jansik Szilárd lehet az egyik jolly joker

Jansik Szilárd

Akkori írásunkhoz a Ráúszás Facebook-oldalán az OSC rosszkéz-szélsője, Juhász Zsolt is hozzászólt, Jansik Szilárd nevét hiányolva. Ahogy Zsolt írta: "Tavaly a Fradi egyik legjobbja volt, bekkelt, gólokat lőtt, embert fogott a mezőnyben. A vízilabdába vetett energiái kivételesek..." Teljesen igaza volt Zsoltnak, azóta személyesen is megkövettük, egyszerűen kimaradt a szaknévsorból az általunk nagyon kedvelt FTC-pólós, human error.

A Fradi hazai Euro-kupa-selejtezőjének mindhárom meccsén láttuk őt játszani, és nagyon tetszett nekünk, amit nyújtott. Összefoglalónkban így írtunk a fiatalabb Jansik testvérről: "Jansik Szilárdból egyre jobb védőt faragnak klubjánál. Eleve ő az egész OB I-es mezőny egyik legmozgékonyabb pólósa, gyors, remekül lő, sokáig kapásoldalon számítottak rá, vagyis több poszton is bevethető, esetében is egyre inkább érik a válogatott meghívó. Mi például szívesen megnéznénk Török Béla helyén/helyett."

Ugyanahhoz a poszthoz Szabó Zoltán is hozzászólt, miszerint "először az Universiade szerb negyeddöntője fog segíteni a válaszban", a "Kik pótolhatják Varga Déneséket a válogatottban?" kérdésben. Zoli a szerb-magyar meccs vége után rögtön meg is írta újabb kommentjét: "Egy válasz lett ma! Jansik Szilárd. Aki 4 gólt tud lőni védőként a szerbeknek tétmeccsen, az rendben van!" Egyetértünk Zolival, bár információnk szerint Szilárd az eredeti posztján, kapásszélsőként szerepelt a tornán.

Ő tehát az első számú jelöltünk a multifunkcionális pólósok közül. Még csak 23 éves, de már 2012 óta szerepel az OB I-ben, a junior válogatott alapembere volt, megjárta Szegedet, nekünk már az ottani játéka is nagyon tetszett. Benedek Tibor meghívta őt edzeni kereten kívüliként 2013-ban, 18 esztendősen pedig már Világliga-meccsen is szerepelt a nemzeti együttesben. Majd az FTC-hez került, ahol az első évben gyengén teljesített, eltűnt. A második szezonjában kezdett feljönni, ekkor viszont nyaki porckorongsérv sújtotta, tavaly hat hónapot ki kellett hagynia, már a sérülése előtt átkerült kapásról a védelembe, azóta is ott szerepel, az előző évadot már ott játszotta végig. Erről részletesen beszélt a vlv.hu év eleji interjújában. A legfrissebb válogatott keretbe már ő is meghívót kapott, bátyjával, a szolnoki Dáviddal együtt. Megeshet, hogy egyikük ugyanarról a posztról fogja kiszorítani a másikat.

Török Béla a budapesti vb-döntőn

Török Béla

Tagja volt a vb-ezüstérmes csapatnak, pályájukban hasonló, hogy ő is kapáson kezdte, majd lett belőle bekk. Tagja volt a Szeged 2009-es LEN-kupa-győztes csapatának, gólt is szerzett a finálé hazai visszavágóján. Még azelőtt bemutatkozott Kemény Dénes válogatottjában, a 2010-es zágrábi Eb-n pedig már ott volt a magyar nemzeti együttesben.

2012-ben féléves eltiltást kapott, mert pozitív dopping tesztet produkált egy bajnokin (orvosi javaslatra szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszere szedésére előzetesen nem kért TUE engedélyt). Az év novemberében a Szeged úgy védte meg címét a Magyar Kupában a Szolnokkal szemben, hogy a mindent eldöntő gólt a hosszabbítás második felében az eltiltásából éppen ezen a hétvégén visszatérő Török – a később Szolnokra szerződő pólós – szerezte.

Egy évet játszott Szolnokon, 2014 óta a BVSC egyik legjobbja, itt faragtak belőle védőt. Szabó Zoltán még az idei BENU-kupa alatt azzal is érvelt nekünk földije beválogatása mellett, hogy már fiatalon eldöntött nagy meccset, a fizikai adottságai kiválóak, és a polivalenciája is előny. A vb-második magyar válogatott értékelésekor ezt írtuk róla: "Meglepetésre került be a keretbe, és nem is volt rossz. Meghálálta a kapitány bizalmát, pazar gólokat szerzett, összesen hármat, a döntőben is övé volt az egyik legszebb és legfontosabb találat. Ha javul a center elleni védekezésben, ott ragadhat a válogatottban." Igen jó korban van, 27 éves és élvezi a kapitány, Märcz Tamás bizalmát, a BVSC-ben neki is köszönhetően nyújtott stabil és jó játékot.

Fülöp Bence (szemben

Fülöp Bence

Több poszton - akár centerben, bekkben -, de főleg kapásoldalon vethető be a 26 esztendős pólós. Tagja volt a Vasas 2012-ben bajnok csapatának is, ahol az Eger elleni finálé mindent eldöntő harmadik meccsén, a telt házas Komjádiban, a harmadik negyed vége felé 5-6-nál pazarul ejtette át messziről a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltánt.

A Honvédban Vad Lajos sokat játszatta, onnan vitte el a Szolnok, ahol egyre hangsúlyosabb szerepet kap, a Volvo-kupán is bizonyíthatott az év elején. Varga Dénes FTC-hez igazolásával még több időt tölthet a vízben klubjában. A sportág legnagyobb alakjai – Varga Dumi, Andrija Prlainovic, Kis Gábor – között pallérozódik 2015 óta, az előző évadban mindent, többek között a Bajnokok Ligáját is megnyerte a Tisza-partiakkal.

Első körben ezt a hármast mondanánk, akik már most, Tokióra meg pláne megfelelhetnek az új igényeknek. A fenti követelmények miatt talán még a 19 éves, miskolci Nagy Ádám és 21 esztendős, szentesi Pellei Frank is szóba jöhet idővel, de ahhoz sokkal nagyobb nemzetközi rutinnal kéne rendelkezniük felnőtt szinten. Ehhez Nagy van közelebb, tavaly az OSC-ben pallérozódott, most pedig az Euro-kupában szerepel klubjával. Pelleinek viszont a rendszeres játéklehetőségen kívül - amit most megkap - egy erősebb csapatban való szereplés is jót tenne. Mindketten ott voltak az októberi válogatott edzéseken, képben vannak.

Ahogy Sedlmayer Tamás is. Az FTC 22 éves pólósa Jansikhoz hasonlóan ott volt Benedek Tibor első válogatott edzésén 2013 januárjában. A junior-válogatott oszlopos tagja volt, megjárta a Vasast és a Szegedet, idén nyár óta pólózik a Ferencvárosban. Igen sok izmot pakolt fel magára az elmúlt szezonokban, és sok játéklehetőséget kap a Fradiban, az Euro-kupában is. Mindkét szélen, rosszkézen is bevethető, védekezésben kimagasló teljesítményre képes. Őt november közepén tesztelheti a kapitány a válogatottnál.

Az újoncok - középen Sedlmayer Tamás és Jansik Szilárd - Benedek Tibor első válogatott edzésén, 2013 januárjában

Lőrincz Bálint 16 esztendős kora óta játszik az OB I-ben, több poszton is bevethető az Eger 23 éves pólósa. Mindkét szélen jó teljesítményre képes, Benedek Tibor védőként próbálta ki a Világligában 2014 őszén, mert gyors, jól fordul le. “Az Eger-Szolnok rangadó után hívott fel Benedek Tibi, s azt mondta, hogy nagyon jónak tartja a lóbámat, de ezt ki is kell használni, a kapusokkal jobban el kell hitetnem, hogy el is lövöm a labdát, nemcsak lóbálok. Vállalkozzak többet, meg, ha elölről fogom a centert, akkor is mindig tudjam, hogy hol a labda.” –mondta erről a vlv-nek három éve. Ha kiegyensúlyozott, stabil játékot nyújt a BL-ben is szereplő egrieknél, ott lehet a válogatottban is.

Ő jó példa a remek egri utánpótlásképzésre, ahogy főleg a BVSC-ből és a KSI-ből is felbukkanhat egy nagy tehetség, aki eséllyel pályázhat akár már a tokiói kerettagságra is. Ki mondta volna meg előre 2013-ban, hogy például Manhercz Krisztián vagy Zalánki Gergő ott lesz a riói olimpián?