Vámosék az olaszokkal, Keszthelyiék a spanyolokkal egy csoportban a póló Eb-n

shadow

Szerdán elkészítették a nyári barcelonai vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását. A címvédő magyar női válogatott Szerbia, Oroszország, a házigazda Spanyolország, Törökország és Németország mellé kapott besorolást a B-csoportban, míg a legutóbbi kontinenstornán bronzérmes magyar férfi csapat ellenfele Németország, Grúzia és Olaszország lesz az A jelű négyesben. 

A nyári Európa-bajnokságot Barcelonában rendezik meg 2018. július 14. és 28. között. A helyszín az a Bernat Picornell uszoda lesz, ahol a Benedek Tibor által irányított magyar férfi válogatott 2013-ban világbajnok lett. A barcelonai kontinensviadalon a férfiaknál 16, a hölgyeknél pedig 12 csapat küzd majd. Kedden a kalapok is ismertek lettek, ezek alapján biztos volt, hogy Märcz Tamás együttese három erős riválissal, Szerbiával, Montenegróval és Görögországgal sem kerülhetett egy csoportba, mert mind a négy gárda az első kalapba kapott besorolást. Bíró Attila címvédő csapata pedig azt a Hollandiát kerüli el biztosan a csoportmérkőzéseken, akitől épp a napokban kapott ki nagyon a budapesti Világliga-mérkőzésen.

Először a nők csoportjait készítették el, két hatosba osztották be résztvevő 12 felet. A két csoport első négy-négy helyezettje keresztbejátszással játszik majd a negyeddöntőben. Bíró Attila címvédő együttese a B-csoportba kapott besorolást, Szerbia, Oroszország, a házigazda Spanyolország, Törökország és Németország társaságában. A tavalyi budapesti világbajnokságon ezüstérmes spanyolokkal kezdjük a tornát. Decemberben a Világligában legyőzték őket hazai medencében Keszthelyi Ritáék, ahogy januárban az oroszokat is. Ebből a kínálatból még a vb-bronzérmes oroszok lehetnek ránk veszélyesek, de a továbbjutás nem forog majd veszélyben vb-ötödik együttesünknek.

Bíró Attila így véleményezte a sorsolás eredményét a waterpolo.hu-n:

"Teljesen mindegy volt, hogy kit ki mellé húznak, hiszen a hat erős európai csapat játékereje hasonló, így biztos volt, hogy két erős csoport alakul majd ki. Bebizonyítottuk eddig is, hogy mindenkit le tudunk győzni, ugyanakkor azt is látni kell, hogy törékenyek is vagyunk még. Azon dolgozunk, hogy ez változzon. A pontevedrai mérkőzéseink, az Európa-kupa Nyolcas Döntő, majd ugyanott a spanyolok elleni Világliga-mérkőzések ezt a célt szolgálják, noha az Európa-bajnoksággal kapcsolatos konzekvenciákat majd akkor sem lehet még levonni. Az egyértelmű, hogy a spanyolok és az oroszok ellen Barcelonában ki-ki meccset vívunk, és a csoportgyőzelem sokat érhet, hiszen akkor a négy közé jutásért várhatóan könnyebb ellenfél, minden bizonnyal a francia várna ránk. Mindazonáltal ritkán nyer női mezőnyben valaki veretlenül Európa-bajnokságot – emlékezhetünk, Belgrádban mi is csoportmásodikként mentünk tovább, majd győztünk. Szóval nincs tuti recept. A lényeg, hogy jól felkészüljünk, ebben sokat segít majd a Vodafone-kupa, amelyen tengerentúli csapatokkal játszanánk – az amerikai és az ausztrál válogatott mellett még egyet hívnánk –, s lesz egy rotterdami torna, amelyen a hollandokkal és az olaszokkal is megmérkőzünk majd."

A férfiaknál Märcz Tamás világbajnoki ezüstérmes és a két évvel ezelőtti, belgrádi Eb-n - még Benedek Tibor irányításával - harmadik helyen végző válogatottja Németország, Grúzia és Olaszország ellen szerepel majd az A-csoportban. Az olaszokkal az áprilisi Európa-kupa Nyolcas Döntőjében is találkoznak majd a mieink, a grúzok és a németek nem jelenthetnek gondot Vámos Mártonéknak. Amennyiben sikerülne megszerezni a csoportelsőséget, úgy a D-csoport második és B-csoport harmadik helyezettjének párharca döntene a negyeddöntős ellenfelünkről, ellenkező esetben – második hely esetén a szerbek jöhetnek szembe, és még ahhoz is kellene nyerni egy meccset.

Märcz Tamás a vlv-n értékelt hosszabban:

"Négy, nagyjából hasonló erősségű csoport alakult ki, mindegyikben vannak nagyon erős csapatok és könnyebb kategóriába sorolható válogatottak. A saját csoportunkat nézve: ismét megkaptuk az olaszokat, akik az Európa-kupa nyolcas döntőjében is a csoportellenfeleink lesznek, várhatóan velük vívjuk majd a legnehezebb meccset, ennek eredménye lesz a leginkább meghatározó a későbbiekre nézve. A németeket semmiképpen nem becsülöm le, egyre jobb teljesítményt nyújtanak és a nemzetközi kupákban is jól szerepelnek a csapataik. A grúzok ellen kötelező a győzelem az első játéknapon, majd az olaszok elleni mérkőzés következik, amely szerintem el fogja dönteni a csoportelsőség kérdését. Ha sikerül megnyernünk a csoportot, akkor relatíve könnyebb ágra kerülnénk, egyszerűbb lenne a nyolcból a négybe bejutni, ha másodikok leszünk, akkor is realitás a nyolc közé jutás, utána viszont megmutatkozik majd, hogy az az ág nehezebb, mert a szerbek jönnének a négy közé jutásért."

 

33. vízilabda Európa-bajnokság, Barcelona

nők

A-csoport Izrael

Hollandia

Franciaország

Görögország

Horvátország

Olaszország

B-csoport

Szerbia

Oroszország

Magyarország

Spanyolország

Törökország

Németország

férfiak

A-csoport Németország

Grúzia

Olaszország

Magyarország

B-csoport Montenegró

Málta

Franciaország

Spanyolország

C-csoport Horvátország

Törökország

Hollandia

Görögország

D-csoport Oroszország

Szerbia

Szlovákia

Románia