Chippel kéne ellátni a sportolókat, épp mint a kutyákat

shadow

Egészen rendhagyó ötlettel állt elő, Mike Miller az Olimpikonok Világszövetségének (WOA) elnöke, aki úgy véli, itt az ideje annak, hogy a sportolókat egyedi mikrochipekkel lássák el. Igen, épp mint a kutyákat.

A sportvezető - aki egyébként a Futballügynökök Szervezetében is vezető pozíciót tölt be, korábban pedig a Nemzetközi Rögbibizottságot irányította - azt nyilatkozta, hogy új szintre kell emelni a doppingellenes küzdelmet. Ennek szerinte az lenne az eszköze, ha minden sportoló testében chipet helyeznének el, így egész évben követhetnék a mozgásukat, és minden teljesítménynövelőt kimutatnának a szervezetükben.

A címben is megfogalmazott morbid kutyás hasonlatot nem a hosszabbítás.hu szerkesztőségében találtuk ki, ezt maga Miller használta. "A kutyáinkat is bechipezzük. Mindannyian készek vagyunk ezt megtenni, és nem úgy tűnik, hogy zavarja őket. Akkor miért ne ültessünk be magunkba is chipeket?" - tette fel a kérdést a Westminster Média Fórumon tartott előadásában. És, hogy miért van erre szükség? Szerinte azért, mert a doppingellenes harcban a lehető legmodernebb eszközökkel lehet csak nyerni.

"Előnyben kell lennünk a csalókkal szemben. Abban hiszek, hogy a doppingnak akkor vethetünk véget, ha chipet ültetünk a sportolóinkba, mivel jelenleg már itt tart a legújabb technológia. Néhányan most azt mondják, ez sérteni fogja a magánszférát. Nos, ez egy klub, és ha nem akarja valaki követni a szabályokat, akkor nem kell csatlakozni a klubhoz." Miller később azért elismerte, egyelőre még nem egészen tart ezen a szinten a technológia, de már láthatáron belül van.

"Az a baj a jelenlegi rendszerrel, hogy mindig az aktuális pillanatban mutatja ki, hogy nincsenek tiltott szerek egy sportoló testében. Nekünk viszont olyan rendszerre lenne szükségünk, ami folyamatosan bizonyítja egy sportoló tisztaságát, és amennyiben az előre meghatározott területeken változás lenne, azonnal felfedeznék azokat. Néhányan úgy vélik, nem kéne ezt emberekkel tennünk. Pedig kutyaszerető nemzet vagyunk, és őket is chippel látjuk el."

A mikrochipes ellenőrzést egyébként nem Miller javasolta először. A korábbi ötletek elsősorban a sportolók helyzetének pontos meghatározására vonatkoztak, hogy a tesztelők bármikor felkereshessék őket doppingminta levételének céljából. Jelenleg a sporteseményen kívüli tartózkodásukról órára pontosan be kell számolniuk, aminek elméletileg pont ugyanez lenne a célja.

A jelenlegi rendszer leegyszerűsítését megcélzó ötlet azonban túl sok személyiségi jogi kérdést vetett fel.

Nicole Sapstead, a brit antidopping szövetség vezetőjét nem győzte meg Miller javaslata. "Minden olyan megbízható technológiát szívesen látunk, ami segítheti a dopping ellenes harcot. Azonban nem lehetünk abban biztosak, hogy az ilyen technológiákat soha nem manipulálják, ahogyan abban sem, hogy képes egyszerre vizsgálni az összes tiltott anyagot és eljárást." Azt is hozzátette, hogy a sportolók jogait is figyelembe kell venni, és vizsgálat alá kell venni a kérdéses technológiát, hogy kiderüljön, valóban alkalmazhatóak-e ezekre a célokra.

via telegraph