Ashton Eaton nem ismer határokat: Cél a Mars!

shadow

Mégis milyen karrier várhat egy kétszeres olimpiai bajnok, világcsúcstartó tízpróbázóra, aki 28 évesen úgy döntött, befejezi pályafutását?

Ashton Eaton Twitter-bejegyzése mindenesetre felvetett egy gondolatot.

"Eldöntöm majd, mivel foglalkozom ezután. Például elég menő dolog lenne, ha én lennék az első ember, aki a Marsra lép."

És a helyzet az, hogy ez nem vicc.

"Ez egy elég komoly cél az életemben" - nyilatkozta Eaton. "De persze gondolnom kell a családomra, a jövőre, hisz valószínűleg egy napon gyerekeim is lesznek. Brianne (Ashton felesége, többpróbázó olimpiai bronzérmes, akivel együtt jelentették be visszavonulásukat) nincs odáig az ötletemtől. Ha az ember egy ilyenre vállalkozik, és az első űrhajóban van, akkor könnyen lehet, hogy nem éli túl az expedíciót. Felmerül a kérdés, hogy valóban ki akarom-e tenni ennek a családomat..."

Valószínűleg nem akarja majd, mindenesetre ez az ambiciózus gondolat jól mutatja, hogy Eaton nem ismer határokat.

"Soha nem állított fel határokat arra vonatkozóan, hogy milyen távolra képes ugrani és milyen gyorsan futni" - mondta korábbi edzője, Harry Marra. "A cél sosem az volt, hogy mondjuk 7 méter 60-at ugorjon vagy ilyesmi, hanem, hogy a landoló zónán túl érjen földet."

gettyimages-591751770

Fotó: Europress/Getty

Mikor 2012-ben megnyerte első olimpiai aranyát, egy riporter megkérdezte tőle, vajon ki a nagyobb atléta, ő, vagy Usain Bolt. A korábbi ezüstérmes tízpróbázó, Trey Hardee azonban nem hagyta, hogy Eaton válaszoljon, és közbevágott.

"Csak, hogy nehogy valaki önteltnek tartsa Ashtont, ezért én mondom, hogy ő a legnagyobb atléta, aki valaha is erre a bolygóra tette a lábát."

Ezt azon az éjszakán maga Bolt is megerősítette.

"Én is óriási sportoló vagyok, de tíz versenyszámot végigcsinálni? Köztük az 1,500 métert is? Áá, övé az első hely."

Hogy ezt a rangot még inkább kiérdemelje, 2016-ban megvédte olimpiai bajnoki címét, valamint egy évvel korábban 9,045 pontos világcsúccsal megnyerte a pekingi világbajnokságot is.

"Nem csak, hogy megcsinálta, könnyedén csinálta meg" - mondta Dan O'Brien, az atlantai olimpia tízpróbázó bajnoka. "Úgy uralta a versenyszámot, mit előtte korábban senki sem. Mindent elsöprő dominátora volt a tízpróbának."

eaton2

Fotó: Europress/Getty

De akkor miért vonul vissza 28 évesen? Eaton azt mondta, hogy az elmúlt évben már sok sérülése volt. Elkezdte érezni, hogy fizikálisan szépen lassan hanyatlásnak indult. Azt is hozzátette, hogy már mindent elért, amit ebben a sportban elérhetett, ezért a motivációja is egy kicsit esni kezdett. Ez azt jelenti, hogy nem tudott volna már tovább maximális erőbedobással készülni, mert közben már azon gondolkodott volna, hogy mi minden mást akar majd még csinálni.

És, hogy mit akar? A Mars-expedíción túl, persze, a tudomány, az oktatás, a technológia és az energia területén is maradandót akar alkotni. Arra a kérdésre, hogy mi lesz vele 10 év múlva, a következőket felelte.

"Ha minden rendben megy, akkor nyitni fogok egy egyetemet, egy új tantervet tervezek kidolgozni, mellyel olyan feltételeket kívánok teremteni a fiatalok számára, hogy ki tudják hozni a bennük lévő maximumot."

Ezen kívül Brianne és Ashton a Right to Play és a World Vision nevű jótékonysági szervezetek keretében segítenek az arra rászoruló gyerekeknek.

"Azáltal, hogy más embereknek segítesz, te is kapsz, te is gyarapodsz. Ez egy csodálatos körforgás."

eaton

Fotó: Europress/Getty

"Ashton és Brianne óriási sportolók" - mondta Marra. "Tudom, hogy mindketten szeretnének olyan dolgokat tenni, melyekkel az egész emberiségre hatással lehetnek. Bármit is csinálnak majd, azért teszik, hogy másokon segítsenek. És biztos, hogy jól csinálják majd."

Eaton már bebizonyította, hogy bármi lehetséges. Talán egy napon a Föld legnagyobb atlétája a Mars legnagyobb atlétája is lesz.

"Egyszer talán én leszek ott a házigazdája az első atlétikaversenynek, vagy megtalálom az első marslakót, hogy szponzorálja azt" - mondta Eaton nevetve. "Fúú, óriási lenne."

via