Caster Semenya megnősült

shadow

Néha érdekes dolgokat produkál az élet. Például megszületnek olyan emberek, akik önhibájukon kívül kívülről nők, belülről azonban ez már nem teljesen igaz rájuk. Ez azért felettébb érdekes a dél-afrikai Caster Semenya esetében, mert 2009-ben a 800 méteres futó a női mezőnyben nyert elképesztő előnnyel világbajnoki aranyérmet. Négy másodperccel jobb időt futva, mint pár héttel korábban, szinte a semmiből feltűnve.

Ezt követően a futót hosszasan vizsgálták, amire hirtelen jött jó eredményei mellett mély hangja és férfias külleme is okot adott. Egy év után kiderült, hogy szervezete több férfi hormont termel (körülbelül háromszor annyit, mint egy normál nőé), ráadásul egy veleszületett kromoszóma-rendellenesség miatt nincsen sem petefészke, sem méhe.

A vizsgálat végéig eltiltott Semenyát azonnali hatállyal újra engedték versenyezni. Ám ő eltiltása alatt rengetegszer jelezte az IAAF felé, hogy számára egyrészt megalázó a vizsgálat és annak elhúzódása, másrészt igazságtalannak érzi, hogy alapvető emberi jogai sérülnek.

Caster Semenya

A helyzet azóta is pikáns, hiszen nagyon sokan támadják. Pedig az IAAF igyekezett tisztázni a helyzetet: 2011. május 1-je óta él ugyanis a hiperandrogenémiára vonatkozó szabály. Ennek értelmében azok a nők rajthoz állhatnak a női versenyszámokban, akiknek a szervezete túlzott mértékben termeli ugyan a férfihormonokat (androgén), de ezeknek a mennyisége nem haladja meg azt a szintet, ami egy férfi szervezetére jellemző. Szintén indulhatnak a nők között azok az atléták, akiknek szervezetében a férfiakra jellemző mennyiségű androgént találnak, de ebben az esetben bizonyítaniuk kell, hogy ebből nem származik előnyük.

Az IAAF ezzel a döntéssel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozatát követte, a NOB ugyanis a 2012-es londoni ötkarikás játékokon már új rendelkezést léptetett életbe azoknak a nőknek a versenyengedélyével kapcsolatban, akiknek szervezetében túl magas az androgénszint.

Az IAAF közleményében jelezte, hogy egyedi esetekben egy, a nemzetközi szövetség által megnevezett nemzetközi orvosszakértői gárda dönt a hiperandrogenémiára hivatkozó nők indulási jogáról. Aki elmulasztja, vagy megtagadja ezt a vizsgálatot, nem kaphat rajtengedélyt.

Caster Semenya

Azóta Semenya visszatért és ismét a csúcsra ért: zászlóvivőként indult a 2012-es a londoni olimpián és ezüstérmet nyert. Ez azonban azért is érdekes, mert pont az őt megelőző orosz Mariya Savinova borította ki két évvel később azt a bizonyos bilit az oroszok szervezett és központi doppingolásával kapcsolatban. Aminek eredményeképp egyetlen orosz atléta sem indult a riói olimpián, Savinova neve mellett azonban még ott virít a londoni cím.

Ha végül mégis megfosztják címétől (és a 2011-es világbajnoki győzelmétől is), akkor Semenya lép a helyére és válik kétszeres olimpiai bajnokká, hiszen a 2016-os riói játékokon már ő futott át elsőként a célvonalon a 800 méteres női döntőben.

Ráadásul a korábbi indulatok sem csitultak, sőt, ismét fellángoltak Semenya versenyengedélyével kapcsolatban. A többség szerint kizárt, hogy a női szervezetben jelen lévő túlzott tesztoszteronszint nem jelent előnyt, így indulhatnak a nők között olyanok is, akik nem egyértelműen nők.

Joanna Jozwik

Vannak olyan versenytársak, akikben meglehetősen erősek a kétségek: ilyen például a Rióban hatodik helyen végző Lynsey Sharp, vagy az ötödikként záró lengyel Joanna Jozwik. Sharp a befutó után rögtön könnyekben tört ki és kijelentette: mindenki láthatta, hogy ez két külön verseny volt és semmit nem tud tenni a helyzet ellen.

Jozwik sem hagyta szó nélkül az eredményt és hozzátette, hogy szerinte ő az igazi ezüstérmes versenyző a döntőben, valamint az első helyen végző európai.

Látva a küllembeli különbségeket a dobogósok és a többiek között, tényleg nehéz bármit is mondani.

Caster Semenya az olimpiai dobogón

Ennek tükrében még pikánsabb a friss hír: Caster Semenya feleségül vette barátnőjét, a szintén futó Violet Raseboyát. Természetesen nem ő az egyetlen versenyző, aki a saját neméhez vonzódik, amivel az égvilágon semmi gond sincs, félreértés ne essék.

Ezt a hírt inkább a körülmények alakítják érdekessé. A lánykérés még 2014-ben történt, a lavish hagyományoknak megfelelően, hiszen a menyasszonyért 1500 fontot fizetett a kikérő család hozományként. A pár január 7-én, Semenya 26. születésnapján mondta ki a boldogító igent egy pretoriai exkluzív esküvő keretein belül, barátok és a család körében. Az eseményről maga Caster Semenya is posztolt fotókat közösségi oldalára.

A szertartáson Semenya kék bársony zakót viselt arany díszítéssel, arany bricsesznadrággal és bársony papuccsal. Jövendőbelije hosszú, fehér csipke csodában mondta ki a boldogító igent.

Caster Semenya

Ezután mindketten átöltöztek: napsárga színű, hagyományos ruházatban folytatódott a parti. A vendégek készíthettek saját fotókat is, amiket bárhová posztolhattak. Ezt sokan meg is tettek, így rengeteg jókívánságot kapott az ifjú pár. A köszönőajándék egy híres fokvárosi bor volt, a pár fotójával. Az esküvő, aztán ahogyan szokott, egy óriási bulival záródott.

Remélhetőleg az ifjú házasok élete boldogságban telik, bár Semenya ügye még nem teljesen zárult le.

Sőt, új fejezet nyílhat.

Caster Semenya

Egyrészt azért, mert mindig lesznek olyanok, akik a jelenlegi helyzetet támadni fogják - és nem Semenya személye, hanem az elv miatt. De pont az elv miatt mindig akadnak majd támogatói is.

Hiszen egyrészt senki nem tehet arról, hogyan születik. Az viszont már más kérdés, hogy mekkora előnyre lehet szert tenni a női mezőnyben egy inkább férfiakra jellemző hormonszinttel.

Másrészt pedig ott az indiai Dutee Chand esete, akié hasonló Caster Semenyáéhoz. A sprintert az utolsó pillanatban rakták ki a 2014-es Jóakarat Játékokon induló csapatból, méghozzá hiperandrogenémiára hivatkozva. A döntést a futó megtámadta, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a CAS úgy határozott: 2015. júliusától felfüggeszti az IAAF 2011-es szabályát, és lehetőséget ad a Nemzetközi Atlétikai-szövetségnek arra, hogy két év alatt bebizonyítsa, a férfi nemi hormonok ilyen szintű jelenléte a női szervezetben egyértelműen előnyt jelent a verseny során.

A kérdés egyrészről nem megkerülhető, hiszen aki így született, nyilván nem tehet róla, mégis szeretne versenyezni. Kizárásuk érthetően sértene bizonyos jogokat. Volt olyan megoldás javaslat, hogy mesterségesen kellene a túl magas hormonszint ellen küzdeni, de ebből végül nem lett semmi.

Ugyanakkor ott van a kérdés másik oldala is, amit szintén figyelembe kell venni: a ránézésre is férfinak tűnő versenyzők ellen induló kívül-belül nők esete. Ők saját bevallásuk szerint eleve hátrányból indulnak. Az pedig szinte nevetséges állítás, hogy a férfi nemi hormonok normálistól eltérő szintje nem jelent előnyt a verseny során. Még akkor is, ha megdöbbentő módon ennek pozitív fizikai hatásait még mindig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani az ilyen esetekben.

Pláne úgy, hogy a férfi nemi hormonoknak évek óta kirobbanthatatlan helyük van a doppinglistán, és az egyik legrégebbi ellenségei a női sportnak, gondoljunk csak a néhány évtizeddel ezelőtti férfivá vált női sportolókra. Ha ezen az úton folytatjuk a gondolatsort, azt is mondhatjuk, hogy lassan az a szerencsés, akit a sors azzal "áldott" meg, hogy kívülről nőnek, de belülről férfinak született. Vagyis a természet doppingolta, míg normális hormonszinttel született ellenfeleiknek karrierjük végét jelenti, ha hasonló hormonszintet próbálnak kialakítani saját testükben. Hiszen ők csak külső segítséggel érhetik ezt el, ami nyilvánvalóan tiltott.

A két éves bizonyítási határidő lassan letelik, ám eddig semmi változás nem történt az ügyben. Ezalatt zajlanak a versenyek, lassan pedig kezdődik az atléták fedett pályás szezonja, melynek során idén fedett Európa-bajnokságot rendeznek, nyáron pedig szabad téri világbajnokságot.

Addigra kiderül, hogy Caster Semenya és hozzá hasonló társai jogosan versenyezhetnek-e, vagy esetleg újabb szankciók lépnek életbe.

Jó döntés nem létezik, az biztos.

Csak kívánni lehet, hogy a határozat minden érintett számára elfogadható és igazságos legyen...