Feyisa Lilesa Rio óta először találkozott családjával

shadow

Feyisa Lilesa, etióp hosszútávfutó első ízben találkozhatott családjával azóta, hogy menekültként kénytelen élni az Egyesült Államokban.

Mint emlékezhetünk rá, Lilesa másodikként áthaladva a riói maraton célvonalán, karjait a magasba emelte és egy keresztet formált velük a feje fölött, szolidaritását kifejezve az Etiópiában élő oromo népcsoporttal szemben. Ezzel elítélte az etióp kormányt és nagyon bátran és határozottan állást foglalt a hazájában tomboló erőszakkal szemben.

Ezt követően úgy döntött, hogy nem megy haza, mert attól tartott, hogy az élete veszélyben lenne. Jelenleg is különleges vízummal tartózkodik az Egyesült Államokban. Most azonban, több, mint hat hónappal az után, hogy eljött otthonról, végre újra találkozhatott a feleségével és két gyermekével. Azt mondja, az, hogy családját és feleségét hátrahagyta, egy szükségszerű kockázat volt a részéről.

"Ez az egész jó lecke volt egy csomó ember számára, hogy áldozatokat kell hozni annak érdekében, hogy változtatni tudjunk a kialakult helyzeten" - mondta Lilesa. "Ilyen értelemben ez az ügy arra ösztönzi az embereket, hogy harcoljanak a jogaikért, és, hogy ellenálljanak a kormánynak Etiópiában."

A riói ezüstérmes szeptemberben hagyta el Brazíliát, és ment az Egyesült Államokba. Most a családja is vízumokkal érkezett.

lilesa2

Fotó: BBC

A sydneyi játékok óta Lilesa volt az első etióp, aki olimpián az első két hely valamelyikét meg tudta szerezni férfi maratonfutásban. A tiltakozását követően az etióp hatóságok tagadták, hogy veszélyben lenne, sőt, azt mondták, hogy hősként üdvözölnék otthon. Mindeközben Lilesa tudott olyan rokonairól, akik börtönben voltak, és, ha szóba hozták a demokratikus jogokat, akkor megölték őket. Úgyhogy tudta, hogy a hazatérés egyenlő lenne az öngyilkossággal.

Lilesa Oromiából származik, ami egyike Etiópia kilenc szövetségi államának. Az országban nagyjából 35 millió oromo él, ők alkotják a legnagyobb etnikai csoportot. A kormányellenes tiltakozások 2015 novemberében kezdődtek, az emberek arról panaszkodtak, hogy fokozatosan kiszorították őket a társadalmi és a politikai életből.

A fej felett keresztet formáló karok ekkoriban kezdtek a kormánnyal szembeni ellenszegülés szimbólumává válni.

via