Mo Farah ezüsttel búcsúzott

shadow

Elmaradt az álomszerű befejezés Mo Farah számára, a brit ezúttal kénytelen volt beérni az ezüstéremmel 5,000 méteren. 

Nem sikerült tehát világversenyen zsinórban az ötödik 5,000 - 10,000-dupla a 34 éves brit legendának, pedig úgy tűnt, ezt a versenyt is ugyanúgy kontrollálja, ahogy mindegyiket szokta.

Aztán az utolsó körben, tőle szokatlanul maga elé engedett két etiópot, Muktar Edrist és Selemon Baregát, majd bő százzal a vége előtt megérkezett mellé az amerikai Paul Chelimo is. Úgy tűnt, Mo-t teljesen bezárják, és nemhogy a világbajnoki címre, de még az éremre sem lesz esélye.

Aztán az utolsó egyenesben megnyílt belül az út előtte, és egy pillanatig úgy látszott, talán el tud menni a két etióp és Chelimo mellett is, Edris azonban túl erősnek bizonyult, Farah pedig nem volt elég gyors a végén. Másodikként haladt át a célvonalon, míg Chelimo a harmadik helyet szerezte meg.

A hazai közönség - bár nyilván csalódott volt - óriási ovációban részesítette Farah-t. A dupla tehát nem sikerült, de mivel megnyerte a 10 ezret, Mo mégiscsak világbajnokként tudott búcsúzni a pályaversenyzéstől.

"Sok érzelem dúl most bennem" - nyilatkozta a verseny után az Eurosportnak. "Innentől egy új korszak kezdődik számomra az atlétikában, jön majd egy új Mo. Elképesztően szerencsésnek érzem magam, többször is sikerült dupláznom. Mindemellett ne feledjük, hogy nagyon komoly munka van a háttérben. Persze nyilván csalódott vagyok, valahogy elvesztettem a kontrollt az utolsó körben. Sokat kivett belőlem a 10 ezer, és elfáradtam az 5 ezerre. Mindenkinek köszönöm, aki segített az utamon."