Van Niekerk: "Sokak szerint nem érdemeltem meg a 400 aranyérmét"

shadow

Wayde van Niekerk a 400 aranyérme után szerzett egy ezüstöt egy nagyon szoros küzdelemben 200 méteren, ami könnyen lehetett volna akár bronz vagy arany is.

Persze leginkább arany, hogy ha nincs a lábában a három 400 méter, ami rányomta a bélyegét a 200-as elődöntőre, ahonnan épp, hogy csak sikerült beverekednie magát a fináléba. Pihenten nyilván simán meg lett volna a döntőbe jutás, és akkor ott valószínűleg jobb pályát kapott volna.

Persze sok a 'ha' meg a 'volna'. És hát ugye valamit valamiért. Nem véletlenül szokott csak keveseknek sikerülni a 400-200 dupla. Konkrétan eddig csak Michael Johnsonnak.

Van Niekerk azonban a hármas pálya ellenére jól futott a fináléban, sokkal jobban mozgott, mint egy nappal korábban. Az aranyéremre azonban mindez nem volt elég. Valószínűleg nem tudott kellőképpen regenerálódni abból a 400 méterből, amivel kapcsolatban egyébként - legalábbis ő úgy érzi - nem kapta meg azt a tiszteletet, amit megérdemelt volna. Fájt neki, hogy sokan megkérdőjelezték az aranyérmét, mivel ugye egyik legnagyobb ellenfele, Isaac Makwala nem lehetett ott a fináléban.

Minderről a dél-afrikai a 200-as döntő után beszélt a BBC kamerája előtt, ahol el is sírta magát.

"Úgy érzem, nagyon keményen küzdöttem ma este, és kiadtam mindent magamból. És azt hiszem, újra és újra bebizonyítottam, hogy megérdemlem, amit elértem. Ez egy nagyon kemény hét volt a számomra. A 400 méter után elég sok ember gondolta úgy, hogy nem érdemeltem meg a győzelmet. Nagyon örülök, hogy ki tudtam jönni a pályára és harcoltam egy nagyot. És azt hiszem, ez még csak a kezdete annak, amit elérhetek. Ugyanolyan keményen küzdöttem, mint a többiek, mint bármelyik vetélytársam. Tisztelem valamennyi ellenfelem, én viszont nem kaptam meg azt a tiszteletet, amit megérdemeltem volna a 400 után. Nagyon örülök, hogy oda tudtam ma tenni egy jó futást, de ahogy mondtam, úgy hiszem, ez csak a kezdete annak a sok mindennek, amit még adhatok ennek a sportágnak."