Visszavonulnak Eatonék

shadow

Bejelentette visszavonulását szerdán Ashton Eaton amerikai atléta, aki Londonban és Rio de Janeiróban is megnyerte a tízpróbát.

"Eljött az idő, hogy kiszálljak az atlétikából, és belefogjak valami újba. Őszintén szólva nem maradt már sok minden, amit el akarnék érni a sportban. Saját határaim felfedezésére és feszegetésére szántam azokat az éveket, amikor erőm teljében voltam. Hogy elértem-e őket? Az igazat megvallva, nem vagyok abban biztos, hogy bárki is eléri. Úgy tűnik, előbb fogyunk ki az időből, vagy épp az akaratból, semmint, hogy elérnénk a bennünk lévő lehetőségek végső határát. Ez teszi korlátlanná az embert, legalábbis én így látom. És ez félelmetes, ha belegondolunk."- nyilatkozta Ashton Eaton a visszavonulásával kapcsolatban.

A 28 éves versenyző felesége, a vele egykorú Brianne Theisen-Eaton szintén felhagy az élsporttal, ő Kanadát képviselve bronzérmes volt hétpróbában a tavaly nyári ötkarikás játékokon.

"Mikor vége lett a riói versenynek, úgy éreztem, hogy soha többé nem akarok hétpróba versenyen indulni. Már nincs meg bennem az a szenvedély, az az elszántság az atlétika és a többpróba iránt, mint régen, mert tudom, hogy nem tudok már tovább fejlődni. Mindent beleadtam, amit csak tudtam. Nem akarok félgőzzel visszatérni, mert annál sokkal jobban szeretem és tisztelem ezt a sportágat. Mindezek fényében, úgy döntöttem, visszavonulok."

Ashton Eaton az olimpiai aranyérmei mellett szabadtéren (tízpróba) kétszeres, fedettpályán (hétpróba) pedig háromszoros világbajnok, egyúttal világcsúcstartó mindkét szakágban. Párja fedettpályán (ötpróba) lett világbajnok, szabadtéren (hétpróba) kétszer ezüstéremig jutott.

A házaspár tagjai még az Oregon Egyetemen ismerkedtek meg egymással, majd 2013 júliusában mondták ki a boldogító igent.